Μπλόκα στα διόδια για το Πάσχα: Μπαράζ ελέγχων για... κορονο-σούβλες - Αναστροφή και πρόστιμα στους παραβάτες

Από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, εκ των οποίων τα 158 αναγκάστηκαν σε αναστροφή. Στις Αφίδνες από τα 19.644 οχήματα, μόλις τα 20 γύρισαν πίσω.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Κορυφώνονται οι αστυνομικοί έλεγχοι, ενόψει του Πάσχα, στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, με τα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Με περισσότερους από 10.000 αστυνομικούς σε όλη την χώρα και με στοχευμένα μπλόκα η ΕΛΑΣ αποτρέπει όσους προσπαθούν να κάνουν "Πάσχα στο χωριό".

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, η είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στις εθνικές οδούς Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα το τελευταίο 24ωρο (από τις 6:00 της Παρασκευής 23 Απριλίου έως την ίδια ώρα το πρωϊ), σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο, από τα διόδια της Ελευσίνας εξήλθαν 17.426 οχήματα, ενώ εισήλθαν 15.496. Στο αντίστοιχο διάστημα την περασμένη εβδομάδα (από τις 6:00 της Παρασκευής 16 Απριλίου έως την ίδια ώρα του Σαββάτου 17 Απριλίου) εξήλθαν από τα ίδια διόδια 17.373 οχήματα, ενώ εισήλθαν 14.222.

Στα διόδια των Αφιδνών, το τελευταίο 24ωρο εξήλθαν 19.644 οχήματα, ενώ εισήλθαν 18.234. Στο αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας εξήλθαν 19.115 οχήματα και εισήλθαν 17.881 οχήματα.

Τέλος, όσον αφορά τα οχήματα, που έκαναν αναστροφή στα διόδια και γύρισαν πίσω, το τελευταίο 24ωρο, επειδή οι οδηγοί τους δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης, ήταν 158 από τα διόδια της Ελευσίνας και 20 από τα αντίστοιχα των Αφιδνών. Στην Ελευσίνα βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις μετακίνησης και στις Αφίδνες 4.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αστυνομικοί εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης των πολιτών και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται επί τόπου διασταύρωση στοιχείων.

Πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις

Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, όσοι προσπαθήσουν να ξεγελάσουν την ΕΛΑΣ, τους επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρχουν και ποινικές κυρώσεις. Αυστηροί έλεγχοι δεν γίνονται μόνο στα διόδια, αλλά και στους παραδρόμους των εθνικών οδών, ενώ ταυτόχρονα ελικόπτερα και drones μεταδίδουν την εικόνα της κυκλοφορίας στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, οι δικαιολογίες που επικαλούνται πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να περάσουν από τα διόδια είναι διάφορες. Μεταξύ άλλων ό,τι έχουν κλείσει ραντεβού για ιατρικές εξετάσεις, πηγαίνουν σε στενούς συγγενείς τους που είναι μόνοι τους και αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας ή πως χρήζει υδραυλικών εργασιών το εξοχικό τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η μετακίνηση για λόγους υγείας επιτρέπεται μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία θα πρέπει να πιστοποιείται από έγγραφο της ίδιας της δομής.

Επίσης, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, σε κηδεία, διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, φυσικά, πρέπει να επιδεικνύουν οι πολίτες τα απαραίτητα έγγραφα. Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.

διόδια

Οι δικαιολογίες των κορονο-εκδρομέων

Αστυνομικοί και λιμενικοί είναι επί πόδος για την τήρηση των περιορισμών διαπεριφερειακών μετακινήσεων, σε στεριά και θάλασσα. "Τσουχτερά" πρόστιμα των 300 ευρώ επιβάλλονται για άσκοπη μετακίνηση και 500 ευρώ για πλαστές βεβαιώσεις.

"Πάω τον σκύλο σε κτηνίατρο στην Αρκαδία, "Σπάσανε τα υδραυλικά στο εξοχικό", "Μου έκλεψαν το σπίτι στο χωριό", "Πάω σε οδοντίατρο στο Κιλκίς", "Έχω τρία σκυλιά πίσω που τα πάω για εκπαίδευση στην Αυλώνα", "Πάω για παροχή βοήθειας" ήταν μερικές από τις δικαιολογίες κάποιων οδηγών και επιβατών που συνωστίστηκαν από νωρίς χθες το πρωί στα διόδια Ελευσίνας ή Αφιδνών, με κάποιους από αυτούς στο πορτμπαγκάζ να έχουν τις σούβλες...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στελέχη της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, επέτρεπαν την διέλευση μόνο στις δύο από τις επτά θυρίδες των διοδίων προκειμένου να ελέγχουν όλα τα οχήματα. Από τα 25.515 οχήματα (Αθηνών-Κορίνθου: 11.129/Αθηνών-Λαμίας: 14.386), που πέρασαν τα διόδια των δύο εθνικών οδών από τις 06:00 έως τις 17:00 χθες, επιβλήθηκαν 8 παραβάσεις άσκοπης μετακίνησης, ενώ 120 οδηγοί υποχρεώθηκαν να κάνουν αναστροφή και να επιστρέψουν.

Περίπου 30 αρνούνταν να το κάνουν, με τους αστυνομικούς να τους πείθουν πως είναι υποχρεωτικό, ειδάλλως θα βεβαιωνόταν παράβαση και θα επέστρεφαν ούτως ή άλλως. Σημειώνεται ότι προς Αθήνα, από διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών πέρασαν χθες συνολικά 22.294 οχήματα. Τα νούμερα εσόδου-εξόδου δεν ήταν δυσανάλογα με αυτά της περασμένης Παρασκευής στις 16 Απριλίου, όπου είχαν φύγει 25.357 αυτοκίνητα και είχαν επιστρέψει 21.687.

ΚΥΑ με 5 αυστηρές εξαιρέσεις

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφεται από 8 υπουργούς ορίζει τα νέα μέτρα απαγόρευσης μετακινήσεων που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Μαΐου 2021. Τα νέα μέτρα είναι πέντε με αυστηρότερους περιορισμούς στις εξαιρέσεις που ίσχυαν μέχρι σήμερα και αφορούν την μετακίνηση από και προς την εργασία, για λόγους υγείας, για εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε κηδεία και για μετάβαση διαζευγμένων γονέων για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή και το χρονικό όριο διάρκειας 48 ωρών για την επιστροφή από το ταξίδι εκτός νομού, σε όσους αυτό είναι επιτρεπτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσοι μετακινηθούν για εργασία πρέπει στα έγγραφά τους να προσδιορίζεται ο χρόνος έναρξης και λήξης της μετακίνησης, κάτι που θα διασταυρώνεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ" του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση πρέπει να αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Όσοι πρέπει να μετακινηθούν για λόγους υγεία, αυτή η μετακίνηση πρέπει να είναι μόνο προς δημόσια δομή υγείας, η οποία πρέπει να βεβαιώνει με έγγραφό της την ιατρική ανάγκη, εκτός περιπτώσεων έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

ΔΙΟΔΙΑ

Δικαιολογημένη αλλά εφάπαξ είναι η μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1. Επιτρέπεται η μετάβαση σε κηδεία, με τον μετακινούμενο πέρα από την βεβαίωση κίνησης, να διαθέτει ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής, ενώ ο συνολικός χρόνος μετακίνησης για αυτό τον λόγο δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Διαζευγμένοι γονείς ή σε διάσταση μπορούν να μετακινηθούν για τη διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους, οι οποίοι πρέπει να κατέχουν συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου ή υπεύθυνη δήλωση στην περίπτωση διάστασης, ενώ πρέπει να πιστοποιούν τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής.

Πρόστιμα και... Μεγάλη Εβδομάδα

Όσοι παραβιάζουν τον περιορισμό κυκλοφορίας, τους επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ, ενώ στην περίπτωση ψευδών ή πλαστών βεβαιώσεων το πρόστιμο ανεβαίνει στα 500 ευρώ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις πέρα από τους μεγάλους εθνικούς άξονες θα στήσουν μπλόκα σε όλους τους παράδρομους, όλο το 24ωρο, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και τα ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. για την εναέρια επιτήρηση και καθοδήγηση των επίγειων δυνάμεων. Σημειώνεται ότι σταδιακά, με επίκεντρο την Μεγάλη Εβδομάδα, θα αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά για την κίνηση των πολιτών προς καταστήματα λιανεμπορίου και μεγάλα εμπορικά κέντρα, σε Ιερούς Ναούς αλλά και στις πλατείες…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΚΙΝΗΤΑ 17 Ιουν 2021 | 12:37

Χειροπέδες σε τέσσερις νεαρούς για ληστείες σε βάρων ανηλίκων στη Βούλα

Στα χέρια της ΕΛΑΣ τέσσερα νεαρά άτομα που λήστευαν ανήλικους στη Βούλα.

ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 17 Ιουν 2021 | 11:15

Γλυκά Νερά: Καλούν ξαφνικά για νέα κατάθεση τον σύζυγο της Καρολάιν - Με ελικόπτερο από την Αλόννησο

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για ευρήματα στη δολοφονία στα Γλυκά Νερά- Νέα κλήση για κατάθεση στον σύζυγο της Καρολάιν.

ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΘΕΝΑΡΑ 16 Ιουν 2021 | 12:41

Επεισοδιακή καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: 26χρονη μετέφερε 14 κιλά ηρωίνης και εμβόλισε περιπολικό [εικόνες]

Αντιστάθηκε και επιχείρησε να διαφύγει αφού διεμβόλισε περιπολικό μία 26χρονη διακινήτρια ηρωίνης.

ΜΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ 16 Ιουν 2021 | 11:15

Σοβαρό επεισόδιο στο Χαλάνδρι: 40χρονος πυγμάχος επιτέθηκε και τραυμάτισε με γκλομπ τη μητέρα του και έναν αστυνομικό

Ενας 40χρονος με ψυχολογικά χτύπησε τη μητέρα του και τραυμάτισε και αστυνομικό με γκλομπ.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΕΝΕΞΗ 15 Ιουν 2021 | 12:04

Χαλκιδική: Στο ίδιο νοσοκομείο...με τα θύματά του νοσηλεύεται ο 25χρονος που πυροβόλησε δύο νεαρούς

Ο 25χρονος πυροβόλησε με πιστόλι δύο νεαρούς. Παραδόθηκε και νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο με τα θύματά του.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ 14 Ιουν 2021 | 14:52

Αυτός είναι ο 48χρονος που πήγε να αρπάξει το κοριτσάκι με το ποδήλατο στη Ραφήνα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα στοιχεία του 48χρονου ο οποίος είχε επιχειρήσει να αρπάξει κοριτσάκι στη Ραφήνα.

ΓΙΑ 50 ΕΥΡΩ 14 Ιουν 2021 | 13:12

Σοκαριστική εισβολή 17χρονων σε σπίτι 15χρονου στα Βόρεια Προάστια- Του ζητούσαν χρήματα

Δύο 17χρονοι εισέβαλαν σε οικία 15χρονου καθώς τους χρωστούσε 50 ευρώ.

"ΚΑΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΕΦΕ" 14 Ιουν 2021 | 12:44

Δολοφονία Μπερδέση: "Ο δολοφόνος ήταν στην κηδεία του παιδιού μου", καταγγέλλει η μητέρα του

Η 67χρονη μητέρα του Τάσου Μπερδέση υποστήριξε πως ο δολοφόνος του παιδιού της ήταν παρών στην κηδεία του παιδιού της.

ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 12 Ιουν 2021 | 14:43

ΗΠΑ: Πεδίο μάχης το Όστιν του Τέξας - Τουλάχιστον 13 τραυματίες μετά από πυροβολισμούς [Βίντεο]

Σύμφωνα με την αστυνομία στο Όστιν του Τέξας 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς, ενώ ο δράστης διαφεύγει.

ΤΡΑΠΗΚΑΝ ΣΕ ΦΥΓΗ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ 12 Ιουν 2021 | 14:16

Θεσσαλονίκη: Την πάτησαν από τη γιαγιά οι ληστές- Αντιστάθηκε σθεναρά μια 82χρονη

Δύο άγνωστοι προσποιήθηκαν τους τεχνικούς ανελκυστήρα αλλά ότα νπήγαν να ληστέψουν την ηλικιωμένη βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη.

ΠΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΗΡΑΝ 11 Ιουν 2021 | 14:49

Ληστεία 100χρονης στον Ίλιον: Αντιστάθηκε η γιαγιά - Του έριξε δύο μπουνιές αποκαλύπτει συγγενής της

Η γιαγιά αν και 100 χρόνων φαίνεται να αντιστάθηκε και να χτύπησε τον δράστη της ληστείας στο Ίλιον.

ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 11 Ιουν 2021 | 09:56

Στα χέρια της ΕΛΑΣ 54χρονος που πήγαινε "βόλτα" με δέκα κιλά ηρωίνης στην Αθηνών - Κορίνθου

Ενας 54χρονος συνελήφθη στην Αθηνών - Κορίνθου με δέκα κιλά ηρωίνης.

ΣΤΟΝ ΑΛΜΥΡΟ ΒΟΛΟΥ 09 Ιουν 2021 | 20:37

Νεκρός 68χρονος στον Βόλο: Αποκάλυψη του ντελιβερά που τον "φρόντιζε" - "Του πήγαινα και φαγητό από το σπίτι μου"

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στον Αλμυρό Βόλου ένας 68χρονος άνδρας - Την αστυνομία ειδοποίησε ο διανομέας που τον εξυπηρετούσε