Κορονοϊός - Μόσιαλος: Η συντριπτική πλειοψηφία των 70ρηδων θα γλιτώσει ακόμα και χωρίς θεραπεία

"Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι αν είσαι 70άρης είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις εάν κολλήσει κορονοϊό. Δεν είναι όμως αληθές αυτό", λέει ο κ. Μόσιαλος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στη θνητότητα στις ΜΕΘ, η οποία τις τελευταίες έχει μειωθεί, αναφέρεται σε νέα ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο "κόκκινο" με 100 διασωληνωμένους, ωστόσο όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

"Από την έναρξη της πανδημίας γνωρίζαμε ότι στις παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία πρέπει να προστεθεί η αποτελεσματική ενδονοσοκομειακή διαχείριση, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Από το Μάρτιο ξεκινήσαμε να χτίζουμε ένα τείχος. Το τείχος για να φυλακίσουμε τον κορονοϊό, όχι εμάς" επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος σε νέο άρθρο του με θέμα "πορεία των θεραπειών: διαχείριση στις ΜΕΘ, δεξαμεθαζόνη και μονοκλωνικά αντισώματα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναλυτικά το άρθρο του Ηλία Μόσιαλου

"Ίσως να με θυμάστε να αναφέρω από τον Ιανουάριο, πως λόγω της απουσίας θεραπευτικών προσεγγίσεων και της απόστασης που μας χωρίζει από τα εμβόλια, οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας θα μας έδιναν πολύτιμο χρόνο. Γιατί, για να νικήσουμε την πανδημία χωρίς να θυσιάσουμε ανθρώπινες ζωές, θα χρειαστούμε ένα οπλοστάσιο φαρμακολογικών παρεμβάσεων και την καλύτερη δυνατή διαχείριση στις ΜΕΘ.

Ας πάμε να αξιολογήσουμε την πορεία αυτών των μηνών, και να δούμε που βρισκόμαστε τώρα με τις θεραπείες για τον κοροναϊό.

Διάφορες μελέτες που εστίασαν στη θνητότητα από τον κοροναϊό στις ΜΕΘ, έδειξαν πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος στην ενδονοσοκομειακή διαχείριση, σε σχέση με το πρώτο διάστημα. Ήδη από τον Μάϊο, η συνολική θνητότητα στις ΜΕΘ είχε πέσει σχεδόν κατά 10% σε σχέση με τον Μάρτιο (DOI: 10.1111/anae.15201). Σιγά σιγά, γινόταν σαφές εκ του αποτελέσματος, πως μπορούσε να γίνει καλύτερη επιλογή για το ποιος χρειαζόταν μόνο οξυγόνο και ποιος θα έπρεπε να διασωληνωθεί και να λάβει μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. Επίσης, στους ασθενείς στις ΜΕΘ που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, φάνηκε πως η πρηνής θέση, ενίσχυε περαιτέρω την οξυγόνωση των πνευμόνων αυξάνοντας τα ποσοστά θεραπείας και εξόδου από τις ΜΕΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H ταχύτατη δημοσίευση των κλινικών αποτελεσμάτων -και άρα η διάχυση της εμπειρίας-, οδήγησε στην καλύτερη διαχείριση των ασθενών στις ΜΕΘ και τελικά στη μείωση της ενδονοσοκομειακής θνητότητας των κρίσιμων περιστατικών. Αυτή η ποσοστιαία μείωση διαφέρει ανάλογα τη χρονική περίοδο που η πανδημία ‘χτύπησε’ την κάθε χώρα.

