Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος: Προσεύχομαι να μετρηθούμε μέσα στις εκκλησιές και να είμαστε όλοι μαζί όταν η δοκιμασία περάσει

"Για ένα πράγμα προσεύχομαι: να μετρηθούμε μέσα στις Εκκλησιές μας και να είμαστε όλοι μαζί εκεί παρόντες και παρούσες" τόνισε στη κύρηγμά του.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Ένα ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων, έστειλε σήμερα, ανήμερα της εορτής του πολιούχου και εφόρου της Σύρου και προστάτη της Ναυτοσύνης Αγίου Νικολάου, ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.

Από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανεγέρθη την εποχή που η Ερμούπολη ήταν το πρώτο λιμάνι της νεότερης Ελλάδας, ο μητροπολίτης Δωρόθεος αναφέρθηκε αρχικά στις πολλές αρετές του Αγίου, με κορυφαία εκείνη της φιλανθρωπίας, σημειώνοντας ότι δεν αναδείχθηκε μόνον 'Αγιος Επίσκοπος της Εκκλησίας, αλλά και άνθρωπος του Θεού.

"Ο 'Αγιος Νικόλαος", υπογράμμισε, "διακόνησε στη ζωή του τη φιλανθρωπία, η οποία είναι το φρόνημα της Εκκλησίας". Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, "από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η Εκκλησία μας, ως θεσμός, δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Πρωτόγνωρα τα δεδομένα", είπε, "αχαρτογράφητα τα νερά, σκοτεινό το τοπίο, εύλογος και υπαρκτός ο φόβος απέναντι στον εχθρό, που απειλεί και χτυπά όλους μας αδιακρίτως". "Και χωρίς δεύτερη σκέψη", παρατήρησε, "και πάντα από την αρχή, έκανε και κάνει τις καθαρές επιλογές Της, πιστή στη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Ζητώντας από όλους τους πιστούς να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Προτάσσοντας ως υπέρτατο συμφέρον την προστασία του ανθρώπινου προσώπου, του καθενός και της καθεμιάς από εμάς και των πλησίον μας".

"Τώρα, που με τη βοήθεια του Θεού και με την καθοριστική συμβολή των επιστημόνων μας, βρισκόμαστε κοντά στο τέλος αυτού του εφιάλτη", συνέχισε, "η Εκκλησία μας οφείλει και πάλι, όπως πάντα κάνει, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της αποστολής Της, αγκαλιάζοντας τους πιστούς και όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Γιατί η Πίστη μας ούτε δοκιμάστηκε ούτε δοκιμάζεται από κανέναν κορονοϊό και από κανέναν πάσης φύσεως ιό. Γιατί είναι βίωμα. Γιατί αποτελεί, με αποκορύφωμα το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας, την ένωσή μας με τον Θεό, την οποία με ουδένα "διαπραγματευόμαστε"".

Όπως ο μητροπολίτης Σύρου τόνισε, "δεν υπάρχει ούτε ένας κληρικός ούτε ένας πιστός, από άκρου σε άκρον στην ευλογημένη πατρίδα μας, που να μην επιθυμεί βαθιά να εορτάσει τη Γέννηση του Θεανθρώπου στις Εκκλησιές μας. Ούτε ένας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν υπάρχει ούτε ένας κληρικός ούτε ένας πιστός που να παραθεωρεί τη σημασία της διαφύλαξης της ανθρώπινης υγείας και ζωής".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ναι, αδελφοί μου", σημείωσε, "όλοι θέλουμε τις Εκκλησίες μας ανοιχτές για τους πιστούς το 'Αγιο Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, όπως ακριβώς η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας μας το ζήτησε από την κυβέρνηση".

"'Αλλωστε", είπε, "η ευχαριστιακή σύναξη δεν συνιστά "συντεχνιακό" αίτημα, όπως οι αντικληρικαλιστές λαϊκιστικά φαντασιώνονται, αλλά πλήρωση της υπαρξιακής και πνευματικής και ψυχικής ανάγκης του καθενός και της καθεμιάς μας, πραγμάτωση της κοινωνίας μας με τον Θεό. Με δεδομένη από μέρους μας την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των κανόνων, όπως οι ίδιες υγειονομικές συνθήκες το επιβάλλουν και το απαιτούν".

"Η Εκκλησία μας", υπογράμμισε, "έχει και τη χάρη της διάκρισης και την εμπειρία της δοκιμασίας και την αρετή της σιωπής και τη δύναμη του Λόγου. Γνωρίζει να οικονομεί. Και πάντα θυσιάζεται και κενούται, χωρίς ποτέ όμως να βάζει στη ζυγαριά των ισορροπιών τα πρωτοτόκια της Πίστης μας".

Η Εκκλησία δεν υπακούει στον Καίσαρα

"Η Εκκλησία μας", συνέχισε, "δεν υπακούει στον Καίσαρα. Αφενός μεν, γιατί δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, καίτοι μέσα στον κόσμο τούτο ζει και τον κόσμο τούτο διακονεί. Αφετέρου δε, γιατί στα ευλογημένα χώματα αυτού του τόπου δεν υπάρχει Καίσαρας, αλλά συντεταγμένη και ελεύθερη Πολιτεία, που τη σέβεται και που αναγνωρίζει τη θεμελιώδη συνεισφορά της στην ιστορική διαδρομή του έθνους των Ελλήνων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως ανέφερε, "η Εκκλησία μας άλλωστε από τη γέννηση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, και για πάντα, συμπορεύεται και θα συμπορεύεται με την Πολιτεία σε όλα τα εθνικά ωφέλιμα και χρήσιμα, ιδιαίτερα σε κάθε εθνική κρίση και σε κάθε εθνική δοκιμασία, και θυσιάζει Εαυτήν χάριν του λαού και της κοινωνίας".

"Η Εκκλησία μας", είπε, "υπακούει μόνο στον Λόγο του Ιδρυτή Της, στον Λόγο της Αγάπης προς τον πλησίον και της προστασίας του πλησίον και υπηρετεί διαχρονικά την ενότητα του γένους των Ελλήνων, μακριά από τους επώδυνους και θανατηφόρους διχασμούς, που μόνο δεινά έχουν επιφέρει".

"Μόνον ενωμένοι", παρατήρησε, "μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να νικήσουμε κάθε εχθρό. Η ενότητά μας συνιστά την απόλυτη εγγύηση της επικράτησής μας έναντι κάθε κακού". "Μετά την τρικυμία", υπογράμμισε, "η θάλασσα πάντα ηρεμεί και μετά την καταιγίδα ακολουθεί η νηνεμία. Όταν πλεύσουμε ξανά, πολύ σύντομα, σε ήρεμα νερά, όταν έχουμε σε λίγο μπουνάτσα, με τον καπετάνιο του σκάφους της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Αρχιεπίσκοπό μας, γερό και δυνατό, χάρη στη βοήθεια του Θεού και στους ιατρούς και τους νοσηλευτές, που ηρωικά στάθηκαν στο πλευρό του, όπως ηρωικά και αγόγγυστα στέκονται στο πλευρό καθενός και καθεμιάς από όλους μας, για ένα πράγμα προσεύχομαι: να μετρηθούμε μέσα στις Εκκλησιές μας και να είμαστε όλοι μαζί εκεί παρόντες και παρούσες".

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Δωρόθεος ευχήθηκε σε όλους τους ναυτικούς, σε όλους τους κυβερνήτες των πολεμικών, εμπορικών και επιβατηγών πλοίων και των πλοίων του Λιμενικού Σώματος και σε όλα τα πληρώματά τους να έχουν δύναμη στο έργο τους και να είναι ο 'Αγιος Νικόλαος στις γέφυρες των πλοίων τους πάντα Συγκυβερνήτης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΚΑΝΕΙ ΚΡΥΟ, ΧΙΟΝΙΖΕΙ» 25 Ιαν 2021 | 21:19

Κορονοϊός: Χάος στα σύνορα Τσεχίας-Γερμανίας - Τεράστιες ουρές για να κάνουν τεστ [Εικόνες]

Εξαντλείται η υπομονή στα σύνορα, καθώς εκατοντάδες περιμένουν να κάνουν τεστ για τον νέο κορονοϊό ώστε να περάσουν στη Γερμανία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 25 Ιαν 2021 | 20:57

Εμβόλιο κορονοϊού: Πόσες δόσεις κατέληξαν στα σκουπίδια στην Ελλάδα

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός αναπλήρωσης προκειμένου να μην χάνονται οι δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊού.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ MEGA 25 Ιαν 2021 | 20:47

Ψώνια με το ρολόι: Πώς θα λειτουργεί το χρονόμετρο που μπαίνει στις αγορές λόγω συνωστισμού

Σκέψεις για αγορές με χρονόμετρο - Μία φορά την ημέρα για ψώνια σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Τέλος στα επαναλαμβανόμενα SMS στο 13033

ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΕΚΠΑ 25 Ιαν 2021 | 19:30

"Καμπανάκι" Δημόπουλου: Ερωτηματικό αν ο εμβολιασμός εμποδίζει τη μετάδοση του κορονοϊού [βίντεο]

Ο καθηγητής Δημόπουλος χαρακτήρισε επικίνδυνους μήνες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο για την πορεία του κορονοϊού.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 25 Ιαν 2021 | 19:12

Μητσοτάκης στο Νταβός: "Θα πιέσουμε τις εταιρείες να παραδώσουν γρήγορα τα εμβόλια"

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στη διαδικτυακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum (WEF) τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση από το πρώτο στάδιο της υγιειονομικής κρίσης

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΣΗ» 25 Ιαν 2021 | 18:29

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν μετά την πρώτη δόση - Τι είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

"Αυστηρά" και "χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις" οι πολίτες πρέπει να προσέρχονται και για την 2η δόση, είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

32 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 25 Ιαν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: 207 κρούσματα στην Αττική - Στο "κόκκινο" τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Νέα μαύρη πρωτιά της Αττικής σε αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού - Ο χάρτης της διασποράς στη χώρα

ΣΕ ΜΟΝΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ 25 Ιαν 2021 | 17:54

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Τουλάχιστον 10 κρούσματα σε στρατόπεδο της πόλης

Τουλάχιστον δέκα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη

ΥΨΗΛΗ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 25 Ιαν 2021 | 17:45

Κορονοϊός: Συναγερμός για τη βρετανική μετάλλαξη Β117 - Εξαπλώνεται 8 φορές πιο γρήγορα

Γερμανός επιστήμονας της βιοπληροφορικής προειδοποιεί για 100.000 κρούσματα κορονοϊού την ημέρα εξαιτίας της μετάλλαξης.

ΠΑΣΚΑΛ ΣΟΡΙΟ 25 Ιαν 2021 | 17:45

Επικεφαλής AstraZeneca: Έλλειψη συνεργασίας και εγωιστική συμπεριφορά ορισμένων χωρών

Αυτό που δεν λειτούργησε είναι η συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε για τη διαχείριση της πανδημίας ο επικεφαλής της AstraZeneca

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 25 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 436 νέα κρούσματα σήμερα - 25 θάνατοι και 286 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.671 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΙΚΙΛΙΑ 25 Ιαν 2021 | 17:05

Κικίλιας: Και ιδιώτες γιατροί στη μάχη για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού - Η προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους

Προϋπόθεση σύμφωνα με τον κ. Κικίλια είναι ένα πιο "εύκολο" εμβόλιο και στόχος να εμβολιάζονται πιο εύκολα πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 25 Ιαν 2021 | 16:04

Κορονοϊός: Η Moderna ετοιμάζει εμβόλιο "έκπληξη" για τη μετάλλαξη του κορονοϊού

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της για τον κορονοϊό είναι αποτελεσματικό στις μεταλλάξεις του ιού