Advertisement

Follow us

Νέος Δικαστικός Χάρτης: Ο Φλωρίδης εξηγεί γιατί θα ενοποιηθούν τα Ειρηνοδικεία με τα Πρωτοδικεία

Η κεντρική ιδέα "είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή ενοποίηση ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες στον πρώτο βαθμό.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΔΙΚΗ

"Ένα τροχαίο ατύχημα με αντικείμενο μέχρι 20.000 δικάζεται από ειρηνοδίκη. Αν στο ίδιο ατύχημα η διαφορά είναι 21.000 τότε τη δικάζει πρωτόδικης. Το ίδιο ατύχημα. Τι νόημα έχει αυτό;”. Με αυτή τη φράση ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης περιέγραψε "τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου στη Δικαιοσύνη”, μιλώντας για τον νέο δικαστικό χάρτη της χώρας που ήδη βρίσκεται στα σκαριά σε αναμονή της πρότασης της παγκόσμιας Τράπεζας που έχει αναλάβει ως σύμβουλος.

Προφανώς, όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, θα ακολουθήσει ένας οργανωμένος διάλογος με δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά η γενική κατεύθυνση και η κεντρική ιδέα "είναι η ενοποίηση του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, δηλαδή ενοποίηση ειρηνοδικών με τους Πρωτοδίκες στον πρώτο βαθμό. Οι Ειρηνοδίκες είναι περίπου 960. Τόσοι είναι περίπου οι μισοί δικαστές που υπηρετούν στο πρώτο βαθμό, με βάση τα στοιχεία που έχουμε από την παγκόσμια τράπεζα το έργο που τους αναλογεί σε σχέση με τους πρωτοδίκες είναι το ένα τρίτο ή το ένα τέταρτο. Άρα οι μισοί δικαστές του πρώτου βαθμού έχουν το βάρος του ενός τρίτου, ενός τέταρτου και οι άλλοι έχουν τα δύο τρίτα ή τα τρία τέταρτα”.

Συνταγματική πρόβλεψη

Ο κ. Φλωρίδης περιέγραψε παράλληλα την ιστορική διαδρομή του εγχειρήματος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας "πριν από 113 χρόνια που επιχειρήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελευθέριο Βενιζέλο (ψηφίστηκε ο νόμος και δεν εφαρμόστηκε). Ο Ελευθέριος Βενιζέλος επανέφερε το θέμα το 1931 πάλι ψήφισε νόμο και δεν εφαρμόστηκε, γι’ αυτό το ζήτημα, επιχείρησε ο Τσαλδάρης το 1934 πάλι τα ίδια, επιχειρήθηκε στη δεκαετία του 70 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή με κάποιο τρόπο δεν απέδωσε. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1988 πάλι, το ‘99 στην περίοδο Σημίτη πάλι και το 2001 ευτυχώς ο πρόεδρος, ο κύριος Βενιζέλος στην αναθεώρηση που ήταν ο βασικός συντελεστής έβαλε την ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 88 του Συντάγματος, που λέει ότι η ενοποίηση μπορεί να γίνει μετά από αξιολόγηση. Άρα έληξε το θέμα συνταγματικά, γιατί μέχρι τότε επειδή δεν θέλανε να ζυμώσουν όλη τη μέρα κοσκίνιζαν. Τώρα λέμε ότι ήρθε η ώρα να γίνει αυτό”.

Διαβάστε Επίσης

Ίδιες υποθέσεις

Με σειρά παραδειγμάτων ο κ.Φλωρίδης ο περιέγραψε την αναγκαιότητα του σχεδίου: "Μέχρι στιγμής ειρηνοδίκες δικάζουν με το ίδιο αστικό δίκαιο και την ίδια την δικονομία αν μια υπόθεση σε ένα τροχαίο ατύχημα έχει αντικείμενο μέχρι 20.000 τη δικάζει ο ειρηνοδίκης.

Αν και το ίδιο ατύχημα η διαφορά είναι 21.000 τότε την δικάζει πρωτόδικης το ίδιο ατύχημα το ίδιο όμως. Τι νόημα έχει αυτό;”

Ήδη η κυβέρνηση έχει προσλάβει την Παγκόσμια Τράπεζα ως σύμβουλο και θα ακολουθήσει ένας οργανωμένος διάλογος με δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και η κυβέρνηση θα καταθέσει μια συγκροτημένη πρόταση. Ταυτόχρονα η παγκόσμια τράπεζα έχει μαζέψει όλα τα στοιχεία από όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Παραδείγματος χάριν ένα Ειρηνοδικείο σε ένα νησί με τέσσερις ειρηνοδίκες που βγάζουν πέντε αποφάσεις ο καθένας το χρόνο. "Αυτοί λοιπόν φαντάζομαι ότι ασχολούνται με το real estate ή ψαρεύουν”, ανέφερε ο υπουργός.

"Ας πάρουμε ένα νομό, που έχει τρία Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι οργανικές θέσεις που έχει αυτός ο νομός θα πρέπει να πάνε στο κεντρικό Πρωτοδικείο, σε ένα από τα δύο από τα τρία το οποίο θα οριστεί ως κεντρικό Πρωτοδικείο. Επομένως, ο επικεφαλής του δικαστικού σχηματισμού έχει τη δυνατότητα να κατανείμει το δικαστικό έργο όλου του νομού ισότιμα μεταξύ όλων των δικαστών του νομού. Άρα όταν όλοι οι οργανικές θέσεις μεταφερθούν στο κεντρικό Πρωτοδικείο αυτό σημαίνει ότι η κατανομή του δικαστικού έργου γίνεται εξίσου σε όλους. Αυτό σημαίνει την καλύτερη δυνατή και πιο ορθολογική αξιοποίηση του δικαστικού δυναμικού της χώρας.

