Νέα στοιχεία για τη σπείρα των απαγωγέων - Σεσημασμένοι οι 4

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων για την απαγωγή Λεμπιδάκη, έγινε γνωστό πως όλοι οι εμπεκόμενοι έμεναν σχετικά κοντά μεταξύ τους. Τρεις εξ αυτών ήταν ακτιβιστές.

Νέα στοιχεία για τη σπείρα των απαγωγέων - Σεσημασμένοι οι 4

Νέα στοιχεία για τη σπείρα των απαγωγέων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για την απαγωγή Λεμπιδάκη. Όπως έγινε γνωστό η ομάδα των απαγωγέων ήταν μία, ενώ έχουν συλληφθεί όλα τα μέλη που έχουν ταυτοποιηθεί από την προανάκριση, οκτώ τον αριθμό.

Όλοι οι εμπεκόμενοι έμεναν σχετικά κοντά μεταξύ τους. Τρεις εξ αυτών ήταν ακτιβιστές κατά των πελιστηριασμών.

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου που έγινε στην Κρήτη, στο αστυνομικό μέγαρο Ηρακλείου, ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόσο των παρόντων όσο και διαπιστευμένων αστυνομικών συντακτών από την Αθήνα, μέσω σύνδεσης με την αίθουσα του υπουργείου "Παύλος Μπακογιάννης".

Ανάμεσα στους οκτώ συλληφθέντες υπάρχει και ένας που θεωρείται ο εγκέφαλος, ωστόσο στην οργάνωση υπήρχε περισσότερο κάτι σαν "κοινή αρχηγία". Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπίσει άλλα κρησφύγετα. Έγιναν όμως πολλές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό των δραστών και του θύματος. Μία μάλιστα διενεργήθηκε στις αρχές του Αυγούστου στα Σφακιά.

Η Αστυνομία διέψευσε τις φήμες ότι εμπλέκεται πολιτικό πρόσωπο, ενώ δεν υπάρχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, στοιχεία για συνεργασία με έγκλειστους στις φυλακές ή άλλους ποινικούς. Επομένως δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με την απαγωγή Παναγόπουλου.

Για την εμπλοκή της 16χρονης, η οποία έχει αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, η ΕΛΑΣ αναφέρει πως η έφηβη ενεπλάκη στην υπόθεση το τελευταίο διάστημα εκτελώντας τις εντολές του πατέρα της για την αποστολή επιστολής και βίντεο στην οικογένεια Λεμπιδάκη. Ο πατέρας της επισήμανε να είναι προσεκτική στη διαδικασία της αποστολής και στις κινήσεις της, να μην αγοράσει κινητό από μαγαζί με κάμερα, να φορά γάντια και άλλα. Η κοπέλα υποψιάστηκε πως πρόκειται για κάτι το παράνομο όχι όμως για την απαγωγή συγκεκριμένου.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εγκληματική οργάνωση εμπλουτίστηκε στην πορεία, προστέθηκαν κ άλλα μέλη και άλλαξαν οι ρόλοι. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι δραστες διέμεναν σε αποσταση 10 χλμ ο καθένας εκτός από τον φρουρό του Λεμπιδάκη, ο οποίος έχει καταγωγή από τα Σκόπια.

Σε ερώτηση στην οποία απάντησε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, κ. Λαγουδάκης, τόνισε πως ήταν βέβαιος για την απελευθέρωση του κρατούμενου τηη ημέρα της επιχείρησης.

Η εγκληματική οργάνωση συστήθηκε στις αρχές του Μάρτη με στόχο την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Υπήρξε οργάνωση, καλή μελέτη του σχεδίου, προπαρασκευή όπως και παρακολούθηση του θύματός τους, ενώ δεν προέκυψε πουθενά εσωτερική πληροφόρηση από κάποιο μέλος της οικογένειας προς τους απαγωγείς. επίσης, γίνεται γνωστό πως δεν υπήρξε άλλη προσπάθεια να απαχθεί ο επιχειρηματίας.

Ο βίος τεσσάρων από τους συλληφθέντες είναι "πλούσιος", καθώς βαρύνονται με απόπειρα δολοφονίας, εμπρησμούς, απόπειρα βιασμού και σωματεμπορία. Άλλοι τρεις φέρονται να ανήκαν σε ομάδες ακτιβιστών κατά των πλειστηριασμών.

Η συμμορία έκανε και ταξίδια στην Αθήνα για την αποστολή μηνυμάτων προς την οικογένεια και συγγενείς.

Οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην έχει ο επιχειρηματίας καμία δυνατότητα αναγνώρισής τους, ενώ ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα είτε από το χέρι είτε από το πόδι του.

Την ώρα που τον απήγαγαν, οι απαγωγείς έφεραν βαρύ οπλισμό, ενώ κατά την διάρκεια των έξι μηνών που ο Μιχάλης Λεμπιδάκης βρισκόταν υπό κράτηση, στην ομάδα των δραστών εντάχθηκαν νέα μέλη. Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, που σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια, και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό», όπως ανέφερε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης, ενώ κατά την συγκλονιστική του κατάθεση, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέφερε πως υπέγραφε με το αίμα του.

«Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που χτίζεται κάθε μέρα» είπε ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός συνεχάρη την αστυνομία για την τεράστια επιτυχία της στην εξιχνίαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Το κύριο βάρος έπεσε στους αστυνομικούς της Κρήτης που έδειξαν πόσο αποτελεσματικοί είναι».

Ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας Κωνσταντίνος Τσουβάλας επισήμανε ότι στην Κρήτη η αστυνομία απέδειξε την αποτελεσματικότητά της. Θέλουμε να δώσουμε τα εύσημα σε αυτούς που τα δικαιούνται, στους αστυνομικούς που οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν την αποστολή απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Η βιασύνη ή το λάθος θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.

