
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως, που δείχνουν την εγκληματική αμέλεια και την ασυνεννοησία που επικράτησαν στην ΕΛΑΣ, τις κρίσιμες ώρες της καθόδου των Κροατών χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη χώρα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και με όλα τα στοιχεία των διερχομένων οχημάτων είχαν ενημερώσει οι Αρχές του Μαυροβουνίου τις ελληνικές υπηρεσίες για το κονβόι των 150-200 Κροατών χούλιγκαν που προκάλεσαν το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Οι Αρχές του Μαυροβουνίου αλλά και της Κροατίας ειδοποίησαν ότι πρόκειται για φανατικούς οπαδούς της οργάνωσης "BAD BLUE BOYS" της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που έχουν προκαλέσει κι άλλα αιματηρά επεισόδια.
Σύμφωνα με το Mega, ο πρώτος έλεγχος των αυτοκινήτων φαίνεται να έγινε στην Κακαβιά όπου επικοινωνούν κεντρικές υπηρεσίες της Ελλάδας με τους υπευθύνους εκεί της περιοχής και τους ζητούν να γίνει έλεγχος.
Την ίδια στιγμή που γίνονται οι έλεγχοι, εκδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ κεντρικό έγγραφο που επισημαίνει τον κίνδυνο, ωστόσο υπάρχει γενικόλογη αναφορά για ποδοσφαιρικό αγώνα για τα προκριματικά του Champions League, χωρίς ειδική επισήμανση για τον κίνδυνο από τους οπαδούς.
Έφτασε με καθυστέρηση μίας ημέρας
Δίνεται η εντολή σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της χώρας να λάβουν τα επιβαλλόμενα αστυνομικά μέτρα προς αποτροπή κάθε ενέργειας στρεφομένης κατά προσώπων και πραγμάτων.
Το έγγραφο ζητά από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να αποτρέψουν τυχόν φασαρίες από εκεί που περνούν οι Κροάτες οπαδοί και όταν βγουν εκτός περιοχής ευθύνης τους, να ειδοποιούν τους επόμενους.
Όπως προκύπτει από νεότερα στοιχεία που παρουσιάζει το MEGA, το έγγραφο αυτό στάλθηκε με σημαντική καθυστέρηση στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, χωρίς συμπληρωματική αναφορά ότι πρέπει να ανοιχτεί και να αξιολογηθεί άμεσα για να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες.

Ως αποτέλεσμα, η ενημέρωση δεν εστάλη στις υπηρεσίες της Τροχαίας των περιοχών από όπου θα περνούσε το κονβόι των χούλιγκαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι υπηρεσίες της Τροχαίας Ηπείρου ενημερώθηκαν για το έγγραφο στις 20.00 το βράδυ της δευτέρας και ενώ οι Κροάτες είχαν ήδη περάσει από το μεσημέρι από την περιοχή τους.
Μεγαλύτερη αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως το ενημερωτικό αυτό έγγραφο δόθηκε στους υπεύθυνους της Ιόνιας Οδού στις 12.30 το μεσημέρι της Τρίτης, δηλαδή μία ημέρα μετά από τη διέλευση των ΙΧ και αφού είχαν γίνει τα έκτροπα στη Νέα Φιλαδέλφεια.
"Ποιοι Κροάτες; Ποιος αγώνας;"
Τα παραπάνω προκύπτουν από ηχογραφημένες συνομιλίες που είχε το υπηρεσιακό κέντρο της αστυνομίας, που μιλούσε με διοικητές της Τροχαίας και υπεύθυνους τοπικών υπηρεσιών, ρωτώντας τους μάλιστα αν πέρασαν οι Κροάτες, ενώ δεν είχαν λάβει καν το ενημερωτικό έγγραφο.
Αστυνομικοί των τοπικών υπηρεσιών αλλά και διοικητές ακούγονται μάλιστα στις ηχογραφημένες συνομιλίες να ρωτούν σε τι αναφέρεται το υπηρεσιακό κέντρο, ενώ κάποιοι δεν ήξεραν καν για τον αγώνα μεταξύ της ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Σημειώνεται ότι από τον έλεγχο που έχει γίνει στις κάμερες των εθνικών οδών, το κονβόι των χούλιγκαν φαίνεται να κινείται διασπασμένο και με μεγάλα χρονικά κενά.
Τους έχασαν στην Αττική Οδό
Σύμφωνα με το Mega, και από ό,τι προκύπτει από το στοιχεία που υπάρχουν στη δικογραφία, στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας εντοπίστηκε το κονβόι των Κροατών χούλιγκαν στα διόδια της Ελευσίνας, αφού είχε διασχίσει τη μισή χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο, και τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς επί της Εθνικής Οδού.
Στη συνέχεια ωστόσο, στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα ΙΧ διασπάστηκαν, ανέπτυξαν ταχύτητα, με μερικά να συνεχίζουν να κινούνται επί της Εθνικής οδού, ενώ άλλα ακολούθησαν την Αττική Οδό.
Εκεί, σύμφωνα με τη δικογραφία, έγινε το μοιραίο λάθος, αφού χάθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να τα εντοπίσουν και να αποτρέψουν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, με τη μοιραία κατάληξη για τον 29χρονο Μιχάλη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr