X

Νέα κτηνωδία: Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών στον Εβρο - 47 νεκρά ζώα σε 10 ημέρες

Σε 10 ημέρες εντοπίστηκαν 47 νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, αλεπούδες

Γράφει: TheToc team

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που θανατώνουν ανυπολόγιστο αριθμό ζώων κάθε χρόνο στην ελληνική ύπαιθρο, αυτή τη φορά με ρεκόρ δηλητηριασμένων ζώων.

Αυτή τη φορά η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Βιοποικιλότητας Θράκης (ΕΠΒΘ) κλήθηκε να αντιμετωπίσει ένα τραγικό περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης προστατευόμενων πουλιών και θηλαστικών στον Έβρο.

Επί 10 ημέρες σαρώθηκε μία περιοχή περίπου 5 τ.χλμ μεταξύ Φερών και Αρδανίου και εντοπίστηκαν 47 νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, αλεπούδες και σκύλοι. Μάλιστα την τελευταία ημέρα παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας Ασπροπάρης, ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη και αυστηρά προστατευόμενος στην Ελλάδα, ο οποίος κινδύνευε να δηλητηριαστεί και αυτός αν δεν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό και δεν είχαν περισυλλεγεί τα δηλητηριασμένα δολώματα από τις ΕΜΑΔΔ.

Διαβάστε Επίσης

Nέο περιβαλλοντικό έγκλημα

Σύμφωνα με την ΕΠΒΘ "η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό αυτό, αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης δηλητηριασμένου δολώματος στη φύση," ενώ καλεί τους πολίτες εάν έχουν υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο να μην το αγγίζουν και να επικοινωνούν άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Διαβάστε Επίσης