Follow us

Στο κολέγιο των επιτρόπων το μπαλάκι για Ελλάδα-Σένγκεν

Από το Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η επεξεργασία του σχεδίου διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν. «Μαύρα» σενάρια για την Ελλάδα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Στο κολέγιο των επιτρόπων το μπαλάκι για Ελλάδα-Σένγκεν

Από το Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η επεξεργασία του σχεδίου διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Μonde.

Σε άρθρο η γαλλική εφημερίδα Monde αναφέρει πως το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, εξηγώντας πως αν συμβεί αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.

Οπως γράφει η εφημερίδα, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν.

Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.

Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένων των μεταναστευτικών ροών.

Μετά το τρίμηνο αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)

Η γαλλική εφημερίδα επιμένει πάντως ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος στο σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ωστόσο, οι Financial Times αποκάλυψαν την ύπαρξη επιστολής του προέδρου της Κομισιόν προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, με την οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Στο κολέγιο των επιτρόπων το μπαλάκι για Ελλάδα-Σένγκεν

Το ό,τι η Κομισιόν προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο επιβεβαίωσε με σημερινές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτρό απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε η Ν. Μπερτρό.

«Θέλουν στρατόπεδο με 400.000 μετανάστες στην Αθήνα»

Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έστειλε ηθελημένα ή άθελά του το πρωί ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και η χώρα μας για το προσφυγικό ακόμη και για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν τις οποίας ωστόσο απέδωσε σε ένα «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών και μέλος του φλαμανδικού κόμματος N-VA Jean Jambon έθεσε, τη Δευτέρα στη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στην Ολλανδία, θέμα δημιουργίας στρατοπέδου 300 με 400.000 μεταναστών στην Αθήνα. «Ο Βέλγος υπουργός έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα», πρόταση που επί τους ουσίας θέτει και ο Γκίντεον Ραχμάν με άρθρο γνώμης στους FT, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής. Βέβαια ο κ. Jambon είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις και απόψεις του αφου΄μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό RTBF, είχε προτείνει να φορούν οι πρόσφυγες ειδικά διακριτικά σήματα, ώστε να εντοπίζονται πιο εύκολα από τις αστυνομικές αρχές.

Μουζάλας: ανησυχώ πολύ για το προσφυγικό

Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ. Είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά στο προσφυγικό». Τουλάχιστον ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου και αρχές Μαρτίου θα λειτουργούν κανονικά.

FAZ: Η Ελλάδα να διευθετήσει τα του οίκου της

Οπως επισημαίνει η FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες».

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».

Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.

FT: Η πρόταση για στρατόπεδα τύπου Β' παγκοσμίου πολέμου

Αν η Ελλάδα δεχθεί να σφραγίσει τα σύνορά της και να κρατήσει τους πρόσφυγες που μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς στα νησιά, τότε η Γερμανία θα πρέπει να διαγράψει σημαντικό μέρος του χρέους της, λέει ο Ραχμάν. Ο ίδιος συγκρίνει την κατάσταση σήμερα, με αυτή που δημιουργήθηκε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΑΝΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ 26 Μαϊ 2023 | 08:22

Ναυάγιο με μετανάστες στη Μύκονο: Δύο νεκροί, σε εξέλιξη έρευνες στην περιοχή

Σε κοντινό σημείο από το συμβάν είχαν ανασυρθεί το πρωί σώοι δύο μετανάστες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του νησιού.

FAZ 25 Μαϊ 2023 | 23:27

Τέλος από τον Spiegel ο αρχισυντάκτης που είχε γράψει για τη δήθεν "νεκρή Μαρία" στον Έβρο- "Έπεσε πάνω του η ευθύνη"

"Η ευθύνη της ιστορίας με τη Σύρια που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε, έπεσε πλήρως πάνω του" αναφέρει η FAZ.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ 19 Μαϊ 2023 | 13:53

Αποκαλυπτικό βίντεο των New York Times: Το λιμενικό κάνει pushbacks σε μετανάστες και τους στέλνει πίσω στην Τουρκία

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times φέρνει στο φως μαρτυρίες μεταναστών και βίντεο που εμφανίζουν το Ελληνικό Λιμενικό να κάνει push backs.

