
Με πολύωρους αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς και στα τελωνεία στη Βόρειο Ελλάδα οι αγρότες εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση, ενώ ετοιμάζονται για κάθοδο στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ώρα στέλνουν τελεσίγραφο 5 ημερών στην κυβέρνηση και στα Τέμπη προχωρούν σε 12ωρο αποκλεισμό, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν τη Δευτέρα.
Παράλληλα διαμηνύουν ότι την προσεχή Πέμπτη (4 Φεβρουαρίου) «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».
Όπως σημειώνουν «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και δεν ξεκινήσει η κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη δική τους συνδρομή ενώ παράλληλα ζητούν τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή για το θέμα και με δικής τους συμμετοχή.
Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στις 12μ στην Νίκαια.
Μπλόκα στήνονται πλέον και στην Αττική. Το βράδυ της Δευτέρας δεκάδες τρακτέρ απέκλεισαν τον κόμβο του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό με αποτέλεσμα να υπάρξει κυκλοφοριακή συμφόρηση στους παράδρομους που οδηγούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Σκληραίνουν τη στάσης τους οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι οποίοι και προχωρούν σε επ' αόριστον κλείσιμο, «που σημαίνει ότι φρένο μπαίνει πλέον και στην είσοδο των ΙΧ οχημάτων και στα λεωφορεία» όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Στέργιος Λίστος, μέλος του συντονιστικού στο μπλόκο.
Νέο τελεσίγραφο πέντε ημερών
Οι αγρότες στέλνουν νέο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση δίνοντας πέντε μέρες προθεσμία προκειμένου να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, με κοινοποίηση στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του, αλλά και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Επίσης, ζητούν ασφαλισμένοι ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, όπως ισχύει σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
Ενταση στο Αγρίνιο
Ομάδα αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλόβρυσου εισήλθε στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου , διακόπτοντας την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλ/νίας για το ασφαλιστικό. Δεν έλειψαν και οι έντονοι διάλογοι, χωρίς όμως να προκληθούν χειρότερες καταστάσεις.

Oι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία, προχωρούν σε πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης ο κόμβος Κεφαλόβρυσου θα αποκλειστεί από 10:00 το πρωί Τρίτης έως 12:00 τα μεσάνυχτα, ενώ, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, είναι πιθανός και ο αποκλεισμός των παρακαμπτηρίων οδών.
Και στην Πελοπόννησο
Το μεσημέρι της Δευτέρας συνεδρίασαν στην Τρίπολη οι εκπρόσωποι των επιτροπών των ανεξαρτήτων μπλόκων Πελοποννήσου και συγκεκριμένα των νομών Αρκαδίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Κορινθίας συμφώνησαν την συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr