X

Μολότοφ και χημικά στον Πειραιά στην αντιφασιστική πορεία για τον Π. Φύσσα

Επεισόδια σημειώθηκαν στον Πειραιά, αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αγρίνιο

Γράφει: TheToc team

Eπεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν ολοκληρωθεί η αντιφασιστική πορεία για τα 5 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Μπροστά από το δημοτικό θέατρο του Πειραιά, ομάδες αγνώστων έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών.

Αντιφασιστικές συλλογικότητες, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην οδό Παύλου Φύσσα (πρώην Παναγή Τσαλδάρη) στο Κερατσίνι, στο σημείο της δολοφονίας του αδικοχαμένου μουσικού.

Με κεντρικό σύνθημα "ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί", οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από το Κερατσίνι λίγο μετά τις 6μιση το απόγευμα προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, ωστόσο δεν κατάφεραν να τα προσεγγίσουν, καθώς κλούβες των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί κοντά στο σημείο. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το μπλοκ της οικογένειας και των φίλων του Παύλου Φύσσα, με τους γονείς του, Μάγδα και Παύλο να προπορεύονται.

Λίγο πρίν τις 8 το βράδυ η πορεία έφτασε στο λιμάνι και κατευθύνθηκε προς το Δημοτικό Θέατρο. Εκεί ήταν παραταγμένες κλούβες και διμοιρίες των ΜΑΤ προκειμένου οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση ενώ ομάδα αγνώστων πέταξε μολότοφ και πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα αντιεξουσιαστές άναψαν κάδους ενώ έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.

Επεισόδια σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο

Επεισόδια είχαμε και σε τρεις μεγάλες πόλεις: Συγκεκριμένα, ομάδα 30 ατόμων πέταξε μολότοφ μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία στη Θεσσαλονίκη. Ενώ οι διαδηλωτές είχαν αρχίσει να αποχωρούν αφού η πορεία είχε φτάσει στο άγαλμα Βενιζέλου μια ομάδα 30 ατόμων κινήθηκε προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Εγνατία και έριξε βόμβες μολότοφ.

Στην αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα στην Πάτρα, μια ομάδα ατόμων με κουκούλες κινήθηκε προς τη διασταύρωση των οδών Ερμού και Μαιζώνος όπου πέταξαν μολότοφ στα ΜΑΤ.

Επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο του Αγρινίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και βρίσκονταν στο τέλος της πορείας, πέταξαν βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χρήση χημικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε, κάτω από άγνωστες ακόμα συνθήκες, μία νεαρή γυναίκα, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Συγκέντρωση στο Κερατσίνι

Το απόγευμα της Τρίτης είχε πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην οδό Παύλου Φύσσα, στο σημείο όπου μαχαιρώθηκε το 2013. Η προσέλευση ήταν συνεχής, με τους συγκεντρωμένους να κλείνουν τον δρόμο και να ζητούν «να ολοκληρωθεί επιτέλους η δίκη και να καταδικαστεί ο Γιώργος Ρουπακιάς».

Η Μάγδα Φύσσα κατέφτασε στο σημείο που πριν από πέντε χρόνια έπεσε νεκρός ο Παύλος Φύσσας, χάιδεψε το μνημείο και άναψε ένα κεράκι στην μνήμη του, εμφανώς συγκινημένη.ενώ η πορεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Στην κεφαλή της πορείας που είναι σε εξέλιξη στον Πειραιά βρισκόταν το πανό της οικογένειας Φύσσα, με την μητέρα του αδικοχαμένου μουσικού, Μάγδα Φύσσα, να προπορεύεται.

Πηγή seleo.gr/ Patrastimes.gr

φωτο eurokinissi, INTIMENEWS, epa,Eurokinissi. thestival/ seleo