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 18 Μαϊ 2023 | 15:41

Κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Θα διώξω όλους τους πρόσφυγες απο την Τουρκία

Ο Ερντογάν "θα φέρει 10 εκατομμύρια πρόσφυγες" στην Τουρκία, είπε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 18 Μαϊ 2023 | 12:15

Η Ολλανδή δημοσιογράφος με το κόκκινο καπέλο που έκανε έξαλλο τον Μητσοτάκη, "ψηφίζει" ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Η Ολλανδή δημοσιογράφος που είχε αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τους πρόσφυγες και τα push backs δηλώνει ότι στηρίζει ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 18 Μαϊ 2023 | 09:35

Τέξας: 8χρονη μετανάστρια πέθανε στα κρατητήρια της συνοριοφυλακής - Ο πρώτος θάνατος παιδιού από το 2019

Ενα 8χρονο κοριτσάκι, μικρή μετανάστρια, πέθανε στα κρατητήρια της συνοριοφυλακής.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΡΙΖΑ 12 Μαϊ 2023 | 13:55

Χριστοδουλοπούλου: Παράσημο το "λιάζονται οι μετανάστες" - Είχαμε ανθρωποκεντρική προσέγγιση [βίντεο]

Η πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Τασία Χριστοδουλοπούλου, χαρακτήρισε ως "παράσημο" την φράση "λιάζονται οι μετανάστες".

ΑΓΟΡΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ 10 Μαϊ 2023 | 12:13

Φρίκη στην Τουρκία: Επιστάτης απήγαγε και στραγγάλισε έναν 12χρονο - Ζήτησε λύτρα 400.000 ευρώ

Επιστάτης κτιρίου κατοικιών στην Τουρκία απήγαγε και στραγγάλισε ένα 12χρονο αγόρι από τη Συρία - Ζητούσε από τους γονείς του λύτρα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 04 Μαϊ 2023 | 19:38

Έβρος: Βίντεο ντοκουμέντο - Καρέ καρέ διάσωση των 39 μεταναστών από νησίδα

Λεπτό προς λεπτό η επιχείρηση διάσωσης των 39 μεταναστών από νησίδα του Έβρου

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 03 Μαϊ 2023 | 22:49

Έβρος: Διασώθηκαν 39 μετανάστες από νησίδα στον ποταμό

Πρόκειται για 13 άντρες, 11 γυναίκες και 15 ανήλικους, για τον εντοπισμό των οποίων είχε προηγηθεί ενημέρωση από ΜΚΟ

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΡΕΥΝΑ 27 Μαϊ 2023 | 23:29

Μυστήριο με τον θάνατο 15 παιδιών σε δυο νοσοκομεία της χώρας - Καταγγελίες για πλημμελείς ενέργειες ενός γιατρού

ΕΛ.ΑΣ. και δικαστικές αρχές ερευνούν καταγγελίες για αδικαιολόγητους θανάτους 15 παιδιών από πλημμελείς ενέργειες ενός γιατρού.

ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 27 Μαϊ 2023 | 22:39

Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη: Δέκα άτομα επιτέθηκαν σε ομάδα ανήλικων που φορούσαν μπλούζες του Άρη

Δέκα άτομα επιτέθηκαν σε ομάδα ανήλικων, επειδή ένας από αυτούς φορούσε μπλούζα του Άρη.

ΣΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΞΑΝΘΗΣ 27 Μαϊ 2023 | 22:23

Ξάνθη: Ακαριαίος ο θάνατος της 6χρονης - Είχε σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις βίντεο]

Το κοριτσάκι έπαιζε στην αυλή του σπιτιού του, όταν ξαφνικα το τοιχίο που χώριζε τη μία αυλή με την άλλη διπλανού σπιτιού υποχώρησε και τσιμεντόλιθος έπεσε με δύναμη πανω στο παιδί.