
Από το Κολέγιο των Επιτρόπων ξεκινά αύριο, Τετάρτη, η επεξεργασία του σχεδίου διετούς αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η γαλλική εφημερίδα Μonde.
Σε άρθρο η γαλλική εφημερίδα Monde αναφέρει πως το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εξετάσει αύριο το αίτημα των υπουργών Εσωτερικών για διετή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, εξηγώντας πως αν συμβεί αυτό ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών.
Οπως γράφει η εφημερίδα, η Κομισιόν θα κάνει πρώτα μια αποτίμηση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που αποτελούν και το εξωτερικό όριο της ζώνης Σένγκεν.
Στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής, όπου η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία.
Μετά η Ελλάδα θα έχει περιθώριο τριών μηνών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό δεδομένων των μεταναστευτικών ροών.
Μετά το τρίμηνο αν κριθεί ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ παραμένει ανεπαρκής, τότε η Κομισιόν θα εισηγηθεί διετή αναστολή της Σένγκεν και επαναφορά των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων από τις άλλες χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία κ.λ.π.)
Η γαλλική εφημερίδα επιμένει πάντως ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είναι αντίθετος στο σενάριο αποπομπής της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Ωστόσο, οι Financial Times αποκάλυψαν την ύπαρξη επιστολής του προέδρου της Κομισιόν προς τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, με την οποία ενθαρρύνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατού στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Το ό,τι η Κομισιόν προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο επιβεβαίωσε με σημερινές της δηλώσεις, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτρό απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του».
Συνεχίζοντας, τόνισε ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε η Ν. Μπερτρό.
«Θέλουν στρατόπεδο με 400.000 μετανάστες στην Αθήνα»
Άκρως ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που έστειλε ηθελημένα ή άθελά του το πρωί ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται ο ίδιος και η χώρα μας για το προσφυγικό ακόμη και για έξοδο από τη συνθήκη Σένγκεν τις οποίας ωστόσο απέδωσε σε ένα «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία».
Μουζάλας: ανησυχώ πολύ για το προσφυγικό
Ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την ανησυχία του γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ. Είναι δύσκολη η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά στο προσφυγικό». Τουλάχιστον ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι τα hotspots θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου και αρχές Μαρτίου θα λειτουργούν κανονικά.
FAZ: Η Ελλάδα να διευθετήσει τα του οίκου της
Οπως επισημαίνει η FAZ, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Σουηδίας απειλούν με «αποκλεισμό» της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν. Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ευρωπαϊκού συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στο Άμστερνταμ, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» και μάλιστα μέσα «στις επόμενες εβδομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση των ελέγχων στα γερμανικά σύνορα και μετά τον Μάιο, ο ντε Μεζιέρ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο Μάιος είναι ακόμα μακριά».
Στην ανάλυσή της η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι η «άσχημη» φρασεολογία για τη χώρα που πρέπει να διευθετήσει «τα του οίκου της» επιστρέφει, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες αιτιάσεις είχαν διατυπωθεί στην κρίση του ευρώ. Εκτιμά ωστόσο ότι οι απειλές «εμπεριέχουν και την ελπίδα» ότι θα αποτραπεί τελικά το κλείσιμο των συνόρων.
FT: Η πρόταση για στρατόπεδα τύπου Β' παγκοσμίου πολέμου
Αν η Ελλάδα δεχθεί να σφραγίσει τα σύνορά της και να κρατήσει τους πρόσφυγες που μπαίνουν στο έδαφός της σε καταυλισμούς στα νησιά, τότε η Γερμανία θα πρέπει να διαγράψει σημαντικό μέρος του χρέους της, λέει ο Ραχμάν. Ο ίδιος συγκρίνει την κατάσταση σήμερα, με αυτή που δημιουργήθηκε με τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr