Follow us

Μόσιαλος στο TheTOC: Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το lockdown τα Χριστούγεννα

Ο Ηλίας Μόσιαλος μιλά στο TheTOC για την πολυπόθητη άρση του lockdown, το εμβόλιο και την πορεία μέχρι την "ανοσία της αγέλης".

Μαρία Σαουλίδου
ΓΡΑΦΕΙ: ΜΑΡΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
μοσιαλος

Ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από το δεύτερο lockdown και ενώ πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το ερώτημα στα χείλη όλων είναι αν η χώρα θα περάσει και αυτές τις γιορτές σε καραντίνα. Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE μίλησε στο TheTOC για την πορεία της πανδημίας, τη σταδιακή άρση των μέτρων και τις προτεραιότητες βάσει των οποίων θα γίνει το πολυπόθητο "άνοιγμα".

"Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο το lockdown την περίοδο των Χριστουγέννων. Θα δούμε την επιδημιολογική εξέλιξη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, πως θα εξελιχθεί την επόμενη και με βάση την εξέλιξη του αριθμού των εισαγωγών, των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων, η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνει το τι είδους αποκλιμάκωση μπορεί να επιχειρηθεί πριν τα Χριστούγεννα", είπε χαρακτηριστικά.

Προτεραιότητα το άνοιγμα των δημοτικών – Επιλεκτική άρση των μέτρων

"Κατά τη γνώμη μου, προτεραιότητα θα έπρεπε να είχαμε το άνοιγμα των σχολείων με τα παιδιά του δημοτικού. Αν όμως οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά μικρές, δηλαδή δεν αντέχει η ελληνική οικονομία και πάμε σε δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να επιδοτεί εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να έχουν εισόδημα ή ιδιοκτήτες καταστημάτων, τότε θα πρέπει να ληφθεί αυτό σοβαρά υπόψιν. Επομένως, η απόφαση δεν είναι όσο σαφής μπορεί να φαίνεται" σημειώνει ο κ Μόσιαλος.

Διευκρίνισε δε ότι η κυβέρνηση πρέπει στις αποφάσεις της να συνυπολογίσει όλα τα δεδομένα, δηλαδή και τις οικονομικές και τις ψυχολογικές συνέπειες για τους πολίτες. Αυτό που είναι σίγουρο πάντως κατά τον ίδιο είναι ότι "δεν μπορούν να ανοίξουν όλα μαζί στην κατάσταση που είμαστε τώρα, εκτός αν υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των δεδομένων".

"Αν ανοίξουν τα δημοτικά κάποια στιγμή, θα πρέπει να υπάρξει μικρότερο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς. Αν ανοίξει η αγορά, τότε δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία", εξήγησε.

Μάλιστα, ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ μιας επιλεκτικής άρσης των περιορισμών, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιφέρειας. "Η Βόρεια Ελλάδα δεν συγκρίνεται με τη νότια Ελλάδα" συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εθελοντικό το εμβόλιο

Αναφορικά με το εμβόλιο, ο κ. Μόσιαλος υποστήριξε με θέρμη ότι δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό, αλλά αντιθέτως να το κάνουν μόνο όσοι το επιθυμούν.

"Αν κάποιος δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο αναλαμβάνει και την ευθύνη για την προσωπική του υγεία. Πολλοί πιστεύουν ότι η νόσος αυτή είναι των ηλικιωμένων ή όσων έχουν υποκείμενα νοσήματα και όλοι οι υπόλοιποι είναι αλώβητοι. Δεν είναι έτσι. Καταρχήν υπάρχει θνητότητα και στους μικρότερους, ένα μικρό ποσοστό βέβαια. Αλλά υπάρχει και αυτό που λέμε η μακροχρόνια νόσος του covid, δηλαδή ένα ποσοστό περίπου 20-25% αυτών που θα κολλήσουν covid, ανεξαρτήτως ηλικίας μπορεί να έχουν βλάβες σημαντικές οι οποίες μπορεί να επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές μπορεί να είναι καρδιολογικές, αναπνευστικές, νευρολογικές, νεφρολογικές κ.ά τις οποίες μπορεί να τις έχουν και ασυμπτωματικοί" υπογράμμισε.

Ηλίας Μόσιαλος


Μάσκες, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών και μετά το εμβόλιο

Την ώρα λοιπόν που ο πλανήτης περιμένει με αγωνία το "μαγικό" υγρό που θα επαναφέρει την κανονικότητα στις ζωές των ανθρώπων, ο Ηλίας Μόσιαλος περιγράφει βήμα – βήμα την πορεία μέχρι τη λεγόμενη "ανοσία της αγέλης".

"Η ζωή θα αρχίζει να αλλάζει αν κάνουν εμβόλιο όλοι όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρώτοι και αυτό ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε, από τα μέσα Μαρτίου θα μπορούμε να δούμε μία σημαντική μείωση της επιβάρυνσης στο σύστημα υγείας. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό γιατί θα χρειαστεί να εμβολιαστεί ένα 60-70% του συνόλου των Ελλήνων για να μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε επαρκή προστασία στην κοινότητα" δήλωσε ο καθηγητής του LSE στο TheTOC.

"Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να φοράμε μάσκες ή ότι δεν θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας ή να κρατάμε αποστάσεις αλλά σίγουρα θα είναι πιο ευέλικτη η πολιτική όσον αφορά την αγορά και το άνοιγμα των καταστημάτων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων" πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί δεν πρέπει να εμβολιαστούν έγκυες και παιδιά

Τέλος επανέλαβε πως σε αυτή την φάση τουλάχιστον δεν θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα αλλά και τα παιδιά, εξαιρώντας όσα πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Όπως είπε, οι έγκυες δεν συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές, επομένως οι ειδικοί δεν διαθέτουν τα απαραίτητα στοιχεία για τις επιπτώσεις του εμβολίου. "Είμαστε επιφυλακτικοί στην αρχή, μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα" τόνισε.

"Στα παιδιά κάτω των 10 ετών, η αντίσταση του οργανισμού είναι πολύ ισχυρή. Δηλαδή η θνητότητα στα παιδιά κάτω των 10 προσεγγίζει το μηδέν. Τα δε προβλήματα υγείας είναι ελάχιστα αν κολλήσουν. Τώρα μπαίνουν στις κλινικές δοκιμές της Moderna και της Pfizer τα παιδιά 12-17 ετών. Εκεί πάλι η θνητότητα είναι εξαιρετικά μικρή, πάλι πολύ κοντά στο μηδέν και θα ξέρουμε σε -3-4 μήνες τι θα γίνει και με αυτή την ηλικιακή ομάδα" είπε.

"Αν είναι να βάλει κανείς προτεραιότητες και με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε επαρκείς ποσότητες για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού μέσα στο 2021 θα πρέπει να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Αν τα παιδιά έχουν υποκείμενα νοσήματα, τότε θα μπουν στους εμβολιασμούς" υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΝΑΠ 09 Δεκ 2022 | 08:17

Παγώνη: Μετά τις 25 Δεκέμβρη η έξαρση της γρίπης - Ο κορονοϊός δεν μας ανησυχεί

Το κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η Ματίνα Παγώνη για την έξαρση των ιώσεων στη χώρα μας.

ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 08 Δεκ 2022 | 20:14

Δανία: Τέλος η καραντίνα για τα κρούσματα κορονοϊού - Δεν υπάρχει καν ως σύσταση για όσους βγαίνουν θετικοί

Δεν συνιστάται πλέον η απομόνωση ύστερα από θετικό διαγνωστικό τεστ κορονοϊού

ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ 08 Δεκ 2022 | 19:50

Γαλλία: Ο Εμανουέλ Μακρόν ξαναβάζει τη μάσκα του - "Επιστροφή στη συνήθεια αυτή"

"Ακολουθώ τις συστάσεις του υπουργού μου", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έχοντας δίπλα του, τον υπουργό Υγείας Φρανσουά Μπρον.

ΤΟΝ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ 08 Δεκ 2022 | 19:04

Με κορονοϊό Γιώργος Παπαδάκης: "Είμαι χάλια, μην το κάνετε αυτό" [Βίντεο]

Η Δέσποινα Καμπούρη πήρε τηλέφωνο τον Γιώργο Παπαδάκη, με τον ίδιο όμως να τονίζει πως είναι χάλια και πως δεν θέλει να βγει στον αέρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 08 Δεκ 2022 | 11:38

Εορταστικό ωράριο: Ανοικτά τα μαγαζιά την Κυριακή - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τα Χριστούγεννα

Ανοικτά την Κυριακή τα μαγαζιά. Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τα Χριστούγεννα.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 08 Δεκ 2022 | 08:19

Ο κορονοϊός χτύπησε το "Καλημέρα Ελλάδα": Μετά την Αναστασοπούλου και ο Παπαδάκης θετικός

Την εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" χτύπησε ο κορονοϊός, καθώς μετά την Μαρία Αναστασοπούλου και ο Γιώργος Παπαδάκης βγήκε θετικός.

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ; 08 Δεκ 2022 | 06:47

Αυτά τα τρία ζώδια θα βρουν το ταίρι τους τα φετινά Χριστούγεννα

Τα τρία παρακάτω ζώδια πρόκειται να ερωτευτούν πολύ σύντομα, και μάλιστα μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID 07 Δεκ 2022 | 17:25

Κορονοϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα για μηδενικά κρούσματα στην Κίνα - Πανηγυρίζουν οι πολίτες

Χαλαρώνει τους κανόνες για την πολιτική μηδενικών κρουσμάτων για τον κορονοϊό η Κίνα

Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ 07 Δεκ 2022 | 17:02

Ελένη Μενεγάκη: Αποκάλυψε ότι νόσησε από κορονοϊό και ήταν καλοκαίρι

Η παρουσιάστρια εξομολογήθηκε ότι ήταν καλοκαίρι όταν νόσησε από τον κορονοϊό

ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 07 Δεκ 2022 | 14:59

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ στη Θεσσαλονίκη από αδέσποτα για αδέσποτα - Γνωρίστε τη Διώνη, τον Άξελ και τον Πόθο

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται χριστουγεννιάτικο μπαζάρ από αδέσποτα για αδέσποτα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 07 Δεκ 2022 | 11:41

Πλεύρης: Αυτοί είναι οι όροι στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών για την αναδρομική επιστροφή των προστίμων

Διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει αναδρομικά η επιστροφή των προστίμων που επιβλήθηκαν σε όσους άνω των 60 ετών δεν είχαν εμβολιαστεί για τον κορoνοϊό έδωσε ο Θάνος Πλεύρης.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ 07 Δεκ 2022 | 11:04

Τα Μερομήνια βλέπουν... λευκά Χριστούγεννα - Πού θα το "στρώσει" τις μέρες των γιορτών

Λευκά... Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό να κάνουμε φέτος, όπως προβλέπουν τα Μερομήνια. Το σκηνικό του καιρού και για την Πρωτοχρονιά.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ 07 Δεκ 2022 | 10:09

Θετική δεύτερη φορά η Μαρία Αναστασοπούλου στον κορονοϊό - Η αντίδρασή του Παπαδάκη μόλις το έμαθε

Η Μαρία Αναστασοπούλου βγήκε θετική στον κορονοϊό λίγα λεπτά μετά την εκπομπή.