Μήπως αντί για καπουτσίνο πίνετε flat white;

Είστε σίγουροι ότι πίνετε καπουτσίνο; Μήπως o καφές που νομίζετε για καπουτσίνo, δεν είναι καπουτσίνο και είναι flat white; Ο καβγάς για τον καφέ και οι ειδικοί.

mipws-anti-gia-kapoutsino-pinete-flat-white
SHARE THIS
0
SHARES

Είστε σίγουροι ότι το πρωί πίνετε καπουτσίνο; Μήπως o καφές που νομίζετε για καπουτσίνo,δεν είναι καπουτσίνο και είναι flat white;

Μια φορά κι έναν καιρό ο καπουτσίνο ήταν εύκολα αναγνωρίσιμος. Μια δόση εσπρέσο και αφρόγαλα σαν «μαρέγκα» από πάνω. Οι ειδικοί προειδοποιούν: Ο άλλοτε βασιλιάς των καφέδων αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας.

 

Ο καβγάς για τον καφέ είναι μεγάλος

Ο καυγάς για τον καφέ είναι μεγάλος. Έχει να κάνει με το μέγεθος του ροφήματος αλλά και τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν.

«Στις ΗΠΑ (και στην Ελλάδα σε κάποια καφέ) σερβίρεται σε τρία μεγέθη: Μικρός, μεσαίος και μεγάλος καπουτσίνο. Αυτό δεν υπάρχει», γράφει ο Όλιβερ Στραντ, δημοσιογράφος και συγγραφέας με εξειδίκευση στο φαγητό και στον καφέ.

Ο ιδανικός καπουτσίνο

Ο Τοντ Καρμάικλ, ιδρυτής της αλυσίδας καφέ La Colombe, λέει στους New York Times ότι ο καπουτσίνο μπορεί να έχει και μεγάλο μέγεθος, διότι τα αρώματα δεν φεύγουν, απλά είναι λιγότερο έντονα. Ο ίδιος περιγράφει και τον ιδανικό καφέ, όπως τον έπινε στο φημισμένο καφέ Torrefazione Italia στο Σιάτλ. «Είχε αφρόγαλα σαν μαρέγκα, τόσο πηχτή που και μια ελιά να άφηνες πάνω δεν θα βυθιζόταν».

Άλλοι είναι της παλιάς σχολής. Θέλουν τον καπουτσίνο παραδοσιακό, α λα ιταλικά.

 

Εθνικό Ινστιτούτο Ιταλικού Εσπρέσο: Το ευαγγέλιο

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ιταλικού Εσπρέσο λέει πώς ο σωστός καπουτσίνο αποτελείται από 25 ml εσπρέσο και 100 ml αφρόγαλα. Οι Ιταλοί λάτρεις του καφέ υπερασπίζονται με θέρμη την ιδέα του αυθεντικού καπουτσίνο. Ο ιταλός πολιτικός, ο Μάρκο Λιόν είχε προτείνει να δίνεται κρατική πιστοποίηση στα καφέ που παρασκευάζουν τα ροφήματα με τον σωστό τρόπο. Οι πολιτικές εξελίξεις απέτρεψαν την υλοποίηση της πρότασης του.

Για τον σεφ και συγγραφέα Μάριο Μπατάλι, ο σωστός καπουτσίνο είναι αυτός που σερβίρουν στην Ιταλία τα ταχυφαγεία Autogrill, η αλυσίδα που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών εστίασης σε όσους ταξιδεύουν. «Είναι ο τέλειος καπουτσίνο, χωρίς τις ‘φιοριτούρες’ των μπαρίστα και άλλες ‘παγίδες’».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook