Follow us

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος: Προσεύχομαι να μετρηθούμε μέσα στις εκκλησιές και να είμαστε όλοι μαζί όταν η δοκιμασία περάσει

"Για ένα πράγμα προσεύχομαι: να μετρηθούμε μέσα στις Εκκλησιές μας και να είμαστε όλοι μαζί εκεί παρόντες και παρούσες" τόνισε στη κύρηγμά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, έστειλε σήμερα, ανήμερα της εορτής του πολιούχου και εφόρου της Σύρου και προστάτη της Ναυτοσύνης Αγίου Νικολάου, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανεγέρθη την εποχή που η Ερμούπολη ήταν το πρώτο λιμάνι της νεότερης Ελλάδας, ο μητροπολίτης Δωρόθεος αναφέρθηκε αρχικά στις πολλές αρετές του Αγίου, με κορυφαία εκείνη της φιλανθρωπίας, σημειώνοντας ότι δεν αναδείχθηκε μόνον 'Αγιος Επίσκοπος της Εκκλησίας, αλλά και άνθρωπος του Θεού.

"Ο 'Αγιος Νικόλαος", υπογράμμισε, "διακόνησε στη ζωή του τη φιλανθρωπία, η οποία είναι το φρόνημα της Εκκλησίας". Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η Εκκλησία μας, ως θεσμός, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρωτόγνωρα τα δεδομένα", είπε, "αχαρτογράφητα τα νερά, σκοτεινό το τοπίο, εύλογος και υπαρκτός ο φόβος απέναντι στον εχθρό, που απειλεί και χτυπά όλους μας αδιακρίτως". "Και χωρίς δεύτερη σκέψη", παρατήρησε, "και πάντα από την αρχή, έκανε και κάνει τις καθαρές επιλογές Της, πιστή στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ζητώντας από όλους τους πιστούς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Προτάσσοντας ως υπέρτατο συμφέρον την προστασία του ανθρώπινου προσώπου, του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και των πλησίον μας".

"Τώρα, που με τη βοήθεια του Θεού και με την καθοριστική συμβολή των επιστημόνων μας, βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτού του εφιάλτη", συνέχισε, "η Εκκλησία μας οφείλει και πάλι, όπως πάντα κάνει, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της αποστολής Της, αγκαλιάζοντας τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Γιατί η Πίστη μας ούτε δοκιμάστηκε ούτε δοκιμάζεται από κανέναν κορονοϊό και από κανέναν πάσης φύσεως ιό. Γιατί είναι βίωμα. Γιατί αποτελεί, με αποκορύφωμα το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, την ένωσή μας με τον Θεό, την οποία με ουδένα "διαπραγματευόμαστε"".

Όπως ο μητροπολίτης Σύρου τόνισε, "δεν υπάρχει ούτε ένας κληρικός ούτε ένας πιστός, από άκρου σε άκρον στην ευλογημένη πατρίδα μας, που να μην επιθυμεί βαθιά να εορτάσει τη Γέννηση του Θεανθρώπου στις Εκκλησιές μας. Ούτε ένας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει ούτε ένας κληρικός ούτε ένας πιστός που να παραθεωρεί τη σημασία της διαφύλαξης της ανθρώπινης υγείας και ζωής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ναι, αδελφοί μου", σημείωσε, "όλοι θέλουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές για τους πιστούς το 'Αγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το ζήτησε από την κυβέρνηση".

"'Αλλωστε", είπε, "η ευχαριστιακή σύναξη δεν συνιστά "συντεχνιακό" αίτημα, όπως οι αντικληρικαλιστές λαϊκιστικά φαντασιώνονται, αλλά πλήρωση της υπαρξιακής και πνευματικής και ψυχικής ανάγκης του καθενός και της καθεμιάς μας, πραγμάτωση της κοινωνίας μας με τον Θεό. Με δεδομένη από μέρους μας την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων, όπως οι ίδιες υγειονομικές συνθήκες το επιβάλλουν και το απαιτούν".

"Η Εκκλησία μας", υπογράμμισε, "έχει και τη χάρη της διάκρισης και την εμπειρία της δοκιμασίας και την αρετή της σιωπής και τη δύναμη του Λόγου. Γνωρίζει να οικονομεί. Και πάντα θυσιάζεται και κενούται, χωρίς ποτέ όμως να βάζει στη ζυγαριά των ισορροπιών τα πρωτοτόκια της Πίστης μας".

Η Εκκλησία δεν υπακούει στον Καίσαρα

"Η Εκκλησία μας", συνέχισε, "δεν υπακούει στον Καίσαρα. Αφενός μεν, γιατί δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, καίτοι μέσα στον κόσμο τούτο ζει και τον κόσμο τούτο διακονεί. Αφετέρου δε, γιατί στα ευλογημένα χώματα αυτού του τόπου δεν υπάρχει Καίσαρας, αλλά συντεταγμένη και ελεύθερη Πολιτεία, που τη σέβεται και που αναγνωρίζει τη θεμελιώδη συνεισφορά της στην ιστορική διαδρομή του έθνους των Ελλήνων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφερε, "η Εκκλησία μας άλλωστε από τη γέννηση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, και για πάντα, συμπορεύεται και θα συμπορεύεται με την Πολιτεία σε όλα τα εθνικά ωφέλιμα και χρήσιμα, ιδιαίτερα σε κάθε εθνική κρίση και σε κάθε εθνική δοκιμασία, και θυσιάζει Εαυτήν χάριν του λαού και της κοινωνίας".

"Η Εκκλησία μας", είπε, "υπακούει μόνο στον Λόγο του Ιδρυτή Της, στον Λόγο της Αγάπης προς τον πλησίον και της προστασίας του πλησίον και υπηρετεί διαχρονικά την ενότητα του γένους των Ελλήνων, μακριά από τους επώδυνους και θανατηφόρους διχασμούς, που μόνο δεινά έχουν επιφέρει".

"Μόνον ενωμένοι", παρατήρησε, "μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να νικήσουμε κάθε εχθρό. Η ενότητά μας συνιστά την απόλυτη εγγύηση της επικράτησής μας έναντι κάθε κακού". "Μετά την τρικυμία", υπογράμμισε, "η θάλασσα πάντα ηρεμεί και μετά την καταιγίδα ακολουθεί η νηνεμία. Όταν πλεύσουμε ξανά, πολύ σύντομα, σε ήρεμα νερά, όταν έχουμε σε λίγο μπουνάτσα, με τον καπετάνιο του σκάφους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπό μας, γερό και δυνατό, χάρη στη βοήθεια του Θεού και στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, που ηρωικά στάθηκαν στο πλευρό του, όπως ηρωικά και αγόγγυστα στέκονται στο πλευρό καθενός και καθεμιάς από όλους μας, για ένα πράγμα προσεύχομαι: να μετρηθούμε μέσα στις Εκκλησιές μας και να είμαστε όλοι μαζί εκεί παρόντες και παρούσες".

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Δωρόθεος ευχήθηκε σε όλους τους ναυτικούς, σε όλους τους κυβερνήτες των πολεμικών, εμπορικών και επιβατηγών πλοίων και των πλοίων του Λιμενικού Σώματος και σε όλα τα πληρώματά τους να έχουν δύναμη στο έργο τους και να είναι ο 'Αγιος Νικόλαος στις γέφυρες των πλοίων τους πάντα Συγκυβερνήτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ INSTAGRAM 02 Δεκ 2022 | 10:36
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 02 Δεκ 2022 | 09:49

ΠΙΟΠ: Πώς φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια και γιρλάντες - Ολες οι γιορτινές δράσεις

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποδέχεται τα Χριστούγεννα, αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, στο κτήριο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 02 Δεκ 2022 | 08:51

Ο κορονοϊός "γέρασε" τους εφήβους: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να επηρέασε τους εγκεφάλους τους

Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 02 Δεκ 2022 | 08:38

Χριστούγεννα - Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Όλα τα μαγαζιά και τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργούν με συνεχές ωράριο.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Η ΓΙΑΤΡΟΣ 02 Δεκ 2022 | 08:28

Καμπανάκι Παγώνη: Θα έχουμε έξαρση γρίπης μετά τις 20 Δεκεμβρίου - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Την ανησυχία της για το "εκρηκτικό κοκτέιλ" της ταυτόχρονης συνύπαρξης του κορονοϊού, της γρίπης και του ιού RSV εξέφρασε η γιατρός Ματίνα Παγώνη.

ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ 02 Δεκ 2022 | 06:43

Αυτή είναι η πιο δημοφιλής συνταγή για μελομακάρονα από τον Ακη Πετρετζίκη

Αυτή η συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για αφράτα και σούπερ γευστικά μελομακάρονα, είναι η πιο δημοφιλής

31Η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ 01 Δεκ 2022 | 11:29

Τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ περιμένουν και φέτος τα γράμματα στον 'Αη Βασίλη

Έτοιμα να υποδεχθούν τα χιλιάδες γράμματα προς τον Άγιο Βασίλη είναι και φέτος τα κόκκινα γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ.

«ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ» 01 Δεκ 2022 | 11:25

Κίνα: Χαλαρώνουν τα ασφυκτικά μέτρα καραντίνας μετά την εξέγερση του λευκού χαρτιού - Εκανε πίσω η κυβέρνηση

Αλλάζει την πολιτική της για την καταπολέμηση του Covid η Κίνα μετά τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΒΕΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ 01 Δεκ 2022 | 08:42

Μύρισαν Χριστούγεννα: Εικόνες από τους στολισμένους δρόμους της Αθήνας - Σήμερα η φωταγώγηση του δέντρου στο Σύνταγμα

Ακριβώς 25 ημέρες απομένουν για την πιο λαμπερή και μεγάλη γιορτή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, και η πόλη της Αθήνας άρχισε ήδη να φορά τα γιορτινά της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 30 Νοε 2022 | 15:50

Εξιτήριο για τον Νίκο Κωνσταντόπουλο μετά από 3 εβδομάδες στη ΜΕΘ του "Σωτηρία" - Η λοίμωξη λόγω κορονοϊού

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω λοίμωξης από κορονοϊό και σοβαρών επιπλοκών.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 30 Νοε 2022 | 12:55

Χριστούγεννα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Ανάβουν τα φώτα και ξεκινά ένας μήνας γιορτής - Ολο το πρόγραμμα

Για ακόμη μία χρονιά το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φορά τα γιορτινά του και παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΛΒΕΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 30 Νοε 2022 | 10:26

Κορονοϊός: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για long Covid στους εφήβους

Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι τα επίμονα συμπτώματα στους εφήβους 12 έως 17 ετών είναι 8% συχνότερα σε εκείνους που είχαν περάσει Covid-19.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 30 Νοε 2022 | 10:19

Γιατί προβληματίζουν τόσο τους ειδικούς οι επαναλοιμώξεις από κορονοϊό - Η Παγώνη εξηγεί

Οι επιστήμονες εκφράζουν μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις επαναλοιμώξεις από κορονοϊό, που σαρώνουν.