
Σε επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού προχώρησε η ΕΜΥ, επισημαίνοντας ότι για το υπόλοιπο της ημέρας στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν Κυκλάδες, ανατολικό Αιγαίο, Κρήτη και Δωδεκάνησα
Στο επικαιροποιημένο δελτίο της για την κακοκαιρία-εξπρές η ΕΜΥ αναφέρει συγκεκριμένα ότι σήμερα, Σάββατο 28/12, ισχυρές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες προβλέπονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κατά τόπους στην Κρήτη (κυρίως τη βόρεια) και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Εύβοιας, των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, των βορείων Κυκλάδων και της Κρήτης.
Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι 8 τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο με εξασθένηση από το βράδυ.
Το έστρωσε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία
Ήδη χιόνισε στα βόρεια της Αττικής, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία ενώ στα λευκά ντύθηκαν τα πρώτα χωριά στην Εύβοια αλλά και τα ορεινά της Λέσβου.
Σύμφωνα με ανάρτηση του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, λίγο πριν τις 10:30, "το "κλείσιμο" του καιρού θα είναι πρόσκαιρο, καθώς τώρα περνά η ψυχρή μάζα, όπου το κύριο μέρος της βρίσκεται ανατολικότερα της Αττικής, μέσα στο Αιγαίο . Ο καιρός θα ανοίξει και πάλι.".
Πρόσκαιρο το "κλείσιμο" του καιρού , καθώς τώρα περνά η ψυχρή μάζα, όπου το κύριο μέρος της βρίσκεται ανατολικότερα της Αττικής, μέσα στο Αιγαίο . Ο καιρός θα ανοίξει και πάλι. pic.twitter.com/ZgXf5GyWjK
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) December 28, 2024
Στην Αττική παραμένει σε ισχύ η διακοπή της κυκλοφορίας στην λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος του τελεφερίκ ενώ άνοιξε η περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από το ύψος του "414" μέχρι τον Άγιο Πέτρο.
Λίγο μετά τις 9 το πρωί αποφασίστηκε η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στο ρεύμα εξόδου της Αθηνών-Λαμίας που είχε αποφασιστεί χθες το βράδυ λόγω της κακοκαιρίας. Παρόμοια απόφαση ελήφθη και από την τροχαία Θεσσαλονίκης.

Η ΕΛΑΣ υπενθυμίζει, επίσης, ότι "η υποχρέωση εφοδιασμού των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, εξακολουθεί να ισχύει".


Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ στους οδηγούς
Από χθες είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών στην Αττική με αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες, σε περίπτωση που δεν έχουν ειδικά ελαστικά.
Συστάσεις ενόψει της κακοκαιρίας
Η Νέα Οδός τονίζει ότι έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων. Ωστόσο, συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν τα εξής:
• Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρείας. Οσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Οσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306 (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
• Αν χρειαστεί, να μεταβάλλουν το πρόγραμμά τους για να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
• Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας.
• Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075.
Πώς τοποθετούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες
Σχετικά με τις αντιολισθητικές αλυσίδες υπενθυμίζεται:
• Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
• Η ταχύτητα με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ./ώρα.
• Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.
• Η οδήγηση και η στάση στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) είναι επικίνδυνη για τον οδηγό και το όχημά του. Χρήση της ΛΕΑ πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Ο καιρός την Κυριακή
Στην ανατολικά, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και το Αιγαίο, όπου στα νοτιοανατολικά έως και τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 08 με 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα Δωδεκάνησα τους 13 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 11 με 13 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Ο καιρός την Δευτέρα
Γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά, πρόσκαιρα αυξημένες στις Κυκλάδες και την Κρήτη μέχρι το απόγευμα, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νοτιοανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως στα ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Ο καιρός την Τρίτη
Γενικά αίθριος καιρός. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, όμως στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Ο καιρός την Πρωτοχρονιά
Γενικά αίθριος καιρός.Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 2 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά βόρειοι, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ στα νοτιοανατολικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, όμως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr