Νέα Σμύρνη: "Mπαχαλάκηδες-χούλιγκαν" χωρίς ιδεολογία - Πώς δρουν οι "επαγγελματίες" οργανωτές επεισοδίων

Ακαθόριστο μίγμα χούλιγκαν-"μπαχαλάκηδων" στη Νέα Σμύρνη - Η οργάνωση μέσω social media, οι κωδικοποιημένες συνομιλίες και το "ψείρισμα" σε δημοσιογράφους - Σοκαριστικοί διάλογοι

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς

Με μία… χύτρα συσσωρευμένης ωμής βίας και βαλβίδα εκτόνωσης ένα ακαθόριστο μίγμα χούλιγκαν-"μπαχαλάκηδων", περιγράφουν αξιωματικοί της Αστυνομίας, τα όσα επικίνδυνα συνέβησαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, στη Νέα Σμύρνη.

Η ψυχολογική πίεση ενός παρατεταμένου lockdown λόγω πανδημίας, τα διογκωμένα οικονομικά, οικογενειακά και προσωπικά προβλήματα, ανέδειξαν τα πιο άγρια ένστικτα ατόμων που ήδη βρίσκονταν "κοντά" σε ετερόκλητες τάσεις επιθετικών και καταστροφικών ενεργειών.

Παράλληλα ένα συσσωρευμένο μίσος σε μεγάλο αριθμό ατόμων, το οποίο προκύπτει από τη δύσκολη κατάσταση που μπορεί έχουν περιέλθει, προκαλεί τον συντονισμό τους και εκδηλώνεται εναντίον κάθε "εφήμερου" εχθρού της επικαιρότητας.

"Δεξαμενή"… μπαχαλάκηδων-χούλιγκαν

Νέα Σμύρνη: "Mπαχαλάκηδες-χούλιγκαν" χωρίς ιδεολογία - Πώς δρουν οι "επαγγελματίες" οργανωτές επεισοδίων

Τέτοια άτομα είχαν γεμίσει μία "δεξαμενή" περίπου 120 ατόμων, όπως περιέγραφε απόρρητη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ του 2015, που συμμετείχαν σε δράσεις "μπαχαλάκηδων" με… συμβόλαια, στοχευμένα επεισόδια, χουλιγκανισμούς σε γήπεδα, καταστροφές με συμφέρον, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, ληστείες και πλιάτσικο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ανανεωμένη, ίδιου τύπου έκθεση του 2020, είχε αυξήσει τον αριθμό των ατόμων αυτής της "δεξαμενής", σε τουλάχιστον 350, τα οποία διαρκώς τροφοδοτούνται από νεαρούς "ταραξίες" γειτονιών της πρωτεύουσας, όπως τους αποκαλούν οι αστυνομικοί. Δεν είναι τυχαίο, επισημαίνουν, μετά τα όσα θλιβερά συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη, πως από τους 16 συλληφθέντες αυτών των επεισοδίων, οι 7 ήταν ανήλικοι.

Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι άτομα που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ενέργειες, αναζητούν αφορμές προκειμένου να τις εκδηλώσουν, προσδίδοντας κάποιες φορές έναν ιδεολογικό "μανδύα" σε αυτές.

Αυτή η "δεξαμενή" χωρίζεται σε υποομάδες, οι οποίες συντονίζονται μέσω των social media και εφαρμογών επικοινωνίας, για τον τρόπο και το χρόνο εκδήλωσης επιθέσεων ή άλλων ενεργειών. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί δεν αποκλείουν να υπάρχει κεντρικός συντονισμός αυτών των μικρών ομάδων, οι οποίες έχουν αξιολογηθεί επιχειρησιακά, και ανάλογα προβαίνουν σε χαμηλού αλλά και αναβαθμισμένου χαρακτήρα ενέργειες.