O γενικός διευθυντής Κρήτης Κ. Λαγουδάκης έκανε λόγο «για πρωτόγνωρη επιτυχία για τα χρονικά της Ελλάδας και όχι μόνο» ενώ ευχαρίστησε και την οικογένεια του επιχειρηματία για τη συνεργασία που είχε με τις αρχές. «Η διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς. Από την πρώτη στιγμή κύριο μέλημα ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής» είπε ο Κ. Λαγουδάκης.

«Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο των δραστών και κατόπιν προχωρήσαμε στην χαρτογράφηση της οργάνωσης, μέσα από τεχνικές διαδικασίες παρακολούθησης εντοπίσαμε τον επιχειρηματία».

«Oι εμπλεκόμενοι σύστησαν εγκληματική οργάνωση τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2017 και στη συνέχεια η οργάνωση απέκτησε νέα μέλη. Τα μέλη της οργάνωσης φορούσαν ίδια ρούχα ενώ χρησιμοποίησαν 5 διαφορετικά κρησφύγετα. Κατά τη διάρκεια της ομηρείας υπήρξαν 35 τηλεφωνικές επικοινωνίες, 5 χειρόγραφες επιστολές και βιντεοσκοπημένα μηνύματα. Εξετάζεται και η συμμετοχή άλλων ατόμων στην εγκληματική οργάνωση» είπε ο Κ. Λαγουδάκης.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 03 Δεκ 2020 | 10:49

Κορονοϊός: Η συγκλονιστική ιστορία ασθενούς στα Χανιά - Έχασε πατέρα και θείο ενώ ήταν διασωληνωμένος

Ο κορονοϊός "σκότωσε" τον πατέρα του και τον θείο του ενώ ο ίδιος ήταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο των Χανίων.

ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 03 Δεκ 2020 | 08:12

Κρήτη: 2χρονο κοριτσάκι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση - Χτύπησε σοβαρά το κεφάλι του

Ενα κοριτσάκι δύο ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

ΕΓΙΝΕ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ 02 Δεκ 2020 | 14:06

Σοκ στην Κρήτη: 3χρονη κατάπιε βίδα και κατέληξε στον πνεύμονά της [εικόνες]

Σοκ προκαλούν οι ακτινογραφίες ενός 3χρονου κοριτσιού, που κατάπιε βίδα, η οποία κατέληξε στον αριστερό του πνεύμονα.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 02 Δεκ 2020 | 12:17

Συνελήφθη ο "γδάρτης" ζώων των Χανίων: Είχε βασανίσει και σκοτώσει δύο σκύλους

Ο βασανιστής και "γδάρτης" σκυλιών στα Χανιά βρίσκεται στα χέρια της Αστυνομίας.

ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΠΙΑΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 02 Δεκ 2020 | 10:32

Σοκ στο Ρέθυμνο: Πατέρας ασελγούσε στην 15χρονη κόρη του

Ο ίδιος ο πατέρας της ασελγούσε πάνω της. Θύμα μία 15χρονη κοπέλα στο Ρέθυμνο.

ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ 02 Δεκ 2020 | 09:10

Κρήτη: "Αυτοί με βίασαν": Επιμένει στις καταγγελίες της η 19χρονη φοιτήτρια

Η 19χρονη έχει καταγγείλει ότι έπεσε θύμα διπλού βιασμού ενώ βρισκόταν σε σχολική εκδρομή στην Χερσόνησο.

ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΓΙΑΤΡΑ 01 Δεκ 2020 | 15:12

Οργή Κρητικών για τραγούδι του Αντύπα: Λένε ότι οι στίχοι είναι από κλεμμένες μαντινάδες

Μαντινάδες είναι οι στίχοι του νέου τραγουδιού του Αντύπα, λένε οι Κρητικοί. Στο στόχαστρο ο στιχουργός Σπύρος Γιατράς.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ 01 Δεκ 2020 | 14:38

Τουρισμός: Εκατοντάδες ξενοδοχεία στο "σφυρί" στην Κρήτη - Πωλητήριο σε 272 επιχειρήσεις

Πωλητήρια σε τουλάχιστον 272 ξενοδοχεία της Κρήτης, λόγω και της κακής χρονιάς στον τουρισμό.

"ΒΡΟΧΗ" ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 30 Νοε 2020 | 16:14

Καρέ - καρέ το κορονοπάρτι στην Κρήτη - Έστησαν γλέντι δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο [Βίντεο]

Ο διοργανωτής του κορονοπάρτι θα κληθεί να πληρώσει 3.000 ευρώ ενώ του ασκήθηκε και δίωξη.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 30 Νοε 2020 | 12:46

Σοκ στο Ηράκλειο Κρήτης: Βρήκαν γυναίκα νεκρή μέσα στο νεκροταφείο

Ηλικιωμένη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή σε κοιμητήριο στην Κρήτη.

ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ 28 Νοε 2020 | 15:34

Κορονοϊός: Νεκρή 59χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα στην Κρήτη

Η άτυχη γυναίκα είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 19 Νοεμβρίου με πνευμονία.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ 28 Νοε 2020 | 13:17

Κορονοϊός: "Κόψτε τα τραπέζια και τις τσικουδιές σε σπίτια" - Έκκληση της διευθύντριας της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Χανίων

Τι είπε η διευθύντρια της ΜΕΘ Χανίων για τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω κορονοϊού οι μαζώξεις στα σπίτια.

ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΑ 27 Νοε 2020 | 11:32

Στην τελική ευθεία η δίκη για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Σημειώνεται ότι η αρπαγή του Κρητικού επιχειρηματία έγινε το απόγευμα της 30ης Μαρτίου 2017 στο Ηράκλειο.