Follow us

Νέα τροπή στις έρευνες: Ψάχνουν κεταμίνη και στη Μαλένα - Στο μικροσκόπιο και το πανάκι της Ιριδας

Στην περίπτωση που προκύψουν, έστω και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από "εξωτερικό παράγοντα".

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
Πάτρα

"Ανύπαρκτη" κεταμίνη στη Μαλένα; Οι τοξικολογικές εξετάσεις του 3,5 χρονών κοριτσιού είχαν γίνει στο ίδιο εργαστήριο φαρμακολογίας-τοξικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς τότε να αναδείξουν ποσότητες κεταμίνης ή άλλης τοξικής ουσίας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε, εξηγούν ειδικοί επιστήμονες, και επισημαίνουν ότι το ίδιο εργαστήριο είναι αυτό που ανέδειξε τα 6,5 mg κεταμίνης στην Τζωρτζίνα.

Ποσότητες ουσιών που εντοπίζονται κατά τις τοξικολογικές εξετάσεις, κάτω από συγκεκριμένο ποσοστό, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα καταγράφονται ως "ανύπαρκτες". Αν στις νέες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις προκύψουν ενδείξεις ποσόστωσης τοξικής ουσίας, πόσο μάλλον κεταμίνης, αυτές δίνουν περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση κάτω από άλλες εργαστηριακές παραμέτρους, με σύγχρονες μεθόδους σε εξελιγμένους φασματογράφους, που διαθέτουν τα εργαστήρια.

Στην περίπτωση που προκύψουν, έστω και ελάχιστα, ποσοστά κεταμίνης στα πλακίδια οργάνων της Μαλένας, αν αυτά δεν έχουν δοθεί στο πλαίσιο της νοσηλείας της στο νοσοκομείο, τότε η χορήγηση έχει προέλθει από "εξωτερικό παράγοντα". Η χορήγηση μάλιστα, πρέπει να έχει γίνει πολύ νωρίτερα από την εκδήλωση των σοβαρών συμπτωμάτων που προκάλεσαν τον θάνατό της, με αποτέλεσμα η κεταμίνη να έχει μεταβολιστεί σε μεγάλο ποσοστό, και να έχει καταστεί εργαστηριακά "ανύπαρκτη".

Διαβάστε Επίσης

Αλλοιώσεις παραπομπής σε τοξική ουσία

Το συκώτι και τα νεφρά της Μαλένας βρίσκονται ήδη στο παθολογοανατομικό εργαστήριο. Εκεί γίνονται εξειδικευμένες ιστολογικές και κυρίως τοξικολογικές εξετάσεις. Στο πρώτο στάδιο της νεκροψίας-νεκροτομής είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων εκτεταμένη εκφύλιση στο συκώτι και ήπιες παρεγχυματώδεις αλλοιώσεις νεφρού, ευρήματα που θα επανεξεταστούν, καθώς τέτοια εμφανίζονται και σε περιπτώσεις χορήγησης τοξικής ουσίας ή δηλητηρίου.

Οι ιστολογικές εξετάσεις που είχαν γίνει στην Μαλένα, μετά τον θάνατό της, ανέδειξαν δύο ευρήματα, και συγκεκριμένα αλλοιώσεις σε νεφρά και συκώτι, οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τοξική δράση φαρμάκου ή δηλητήριο. Σε περίπτωση που οι παθολογοανατόμοι, οι οποίοι προβαίνουν σε νέες ιστολογικές εξετάσεις, έχουν ενδείξεις τοξικής ουσίας, τότε με νέο και σύγχρονο εξοπλισμό, θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν την χρησιμοποίηση θανατηφόρας ουσίας στην Μαλένα. Αν υπάρχει ένα εύρημα που επηρεάζει ένα όργανο, υπάρχει η τεχνολογία αναζήτησης η οποία έχει την δυνατότητα εντοπισμού της ουσίας που μπορεί χορηγήθηκε από εξωγενή παράγοντα.