Στα πληροφοριακά δελτία της αστυνομίας καταγράφεται η συνεργασία "μπαχαλάκηδων", χούλιγκαν και ποινικών, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις αναθέτουν μεταξύ τους "συμβόλαια" με… μισθώσεις στοχευμένων καταστροφών και επιθέσεων, είτε για λογαριασμό αντίπαλων συμφερόντων είτε για δική τους παράνομη οικονομική ωφέλεια από τη διακίνηση ναρκωτικών ή εκβιασμούς.

"Επαγγελματίας"… οργανωτής επεισοδίων

Πριν από 5 χρόνια, στις 23 Φεβρουαρίου 2016, είχε συλληφθεί ένας 22χρονος μαζί με 24 ακόμη άτομα για την οργάνωση επεισοδίων στα Εξάρχεια και σε αθλητικές συναντήσεις ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν λόγο για έναν "επαγγελματία οργανωτή επεισοδίων", ενώ στους καταγεγραμμένους διαλόγους από τα κινητά τηλέφωνα του 22χρονου και των συνεργών του φαινόταν ο σχεδιασμός επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε αθλητικούς αγώνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Οι αστυνομικοί μιλούσαν για συλλήψεις που έδειχναν ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε "σύνδεση" των επεισοδίων στα γήπεδα με τα Εξάρχεια και πρωταγωνιστές "μισθωμένους μπαχαλάκηδες".

"Ήταν μία οργανωμένη ομάδα μπαχαλάκηδων που έκανε τα πάντα. Τους ξέραμε από τα Εξάρχεια, από τα επεισόδια στα γήπεδα αλλά και από ληστείες. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες που πηγαίνουν παντού και κάνουν επεισόδια χωρίς καμία ιδεολογία" τόνιζε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία της υπόθεσης εμφανίζονταν να συνεννοούνται τηλεφωνικά για το πότε και πού θα επιτεθούν, για την αγορά πολεμοφοδίων και για το "ψείρισμα" (κλοπή) δημοσιογράφων σε πορείες.

Συνομιλίες-"φωτιά"

Άνδρας Α: Κέντρο; Ρε φίλε μας γ… Μας κάνανε μήνυση και κρυβόμασταν, είχαμε θέματα σήμερα.

Άνδρας Β: Γιατί;

Άνδρας Α: Κάτι. Χτυπήσαμε κάτι μ… Καληνύχτα. Να σου πω.

Άνδρας Β: Εδώ πέρα είναι εμπόλεμη ζώνη ρε φίλε.

Άνδρας Α: Γιατί;

Άνδρας Β: Εγώ είμαι κλεισμένος σε ένα μαγαζί, έξω γύρω κάνουνε μπάχαλα, ξέρω γω. Τώρα μπροστά μου, απέναντί μου έχει ΜΑΤ φαντάσου.

Άνδρας Α: Α, να σου πω ρε αστέρι. Τα καψούλια…. Μιλήσαμε;

Άνδρας Β: Τα έχουμε πάρει εμείς.

Άνδρας Α: Ωραία. Αύριο θα κατέβουμε ε;

Άνδρας Β: Ε, θα κάνουμε μία βόλτα, μήπως βρούμε και καμία μάσκα, ξέρεις, γιατί εγώ πήρα μάσκα. Έχεις πάρει μάσκα;

Άνδρας Α: Τι μάσκα;

Άνδρας Β: Ασφυξιογόνο.

Άνδρας Α: Όχι δεν έχω πάρει.

Άνδρας Β: Α, εγώ έχω πάρει μία αλλά να κάνουμε έτσι, να κάνουμε μία βόλτα έτσι αύριο στην απεργία να ψειρίσουμε κανέναν δημοσιογράφο.

Άνδρας Α: Δεν πήγα αυτές τις ημέρες Εξάρχεια και δεν έδωσα στον… τάλιρο. Παίζει να μη μου έχει πάρει καψούλια.

Άνδρας Β: Ναι.

Άνδρας Α: Εγώ άκου να δεις έχω 24. Σίγουρα θα έχει και ο …. Τα 24 είναι 2,5 ευρώ.

Άνδρας Β: Εντάξει αύριο δεν τα χρειάζεσαι ρε. Για την Κυριακή.

Άνδρας Α: Ε, και για αύριο. Δεν θα γίνει;

Άνδρας Β: Ε, αύριο δεν θα κάνουμε και τίποτα.

Άνδρας Α: Εγώ θέλω και καψούλια, χωρίς πλάκα ρε φίλε. Βρες και συ, γιατί τα χρειάζομαι. Παίζει ο Ατρόμητος. Θα έρθεις και συ;

Άνδρας Β: Με τα στυλό να γλεντήσουμε.

Άνδρας Α: Σιγά ρε βλάκα, θα τα ρίξεις εκεί ρε βλάκα; Κράτα τα για 6η Δεκέμβρη ρε ηλίθιε.

Ετερόκλητες ενέργειες

Επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Παρακλάδια της συγκεκριμένης ομάδας, τα επόμενα χρόνια, είχαν προκαλέσει τον εμπρησμό βαν τηλεοπτικού σταθμού, που ήταν σταθμευμένο στην οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Μερικούς μήνες αργότερα είχαν επιτεθεί με σιδερένιους λοστούς εναντίων μελών πολιτικών οργανώσεων, έξω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη τραυματίζοντας εφτά άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα είχαν συμμετάσχει σε εκτεταμένα επεισόδια που είχαν γίνει πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα "Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός", που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του. Κατά τη διάρκεια πορείας σε πανελλαδική απεργία προκάλεσαν φθορές σε οχήματα, κτίρια και εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Συμμετείχαν σε ομάδες ατόμων που πραγματοποίησαν επιθέσεις, με ρίψη βομβών μολότοφ, σε βάρος αστυνομικών στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια. Συνεπλάκησαν με πέντε άτομα στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων ενώ είχαν διαπράξει τρεις ληστείες σε βάρος υπαλλήλου πρακτορείου ΟΠΑΠ στο Ίλιον, διανομέα φαγητού στο Χαϊδάρι και οδηγού ταξί στο Περιστέρι.

Μετά τη λήξη αγώνα καλαθοσφαίρισης στο Περιστέρι επιτέθηκαν σε ένα άτομο το οποίο τραυμάτισαν και του αφαίρεσαν το κινητό τηλέφωνο. Παράλληλα, είχε εντοπιστεί ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης. Τα μέλη αυτών των "μικτών" ομάδων επιχειρούσαν τη δημιουργία επικίνδυνων περιοχών, με δυσκολία αστυνομικής πρόσβασης, και καθεστώς ανομίας που θα διευκόλυνε τις έκνομες ενέργειές τους.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν το ακραίο παράδειγμα, ενός από τους κατηγορούμενους της δολοφονίας του οπαδού του ΠΑΟ Μιχάλη Φιλόπουλου, σε "ραντεβού" χούλιγκαν στη Λ. Λαυρίου στην Παιανία τον Μάρτιο του 2007, ο οποίος αναβαθμίστηκε αρχικά ως βομβιστής και στη συνέχεια ως εκτελεστής της Greek Mafia.

Ο "Ράμπο", όπως ήταν το προσωνύμιό του, φερόταν να ήταν εκείνος που θα εκτελούσε δύο "συμβόλαια θανάτου" με το ένα να αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό, της Ασφάλειας Αττικής, και αμοιβή 250.000 ευρώ, και σε βάρος ιδιοκτήτη πρακτορείου υγρών καυσίμων στην Αμαλιάδα. Μετά τη φυλάκισή του, στο κελί του βρέθηκε σημείωμα με στοιχεία ταυτότητας και τόπους κατοικίας αξιωματικού του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής, που τον είχε συλλάβει, αλλά και της ανακρίτριας που τον προφυλάκισε…

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟΝ ΑΛΙΜΟ 09 Απρ 2021 | 15:06

Σκότωσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ - Τον πυροβόλησαν έξω από το σπίτι του

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Άλιμο

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 09 Απρ 2021 | 10:44

Εγκλημα στην Κυπαρισσία - Στον ανακριτή ο δράστης: "Τώρα που σε σκότωσα, πάρε τηλέφωνο την αστυνομία" είπε στο θύμα

