Το Μουσείο Μπενάκη τοποθετήθηκε με ανακοίνωση για το περίφημο πλέον γούρι με τη Μαντώ Μαυρογένους με το μήνυμα "Υγεία Κ@@λα Επανάσταcη" και το οποίο έγινε viral στο διαδίκτυο και τα Social Media.
Απαντώντας στις επικρίσεις και τα καυστικά σχόλιο, το Μουσείο Μπενάκη τονίζει στη σχετική ανακοίνωση πως η φράση αποτελεί εδώ και χρόνια γνωμικό των της δημιουργική ομάδα "Β612", που φιλοτέχνησε το γούρι, ξεκαθαρίζοντας πως δεν παρεμβαίνει και δεν λογοκρίνει τα έργα των καλλιτεχνών.
"Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού", σημειώνει μεταξύ άλλων το Μουσείο.
Στην ανακοίνωση, αναφέρεται επίσης ότι το γούρι εξαντλήθηκε, καθώς πωλήθηκαν και τα 40 κομμάτια που κυκλοφόρησαν.
Viral το γούρι
Υπενθυμίζουμε πως έγινε viral στο διαδίκτυο και ξεπούλησε στο e-shop το συγκεκριμένο γούρι που διατίθεται από το Μουσείο Μπενάκη με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821 και το οποίο ξεχώρισε τόσο για την εικόνα όσο και για το μήνυμα που έφερε.
Το γούρι δείχνει την αγωνίστρια της επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους, όχι με την παραδοσιακή της φορεσιά της, αλλά να μιμείται τη γυναίκα της αμερικανικής πολεμικής αφίσας του 1943 που σφίγγει τους μύες του χεριού της για να δώσει το μήνυμα "We can do it".
Επίσης το γούρι -το οποίο κοστολογείται στα 25 ευρώ- εκτός από την εμβληματική φράση We can do it, υπάρχει και η υποσημείωση - ευχή: "ΥΓΕΙΑ Κ@@ΛΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑCH".

Το γούρι στο site του Μουσείου Μπενάκη δείχνει να έχει εξαντληθεί. Το ίδιο γούρι έχει εμπνεύσει και μαρτιάτικα βραχιολάκια κατά της... πατριαρχείας.
Το γούρι - φυλαχτό το δημιούργησαν οι B612 προσαρμόζοντας την εικόνα της Μαντώς Μαυρογένους στο διάσημο πόστερ που έφτιαξε 0 J.Howard Miller για την Westinghouse Electric ώστε να ενισχύσει το ηθικό των εργατριών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

H εικόνα αυτή έχει εμπνεύσει τους δημιουργούς που έχουν φτιάξει και άλλα παρόμοια γούρια.

"”Πατήσαμε” στο πόστερ ως διεθνή γλώσσα για να ενισχύσουμε τη σημειολογία του φυλαχτού", λένε χαρακτηριστικά οι σχεδιαστές.

Σημειώνεται ότι η Μαντώ Μαυρογένους (Τεργέστη, 1796 - Πάρος, Ιούλιος 1848), με καταγωγή από τη Μύκονο, τιμήθηκε για την συνολική της προσφορά στον αγώνα, από τον Ι.Καποδίστρια, με τον βαθμό της Αντιστρατήγου.
Με πλοία εξοπλισμένα με δικα της έξοδα, καταδίωξε διακόσιους Αλγερινούς που λυμαινόταν τις Κυκλάδες και αργότερα πολέμησε στην Κάρυστο, στη Φθιώτιδα και στη Λιβαδειά.
Εξόπλισε δύο επανδρωμένα και "ιδιωτικά" πλοία με δικά της έξοδα, με τα οποία καταδίωξε τους πειρατές που επιτέθηκαν στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Δημιούργησε έναν στόλο έξι πλοίων και πεζικό αποτελούμενο από δεκαέξι λόχους με πενήντα άντρες το καθένα και έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στην Κάρυστο το 1822 και χρηματοδότησε την εκστρατεία της Χίου και είχε απευθύνει έκκληση στις γυναίκες του Παρισιού και του Διαφωτισμού στην Ευρώπη να πάρουν το μέρος των Ελλήνων
Μετά από διώξεις εξορίστηκε και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τον αγώνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr