Μηταράκης: Κλείνουμε 60 δομές εντός του 2020 - Ανεξέλεγκτες οι ΜΚΟ επί ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με τις αφίξεις είπε ότι οι αφίξεις Απριλίου, μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στοιχεία για τους πρόσυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στις δομές, όπως και για τις ΜΚΟ, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

​Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των ΜΚΟ, ανέφερε ότι η δράση τους ήταν ανεξέλεγκτη επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα προσλάμβαναν μετακλητούς χωρίς κανένα έλεγχο με πολύ υψηλές αμοιβές. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει, εξήγησε με το μητρώο ΜΚΟ. Όσες μείνουν εκτός δεν θα μπορούν να μπαίνουν στις δομές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναφορικά με τις αφίξεις είπε ότι οι αφίξεις Απριλίου, μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019. "Αντιστρέψαμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές".

"Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είπε είναι η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν είναι θεωρία, μιλάνε οι αριθμοί. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου. Η αλλαγή στο σχεδιασμό του συστήματος υποδοχής, και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Με λιγότερες θέσεις και λιγότερες δομές, σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα. Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς πολλές και μεγάλες δομές σε όλη τη χώρα. Όπως θέλουν στην πράξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης", είπε.

"Εμείς θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμόσουμε το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας. Για την Κυβέρνηση το μεταναστευτικό είναι σημαντικό πρόβλημα, θέλουμε ουσιαστική αποσυμφόρηση όλης τη χώρας μας", τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Για τις ΜΚΟ διευκρίνισε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε παραδώσει "τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς - με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια , με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποφεύγοντας την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου. Σήμερα, η ανάκτηση του ελέγχου των δομών σηματοδοτεί και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Τα ευρωπαϊκά όργανα βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας ένα φερέγγυο συνομιλητή και, πάνω απ’ όλα, διαχειριστή του μεταναστευτικού ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου. Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118.

Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η «ΜΑΧΗ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ 28 Φεβ 2021 | 08:49

Ένας χρόνος από τα γεγονότα στον Έβρο: Συγκλονιστικές μαρτυρίες αστυνομικών [Βίντεο]

Στη δημιουργία ενός επετειακού, βίντεο αφιερώματος, με μαρτυρίες αστυνομικών που επιχείρησαν στον Έβρο, προχώρησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ 24 Φεβ 2021 | 14:09

Μυτιλήνη: Δεύτερη πτήση με 122 πρόσφυγες από τη Λήμνο στο Αννόβερο της Γερμανίας

Συνολικά θα μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα στη Γερμανία 1.553 πρόσφυγες.

24 Φεβ 2021 | 08:08

Ο πόλεμος των πολιτισμών…

Μια ΜΚΟ δεν είναι παρά μια από τις εκατοντάδες ΜΚΟ και μπορεί να πιστεύει και να ισχυρίζεται ό,τι θέλει.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23 Φεβ 2021 | 10:17

Βαρύ πένθος για τον Νότη Μηταράκη - Εφυγε από τη ζωή η αδελφή του

Βαρύ πένθος για τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, καθώς έφυγε από τη ζωή η αδελφή του.

ΠΡΟΩΘΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 23 Φεβ 2021 | 07:59

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πωλούσε ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς μέσω Telegram - Από 200 έως 1.500 ευρώ το κομμάτι

Ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης… παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή επικοινωνιών "Telegram", κύκλωμα που εξαρθρώθηκε.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 22 Φεβ 2021 | 14:11

Η Λυμπεράκη (Solidarity Now) για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στο σπίτι του Λιγνάδη: Καμία ανάμειξή μας - Fake news

Τι απαντά η Αντιγόνη Λυμπεράκη στις αναφορές που γράφτηκαν στον Τύπο για εμπλοκή της ΜΚΟ που είναι επικεφαλής στην υπόθεση Λιγνάδη.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΜΚΟ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ 22 Φεβ 2021 | 13:14

Παρέμβαση εισαγγελέα για τα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα στο σπίτι του Λιγνάδη

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών θα ερευνηθούν καταγγελίες ότι ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προωθούνταν από ΜΚΟ για θεατρικά μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη.

ΠΕΡΙΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 20 Φεβ 2021 | 21:01

Δημήτρης Λιγνάδης: Αρνείται την εμπλοκή της η ΜΚΟ SolidarityNow - Σοκάρουν οι μαρτυρίες για προσφυγόπουλα

Αποτροπιασμό προκαλούν οι αποκαλύψεις που εμπλέκουν τουλάχιστον τρεις δομές ανήλικων προσφύγων με τα μαθήματα στο θέατρο του Δημήτρη Λιγνάδη.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 19 Φεβ 2021 | 11:28

Ενταση στην Αμάρυνθο: Σοβαρά επεισόδια με πρόσφυγες - Συνελήφθησαν πάνω από 40

Σοβαρά επεισόδια την Πέμπτη μεταξύ προσφύγων σε ξενοδοχείο στην Αμάρυνθο.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ 17 Φεβ 2021 | 18:33

Ξύλο στα Γρεβενά για το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων: Έδειραν τον αντιδήμαρχο μέσα στο γραφείο του

Επειδή ο αντιδήμαρχος Γρεβενών δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την αίτημα των ιδιοκτητών ξενοδοχειακών μονάδων για την συνέχιση του προγράμματος.

"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ" 17 Φεβ 2021 | 10:03

Επίσκεψη Μηταράκη στο παγωμένο ΚΥΤ του Καρά Τεπέ - Αναχωρούν για Γερμανία 30 οικογένειες προσφύγων

Ο κ. Μηταράκης επιθεώρησε τις συνθήκες διαμονής των 7.000 περίπου φιλοξενουμένων αιτούντων άσυλο, προσφύγων και μεταναστών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΤΙΦΑΣΚΕΙ 17 Φεβ 2021 | 09:47

Αναστάτωση στο Φυλάκιο Ορεστιάδας: Κάτοικοι αρνούνται να πουλήσουν τα χωράφια τους για τη δομή φιλοξενίας

Κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο επέκτασης της δομής φιλοξενίας προσφύγων είναι οι κάτοικοι στην κοινότητα Φυλάκιο.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΑΜΠΑΚΙΕΣ ΑΙΠΟΥΣ 16 Φεβ 2021 | 10:21

"Οχι" από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου στη δημιουργία νέας δομής υποδοχής προσφύγων

Απορρίφθηκε η πρόταση για τη δημιουργία δομής προσφύγων στη Χίο.