Μόσιαλος στο TheTOC: Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το lockdown τα Χριστούγεννα

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά στο TheTOC για την πολυπόθητη άρση του lockdown, το εμβόλιο και την πορεία μέχρι την "ανοσία της αγέλης".

Μαρία Σαουλίδου
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
μοσιαλος

Ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από το δεύτερο lockdown και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν η χώρα θα περάσει και αυτές τις γιορτές σε καραντίνα. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE μίλησε στο TheTOC για την πορεία της πανδημίας, τη σταδιακή άρση των μέτρων και τις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα γίνει το πολυπόθητο "άνοιγμα".

"Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων. Θα δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, πως θα εξελιχθεί την επόμενη και με βάση την εξέλιξη του αριθμού των εισαγωγών, των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνει το τι είδους αποκλιμάκωση μπορεί να επιχειρηθεί πριν τα Χριστούγεννα", είπε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα το άνοιγμα των δημοτικών – Επιλεκτική άρση των μέτρων

"Κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα θα έπρεπε να είχαμε το άνοιγμα των σχολείων με τα παιδιά του δημοτικού. Αν όμως οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά μικρές, δηλαδή δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και πάμε σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έχουν εισόδημα ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, τότε θα πρέπει να ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψιν. Επομένως, η απόφαση δεν είναι όσο σαφής μπορεί να φαίνεται" σημειώνει ο κ Μόσιαλος.

Διευκρίνισε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει στις αποφάσεις της να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα, δηλαδή και τις οικονομικές και τις ψυχολογικές συνέπειες για τους πολίτες. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως κατά τον ίδιο είναι ότι "δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί στην κατάσταση που είμαστε τώρα, εκτός αν υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των δεδομένων".

"Αν ανοίξουν τα δημοτικά κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει μικρότερο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς. Αν ανοίξει η αγορά, τότε δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία", εξήγησε.

Μάλιστα, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ μιας επιλεκτικής άρσης των περιορισμών, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιφέρειας. "Η Βόρεια Ελλάδα δεν συγκρίνεται με τη νότια Ελλάδα" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθελοντικό το εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε με θέρμη ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, αλλά αντιθέτως να το κάνουν μόνο όσοι το επιθυμούν.

"Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο αναλαμβάνει και την ευθύνη για την προσωπική του υγεία. Πολλοί πιστεύουν ότι η νόσος αυτή είναι των ηλικιωμένων ή όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα και όλοι οι υπόλοιποι είναι αλώβητοι. Δεν είναι έτσι. Καταρχήν υπάρχει θνητότητα και στους μικρότερους, ένα μικρό ποσοστό βέβαια. Αλλά υπάρχει και αυτό που λέμε η μακροχρόνια νόσος του covid, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 20-25% αυτών που θα κολλήσουν covid, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να έχουν βλάβες σημαντικές οι οποίες μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές μπορεί να είναι καρδιολογικές, αναπνευστικές, νευρολογικές, νεφρολογικές κ.ά τις οποίες μπορεί να τις έχουν και ασυμπτωματικοί" υπογράμμισε.

Ηλίας Μόσιαλος


Μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών και μετά το εμβόλιο

Την ώρα λοιπόν που ο πλανήτης περιμένει με αγωνία το "μαγικό" υγρό που θα επαναφέρει την κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων, ο Ηλίας Μόσιαλος περιγράφει βήμα – βήμα την πορεία μέχρι τη λεγόμενη "ανοσία της αγέλης".

"Η ζωή θα αρχίζει να αλλάζει αν κάνουν εμβόλιο όλοι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρώτοι και αυτό ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε, από τα μέσα Μαρτίου θα μπορούμε να δούμε μία σημαντική μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ένα 60-70% του συνόλου των Ελλήνων για να μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε επαρκή προστασία στην κοινότητα" δήλωσε ο καθηγητής του LSE στο TheTOC.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φοράμε μάσκες ή ότι δεν θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ή να κρατάμε αποστάσεις αλλά σίγουρα θα είναι πιο ευέλικτη η πολιτική όσον αφορά την αγορά και το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων" πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί δεν πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά

Τέλος επανέλαβε πως σε αυτή την φάση τουλάχιστον δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα αλλά και τα παιδιά, εξαιρώντας όσα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε, οι έγκυες δεν συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές, επομένως οι ειδικοί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις επιπτώσεις του εμβολίου. "Είμαστε επιφυλακτικοί στην αρχή, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα" τόνισε.

