Μυστικός Δείπνος: Θρύλοι κι αλήθειες

Θρύλοι κι αλήθειες αιώνων συγκρούονται γύρω από το Μυστικό Δείπνο -Το δόγμα της Εκκλησίας κι οι ρωγμές- Η τοιχογραφία του ντα Βίντσι στη Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε και τα "κρυμμένα σύμβολα"

Μυστικός Δείπνος: Θρύλοι κι αλήθειες

Ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού με τους μαθητές του, αποτελεί ένα από τα πιο ιερά σύμβολα του Χριστιανισμού, αλλά ταυτόχρονα κι έναν "σταθμό" εκατνταετών συγκρούσεων ανάμεσα σε ιστορικούς, θρησκειολόγους, μελετητές και απλούς... λάτρεις των συνομωσιών και του αποκρυφισμού. Θρύλοι και αλήθειες αιώνων συγκρούονται γύρω από το Μυστικό Δείπνιο, που έχει δώσει τροφή σε δεκάδες θεωρίες, ερμηνείες και σενάρια - σενάρια, που έχουν ως κεντρικά πρόσωπα τον Ιησού και τη Μαρία τη Μαγδαληνή.

Σύμφωνα με την επίσημη Εκκλησιαστική εκδοχή, ο Ιησούς είχε ένα τελευταίο δείπνο με τους μαθητές Του στην Ιερουσαλήμ πριν από την Σταύρωση. Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, ο Ιησούς προέβλεψε την προδοσία από έναν από τους μαθητές Του (τον Ιούδα Ισκαριώτη), αλλά και το ότι ο Απόστολος Πέτρος θα τον απαρνηθεί τρεις φορές.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι δίπλα από τον Ιησού δεν κάθεται ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή

Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών του και στη συνέχεια τους εξήγησε ότι ο θάνατός του ήταν απαραίτητος επειδή θα καθιέρωνε μια νέα σχέση ανάμεσα στον Θεό και τους ανθρώπους. Οταν οι μαθητές Του τον ρώτησαν πως θα πεθάνει, ο Ιησούς είπε: «Ενας από εσάς θα με προδώσει». Ο Ιωάννης τότε τον ρώτησε: «Ποιος, είναι, Κύριε, αυτός που θα σε προδώσει;» και ο Ιησούς απάντησε: «Είναι αυτός που θα του δώσω το ψωμί». Μόλις το έδωσε στον Ιούδα, του είπε: «Ο,τι είναι να κάνεις, κάντο γρήγορα».

Παράλληλα σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιησούς πήρε το ψωμί και το κρασί από το τραπέζι, προσευχήθηκε και σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα αποχαιρετισμού το μοίρασε στους αποστόλους του. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού έχει καθιερωθεί η θρησκευτική τελετή της Θείας Κοινωνίας.

Λίγες μόλις ώρες αργότερα, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού με αποτέλεσμα να τον συλλάβουν οι Ρωμαίοι στρατιώτες.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Μυστικό Δείπνο

Ο Μυστικός Δείπνος ωστόσο, έχει πυροδοτήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίες, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από την ομώνυμη τοιχογραφία του 15ου αιώνα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Είναι η περίφημη τοιχογραφία που βρίσκεται στο Μιλάνο στη Σάντα Μαρία ντέλλε Γκράτσιε, για την οποία αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι γεμάτη κρυφούς συμβολισμούς.

Κάθεται η Μαρία Μαγδαληνή δίπλα από τον Ιησού;

Στην τοιχογραφία του Ντα Βίντσι πάνω από την φιγούρα του Βαρθολομαίου φαίνεται ένα σκιαγράφημα δισκοπότηρου

Μια από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες που έχουν προκαλέσει θύελες στην ιστορία του Χριστιανισμού, είναι το εάν ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με την Μαρία Μαγδαληνή. Ενα από τα κομμάτια που συνθέτουν αυτή την θεωρία, είναι η πιθανολογούμενη παρουσία της Μαρίας Μαγδαληνής στον Μυστικό Δείπνο. Συγκεκριμένα, η τοιχογραφία του ντα Βίντσι αναπαριστά την στιγμή που ο Ιησούς ανακοινώνει στους μαθητές Του ότι κάποιος από αυτούς θα Τον προδώσει, ενώ σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή η τοιχογραφία αναπαριστά την στιγμή της Θείας Ευχαριστίας. Στα δεξιά του Ιησού, κάθεται ο Ιωάννης στον οποίο μιλάει ο Πέτρος.

Ωστόσο το εάν αυτό το πρόσωπο είναι ο Ιωάννης αποτελεί πεδίο αμφισβήτησης, με αρκετούς να υποστηρίζουν ότι δίπλα στον Ιησού δεν κάθεται ο Απόστολος Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή. Την θεωρία αυτή πυροδότησε η απεικόνιση του προσώπου που κάθεται δίπλα στον Ιησού, καθώς δεν έχει τα ανδρικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι εμφανή στους υπόλοιπους μαθητές Του.

Μυστικός Δείπνος: Θρύλοι κι αλήθειες
Το αμφιλεγόμενο πρόσωπο δίπλα από τον Ιησού. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι ο Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή

Αξίζει να σημειώσουμε, πως η πιο αμφιλεγόμενη και επίμαχη θεωρία, υποστηρίζει ότι ο Ιησούς διατηρούσε ερωτική σχέση με την Μαρία Μαγδαληνή και μετά την Ανάσταση, η Μαρία Μαγδαληνή πήγε στη Γαλλία μαζί με τον καρπό της σχέσης τους.

Είναι η θεωρία που κυριολεκτικά "απογειώθηκε" παγκοσμίως μετά και την κυκλοφορία του πολύκροτου μπεστ - σέλλερ του Ντάν Μπράουν "Κώδικας ντα Βίντσι".

Η Εκκλησία ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά ότι η εν λόγω εκδοχή έχει οποιαδήπτοτε σχέση με την πραγματικότητα.

«Θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για να παίξει το ρόλο του προδότη;» αναρωτιούνται για τον Ιούδα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ

Το Αγιο Δισκοπότηρο πάνω από τον Βαρθολομαίο

Αλλη μια αμφιλεγόμενη θεωρία αφορά το θρυλικό Αγιο Δισκοπότηρο. Σύμφωνα με τον μύθο, το Αγιο Δισκοπότηρο ήταν το σκεύος που χρησιμοποιήθηκε από τον Ιησού στον Δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθαίας. Εκεί συγκεντρώθηκε κατά τον ίδιο μύθο το αίμα και ο ιδρώτας του Ιησού, την ώρα που τον κατέβαζε ο Ιωσήφ από τον Σταυρό.

Μυστικός Δείπνος: Θρύλοι κι αλήθειες - εικόνα 2
Το σκιαγράφημα του «Δισκοπότηρου» πάνω από τον Βαρθολομαίο

Στην τοιχογραφία του Ντα Βίντσι σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, εάν κοιτάξει κανείς πάνω από την φιγούρα του Βαρθολομαίου φαίνεται ένα σκιαγράφημα δισκοπότηρου στον τοίχου. Αυτό το σκιαγράφημα, είχε ως αποτέλεσμα να αναπτυχθεί η θεωρία ότι ο Ντα Βίντσι ήθελε να περάσει έναν κρυφό συμβολισμό για το Αγιο Δισκοπότηρο.

Ερευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ: Οι συμβολισμοί από τις λεπτομέρειες του Δείπνου

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ που δημοσιεύθηκε στο Science Daily, υπάρχουν αρκετά αναπάντητα ερωτήματα στην τοιχογραφία του Ντα Βίντσι: «Γιατί διάλεξε αυτά τα φαγητά τα οποία δεν ταιριάζουν με τις περιγραφές των Ευαγγελιστών; Γιατί διάλεξε ψωμί, ψάρια, αλάτι κίτρα και κρασί; Γιατί η αλατιέρα είναι πεσμένη μπροστά από τον Ιούδα; Γιατί το ψωμί είναι φουσκωμένο;», διερωτώνται οι ερευνητές Olivier Bauer, Nancy Labonté, Jonas Saint-Martin και Sébastien Fillion, από τη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ

Οι τέσσερις ερευνητές δεν αποδέχονται τις παρατραβηγμένες υποθέσεις του Νταν Μπράουν στο βιβλίο του, Κώδικας Ντα Βίντσι, αλλά συμφωνούν ότι ο καλλιτέχνης συμπεριέλαβε σύμβολα και σχόλια στην αναπαράστασή του. Προσπάθησε επίτηδες να μπερδέψει και να εξαπατήσει τον παρατηρητή με τα αντιφατικά του σύμβολα και τις διπλές έννοιες, υποστηρίζουν.

«Για παράδειγμα, η πεσμένη αλατιέρα είναι παραδοσιακά σημάδι κακοτυχίας. Οι ερευνητές αναρωτιούνται εάν αντί να υποδηλώνει την προδοσία του Ιούδα, η αλατιέρα μπορεί να υπαινίσσεται την αποκατάστασή του. Θα μπορούσε να είχε επιλεγεί για να παίξει το ρόλο του προδότη. Και γιατί είναι ο μοναδικός που έχει μπροστά του άδειο πιάτο; Θα μπορούσε να σημαίνει πως είναι κακόβουλος ή πως είναι ο μόνος που δεν εξαπατήθηκε; Και τα ψάρια όμως υπήρξαν θέμα πολλών μελετών. Αποτελούν ξεκάθαρα μία υπενθύμιση ότι ο Ιησούς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Θάλασσα της Γαλιλαίας και πως επέλεξε τους Αποστόλους μεταξύ των ντόπιων ψαράδων. Εντούτοις, δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα ψάρια είναι ρέγκες ή χέλια», αναφέρουν οι τέσσερις ερευνητές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ Η ΥΠΟΘΕΣΗ 29 Σεπ 2020 | 20:27

Ριχάρδος: Δεν "βλέπει" λαθρεμπόριο χρυσού η ΑΑΔΕ - Φορολογικές παραβάσεις ίσως

Ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς κατηγορείται για λαθρεμπόριο χρυσού και πολύτιμων λίθων – Συνολικά 62 κατηγορούμενοι

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ 29 Σεπ 2020 | 20:16

Κορονοϊός: "Εφιάλτης" στην Αττική με 240 νέα κρούσματα σήμερα - Οι τρεις πηγές κρουσμάτων που ανησυχούν τους ειδικούς

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορονοϊού η Αττική με τα κρούσματα να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα

ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΜΕΡΕΣ 29 Σεπ 2020 | 19:24

ΕΟΔΥ: Πάνω από 2.600 τεστ κορονοϊού στο κέντρο της Αθήνας - 61 βγήκαν θετικά

Σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας ο ΕΟΔΥ - Δωρεάν το τεστ κορονοίού για όλους τους πολίτες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ 29 Σεπ 2020 | 19:19

Κορονοϊός: Αυτή είναι η λίστα με τα 123 κλειστά σχολεία και τμήματα σε όλη την Ελλάδα λόγω κρουσμάτων

Ποια τμήματα και σχολεία έχουν κλείσει σε ολόκληρη τη χώρα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ 29 Σεπ 2020 | 19:16

Σχολεία: Ξυλοκόπησαν 16χρονο μαθητή μέσα σε κατάληψη - "Τους είπα να φύγουν και άρχισαν να με χτυπούν" [Βίντεο]

"Τον βρήκα χτυπημένο και σοκαρισμένο", λέει η μητέρα του μαθητή που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού μέσα στην κατάληψη.

805 ΤΕΣΤ 29 Σεπ 2020 | 19:11

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα στον Δήμο Ευρώτα – Εντοπίστηκαν 39 κρούσματα σε εργάτες

Τεστ και μάσκες είναι μερικά από τα μέτρα που επιβάλλονται στον Δήμο Ευρώτα λόγω των δεκάδων κρουσμάτων κορονοϊού

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 29 Σεπ 2020 | 18:57

Κορονοϊός: Στην Αττική τα 93 από τα 123 σχολεία που έχουν καταγραφεί κρούσματα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία λόγω κορονοϊού.

ΤΟ «MEIN SCHIFF» 29 Σεπ 2020 | 18:40

Κορονοϊός: Τι πήγε λάθος με το κρουαζιερόπλοιο - Ποιος φταίει για τα 12 ψεύτικα κρούσματα

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια 12 ατόμων στο κρουαζιερόπλοιο "Mein Schiff" - Ψεύτικα τα κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμα - Τι λέει ο Μαγιορκίνης

ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ 29 Σεπ 2020 | 18:20

Κορονοϊός: Σκληρή μάχη στη ΜΕΘ από 25χρονο χωρίς υποκείμενα νοσήματα – Αρνητικά είχαν βγει τα πρώτα δύο τεστ [βίντεο]

Βρέθηκε με 40 πυρετό στη ΜΕΘ - 25χρονος παλεύει με τον κορονοϊό - Έκανε αμέσως το τεστ αλλά βγήκε αρνητικό

ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ 29 Σεπ 2020 | 18:04

Κορονοϊός: Κλείνει σχολείο στη Βουλιαγμένη - Εκπαιδευτικός βρέθηκε θετικός

"Λουκέτο" μέχρι τις 9 Οκτωβρίου σε Γυμνάσιο στη Βουλιαγμένη μετά από κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 29 Σεπ 2020 | 18:01

Κορονοϊός - Η ενημέρωση Χαρδαλιά, Μαγιορκίνη: 5.379 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα αυτή τη στιγμή

Στο επίκεντρο της πανδημίας η Αττική, όπως ανέφεραν Νίκος Χαρδαλιάς και Γκίκας Μαγιορκίνης στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 29 Σεπ 2020 | 16:17

Ασπρόπυργος: Μεγάλη επιχείρηση μπροστά στην κάμερα - Πώς εισέβαλε η ΕΛΑΣ σε κρησφύγετο διαρρηκτών

Επιχείρηση της ΕΚΑΜ στον Ασπρόπυργο μπροστά στην κάμερα για την πάταξη της εγκληματικότητας

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ 29 Σεπ 2020 | 15:52

Ευθύμης Λέκκας - Η συγκλονιστική ανάρτηση για το πατρικό του στην Καρδίτσα: "Το σπίτι των πρώτων αναμνήσεων μου δεν υπάρχει πιά"

Το σπίτι του Λάμπρου και της Ευρυδίκης Λέκκα το σπίτι των πρώτων αναμνήσεων μου δεν υπάρχει πιά" γράφει ο Ευθ. Λέκκας