X

Μήνυμα του 112 σε Θεσσαλονίκη: "Φοράτε μάσκα, κρατάτε αποστάσεις"

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που βρίσκεται σε lockdown.

Γράφει: TheToc team

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά την ανακοίνωση για το lockdown λόγω της έξαρσης του κορονοϊού στην περιοχή.

"Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα, κρατάτε αποστάσεις, πλένετε τα χέρια σας" αναφέρει μεταξύ άλλων το μήνυμα του 112, σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει τεθεί σε αναστολή η λειτουργία δραστηριοτήτων και έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα.

Παράλληλα, σε υπερσύνδεσμο που περιλαμβάνεται στο ίδιο μήνυμα βρίσκονται αναρτημένες περισσότερες οδηγίες ως προς τα μέτρα αυτοπροστασίας. Το μήνυμα είναι γραμμένο και στην αγγλική γλώσσα.

Lockdown από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται πως από σήμερα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην κατηγορία 4 (κόκκινο) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας λόγω του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου. Νωρίτερα, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή του OPEN tv, αποκάλυψε πως τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000.

Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση", ενώ για την εικόνα που ζούμε τώρα, τόνισε ότι διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα καθώς "ήταν κάτι προβλέψιμο".

Από σήμερα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη και μετά την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Ιωάννινα και τις Σέρρες, άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες ανέβηκαν στο επίπεδο 4 του αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για Λάρισα και τη Ροδόπη.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εξαιρετική επιδημιολογική έξαρση σε αυτές τις περιφερειακές ενότητες. Από σήμερα λοιπόν στις 6:00 ισχύουν τα μέτρα που προβλέπονται για το επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου) με μοναδική εξαίρεση, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το ζήτημα των χερσαίων, θαλασσίων και αεροπορικών συνδέσεων αλλά και μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές, για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με τον προγραμματισμό των πολιτών.

"Κλείδωσαν" τα νέα μέτρα

Το απόγευμα, νέα δραστικά μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός που έχει ήδη στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες καθώς με την επιθετικότητα που καταγράφει η νόσος το τελευταίο διάστημα πιθανότατα ο αριθμός των κρουσμάτων να ξεπεράσει κατά πολύ τα 1211 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Οι αντοχές του συστήματος Υγείας κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αρχίζουν να δοκιμάζονται με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 114.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις εισηγήσεις των ειδικών αναμένεται να ανακοινωθούν:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο πορτοκαλί θα ξεκινάει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 12:30 που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί.
  • Τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ θα κατεβάζουν ρολά στις 9:30 το βράδυ. Ερώτημα παραμένει αν τα delivery θα λειτουργούν μετά το πέρας της απαγόρευσης.
  • Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50%.
  • Το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα, ανεξαρτήτως με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα.