
Η πληροφορία ότι στους κόλπους της Frontex έχει πέσει η πρόταση να ανασταλεί η δραστηριότητα της Frontex στην Ελλάδα δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde. Το γαλλικό δημοσίευμα είχε τίτλο η "Η Frontex απειλεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα".
Ο Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό μετά τα όσα διεμήφθησαν μεταξύ Λιμενικού και Frontex τις ώρες που εξελισσόταν η τραγωδία με το υπερπλήρες αλιευτικό που μετέφερε μετανάστες και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου.
Τι προτάθηκε
Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, στις 20-21 Ιουνίου, ο υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Γιόνας Γκριμχέντεν, συνέστησε την προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων των υπηρεσιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας.
Όπως γράφουν σε δημοσιεύματά του και άλλα διεθνή ΜΜΕ, όπως το Politico στην ευρωπαϊκή έκδοσή του αλλά και η εφημερίδα New York Times, η αντίδραση της Frontex έρχεται μετά από "μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και χρόνια".
"Ο κ. Γκριμχέντεν αναφέρθηκε στους εσωτερικούς κανόνες της υπηρεσίας και αρκετά περιστατικά που απεικονίζουν αυτό που αποκάλεσε την άδικη μεταχείριση από την πλευρά των ελληνικών αρχών σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες" όπως γράφει το δημοσίευμα των NYT.
The human rights chief at the EU’s border agency said last week that it could suspend operations in Greece over chronic rights abuses against migrants, potentially pulling out dozens of border guards, vessels and aircraft from a key gateway into Europe. https://t.co/BAKZfAkpr5
— The New York Times (@nytimes) June 27, 2023
Ειδικότερα το Politico σημειώνει ότι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί μεταξύ του ευρωπαϊκού οργανισμού της ΕΕ και της Αθήνας σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισε κάθε πλευρά στην αντιμετώπιση της τραγωδίας.
Το Politico αποκάλυψε ότι η Ελλάδα δεν απάντησε στην προσφορά για αποστολή αεροσκάφους από τη Frontex πριν συμβεί η τραγωδία και σημειώνει τα "κενά επικοινωνίας" μεταξύ ελληνικής ακτοφυλακής και Frontex.
Στο δημοσίευμα της Παρασκευής 23/06 αναφέρεται ότι η Frontex προσφέρθηκε να στείλει ένα αεροπλάνο από την Ιταλία για να παρακολουθήσει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος που τελικά βυθίστηκε, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση από την Αθήνα.
Οι επικριτές της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές έπρεπε να είχαν ενεργήσει πιο γρήγορα για να αποτρέψουν την ανατροπή του πλοίου.
Μετά το ναυάγιο, η Frontex ανακοίνωσε ότι είχε ξεκινήσει μια "έρευνα περί σοβαρών περιστατικών", στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει και η καταγραφή πιθανών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr