Στοιχεία για τους πρόσυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στις δομές, όπως και για τις ΜΚΟ, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία των ΜΚΟ, ανέφερε ότι η δράση τους ήταν ανεξέλεγκτη επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα προσλάμβαναν μετακλητούς χωρίς κανένα έλεγχο με πολύ υψηλές αμοιβές. Τώρα, αυτό έχει αλλάξει, εξήγησε με το μητρώο ΜΚΟ. Όσες μείνουν εκτός δεν θα μπορούν να μπαίνουν στις δομές.
Αναφορικά με τις αφίξεις είπε ότι οι αφίξεις Απριλίου, μειώθηκαν κατά 97% και Μαΐου κατά 91% σε σχέση με το 2019. "Αντιστρέψαμε την τάση των ροών, με μείωση αφίξεων 34% στη χώρα μας, από 1 Ιανουαρίου 2020. Παράλληλα επιταχύνουμε τη διαδικασία ασύλου και εφαρμόζουμε τη διαδικασία αποχώρησης από τις δομές πρώτης υποδοχής, όσων δεν δικαιούνται πλέον την παραμονή τους σε αυτές".
"Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είπε είναι η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι πλέον πραγματικότητα. Δεν είναι θεωρία, μιλάνε οι αριθμοί. Οι διαμένοντες στα ΚΥΤ των νησιών έχουν μειωθεί κατά 16% από την αρχή του έτους. Συνολικά 13.728 άτομα έχουν μεταφερθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020 από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Ενώ έχουν απορροφηθεί οι αυξημένες ροές του πρώτου διμήνου. Σήμερα στα ΚΥΤ των νησιών βρίσκονται 32.247 άτομα από 38.423 που ήταν αρχές Ιανουαρίου. Η αλλαγή στο σχεδιασμό του συστήματος υποδοχής, και στα νησιά και στην ενδοχώρα. Με λιγότερες θέσεις και λιγότερες δομές, σε σχέση με τα αρχικώς προβλεπόμενα. Στόχος μας είναι να αποσυμφορήσουμε τα νησιά, χωρίς πολλές και μεγάλες δομές σε όλη τη χώρα. Όπως θέλουν στην πράξη τα κόμματα της αντιπολίτευσης", είπε.
"Εμείς θέλουμε να κλείσουμε 60 δομές μέσα στη χρονιά και να εφαρμόσουμε το όριο του 1% στους αιτούντες άσυλο, όχι απλώς σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά περιφερειακής ενότητας. Για την Κυβέρνηση το μεταναστευτικό είναι σημαντικό πρόβλημα, θέλουμε ουσιαστική αποσυμφόρηση όλης τη χώρας μας", τόνισε ο κ. Μηταράκης.
Για τις ΜΚΟ διευκρίνισε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε παραδώσει "τα κλειδιά” στα χέρια ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονταν ευρωπαϊκά κονδύλια με τα οποία: προσελάμβαναν υπαλληλικό προσωπικό – χιλιάδες μετακλητούς - με διαδικασίες, για τις οποίες το κράτος είχε παντελή άγνοια , με μισθούς μεγαλύτερους του Δημοσίου, ενώ πραγματοποιούσαν προμήθειες με έναν απόρρητο τρόπο ως προς το Δημόσιο. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ιδιωτικοποιήσει τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος αποφεύγοντας την ύπαρξη μηχανισμών ελέγχου. Σήμερα, η ανάκτηση του ελέγχου των δομών σηματοδοτεί και την ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας μας. Τα ευρωπαϊκά όργανα βλέπουν στο πρόσωπο της χώρας μας ένα φερέγγυο συνομιλητή και, πάνω απ’ όλα, διαχειριστή του μεταναστευτικού ζητήματος.
Όποιος δε συμμορφώνεται, με τις νέες απαιτήσεις, θα διαγράφεται και δε θα έχει πλέον δικαίωμα εισόδου στις δομές ή συνεργασίας με το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Η διαδικασία οριστικής εγγραφής ΜΚΟ και εγγραφής των φυσικών προσώπων ολοκληρώνεται με τη χορήγηση ειδικών ταυτοτήτων για την είσοδο στις δομές. Προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου. Από την έναρξη λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας, στο νέο μητρώο, έχουν δημιουργήσει λογαριασμό 245 ΜΚΟ και έχουν στείλει στοιχεία 118.
Σε συνάρτηση με τις 450 και πλέον ΜΚΟ που είχαν καταθέσει αίτηση και τις 86 που είχαν εγγραφεί στο παλαιό Μητρώο, που τηρείτο στο Υπουργείο Εσωτερικών, καθίσταται σαφές ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο αυτορρυθμίζει και ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο στο οποίο δρούσαν και λειτουργούσαν οι ΜΚΟ με το προηγούμενο καθεστώς.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr