X

Νέος ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού - Ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό όλων των τελευταίων ημερών στην περιοχή - Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή και στην Αττική

Γράφει: TheToc team

Νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 της κλίμακας των Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αμοργού.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό όλων των τελευταίων ημερών.

Η αναθεωρημένη λύση κάνει λόγο για εστιακό βάθος 11,2 χιλιομέτρων, 16 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης της Αμοργού.



Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη.Στο μεταξύ, σεισμός 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:47 το απόγευμα στην ίδια θαλάσσια περιοχή και έγινε αισθητός στην Αττική.

Το επίκεντρο, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 19,4 χιλιόμετρα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έκτακτη ενημέρωση από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία από τις 26 Ιανουαρίου μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου 2025 μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης έχουν γίνει πάνω από 6.400 σεισμοί.

Διαβάστε Επίσης

Κίνδυνος κατολισθήσεων

Οι συσκέψεις των αρμόδιων φορέων είναι συνεχείς, με την Πολιτεία να παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, εξαιτίας του οποίου είναι μεγάλος ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ειδικά στη Σαντορίνη.

Μάλιστα, στη σημερινή ενημέρωση που έγινε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόεδρος της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης Σεισμικής Διακινδύνευσης, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι "ο κατολισθητικός κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλδέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον για οκτώ μήνες κάθε χρόνο".

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λέκκας εξήγησε ότι υπάρχουν πέντε περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση: ο παλαιός λιμένας Φηρών, το λιμάνι Αθηνιού, η περιοχή Αμμούδι στην Οία, η περιοχή της Αρμένης στην Οία και η Θηρασιά, στον οικισμό Κόρφου. Στη συνέχεια, ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος και η διακινδύνευση.


"Δεν ξεμπλέξαμε ακόμη με το φαινόμενο"

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα, ο κ. Λέκκας μίλησε στην εκπομπή του Mega "Live News", λέγοντας ότι η περιοχή εξακολουθεί να είναι σε σεισμική έξαρση. "Σε καμία περίπτωση δεν ξεμπλέξαμε με το φαινόμενο" είπε χαρακτηριστικά. "Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας" συνέχισε.

"Αν διατηρηθεί αυτή η έντονη σεισμική δραστηριότητα και δεν έχουμε μεγαλύτερο σεισμό, θα αποσβεστεί όλη η κατάσταση σε τρεις, τέσσερις, πέντε εβδομάδες, ίσως να πάρει και έναν και δύο μήνες. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, μέχρι 5,5 που δεν θα προκαλέσει καμία επίπτωση και μετά τον 5,5 θα δούμε μια γρήγορη εκτόνωση των φαινομένων", επισήμανε.

"Το 5,5 είναι ένα σενάριο το οποίο εγώ προσωπικά θα το ήθελα γιατί δεν θα προκαλέσει άλλες ζημιές, θα ξεμπλέξουμε από τη σεισμική δραστηριότητα. Ένα τρίτο σενάριο, το οποίο όμως συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες, είναι να φτάσουμε μέχρι το 6. Πάνω από το 6 το αποκλείσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου" κατέληξε.