"Στα παιδιά κάτω των 10 ετών, η αντίσταση του οργανισμού είναι πολύ ισχυρή. Δηλαδή η θνητότητα στα παιδιά κάτω των 10 προσεγγίζει το μηδέν. Τα δε προβλήματα υγείας είναι ελάχιστα αν κολλήσουν. Τώρα μπαίνουν στις κλινικές δοκιμές της Moderna και της Pfizer τα παιδιά 12-17 ετών. Εκεί πάλι η θνητότητα είναι εξαιρετικά μικρή, πάλι πολύ κοντά στο μηδέν και θα ξέρουμε σε -3-4 μήνες τι θα γίνει και με αυτή την ηλικιακή ομάδα" είπε.

"Αν είναι να βάλει κανείς προτεραιότητες και με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού μέσα στο 2021 θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αν τα παιδιά έχουν υποκείμενα νοσήματα, τότε θα μπουν στους εμβολιασμούς" υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΛΟΓΩ ΤΗΣ «ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ» 22 Ιαν 2021 | 21:21

Εμβόλιο AstraZeneca: Μικρότερες παραδόσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε η εταιρεία

Η EMA ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στις 29 Ιανουαρίου

"ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ" 22 Ιαν 2021 | 21:08

Σαρηγιάννης: Ανησυχούμε για τη μετάλλαξη - Φόβοι για επιτάχυνση 3ου κύματος - Στα μέσα Μαρτίου κορύφωση στις ΜΕΘ

"Οι προσομοιώσεις δείχνουν πως και με μικρό αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση ενός τρίτου κύματος", τόνισε ο καθηγητής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 20:30

Κορονοϊός-Μαγιορκίνης: Τι δείχνουν οι διαγνώσεις στην Αττική - Η κατάσταση στις ΜΕΘ

Κοινωνική απόσταση, ατομική υγιεινή και χρήση της μάσκας είναι τα όπλα μας, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης

ΓΙΑ ΤΟ OPEN 22 Ιαν 2021 | 20:25

Δημοσκόπηση ALCO: Στις 15,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Το 48% επιθυμεί να εμβολιαστεί αμέσως

Ποσοστό 45% εμπιστεύεται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό αντί του Αλέξη Τσίπρα - Πώς κρίνεται η αντιμετώπιση της πανδημίας

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 22 Ιαν 2021 | 19:48

Αποκάλυψη "βόμβα" από Τζόνσον: Η μετάλλαξη του κορονοϊού είναι ίσως κατά 30% πιο θανατηφόρα

Η μετάλλαξη του κορονοϊού φαίνεται να είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 19:22

Κορονοϊός: Αυτές είναι οι "κόκκινες" περιοχές στη χώρα - Πού παρατείνονται τα πρόσθετα μέτρα

Καμπανάκι κινδύνου από τον Νίκο Χαρδαλιά, που ανακοίνωσε παράταση μέτρων - Σε ποιες περιοχές παύουν να ισχύουν

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Ιαν 2021 | 18:55

Παρατείνεται μια εβδομάδα το lockdown - Τι ισχύει για κυνήγι, ψάρεμα, ταξί και πρακτορεία ΟΠΑΠ

Παράταση μιας εβδομάδας των μέτρων του lockdown ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς

EMVOLIO.GOV.GR 22 Ιαν 2021 | 18:35

Κορονοϊός: Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τους εμβολιασμούς σε ηλικιωμένους 80 έως 84 ετών

Βήμα βήμα η διαδικασία για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού οι ενδιαφερόμενοι - Ραντεβού και μέσω φαρμακείων και ΚΕΠ.

ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ 146.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ 22 Ιαν 2021 | 18:23
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ 22 Ιαν 2021 | 18:17

Γιαμαρέλλου για μεταλλάξεις του κορονοϊού: Εχει ταχύτερη μετάδοση, τον συναντούμε συχνότερα στην Ευρώπη

Με την μετάλλαξη πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο αυστηροί με τον εαυτό μας" κατέληξε η κυρία Γιαμαρέλλου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 22 Ιαν 2021 | 18:00

Κορονοϊός: Ανοίγουν γυμνάσια και λύκεια την 1η Φεβρουαρίου - Οι εξαιρέσεις για τις "κόκκινες" περιοχές

Πώς θα ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια - Παράταση του lockdown και απαγόρευσης για κυνήγι και ψάρεμα - Αλλάζει το όριο επιβατών στα ταξί

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 22 Ιαν 2021 | 17:55

Κορονοϊός: "Βράζει" το κέντρο της Αθήνας - Ανησυχία για την Αττική με 248 νέα κρούσματα - Στα 64 η Θεσσαλονίκη

Η εξάπλωση της πανδημίας παρουσιάζει μεν μια σταθεροποίηση, αλλά υπάρχουν περισσότερα από 5.000 ενεργά κρούσματα ανά την Ελλάδα, τα μισά στην Αττική

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 22 Ιαν 2021 | 17:34

Κορονοϊός: 585 νέα κρούσματα σήμερα - 28 θάνατοι και 288 διασωληνωμένοι

Συνολικά 5.598 συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού.