Ιατροδικαστικές εξετάσεις, λήψη βιολογικού υλικού, φωτογράφιση και δακτυλοσκόπηση στις 78 σορούς των μεταναστών, καταθέσεις από τους 104 διασωθέντες και συνεργασία με τις χώρες προέλευσης τους για να εξεταστούν δηλώσεις εξαφάνισης, αναμένεται να συνθέσουν την μακάβρια διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών και των αγνοουμένων του ναυαγίου της Πύλου, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το πρωί της Πέμπτης, οι μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους μεταφέρθηκαν με φορτηγό ψυγείο σε ειδικό χώρο στο Σχιστό Κορυδαλλού, ενώ οι διασωθέντες οδηγούνται σταδιακά με μισθωμένα λεωφορεία στη Μαλακάσα. Μέχρι χθες το βράδυ, δέκα νεκροψίες, μεταξύ των οποίων και μίας γυναίκας, διενεργήθηκαν στην Αθήνα και άλλες τέσσερις στην ιατροδικαστική υπηρεσία του Πειραιά.
Σύγκριση DNA
Έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ιατροδικαστές έχουν ξεκινήσει να ενώνουν τα κομμάτια της αλυσίδας διαδικασιών που τρέχουν παράλληλα, προκειμένου να ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς η ταυτοποίησή των θυμάτων, αλλά και να υπάρξει μια πιο σαφής εικόνα για τον αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό πλοίο. Ιδιαίτερα σημαντικές για το σχηματισμό της λίστας ονομάτων, θα είναι οι καταθέσεις των διασωθέντων, που ενδεχομένως θα είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία για άλλους επιβάτες.
Ταυτόχρονα αναμένεται να γίνει λήψη γενετικού υλικού και από τους 104 μετανάστες, προκειμένου να γίνει σύγκριση με τα δείγματα που έχουν ληφθεί ήδη από τις 78 σορούς. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστωθεί εάν υπάρχουν συγγενείς πρώτου βαθμού των διασωθέντων, ανάμεσα στα θύματα που έχουν εντοπιστεί.
Μια δεύτερη διαδικασία θα τρέξει σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών προέλευσης των μεταναστών (Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρία, Παλαιστίνη), προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι δηλώσεις εξαφάνισης ατόμων που γίνει τις τελευταίες ώρες και ενδεχομένως σχετίζονται με το ναυάγιο. Αν διαπιστωθεί σύνδεση, θα τρέξουν με διεθνή συνεργασία οι απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση των νεκρών και την ταυτοποίηση μέσω λήψης DNA.
Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων
Το βάρος για την μακάβρια διαδικασία, έχει αναλάβει η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων, της ΕΛ.ΑΣ. που συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής. Τα αρμόδια κλιμάκια κινητοποιήθηκαν μετά την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Στις διαδικασίες συνδράμει προσωπικό από αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με κυρίαρχη τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.). Στις διαδικασίες ταυτοποίησης, η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων συνεργάζεται μεταξύ άλλων με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.