Διαβάστε Επίσης

"… σαν να πέθαναν χθες"

Νεκροψίες, νεκροτομές, ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, απεικόνιση φωτογραφικού υλικού, αναψηλάφηση ιατρικών φακέλων, σαν η Μαλένα και η Ίριδα να πέθαναν… χθες. "Όλα από την αρχή", γίνονται από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, στο πλαίσιο διερεύνησης των συνθηκών και αιτιών θανάτων των δύο παιδιών. Οι έμπειροι ιατροδικαστές, όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους τις παλιές ιατροδικαστικές εκθέσεις. Έχουν ξεκινήσει εκ νέου τους εργαστηριακούς ελέγχους, με τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις από τα πλακίδια οργάνων των δύο παιδιών, ανεπηρέαστοι από φήμες, δημοσιεύματα, τηλεοπτικές εμφανίσεις "ειδικών". Στόχος, να μην γίνουν λάθη, που δεν αποκλείεται να έχουν γίνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που "ενδιαφέρει είναι να βρεθεί η αλήθεια" αναφέρουν χαρακτηριστικά δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αντώνης Ελευθεριάνος, στην προκαταρκτική έρευνα που έχει αναθέσει στους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, επισημαίνει τις απαραίτητες ενέργειες που θέλει να γίνουν, χωρίς όμως να δεσμεύει τους αστυνομικούς να "ανοίξουν" την έρευνα στην περίπτωση που προκύπτουν νέα στοιχεία για τις συνθήκες θανάτων των δύο παιδιών.

Το πανάκι της Ίριδας

Νέος κύκλος ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων διενεργείται και στην περίπτωση της Ίριδας, όμως οι επιστήμονες που διερευνούν τα αίτια θανάτου, εκτιμούν ότι το 6 μηνών βρέφος έχασε τη ζωή του από ασφυξία. Περισσότερα στοιχεία ενδεχομένως να προκύψουν από την εργαστηριακή επανεξέταση, στο πανάκι που βρέθηκε στην κούνια της Ίριδας, το οποίο παραδόθηκε στους αστυνομικούς από την αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, μία μέρα μετά τον θάνατό του παιδιού.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οροαιματηρό υγρό που υπήρχε πάνω του, είτε έχει προέλθει από το σκούπισμα των χειλιών, στα οποία είχε διαπιστωθεί ερυθρότητα και αποξήρανση, είτε από τους πνεύμονες και υποδηλώνει σε συνδυασμό με άλλα ιατροδικαστικά ευρήματα, όπως το τραύμα στον στοματικό βλεννογόνο, ασφυκτικό θάνατο. Παράλληλα το τραύμα στο στόμα, εξετάζεται αν δημιουργήθηκε συνέπεια βίαιου τρόπου εισχώρησης του πανιού, και έχει προέλθει από χέρι, δάκτυλα ή νύχια.

Οι αρχές εκτιμούν ότι ενδεχομένως ο μηχανισμός θανάτου να άλλαζε ανάλογα με το χώρο εκδήλωσης της πιθανής εγκληματικής ενέργειας και τον βαθμό αντίδρασης των παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι Μαλένα και Τζωρτζίνα πέθαναν στο νοσοκομείο, ενώ η Ίριδα στην κούνια της στο σπίτι της οικογένειας.

Διαβάστε Επίσης

Το συμπέρασμα της πρώτης ιατροδικαστικής έκθεσης για την Ίριδα ήταν ότι "ο θάνατος επήλθε συνέπεια υποπλασίας-αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς-πνευμονικού οιδήματος". Στην ιστολογική εξέταση προέκυπτε "στον εγκέφαλο έντονη συμφόρηση των αγγείων του παρεγχύματος και των αγγείων του υπαραχνοειδούς χώρου και παριαγγειακό οίδημα. Σε μία θέση στην αριστερή κοιλία παρατηρείται εξαγγείωση ερυθρών κυττάρων (αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας). Ορισμένοι νευρώνες του φλοιού του εγκεφάλου εμφανίζουν στοιχεία νέκρωσης. Σε τομές από την παρεγκεφαλίτιδα, στέλεχος και εν τω βάθει σχηματισμούς παρατηρείται έντονη συμφόρηση και περιαγγειακό οίδημα. Δεν αναγνωρίζονται αγγειακές δυσπλασίες ή άλλες διαμαρτίες κατά την διάπλαση".

