Νέες προσφυγές κατά Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ζητά από το ΣτΕ να «παγώσει» την επίμαχη απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη για τις Σκουριές.

Κατερίνα Κατή
ΓΡΑΦΕΙ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ
Νέες προσφυγές κατά Σκουρλέτη για τις Σκουριές

Και νέες προσφυγές κατέθεσαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τέσσερα σωματεία εργαζομένων.

Βάλλουν κατά της απόφασης του πρώην -πλέον- υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία ανέστειλε τις εργασίες στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ζητά από το ΣτΕ να «παγώσει» την επίμαχη απόφαση του Πάνου Σκουρλέτη με προσωρινή διαταγή του προεδρεύοντα του ΣτΕ.

Ζητά ακόμα την αναστολή και τελικά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει στην προσφυγή της ότι η από 19 Αυγούστου 2015 απόφαση του κ. Σκουρλέτη με την οποία ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουρίες, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.) με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών. είναι αντισυνταγματική και παράνομη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σκεπτικό της ανάκλησης των εργασιών, παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων, κι αυτές πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με χθεσινή απόφασή του υποστηρίζει ότι το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν αρκεί από μόνο του για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ δεν αφορά βεβαίως άμεσα την επίμαχη απόφαση του κ. Σκουρλέτη για την ανάκληση της άδειας, αλλά αφορά τον λόγο για τον οποίο ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, ανακάλεσε προσωρινά την λειτουργία της μεταλλευτικής μονάδας.

Τι αναφέρουν οι νέες προσφυγές για τις Σκουριές

Τα Σωματεία που προσέφυγαν στο ΣτΕ, πλην της εταιρείας, είναι: 1) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», 3) Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και 4) Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Στις νέες προσφυγές αναφέρεται ότι η απόφαση Σκουρλέτη συνδέεται με τις εκλογές που προκηρύχθηκαν την επόμενη καθιστώντας την επένδυση πολιτικό διακύβευμα σε αντίθεση με κάθε συμβατική λογική.

Είναι προφανές –σημειώνει η Ελληνικός Χρυσός- ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία «αιτιολογείται» από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στην διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας.

Από την πλευρά τους τα τέσσερα Σωματεία εργαζομένων σημειώνουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.
Μάλιστα, η τελευταία αντιμετώπιζε την επένδυση με προκατάληψη και καχυποψία και επιδίωκε την ματαίωση της επένδυσης, προσθέτουν τα Σωματεία των εργαζομένων.
Ειδικότερα, από νομικής σκοπιάς, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση έχει παράνομη και πλημμελή αιτιολογία, αλλά εκδόθηκε και κατά πλάνη περί τα πράγματα, ενώ παραβιάζονται και οι διατάξεις του νόμου 3220/2004 που αφορά τα μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής.

Ομως, τίθενται και θέμα αναρμοδιότητας του κ. Σκουρλέτη να εκδώσει την επίμαχη απόφαση για το κλείσιμο των μεταλλείων, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία αρμόδιος σχετικά είναι ο διευθυντής Μεταλλευτικών Ενεργειών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΑΠΕΝ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ 21 Σεπ 2021 | 18:14

Απόφαση ΣτΕ: Συνταγματικά τα υποχρεωτικά self test για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο - Τι λέει για τα προσωπικά δεδομένα

Η υποχρεωτική διενέργεια self test σε εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα και η ηλεκτρονική καταγραφή του αποτελέσματός τους, είναι συνταγματική, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας

ΦΡΙΚΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 20 Οκτ 2021 | 07:41

Ρόδος: Πώς η θεία της 8χρονης ομολόγησε την σεξουαλική κακοποίηση της ανιψιάς της

Η θεία του 8χρονου κοριτσιού απο τη Ρόδο, βρίσκεται πίσω από τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού από συγγενείς της στη Ρόδο.

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ 20 Οκτ 2021 | 07:38

Ζακ Κωστόπουλος: Η ώρα της Δικαιοσύνης τρία χρόνια μετά τη δολοφονία - Εξι άτομα στο εδώλιο

Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου έρχεται σήμερα στο ακροατήριο του ΜΟΔ η υπόθεση - Στο εδώλιο δύο καταστηματάρχες και τέσσερις αστυνομικοί.

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 Οκτ 2021 | 07:33

Μίκης Θεοδωράκης: Γιατί έγραψε πέντε διαθήκες - Με εξέταση DNA ο Νίκος Κουρής θέλει να αποδείξει ότι είναι γιος του

Αγωνία για το έργο και την περιουσία του Μίκη Θεοδωράκη - Το μυστήριο με τις πέντε διαθήκες και τον "τρίτο γιο" του σπουδαίου συνθέτη.

20 Οκτ 2021 | 07:24

Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονης στον Κορυδαλλό

Ένα 14χρονο κορίτσι εξαφανίστηκε την περασμένη Δευτέρα από την περιοχή του Κορυδαλλού.

ΝΕΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΨΕΥΤΟΓΙΑΤΡΟΥ 20 Οκτ 2021 | 07:20

Θεσσαλονίκη: Πρώην δημοτική σύμβουλος προσποιούνταν τη γιατρό και εξαπατούσε καρκινοπαθείς

Οργή προκαλεί η υπόθεση κομπογιαννίτισσας από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προσποιούμενη τη γιατρό, εξαπατούσε καρκινοπαθείς.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 20 Οκτ 2021 | 07:12

Θρίλερ στη Γλυφάδα: Βρέθηκε σορός ηλικιωμένης στη θαλάσσια περιοχή της Β΄ μαρίνας

Σορός γυναίκας εντοπίστηκε, χθες το απόγευμα, στη θαλάσσια περιοχή της Β' μαρίνας Γλυφάδας.

ΤΗ ΝΥΧΤΑ 20 Οκτ 2021 | 07:02

Κρήτη: Νέος σεισμός 4,3 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, καθώς ένας νέος σεισμός μεγέθους 4,3 Ρίχτερ αναστάτωσε το Αρκαλοχώρι.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ 20 Οκτ 2021 | 06:40

Ακης Πετρετζίκης: Εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι

Συνταγή του Ακη Πετρετζίκη για τέλειο, πολύ εύκολο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι.

ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ 20 Οκτ 2021 | 06:20

ΕΟΔΥ: Σε αυτά τα 169 σημεία θα πραγματοποιούνται σήμερα δωρεάν rapid test

Σε 169 κεντρικά σημεία σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιούνται σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid test από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 20 Οκτ 2021 | 06:10

Καλός ο καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες νεφώσεις - Εως 23 βαθμούς η θερμοκρασία

Αίθριος θα είναι γενικά ο καιρός σε όλη τη χώρα σήμερα, Τετάρτη.

ΔΕΙΤΕ 20 Οκτ 2021 | 06:00

Εορτολόγιο: Τι γιορτή είναι σήμερα, Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ TWITTER 19 Οκτ 2021 | 23:44

Κορονοϊός: Κατέληξε 40χρονος ανεμβολίαστος, πατέρας πέντε παιδιών

Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Άρης Δημοκίδης, μέλος της οικογένειάς του, 40χρονος πατέρας πέντε παιδιών που δεν είχε εμβολιαστεί, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό