Μητροπολίτης Σητείας: Ο εμβολιασμός είναι πράξη αγάπης - Μην ακούτε ψευδοπροφήτες και λαϊκούς του διαδικτύου

Ο Μητροπολίτης Σητείας χαρακτηρίζει τον εμβολιασμό πράξη υπευθυνότητας και ατομικής ευθύνης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Μητροπολίτης Κύριλλος

"O εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο και αξιόπιστο μέσο αντιμετώπισης της θανατηφόρου πανδημίας, που μαστίζει ολόκληρη την οικουμένη τον τελευταίο έναμιση χρόνο" σημειώνει ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος σε επιστολή προς τους κληρικούς, τις μοναχές και τους πιστούς στη μητρόπολή του, και τονίζει: "Ο εμβολιασμός μας σ᾿ αυτό το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε είναι πράξη υπευθυνότητας και ατομικής ευθύνης, αλλά κυρίως είναι πράξη χριστιανικής αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τον πλησίον μας, προς τον συνάνθρωπο και αδελφό μας".

"Ως συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η άρνηση του εμβολίου κατά του covid-19 δεν έχει καμία σχέση με ομολογία πίστεως ούτε με την υπεράσπιση της ορθόδοξης διδασκαλίας και την εφαρμογή του Ευαγγελικού Λόγου" υπογραμμίζει και απευθύνει έκκληση: "Να ακολουθήσετε τις οδηγίες, συστάσεις και υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων, Ιατρών και Λοιμωξιολόγων και να εμβολιασθείτε χωρίς άλλη καθυστέρηση και αναβολή".

"Ας αντιμετωπίσουμε, επιτέλους, την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ας πάψουμε να ακούμε τους ψευδοπροφήτες Αρχιερείς, Ιερείς και λαϊκούς του διαδικτύου που εκφράζουν μόνο προσωπικές τους απόψεις και όχι την επίσημη θεση της Εκκλησίας και βλέπουν παντού συνωμοσιολογίες, εχθρούς και σκορπούν τον φόβο και τον πανικό" λέει ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος.

Διαβάστε Επίσης

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αριθ. πρωτ.: 1360

Ιεράπετρα, 7 Ιουλίου 2021

Προς

τους Πανοσιωτάτους και Αιδεσιμωτάτους Κληρικούς,

τις Οσιωτάτες Μοναχές και τον ευσεβή λαό της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Αγαπητοί μου Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω,

Με αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης και αγωνίας απευθύνομαι σε εσάς, τα ευσυνείδητα μέλη της Εκκλησίας μας, με αφορμή τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ως γνωστόν στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων ιατρών και της Ελληνικής Πολιτείας, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο και αξιόπιστο μέσο αντιμετώπισης της θανατηφόρου πανδημίας, που μαστίζει ολόκληρη την οικουμένη τον τελευταίο έναμιση χρόνο. Τα εμβόλια είναι ένα επίτευγμα της επιστήμης και πολύτιμο δώρο του Θεού στον άνθρωπο. Ο Δημιουργός Θεός έδωσε στον "κατ’ εικόνα" Του πλασμένο άνθρωπο, νου και λογική, για να έχει την ελευθερία, το "αυτεξούσιο", να επιλέγει το καλό και ωφέλιμο. Η Αγία Γραφή μας προτρέπει: "Τίμα ιατρόν προς τας χρείας αυτού και γαρ αυτόν έκτισε Κύριος" και: "Κύριος έκτισε εκ γης φάρμακα ... αυτός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού" (Σοφία Σειράχ 38,1 και 4-6).

Σύμφωνα με όλους τους επίσημους ιατρικούς φορείς και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο της ανθρωπότητας για αρκετές ασθένειες και τώρα για τον κορωνοϊό. Ο εμβολιασμός μας σ᾿ αυτό το κομβικό σημείο που βρισκόμαστε είναι πράξη υπευθυνότητας και ατομικής ευθύνης, αλλά κυρίως είναι πράξη χριστιανικής αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης προς τον πλησίον μας, προς τον συνάνθρωπο και αδελφό μας. Εμβολιαζόμαστε για να θωρακίσουμε τον εαυτό μας από τον θανατηφόρο ιό του covid-19 και τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του και ταυτόχρονα ενεργούμε για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας, καθώς συμβάλλουμε στο χτίσιμο του λεγόμενου "τείχους ανοσίας".