Αν χρειαστεί να υπάρχουν περιφερειακά Πρωτοδικεία στη θέση των πρώην κανονικών αυτά μπορεί να συνεδριάζουν με την αποστολή των δικαστών από το κεντρικό. Δηλαδή όλες οι υποθέσεις του νομού μαζεύονται στο κεντρικό και από κει και πέρα οι υποθέσεις που αφορούν ένα πρώην αυτόνομο δικαστικό σχηματισμό μπορούν να παν να δικάζονται εκεί. Αυτά τα λέγαμε παλιά μεταβατικά.

Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει να αξιοποιήσεις πιο ορθολογικά όλο το δικαστικό δυναμικό της χώρας. Αυτό είναι ο δικαστικός χάρτης. Δεν έχει να κάνει με το να πάρεις ένα κτίριο από εδώ να το πας εκεί παραπέρα, συνδέεται αποκλειστικά με την πιο ορθολογική αντιμετώπιση των δικαστών της χώρας”.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ 22 Φεβ 2024 | 18:54

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος ποινικός κώδικας- "Ναι" μόνο από τη ΝΔ, καταψήφισε όλη η Αντιπολίτευση

Οι Γιώργος Φλωρίδης και Γιάννης Μπούγας υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 22 Φεβ 2024 | 15:09

Κόντρα Φλωρίδη - Ηλιόπουλου: Εσείς οι αριστεροί, ενώ εκλεγήκατε με ΣΥΡΙΖΑ, πήρατε τις έδρες και κάνατε άλλο κόμμα

Ο υπουργός Δικαιοσυνης Γιώργος Φλωρίδης ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλου στη Βουλή

ΑΛΛΑΓΕΣ 22 Φεβ 2024 | 12:17

Αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών - Νέα διάταξη στον Ποινικό Κώδικα

Αλλάζει ο Ποινικός Κώδικας. Γίνεται αδίκημα ο προπηλακισμός σε βάρος γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων και καθηγητών.

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 21 Φεβ 2024 | 23:29

Βουλή: Βελτιωτικές αλλαγές κατέθεσε στο νομοσχέδιο για το νέο ποινικό κώδικα ο Γιώργος Φλωρίδης - Αύριο η ψήφισή του

Υπέρ της αρχής του έχουν ταχθεί μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.

ΚΟΝΤΡΑ 21 Φεβ 2024 | 19:44

Σκληρή απάντηση Φλωρίδη σε Φάμελλο για το "κυβέρνηση αδικίας": "Βγάλατε έξω δολοφόνους"

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον περίφημο νόμο Παρασκευόπουλο που ψήφισε τον Απρίλιο του 2015, οι ποινές φυλακίσεις που προέβλεπαν 1080 μέρες φυλακή έγιναν 108.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 21 Φεβ 2024 | 18:35

Τέμπη: Καβγάς στη Βουλή με Φλωρίδη, Βελόπουλο και Κωνσταντοπούλου - "Υποκρισία" - "Με τις ζωές των Ελλήνων δεν θα παίζετε"

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φλωρίδη στις κατηγορίες του κ. Βελόπουλου για "προσπάθεια συγκάλυψης των ενόχων πολιτικών στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 13 Φεβ 2024 | 10:40

Παραδοχή Φλωρίδη: Η κυβέρνηση στα ζητήματα ασφάλειας δεν παίρνει καλό βαθμό

Αποκαλυπτικός ήταν ο Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση δεν παίρνει καλό βαθμό στα ζητήματα ασφάλειας.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ 13 Φεβ 2024 | 09:09

Και οι μικροεγκληματίες θα πηγαίνουν φυλακή - Νέα φιλοσοφία φέρνουν οι αλλαγές στους κώδικες

Τι περιλαμβάνει το νομοθέτημα που υπέβαλλε ο Γιώργος Φλωρίδης το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 12 Φεβ 2024 | 18:05

Τι αλλάζει στον Ποινικό Κώδικα: Τι θα ισχύει για φυλακή, εμπρηστές και προστασία των ανηλίκων

Όλες οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας - Επιταχύνεται η Δικαιοσύνη - Αυστηροποιούνται οι ποινές

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ 09 Φεβ 2024 | 17:27

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν τρεις δικαστές - Η απίστευτη επίθεση εφέτη σε αστυνομικούς - "Ελάτε να μου ξύσετε τα..."

Ιδιαίτερα απασχόλησε την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η υπόθεση εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο - Φώναζε σε σούπερ μάρκετ ότι έχει κορονοϊό, απειλούσε τους αστυνομικούς

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 09 Φεβ 2024 | 10:30

Φλωρίδης: Εντός του Φεβρουαρίου η πιλοτική λειτουργία της πλατφόρμας για την ψηφιακή επίδοση των ποινικών εγγράφων

Η λειτουργία της πλατφόρμας, θα ξεκινήσει από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και στόχος είναι "άμεσα να επεκταθεί στις λοιπές Εισαγγελίες της χώρας".

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 01 Μαρ 2024 | 08:44

Χανιά: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Κάντανο [βίντεο]

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα, περίπου στις 17.05, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 01 Μαρ 2024 | 08:43

Οικογενειακή τραγωδία στη Νίκαια: Πεθερός σκότωσε τον γαμπρό του και αυτοκτόνησε

Νέα τραγωδία με έναν πεθερό να σκοτώνει τον γαμπρό του σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Νίκαια.