Στη συνέχεια, υπήρξε περαιτέρω μείωση της θνησιμότητας στις ΜΕΘ. Στοχευμένες μελέτες αναφορικά με τη χρήση των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων απέδειξαν πως τα κορτικοστεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, που λαμβάνονται από το στόμα ή ενδοφλεβίως, μειώνουν τη θνησιμότητα σχεδόν κατά 20%, σε άτομα που χρειάζονται οξυγόνο και σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε όσους χρειάζονται αναπνευστική μηχανική υποστήριξη (DOI: 10.1056/NEJMoa2021436). Η δεξαμεθαζόνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο και μπορεί να σώσει ασθενείς που βρίσκονται σε πολύ σοβαρή ή και κρίσιμη κατάσταση, όπου ιστοί όπως το καρδιαγγειακό τους σύστημα ή οι πνεύμονες μπορεί να είναι πολύ φλεγμονώδεις. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στα πλαίσια των μεγάλων μελετών (Recovery trials) θα μελετηθεί και η χρήση μικρότερης δόσης δεξαμεθαζόνης σε παιδιά. Αναμένουμε λοιπόν αποτελέσματα για τη δεξαμεθαζόνη από περισσότερες συγκριτικές μελέτες.

Ταυτόχρονα, για τη διαχείριση των ασθενών έχουμε και τη χρήση της ρεμδεσιβίρης, που δεν συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας των νοσηλευόμενων ασθενών, αλλά δείχνει μέτρια μείωση της παραμονής στο νοσοκομείο. Αυτό, είναι επίσης σημαντικό, δεδομένου πως η αποφόρτιση των κλινών των νοσοκομείων επίσης συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλλά, έχουμε πλέον και νεότερα για την κατηγορία των θεραπευτικών, που ονομάζονται μονοκλωνικά αντισώματα και διέρχονται κλινικές δοκιμές και για πρόληψη και για θεραπεία. Η χρήση των μονοκλωνικών αντισωμάτων, είναι μια ακριβή θεραπεία και η παραγωγή τους είναι χρονοβόρα, άρα να θυμόμαστε πως αρχικά θα έχουμε μικρό αριθμό διαθέσιμων δόσεων.

Πως λειτουργούν; Αναγνωρίζουν δομικά τον ιό, αποτρέπουν τη σύνδεσή του στα κύτταρα- δηλαδή δεν αφήνουν τον ιό να μολύνει τα κύτταρα- και στη συνέχεια δρομολογείται η αδρανοποίησή του ιού από το ανοσοποιητικό. Αρκετές εταιρείες αναπτύσσουν νέα μονοκλωνικά αντισώματα για την εξουδετέρωση του κορωνοϊού, και 4 είναι ήδη σε φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών.

Τι δείχνουν λοιπόν αυτά τα πρώτα αποτελέσματα αναφέροντας τις εταιρείες αλφαβητικά;

H AstraZeneca έχει αναπτύξει τα AZD7442, μακράς δράσης αντισώματα (LAAB) και θα προχωρήσει σε δύο κλινικές δοκιμές Φάσης III σε περισσότερους από 6.000 συμμετέχοντες εντός και εκτός των ΗΠΑ. Τα LAAB έχουν σχεδιαστεί για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα της θεραπείας για έξι έως 12 μήνες μετά από μία μόνο χορήγηση.

Μια ενδιάμεση ανάλυση της κλινικής δοκιμής BLAZE-1 της εταιρείας Eli Lilly έδειξε ότι η συνδυαστική θεραπεία με δύο από τα αντισώματα εξουδετέρωσης του ιού (LY-CoV555 και LY-CoV016), μείωσε το ιικό φορτίο, τα συμπτώματα αλλά και τις εισαγωγές, ακόμα και στη μονάδα για τα επείγοντα περιστατικά. Η τυχαιοποιημένη (διπλά τυφλή) μελέτη αξιολόγησε θετικά τη χορήγηση, για τη θεραπεία του συμπτωματικού COVID-19 και τη διαχείριση εξωνοσοκομειακών ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εταιρείες GSK/ Vir επίσης ξεκίνησαν τη δοκιμή Φάσης II / III COMET-ICE του VIR-7831, η οποία θα εγγράψει περίπου 1.300 ασθενείς σε όλο τον κόσμο και θα διερευνήσει το φάρμακο ως τρόπο πρόληψης της νοσηλείας ατόμων υψηλού κινδύνου που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αυτή η μελέτη θα αξιολογήσει την ικανότητα του VIR-7831 να αποτρέψει τη σοβαρή ασθένεια σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Σύμφωνα με τις προκλινικές δοκιμές, το αντίσωμα έδειξε υψηλό βαθμό ισχύος στην εξουδετέρωση του κορωνοϊού αντίσταση και στην αντίδραση του ανοσοποιητικού ώστε να σκοτώσει κύτταρα που είχαν μολυνθεί.
Η Regeneron ανακοίνωσε τα πρώτα δεδομένα από μια μικρή περιγραφική ανάλυση μιας απρόσκοπτης δοκιμής Φάσης 1/2/3 του κοκτέιλ REGN-COV2. Η θεραπεία δείχνει ότι μείωσε το ιικό φορτίο και το χρόνο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σε μη νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID- 19. Το REGN-COV2 παρουσίασε επίσης θετικές τάσεις στη μείωση των ιατρικών επισκέψεων.

Εάν λοιπόν τα μονοκλωνικά αντισώματα αποδείξουν μέσω των τυχαιοποιημένων κλινικών δοκιμών μέσα στους επόμενους μήνες πως λειτουργούν αποτελεσματικά, θα εξεταστούν επίσης ως προληπτική θεραπεία. Δηλαδή θα δοκιμαστούν σε εκείνους που είναι υγιείς αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν επειδή εργάζονται σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης ή έχουν εκτεθεί σε μολυσμένα άτομα.

Τα νέα λοιπόν είναι ενθαρρυντικά αλλά χρειάζεται συγκρατημένη αισιοδοξία και όχι υπεραισιοδοξία. Ο πρόεδρος Trump, ο οποίος δεν έχει ούτε ερευνητική ούτε κλινική κατάρτιση, δήλωσε πως γλύτωσε γιατί του έδωσαν τα μονοκλωνικά αντισώματα. Αυτό δεν γνωρίζουμε εάν ισχύει όμως, γιατί του χορηγήθηκε ταυτόχρονα και δεξαμεθαζόνη και ρεμδεσιβίρη. Μπορεί επίσης, κανένα από αυτά τα φάρμακα να μην ευθύνονται για την ανάρρωση. Μπορεί δηλαδή να μην είχαν καμία επίδραση στον Πρόεδρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί το λέω αυτό;

Γιατί υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι αν είσαι εβδομηντάρης είσαι καταδικασμένος να πεθάνεις εάν κολλήσει κορονοϊό. Δεν είναι όμως αληθές αυτό. Η συντριπτική πλειοψηφία των 70ρηδων (πάνω από 92-93%) θα γλυτώσει ακόμα και χωρίς θεραπεία. Αν ήταν όλοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, και είχαν τη φροντίδα που είχε ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ, το ποσοστό αυτών που θα γλύτωναν ακόμη και χωρίς φάρμακα, θα ήταν μεγαλύτερο.

Πως αξιολογούμε λοιπόν εν τέλει την πορεία αυτών των μηνών;

Ξέραμε από την αρχή πως στις παρεμβάσεις της δημόσια υγείας πρέπει να προστεθεί η αποτελεσματική ενδονοσοκομειακή διαχείριση, τα φάρμακα και τα εμβόλια. Από το Μάρτιο ξεκινήσαμε να χτίζουμε ένα τείχος. Το τείχος για να φυλακίσουμε τον κορονοϊό, όχι εμάς".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΦΤΕΙ 3 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ" 11 Μαϊ 2021 | 11:10

Tζανάκης: Αποκλιμάκωση 30% στις νοσηλείες - Έως 600 κρούσματα τη μέρα από τις 10 Ιουνίου

Για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες, που είναι αργή αλλά συμβαίνει, έκανε λόγο ο Νίκος Τζανάκης - Από τις 10 Ιουνίου ο μέσος όρος κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ 11 Μαϊ 2021 | 11:10

Έρευνα δείχνει ότι το ποτό φέρνει τους ξένους πιο... κοντά

Νέα έρευνα δείχνει πως οι ξένοι μεταξύ τους όσο πιο πολύ πίνουν τόσο περισσότερο πλησιάζουν τα σώματά τους.

ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ 11 Μαϊ 2021 | 10:49

Βόλος: Τίτλοι τέλους για το ιστορικό καφενείο "Συνάντηση" - Λειτουργούσε από το 1900

Η πανδημία του κορονοϊού ήταν η χαριστική βολή για το ιστορικό καφενείο "Συνάντηση" στην παραλία του Βόλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΔΥ 11 Μαϊ 2021 | 10:11

Αρκουμανέας: Δεν έχει τελειώσει η πανδημία - Υπάρχει πιθανότητα τοπικών lockdown το καλοκαίρι

"Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε πολύ χαμηλά νούμερα. Δεν έχει τελειώσει η πανδημία", τόνισε ο κ. Ακουμανέας.

Η ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΗ 11 Μαϊ 2021 | 09:47

Κορονοϊός: Νέο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο διασωλήνωσης- Βοηθά τους ασθενείς να αναπνεύσουν

Το νέο φάρμακο μειώνει σημαντικά την πιθανότητα διασωλήνωσης των ασθενών με σοβαρή Covid-19 λόγω πνευμονίας.

"ΤΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥΣ" 11 Μαϊ 2021 | 08:43

Βατόπουλος για την απελευθέρωση των μετακινήσεων: Η απόφαση είναι περισσότερο πολιτική και λιγότερο υγειονομική

Για τις μετακινήσεις, την ασφάλεια μετά τον εμβολιασμό και για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown μίλησε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ 11 Μαϊ 2021 | 08:32

Ιωαννίδης: Για γυναίκες και άτομα κάτω των 50 ετών δεν θα διάλεγα εμβόλιο AstraZeneca - Καμπανάκι για τους θανάτους

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ποσοστό μεγάλων ανθρώπων που δεν έχει εμβολιαστεί τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Η χώρα μας έχει χτυπηθεί πάρα πολύ άσχημα από την πανδημία.

ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 11 Μαϊ 2021 | 07:32

Εμβολιασμός των ηλικιών 18-30 τον Ιούνιο: Από τι θα εξαρτηθεί - Τι θα γίνει με παιδιά και εφήβους

Με έναν αστερίσκο ο προγραμματισμός του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των άνω των 18 ετών εντός του Ιουνίου.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΡΟΜΠΕΡΤ ΚΟΧ 11 Μαϊ 2021 | 06:55

Γερμανία: Ξεπέρασαν τους 85.000 οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού - Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους

Ξεπέρασαν τους 85.000 οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 3,53 εκατ. κρούσματα του νέου κορονοϊού. Δεν θα έχουν περιορισμούς κυκλοφορίας οι εμβολιασμένοι και οι πρώην ασθενείς.

ΠΡΟΣ ΑΡΣΗ ΤΟΥ LOCKDOWN 10 Μαϊ 2021 | 22:05

Πώς θα ταξιδεύουμε από 14 Μαΐου σε νησιά και ενδοχώρα - Oι προϋποθέσεις - Ποιοι και πότε θα χρειάζονται αρνητικό τεστ

Οι μετακινήσεις εκτός νομού θα επιτραπούν από την Παρασκευή, νωρίτερα από το αναμενόμενο- Oi προϋποθέσεις για τα ταξίδια στην ενδοχώρα και για τα ταξίδια στα νησιά

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10 Μαϊ 2021 | 19:48

Εμβολιασμοί: Το 80% των 75-79 θα εμβολιαστεί - Ποιες ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες έχουν μείνει αδικαιολόγητα πίσω

Τα ποσοστά ανά ηλικιακή κατηγορία όσον αφορά τους εμβολιασμούς ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους

MΕΤΑ ΑΠΟ 199 ΗΜΕΡΕΣ 10 Μαϊ 2021 | 18:41

Lockdown: Ξανανοίγει απόψε η "Σκάλα του Μιλάνου" - 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του

Η αποψινή βραδιά στη Σκάλα του Μιλάνου έχει και ιδιαίτερη σημασία όπου συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την επαναλειτουργία του θεάτρου

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10 Μαϊ 2021 | 18:02

Κορονοϊός: Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 30-44 ετών το τελευταίο 10ήμερο του Μαΐου

Ασφαλής και η β' δόση του εμβολίου της AstraZeneca - Συστήνεται και οι δύο δόσεις να γίνονται με το ίδιο εμβόλιο - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων - Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό των παιδιών