Follow us

"Να σκοτώσουμε όσους μπορούμε" - Πώς οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες θα αιματοκυλούσαν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Μετά από πληροφορίες της ισραηλινής Μοσάντ, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς τρομοκράτες, ηλικίας 27 και 29 χρόνων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΣΙΑΤΟΡΙΟ

"Να σκοτώσουμε 2, να σκοτώσουμε 3, όσους περισσότερους μπορούμε", έγραφε ο φερόμενος αρχηγός από το Πακιστάν με έδρα το Ιράν, στους δύο στρατολογημένους ομοεθνείς του στην Ελλάδα.

Επιχειρούσε να δημιουργήσει ένα τρομοκρατικό δίκτυο προβαίνοντας σε επιθέσεις εναντίον στόχων ισραηλινών συμφερόντων στη χώρα μας, όπως ανέφεραν οι πληροφορίες ξένων υπηρεσιών με αποδέκτες την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

"Για την επίθεση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα και να γαζώσετε το εστιατόριο ή ακόμη χειροβομβίδες και εκρηκτικά" φέρεται να τους έγραφε στην εφαρμογή επικοινωνίας WhatsApp. Όταν οι δύο Πακιστανοί ηλικίας 27 και 29 χρόνων του απάντησαν ότι δεν μπορούν να βρουν τέτοιον οπλισμό, ο φερόμενος "αρχηγός" τους είπε: "Αν δεν μπορείτε να βρείτε οπλισμό και εκρηκτικά, θα πάτε στο εστιατόριο όταν έχει πολύ κόσμο και θα βάλετε φωτιά με φιάλες προπανίου. Έτσι θα καούν όσοι βρίσκονται στο εσωτερικό του"…

Τους προέτρεπε να στρατολογήσουν και άλλα άτομα προκειμένου να προβούν σε δολοφονίες σε πλατείες, στάδια και εμπορικά κέντρα. Οι αμοιβές που τους υποσχόταν ήταν σε πακιστανικές ρουπίες που αντιστοιχούσαν σε 10.000-15.000 ευρώ. Οι δύο "στρατολογημένοι" φέρεται να επιχείρησαν να στρατολογήσουν ομοεθνείς τους, και γι' αυτό έγιναν προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων, για τους οποίους προς το παρόν δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους. Να σημειωθεί πως δεν εντοπίστηκαν όπλα και εκρηκτικά στην κατοχή των συλληφθέντων ή προσαχθέντων.

Φωτογραφίες και βίντεο του εστιατορίου

Μετά την διαβίβαση των πληροφοριών της Μοσάντ προς ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενημερώθηκαν άμεσα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι ζήτησαν την συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου.

Σχεδόν άμεσα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εντόπισαν τους δύο ύποπτους Πακιστανούς, ηλικίας 27 και 29 χρόνων, οι οποίοι βρίσκονταν παράνομα στην Ελλάδα, 4 και 5 χρόνια αντίστοιχα. Βρίσκονταν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, απασχολούμενοι σε αγροτικές και οικοδομικές εργασίες. Μάλιστα εκείνος που βρισκόταν στη Ζάκυνθο ταξίδεψε στην Αθήνα με προτροπή του "αρχηγού" προκειμένου να κατοπτεύσει και να βιντεοσκοπήσει τον υποψήφιο στόχο.

Πριν από 1,5 μήνα, οι δύο βασικοί ύποπτοι αλλά και τουλάχιστον 15 άτομα με τα οποία είχαν επαφές, προσήχθησαν. Τους κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξερευνήθηκαν. Διαπιστώθηκαν οι επίμαχες συνομιλίες με τον φερόμενο "αρχηγό", ομοεθνή τους, που, όπως είπαν, ήταν στο Ιράν, ο οποίος τους προέτρεπε σε δολοφονικές και αιματηρές επιθέσεις εναντίων ισραηλινών στόχων στη χώρα μας.

"Να σκοτώσουμε όσους μπορούμε" - Πώς οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες θα αιματοκυλούσαν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή

Στα κινητά των δύο υπόπτων εντοπίστηκαν φωτογραφίες και βίντεο που αποτύπωναν το ισραηλινό εστιατόριο-συναγωγή, στην οδό Αισώπου στου Ψυρρή.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ
ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Στόχος, κατόπτευση, οδηγίες, στρατολόγηση

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική ανακοίνωση, το δίκτυο των τρομοκρατών, με την καθοδήγηση από το εξωτερικό, μεθόδευε πλήγματα σε επιλεγμένους στόχους στην Ελλάδα. Πηγές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι οι δύο συλληφθέντες, εμφανίζονταν "πρόθυμοι" να υλοποιήσουν τις εντολές του φερόμενου "εγκεφάλου", που είχε ως στόχο την απώλεια αθώων πολιτών, την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, και φυσικά θα απειλούσε τις διεθνείς σχέσεις της και τους θεσμούς.

Από τις συνομιλίες, τα αρχεία και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στα κινητά τηλέφωνα και τα ψηφιακά πειστήρια, διαπιστώθηκε ότι είχαν επιλέξει τον στόχο της επίθεσης, το ισραηλινό εστιατόριο-συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας, είχαν παρακολουθήσει τον χώρο και σχεδιάσει την επίθεση. Παράλληλα είχαν λάβει από τον "εγκέφαλο" τις τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση της επίθεσης, ενώ αναζητούσαν και άλλα άτομα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση της αποστολής τους, όπως και άλλων στο μέλλον.

Οι δύο συλληφθέντες φαίνεται να παραδέχθηκαν ότι βάση των εντολών που είχαν λάβει θα "χτυπούσαν στόχους για λογαριασμό του Ιράν".

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Συλλήψεις σε Κύπρο και Τουρκία

Οι συλλήψεις στην Ελλάδα φαίνεται να συνδέονται με δύο αντίστοιχα περιστατικά συλλήψεων. Η σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο, το 2021, για απόπειρα επίθεσης σε ισραηλινό στόχο και ένα χρόνο μετά το 2022, νέες συλλήψεις Πακιστανών, αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Η υπόθεση της Κύπρου το 2021, με στόχους έναν πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία από το Ισραήλ και τέσσερα κοντινά του πρόσωπα, επιφανή στελέχη των εταιρειών του, που κατοικούσαν μόνιμα στη Κύπρο. Ο άνθρωπος που φέρεται να είχε βάλει στο στόχαστρο τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες ήταν ο 39χρονος Αζέρος, Ορχάν Ασάντοφ, ο οποίος συνελήφθη στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021 στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές, σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα, με καθοδήγηση από το Ιράν.

Ο ύποπτος τρομοκράτης είχε τεθεί υπό στενή παρακολούθηση και τα μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, ακινητοποίησαν το όχημα του σε περιοχή του Αγίου Δομετίου. Είχε φτάσει λίγες ημέρες πριν την σύλληψη του στη Λάρνακα, μετέβη στα κατεχόμενα και επέστρεψε στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας. Μέσα στο όχημα που είχε ενοικιάσει από την Αγία Νάπα, εντοπίστηκαν δύο πιστόλια, το ένα με σιγαστήρα.

Από την έρευνα της αστυνομίας, δεν είχε εντοπιστεί χώρο κατοικίας και η εκτίμηση του Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων της Λευκωσίας, ήταν πως ο 38χρονος έμενε στα κατεχόμενα και εκεί σχεδίαζε να διαφύγει αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, είχαν συλληφθεί δύο 28χρονοι οδηγοί ντελίβερι από το Πακιστάν, οι οποίοι φέρεται να συνεργάζονταν με τον Αζέρο κατηγορούμενο τρομοκράτη.

Διώξεις για τρομοκρατία

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα). Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα), καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Οι συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία και αναμένεται να οδηγηθούν σε τακτικό ανακριτή την Παρασκευή.

Θεοδωρικάκος: Προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια

Στο μήνυμά του για την εξάρθρωση του τρομοκρατικού δικτύου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε: "Η εθνική ασφάλεια και η αντιμετώπιση κάθε μορφής κινδύνου τρομοκρατικής επίθεσης σε βάρος στόχων στο εσωτερικό της χώρας, αποτελούν προτεραιότητα για την Ελληνική Αστυνομία και βασικό πεδίο συνεργασίας με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εξάρθρωσε δίκτυο τρομοκρατικής οργάνωσης στο οποίο συμμετείχαν αλλοδαποί, οι οποίοι σήμερα το πρωί οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η επιχείρηση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας διατηρούν σε πολύ υψηλό επίπεδο την ετοιμότητά τους, για όλους τους Έλληνες και όλους τους επισκέπτες της πατρίδας μας".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 27 Αυγ 2023 | 09:00

Τα κρίσιμα λάθη με τις Megafires: Καθηλωμένα αεροσκάφη, χωρίς Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και εφαρμογή IRIS

Το γερασμένο προσωπικό της Πυροσβεστικής, με τις σοβαρές ελλείψεις, βρέθηκε να μάχεται διαρκώς σε πολλαπλά μεγάλα μέτωπα

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ 24 Σεπ 2023 | 08:46

Στη φύλαξη VIP "στόχων" 15.000 αστυνομικοί - Οι υπερβολές, οι επιχειρηματίες και τα Αστυνομικά Τμήματα... Προστασίας

Οριζόντια αποδέσμευση 5.000 αστυνομικών αρχικά, 2.500 στη συνέχεια, από τις συνοδείες και φρουρές υψηλών προσώπων, ήθελε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές - Η εξαγγελία Μητσοτάκη και τα "αγκάθια"

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 23 Σεπ 2023 | 08:52

Μακελειό στη Λούτσα: Ο οδοκαθαριστής βρήκε το όπλο των δραστών - Η διαδρομή διαφυγής και οι "άγνωστοι Χ"

Ένα πιστόλι 9 χιλιοστών που χρησιμοποιήθηκε στο πληρωμένο συμβόλαιο θανάτου εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια... κηπουρικών εργασιών στη Λούτσα

ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ 22 Σεπ 2023 | 17:51

Συνελήφθη διοικητής αστυνομικού τμήματος στην Ίο - Ζήτησε 30.000 ευρώ από επιχειρηματία για να μην κάνει ελέγχους

Πρόκειται για 38χρονο υπαστυνόμο Β, ο οποίος υπηρετούσε στην Ίο από το καλοκαίρι του 2022, ενώ προηγουμένως είχε περάσει απο Μύκονο και Κουφονήσι.

2,5 ΧΛΜ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ 22 Σεπ 2023 | 13:06

Εξελίξεις με το μακελειό στη Λούτσα: Βρέθηκε το ένα από τα τέσσερα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν

Ενα πιστόλι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους εκτελεστές στο μακελειό της Λούτσας, εντοπίστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο της δολοφονίας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 21 Σεπ 2023 | 07:48

Χάλασε το ντηλ εκατομμυρίων με αρχαιοκάπηλους έξω από το Ταε Κβον Ντο: Τελευταία στιγμή εμφανίστηκε η Αστυνομία

Ανάμεσα στα συνολικά 31 αρχαία που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από τις αρχές, ήταν και ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα από την Κριμάια, αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 20 Σεπ 2023 | 07:42

Μέλη σε κλαμπ μοτοσυκλετιστών που κάνουν road trip οι δύο συλληφθέντες Τούρκοι - Ποινική δίωξη και για κατασκοπεία

Οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν στη Μονεμβασιά κατηγορούμενοι για κατασκοπεία, φαίνεται να ανήκουν στο κλαμπ μοτοσυκλετιστών "The Kings Riders Club", οι οποίοι καταγράφουν τα ταξίδια τους.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΞΑ 19 Σεπ 2023 | 11:12

Συναγερμός στου Παπάγου: Ενοπλη ληστεία σε τράπεζα, διέφυγε ο δράστης

Ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην πλατεία Μεταξά στου Παπάγου σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης. Διέφυγε ο δράστης.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 19 Σεπ 2023 | 07:39

Τι συνέβη με τους δύο μηχανόβιους Τούρκους: Με drone στον Πόρο και μετά σε ξενοδοχείο της Μονεμβασιάς

Το υλικό καταγραφής του drone και η διαδρομή που ακολούθησαν οι δύο Τούρκοι μοτοσικλετιστές "εκδρομείς", θα αναδείξει την δραστηριότητα, τον ρόλο και την ιδιότητά τους.

ΤΙ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΥΠ 18 Σεπ 2023 | 15:18

Οι δυο Τούρκοι πέταξαν drone πάνω από τη ναυτική βάση στον Πόρο επί 10 ολόκληρα λεπτά- Μετά έφυγαν με μηχανές

Το drone των δύο Τούρκων που συνελήφθησαν για κατασκοπεία πετούσε για δέκα λεπτά πάνω από την ελληνική ναυτική βάση στον Πόρο.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΠ 18 Σεπ 2023 | 13:36

Συνελήφθησαν 2 Τούρκοι στον Πόρο - Παρακολουθούσαν με drone στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Στη σύλληψη δύο Τούρκων πρακτόρων προχώρησε η αστυνομία στον Πόρο.

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 18 Σεπ 2023 | 07:51

Μακελειό στη Λούτσα: Ο άγνωστος "Ντάλτον" της φωτογραφίας - Υποψίες ότι ο "ντελιβεράς" είναι ο 2ος Δούρειος Ίππος

Στη γνωστή φωτογραφία των "έξι" θυμάτων του αιματοκυλίσματος στη Λούτσα από το σπίτι που είχαν νοικιάσει στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, λείπει το… 6ο θύμα!

Η ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ 17 Σεπ 2023 | 09:13

Ο πόλεμος της Μαφίας: Πώς η Ελλάδα έγινε "αρένα" για ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε διαβόητες φατρίες

Επτά ανθρωποκτονίες και επτά απόπειρες μεταξύ αντίπαλων φατριών της μαφίας, έχουν καταγραφεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Αττική.