Ο 72χρονος δράστης του εγκλήματος στην Κυπαρισσία περιέπαιξε τον 39χρονο αφού τον είχε πυροβολήσει. Σήμερα οδηγείται στον ανακριτή.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΝΑΒΗ ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΜΕΘΑΜΦΕΤΑΜΙΝΗ 09 Απρ 2021 | 10:10

Δέκα συλλήψεις για ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας - Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου. Ελέγχθησαν 87 άτομα και έγιναν δέκα συλλήψεις.

ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ 09 Απρ 2021 | 08:29

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Task force της αστυνομίας με σκούτερ και... ποδήλατα σε Κολωνάκι και Ερμού

Πεζές μικτές περιπολίες, ποδήλατα και σκούτερ θα συμμετάσχουν στο σχέδιο της ήπιας αστυνόμευσης για το ασφαλές άνοιγμα του λιανεμπορίου.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ Η ΣΠΕΙΡΑ 08 Απρ 2021 | 18:02

"Χτύπημα" της ΕΛΑΣ σε κυκλώματα ναρκωτικών: Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες που είχαν πνίξει με κοκαΐνη την Αθήνα - 8 συλλήψεις

Εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών από την ΕΛΑΣ που εμπλέκονται σε περισσότερες από 750 περιπτώσεις διακίνησης

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ 08 Απρ 2021 | 17:20

Πάτρα: Κλειδώθηκαν σε καφετέρια για να γλιτώσουν τα πρόστιμα – Η αστυνομία κάλεσε κλειδαρά

Χθες το βράδυ εντοπίστηκαν αρκετά άτομα να βρίσκονται στο εσωτερικό της καφετέριας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΡΕΥΝΑ 08 Απρ 2021 | 14:36

Ερυθρός Σταυρός: Σοκ με θάνατο διασωληνωμένου ασθενή - Ανθρώπινο χέρι αποσυνέδεσε το μηχάνημα

Έρευνα για εγκληματική ενέργεια έπειτα από θάνατο διασωληνωμένου με κορονοϊό στον Ερυθρό Σταυρό

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ 08 Απρ 2021 | 14:11

Σαλαμίνα: Συνελήφθη τσαντάκιας όταν αντιστάθηκε το θύμα του - Προσέκρουσε σε αυτοκίνητο

Ο 36χρονος αποπειράθηκε να αρπάξει την τσάντα γυναίκας. Εκείνη αντιστάθηκε και ο δράστης προσέκρουσε σε διερχόμενο αυτοκίνητο.

ΝΕΟΣ ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ 08 Απρ 2021 | 10:59

Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία: "Ο 72χρονος ήταν... σεληνιασμένος"

Ο 72χρονος ήταν σεληνιασμένος, δηλώνει αυτόπτης μάρτυρας για τη δολοφονία στην Κυπαρισσία.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΝΙΟΒΗΣ ΠΑΥΛΙΔΟΥ 08 Απρ 2021 | 10:38
Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 08 Απρ 2021 | 07:08

Εξαρθρώθηκε σπείρα πριν ρίξει στην αγορά 128.000 αναβολικά για Έλληνες και ξένους αθλητές

Εξάρθρωση σπείρας που διακινούσε αναβολικές ουσίες - Κατασχέθηκαν περισσότερα από 128.000 σκευάσματα - Βρέθηκαν χειροβομβίδες και υποπολυβόλο.

ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ 07 Απρ 2021 | 12:06

Θεσσαλονίκη: 81χρονος σάτυρος βρέθηκε με υλικό παιδικής πορνογραφίας

Με υλικό παιδικής πορνογραφίας συνελήφθη ένας ηλικιωμένος 81 ετών.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 07 Απρ 2021 | 10:16

Σοκ στη Σκιάθο: 65χρονη βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της

Μία γυναίκα 65 ετών βρέθηκε κρεμασμένη στο σπίτι της στη Σκιάθο.