Δυστυχώς, υπάρχει και σήμερα -όπως και σε όλες τις εποχές- μια μερίδα μπερδεμένων και "θρησκόληπτων" ανθρώπων, με αρρωστημένη θρησκευτικότητα και έλλειψη υγιούς εκκλησιαστικού φρονήματος, οι οποίοι, λόγω ελλιπούς γνώσεως των επιστημονικών δεδομένων και εξαιτίας υποκειμενικών απόψεων και προσωπικών φοβιών, αλλά και λόγω της νοσηρής ψυχολογίας τους, παθιάζονται και αρέσκονται να υποκρίνονται τους επαΐοντες και ειδικούς για την ορθόδοξη πίστη και την επιστήμη. Αυτοί που διέδιδαν ότι "η χρήση της μάσκας μέσα στο ναό σημαίνει άρνηση της Ορθοδόξου πίστεως" και προσβολή στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού, τώρα κινδυνολογούν με θεωρίες συνωμοσίας και καταστροφολογίας, για τον εκφοβισμό των συνανθρώπων μας που σκέφτονται να προχωρήσουν στον ενδεδειγμένο για την ασφάλεια της υγείας τους εμβολιασμό.

Διαβάστε Επίσης

Εμείς, όμως, ως συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι η άρνηση του εμβολίου κατά του covid-19 δεν έχει καμία σχέση με ομολογία πίστεως ούτε με την υπεράσπιση της ορθόδοξης διδασκαλίας και την εφαρμογή του Ευαγγελικού Λόγου. Δεν ζητά από μας ο Χριστός να μην εμβολιαστούμε για να μην τον αρνηθούμε. Δεν ζητά από μας να μην φοράμε μάσκα προστασίας μέσα και έξω από τον Ιερό Ναό για να μην τον προσβάλλουμε. Τέτοιες θεωρίες και στάσεις είναι βλαπτικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, αλλά και για την ορθόδοξη πίστη μας και την Εκκλησία του Χριστού.

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, και σας προτρέπουμε πατρικά, ενόψει και των νέων πιο επιθετικών ματαλλάξεων του κορωνοϊού, με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού και αποδοχή του ιατρικού δέοντος, να ακολουθήσετε τις οδηγίες, συστάσεις και υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων, Ιατρών και Λοιμωξιολόγων, και να εμβολιασθείτε χωρίς άλλη καθυστέρηση και αναβολή. Καθένας νέος εμβολιασμός σηματοδοτεί τη δημιουργία της συλλογικής ανοσίας και την ταχύτερη επαναφορά στην κανονικότητα της ζωής μας.

Η ανθρώπινη ζωή είναι πολύτιμο και ανεκτίμητο δώρο του Θεού στον άνθρωπο και πρώτη η Ορθόδοξη Εκκλησία και η θεολογική της διδασκαλία εξήρε την αξία της. Οφείλουμε, ως ορθόδοξοι χριστιανοί που πιστεύουμε πραγματικά και ενσυνείδητα, να τη σεβαστούμε και να την προστατεύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και σύμμαχό μας τα επιτεύγματα της επιστήμης και τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων. Ας αντιμετωπίσουμε, επιτέλους, την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ας πάψουμε να ακούμε τους ψευδοπροφήτες Αρχιερείς, Ιερείς και λαϊκούς του διαδικτύου που εκφράζουν μόνο προσωπικές τους απόψεις και όχι την επίσημη θεση της Εκκλησίας και βλέπουν παντού συνωμοσιολογίες, εχθρούς και σκορπούν τον φόβο και τον πανικό. Είδαμε ότι ο θανατηφόρος ιός δεν κάνει εξαιρέσεις σε Αρχιερείς, Κληρικούς, Μοναχούς, πιστούς και άπιστους. Όλοι μας κινδυνεύουμε. Όλοι μας γνωρίζουμε δικούς μας ανθρώπους που νόσησαν ή πέθαναν από τον θανατηφόρο ιό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, όπως σοφά τόνισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος, δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί.

Ευχόμαστε εγκάρδια ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, "ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών", να εξαλείψει οριστικά την πανδημία του κορωνοϊού και να θεραπεύει κάθε ψυχική και σωματική ασθένειά μας.

Με πατρικές ευχές και πολλή εν Κυρίω αγάπη

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ 28 Ιουλ 2021 | 13:47

Νοσοκομείο Μεσολογγίου: Νέα καταγγελία για "μαϊμού" εμβολιασμό σε υγειονομικό υπάλληλο

Υπάλληλος παραϊατρικών επαγγελμάτων στο Μεσολόγγι έκανε μαϊμού εμβολιασμό, σύμφωνα με καταγγελία. Δηλώθηκε στο πληροφοριακό σύστημα ότι έκανε τη δεύτερη δόση.

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 28 Ιουλ 2021 | 13:07

Ο Άδωνις Γεωργιάδης έδειξε το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα τεστ: Την πάτησαν όσοι με κατηγορούν

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δημοσιοποίησε το πιστοποιητικό του εμβολιασμού του κατά του κορονοϊού.

ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ 28 Ιουλ 2021 | 11:16

Θωμαΐδης: Ο ιός μεταφέρεται στην επαρχία - Ποιες περιοχές προβληματίζουν

"Στις επαρχιακές πόλεις φαίνεται ότι μεταφέρεται ο κορονοϊός. Το στέλεχος Δέλτα μας εκπλήσσει κάθε εβδομάδα για το πόσο γρήγορα μεταδίδεται", είπε ο Νίκος Θωμαΐδης.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 28 Ιουλ 2021 | 11:05

Εστίαση: "Συνταγή" για πιθανό υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων αποκαλύπτει ο Πέτσας [βίντεο]

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζόμενων στην εστίαση, απασχολεί την κυβέρνηση αλλά προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 28 Ιουλ 2021 | 10:11

Ανάρπαστα τα freedom pass - Γεωργαντάς: Μέσα σε 8 μέρες ενεργοποιήθηκαν 210.000

Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανέφερε πως οι αιτήσεις για την απόκτηση του freedom pass έφτασαν τις 210.000 σε 8 μέρες.

ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ 28 Ιουλ 2021 | 09:56

Τρίτη δόση εμβολίου - Μαγιορκίνης: Το φθινόπωρο η απόφαση - Ποιους αφορά

Οι ενισχυτικές δόσεις σε ευπαθείς ομάδες είναι μια γενική πρακτική, είπε ο Γκ. Μαγιορκίνης - "Θα το εξετάσουμε από τον φθινόπωρο".

ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ 28 Ιουλ 2021 | 09:32

Γιατί νοσούν και οι εμβολιασμένοι: Πώς το εξηγούν Δημόπουλος και Μαγιορκίνης - Το παράδειγμα με τον στρατό

Απαντήσεις για τις λοιμώξεις των εμβολιασμένων από τους καθηγητές του ΕΚΠΑ Θ. Δημόπουλο και Γκ. Μαγιορκίνη.

ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 28 Ιουλ 2021 | 08:28

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους τους δημοσιογράφους και το προσωπικό της Washington Post

Σε εσωτερικό σημείωμά του ο εκδότης της Washington Post ανακοινώνει ότι ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικος για όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας.

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ 28 Ιουλ 2021 | 08:25

Ισραήλ - Τα εμβόλια λειτουργούν: Πάνω από 1.900 κρούσματα αλλά κανένας θάνατος μέσα σε 24 ώρες

Στο Ισραήλ δεν υπέκυψε κανείς ασθενής εξαιτίας του κορονοϊού - Ο απολογισμός των θυμάτων μένει αμετάβλητος εξαιτίας των εμβολιασμών.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο Κ. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ 27 Ιουλ 2021 | 15:26

Ασχημα νέα για τον κορονοϊό: Κοντά στα 3.500 τα κρούσματα σήμερα και αύξηση νοσηλειών

Τα νέα από το μέτωπο του κορονοϊού σήμερα δεν είναι καλά - Θα φτάσουμε περίπου τα 3.500 κρούσματα

"ΗΠΙΑ Η ΝΟΣΟΣ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ" 27 Ιουλ 2021 | 15:07

Λουκίδης: Εξαιρετικά σπάνια η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Εξαιρετικά σπάνια είναι, κατά τον πνευμονολόγο Στέλιο Λουκίδη, η περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 27 Ιουλ 2021 | 14:33
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 27 Ιουλ 2021 | 13:03

Μητσοτάκης: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.