Διαφορετικοί μηχανισμοί θανάτων

Οι ειδικοί επιστήμονες και οι ιατροδικαστές Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας, σημειώνουν πως στην περίπτωση της Μαλένας, οι τοξικολογικές εξετάσεις έγιναν στο ίδιο σύγχρονο εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, επικεφαλής του οποίου είναι ο κ. Νίκος Ράικος, όπου έγιναν και της Τζωρτζίνας αναδεικνύοντας την κεταμίνη.

Οι ίδιοι επιστήμονες που ασχολούνται με τα αίτια θανάτων των τριών παιδιών επιχειρούν να αποδείξουν με στέρεα και αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία τις εκτιμήσεις τους για διαφορετικό μηχανισμό θανάτου από παιδί σε παιδί, όπως έχουν "διακρίνει" από τα πρώτα ευρήματα, τις ιατροδικαστικές εκθέσεις και τους ιατρικούς φακέλους των παιδιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχαν ενδείξεις ή συμπτωματολογία, όσον αφορά τα αίτια θανάτου της Μαλένας, προκειμένου να γίνουν εξετάσεις για πιθανή ύπαρξη βαρέων μετάλλων, κάλιου ή βενζόλιου στον οργανισμό της, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατό της. Δεν υπάρχουν συμπτώματα από την χορήγηση τέτοιων ουσιών, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν και τέτοιες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο.

Η ολοκλήρωση των νέων ιατροδικαστικών εκθέσεων για τα αίτια θανάτων των δύο παιδιών αναμένεται να πάρει αρκετό χρόνο, στο πλαίσιο της απόλυτης και αδιαμφισβήτητης τεκμηρίωσης τους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 16 Μαϊ 2022 | 20:08

Ρούλα Πισπιρίγκου: Nτοκουμέντο "φωτιά" με τον διάλογο με τη Δήμητρα σε έξαλλη κατάσταση

Μετά την ηχογράφηση της Τζωρτζίνας, η Ρούλα Πισπιρίγκου ηχογράφησε την αδερφή της Δήμητρα - "Ο Μάνος είπε "βάλτε της μυαλό και κλείστε τη μέσα""

ΝΕΑ SMS ΣΤΟ ΦΩΣ 16 Μαϊ 2022 | 19:30

Πάτρα - Ο νέος γρίφος για την Τζωρτζίνα: Γιατί η Ρούλα Πισπιρίγκου έψαχνε τη διαζεπάμη στο διαδίκτυο

Ο νέος γρίφος της Τζωρτζίνας έχει την κωδική ονομασία διαζεπάμη και παιδεύει τις Αρχές

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΠΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ 16 Μαϊ 2022 | 19:21

Πάτρα: Η γυναίκα μυστήριο με το όνομα "Δώρα" που θα αναλάμβανε με "δικό της ανακριτή" τη μήνυση για τον θάνατο της Μαλένας

Νέα στοιχεία έχουν έρθει στο φως - Εξετάζεται η εμπλοκή μιας γυναίκας, της "Δώρας" που θα αναλάμβανε τη μήνυση για τον θάνατο της Μαλένας με "δικό της ανακριτή"

ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 16 Μαϊ 2022 | 18:45

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ηχητικό ντοκουμέντο - Ο άγριος καβγάς με τον Μάνο για τα λεφτά της σπιτονοικοκυράς και τις μηχανές

Στο "φως" ο άγριος καβγάς ανάμεσα σε Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνο Δασκαλάκη για τα λεφτά της σπιτονοικοκυράς και τις μηχανές.

ΑΠΟ ΤΟΝ ALPHA 16 Μαϊ 2022 | 18:12

Mηνύματα "φωτιά" Πισπιρίγκου - Δασκαλάκη: "Ούτε θάνατος παιδιού σε κρατάει, ούτε τίποτα" - "Θα μπλέξουμε άσχημα..."

Τρεις μέρες πριν η Τζωρτζίνα μπει στο Καραμανδάνειο, Ρούλα Πισπιρίγκου και Μάνος Δασκαλάκης "σκοτώνονται" ξανά, με εκατέρωθεν κατηγορίες και υπονοούμενα

ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ 16 Μαϊ 2022 | 17:41

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ο διάλογος σοκ με την Τζωρτζίνα πριν την πρώτη ανακοπή - "Γιατί είπες να μπει ο μπαμπάς μέσα;"

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατέγραψε συνομιλία που είχε με την Τζωρτζίνα την ημέρα που το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο - Τι την ρωτούσε για τον Μάνο Δασκαλάκη.

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ 16 Μαϊ 2022 | 13:06

Πάτρα: Απάντηση με εξώδικο έστειλε στην Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης - Δεν θέλει την οικοσκευή, μόνο έναν σημαντικό φάκελο

Εξώδικο στη Ρούλα Πισπιρίγκου στέλνει ο Μάνος Δασκαλάκης, απαντώντας και στα τρία ερωτήματα που θέτονται σε αυτό.

ΝΕΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ 16 Μαϊ 2022 | 12:17

Μαρτυρία τοξικομανή "καίει" την Πισπιρίγκου: Ψαχνόταν για κεταμίνη σε στέκι διακίνησης

Ο χρήστης ναρκωτικών ανέφερε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου πήγε σε πιάτσα τοξικομανών και έψαχνε κεταμίνη

ΧΟΡΗΓΗΘΗΚΕ ΕΝΔΟΦΛΕΒΙΑ 16 Μαϊ 2022 | 09:25

Ιατροδικαστής Γαλεντέρης: Τέτοια ποσότητα κεταμίνης στην Τζωρτζίνα πρέπει να χορηγήθηκε ενδοφλέβια [βίντεο]

Η ποσότητα κεταμίνης που δόθηκε στην Τζωρτζίνα είναι αδύνατον να χορηγήθηκε από τους γιατρούς, όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης.

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 16 Μαϊ 2022 | 09:18

Ιατροδικαστής Λέων για την Πάτρα: Πού θα χρησίμευε η εκταφή της Τζωρτζίνας

Αναφερόμενος στους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα ο Γρηγόρης Λέων εξήγησε που θα χρησίμευε η εκταφή της Τζωρτζίνας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ALPHA 15 Μαϊ 2022 | 20:55

Θάνατος Τζωρτζίνας: "Καίει" την Πισπιρίγκου ο ιατροδικαστής Μπουζιάνης - "Κανένας γιατρός δεν θα έδινε τόση κεταμίνη σε άνθρωπο" [Βίντεο]

"Αν οι γιατροί ή οι νοσηλευτές είχαν δώσει την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα, δεν θα τη βρίσκαμε. Όμως εμείς την εντοπίσαμε" εξηγεί ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, καταρρίπτοντας την υπερασπιστική γραμμή της Ρούλας Πισπιρίγκου

ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ 14 Μαϊ 2022 | 22:36

Ρούλα Πισπιρίγκου: "Καθυστέρησε 3 ώρες να φέρει τη Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο μετά το πρώτο επεισόδιο" - Νέα κατάθεση γιατρού

Γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν στις καταθέσεις τους πως η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν ψύχραιμη και σχεδόν απαθής κατά τη διάρκεια νοσηλείας της Τζωρτζίνας.

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ 14 Μαϊ 2022 | 16:48

Πάτρα: Τι έλεγε η Τζωρτζίνα για τον θάνατο της Ίριδας: "Από το πολύ κλάμα, η μπέμπα έσκασε και πέθανε" [βίντεο]

Τι έλεγε η Τζωρτζίνα σε κοντινά πρόσωπα της οικογένειας - Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ζητήσει πίσω το πανάκι της Ίριδας, από την ιατροδικαστή. Τσιόλα.