Follow us

Νίκος Μπογονικολός: Θρίλερ με κβαντική τεχνολογία και εξελιγμένα λέιζερ - "Σκιά" του είχε γίνει αμερικανός πράκτορας

Ο Νικόλαος Μπογονικολός, σύμφωνα με το FBI, μαζί με άλλους, από το 2017 έως την σύλληψή του στο Παρίσι, "συνωμότησαν εν γνώσει τους"

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗς ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟς
nikos

Ο γνωστός και ως "Νίκος" (Νικόλαος Μπογονικολός), σύμφωνα με το FBI, μαζί με άλλους, από το 2017 έως την σύλληψή του στο Παρίσι, "συνωμότησαν εν γνώσει τους και σκόπιμα για να επινοήσουν ένα σχέδιο για την εξαπάτηση μιας ή περισσότερων αμερικανικών εταιρειών μέσω ψευδών και δόλιων προσχημάτων", όπως αναφέρει το επίσημο έγγραφο του δικαστηρίου της ανατολικής περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο "Νίκολας" κυνηγούσε τον "Νίκο"

Ο ειδικός πράκτορας του FBI Νίκολας Μίλαν, ήταν υπεύθυνος της έρευνας για τις δραστηριότητες ατόμων και εγκληματικών ομάδων που ευθύνονται για παράνομη διάδοση ευαίσθητων στρατιωτικών τεχνολογιών, παραβιάσεις του ελέγχου των εξαγωγών και κατασκοπεία από ξένες κυβερνήσεις και συναφείς εγκληματικές και αντικατασκοπευτικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την έρευνά του ο Νίκος Μπογονικολός είναι πρόεδρος του ομίλου Aratos, με μία από τις εταιρείες την ForceApp BV, μια αμυντική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Στην ιστοσελίδα της ForceApp περιγράφεται ως μια εταιρεία που "εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής που στοχεύουν στην παροχή αποτελεσματικών λύσεων εσωτερικής ασφάλειας και άμυνας", με κύριους τομείς εξειδίκευσης το Blockchain για Άμυνα, Συστήματα Counter-Drone, Προσομοίωση, καθώς και ειδικές λύσεις και υπηρεσίες που έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Διαβάστε Επίσης

Οι ρωσικές εταιρείες και το παράνομο δίκτυο

Η εταιρεία του, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, είχε "συνεργασία" με την Serniya Engineering, μια εταιρεία χονδρικής πώλησης μηχανημάτων και εξοπλισμού με έδρα τη Μόσχα της Ρωσίας. Η συγκεκριμένη εταιρεία διηύθυνε ένα παράνομο δίκτυο που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας. Η "Serniya Network", επιχειρούσε να αποκτήσει ευαίσθητες τεχνολογίες στρατιωτικού βαθμού και διπλής χρήσης για τον ρωσικό στρατό, τον αμυντικό τομέα και την έρευνα. Μια δεύτερη εταιρεία, η Sertal, λειτουργούσε εντός του δικτύου Serniya και με τη σειρά της χρησιμοποίησε ένα δίκτυο εταιρειών, οντοτήτων και τραπεζικών λογαριασμών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, για την προμήθεια, αγορά και αποστολή ελεγχόμενων από τις εξαγωγές ειδών από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, είτε απευθείας είτε μέσω σημείων μεταφόρτωσης τρίτων χωρών.

Τον Μάρτιο του 2022, οι δύο αυτές εταιρείες μπήκαν στην "μαύρη λίστα" του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, καθώς διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν σε δραστηριότητες αντίθετες προς την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Το δίκτυο αυτών των εταιρειών λειτουργούσαν για την παράνομη προμήθεια διττής χρήσης εξοπλισμού και τεχνολογίας για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας.

Διαβάστε Επίσης

"Λαθρέμπορος" της Ρωσίας

Ο αμερικανός πράκτορας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, αναφέρει ότι ο Μπογονικολός είχε εμπλακεί στο λαθρεμπόριο αμερικανικής προέλευσης στρατιωτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών διττής χρήσης στη Ρωσία, για λογαριασμό του δικτύου Serniya. Ο "Νίκος" απέκρυψε τον πραγματικό τελικό χρήστη των τεχνολογιών που ήταν η Ρωσία.

Σε ανταλλαγή email στις 27 Οκτωβρίου 2017, φαίνεται η αξιολόγηση της καταλληλότητας του Μπογονικολού ως πράκτορας προμηθειών με την σημείωση ότι ήταν "υπασπιστής της Ορθοδοξίας". Η αξιολόγηση σημείωνε ότι ο Μπογονικολός ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τη Ρωσία και ότι θα γινόταν μια προσωπική συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.

Ο "Νίκος" έφθασε στη Μόσχα την επόμενη μέρα και ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να "επισκεφτεί "τα εργαστήριά μας την ίδια μέρα το απόγευμα. Στις 18:00 έχουμε συνάντηση με τον αγοραστή. Το λέιζερ φαίνεται ότι έφτασε στη Μόσχα σήμερα!".

Οι επικοινωνίες

Στις 29 Ιανουαρίου 2018 υψηλόβαθμο στέλεχος της ρωσικής εταιρείας ο Aleksey Ippolitov, συνδεδεμένος με τη Serniya Network and the All-Russian Science Research Institute of Electromechanics, έστειλε email στον Μπογονικολό και του έδωσε εντολή να συνεργαστεί αποκλειστικά με τον Yevgeniy Grinin, τεχνικό διευθυντή της ρωσικής εταιρείας για "ασφάλεια".

Ο "Νίκος" απάντησε ότι καταλαβαίνει δεδομένου ότι ο Ιππολίτοφ επιδίωξε να αγοράσει "ευαίσθητα αντικείμενα". Την επόμενη μέρα, στις 30 Ιανουαρίου 2018, ο Γκρίνιν έστειλε ένα email στον "Νίκο" και παρουσιάστηκε ως ο "επιχειρηματικός συνεργάτης του Ippolitov από τη Μόσχα. "Είμαι υπεύθυνος για τον εξοπλισμό και τα υλικά που παραγγέλνω γι' αυτόν (Ιππολίτοφ)".

Σε πολλές από τις επικοινωνίες που υποκλάπηκαν από τις αμερικανικές αρχές μεταξύ Γκρίνιν και Μπογονικολού φαίνεται ότι ο δεύτερος γνωρίζει ότι τα "αντικείμενα" που του ζητούν υπόκεινται στους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ.

Ο Μπογονικολός ζήτησε από τον Grinin, λίστα των προμηθευτών των ΗΠΑ με τους οποίους είχε προηγουμένως έρθει σε επαφή και είχε λάβει αρνητική απάντηση για την προμήθεια "υλικών". Ο "Νίκος" είπε στον Γκρίνιν ότι "θα πρέπει να προσθέσετε 1-2 άλλα είδη για λόγους ασφαλείας, για να μην συγκρίνεται η παραγγελία με το παλιό σας αίτημα!".

Από τα αρχεία της Google φαίνεται ότι ο Μπογονικολός έκανε πολλαπλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, στις 7 Οκτωβρίου 2022, ερεύνησε: "παράνομη εξαγωγή Ολλανδίας στη ρωσική αστυνομία", "Παράνομη εξαγωγή Κάτω Χωρών στη Ρωσία" και "σύλληψη της ολλανδικής αστυνομίας για εξαγωγές στη Ρωσία".

Στις 3 Οκτωβρίου 2022, ο "Νίκος" έστειλε στον Grinin ένα στιγμιότυπο οθόνης ανταλλαγής μηνυμάτων κειμένου μεταξύ του ίδιου και ενός υπαλλήλου της Photon Pro, με ημερομηνία 7 Νοεμβρίου 2019. Στην ανταλλαγή, είπε ότι έπρεπε "να υπογράψει άδεια εξαγωγής. Εννοώ ότι πρέπει να υπογράψτε ότι τα είδη προορίζονται μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο κι εγώ δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (ΗΠΑ)". Ο αμερικανός πράκτορας εκτιμά ότι ο "Νίκος" ενημέρωσε τον Ρώσο ότι θα παραποιήσει την άδεια εξαγωγής, ισχυριζόμενος ότι "τα είδη προορίζονται μόνο για την Ολλανδία" και ότι δεν ήθελε να "πιέσει" ή να συνεργαστεί περαιτέρω με τον "προμηθευτή" για να αποφύγει τον εντοπισμό.

Κεραίες σχεδιασμένες για συνθήκες μάχης

Το 2018 και 2020, ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε και εξήγαγε στρατιωτικές κεραίες για το δίκτυο Serniya. Οι κεραίες κατασκευάστηκαν από εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα (Florida Company), η οποία τις περιέγραψε ως "σχεδιασμένες για τακτικές συνθήκες πεδίου μάχης", για "προσάρτηση σε τεθωρακισμένα οχήματα" και "συμμορφώνονται με ένα συγκεκριμένο πρότυπο που χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις του μέλους κράτους του Οργανισμού της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού". Σε αλληλογραφία με την εταιρεία Florida, ο Μπογονικολός και άλλοι υπάλληλοι της Aratos υποστήριξαν ψευδώς ότι οι κεραίες θα χρησιμοποιούνταν από την Aratos στην Ολλανδία και δεν θα αποστέλλονταν εκ νέου, ισχυριζόμενοι ότι οι κεραίες θα χρησιμοποιηθούν για θαλάσσια σκάφη αναψυχής και τουρισμού. Από τα αρχεία της εταιρείας προκύπτει ότι η Άρατος αγόρασε δύο κεραίες το 2018 και οκτώ κεραίες το 2020, με κατατεθειμένες δηλώσεις τελικής χρήσης της Άρατος στην Ολλανδία, αλλά πραγματικός αγοραστής ήταν η Ρωσία.

Στις 11 Αυγούστου 2018 προέκυψε ότι η Άρατος μεταβίβασε τις δύο κεραίες που αγόρασε από την εταιρεία Florida στη Majory, μια από τις προαναφερθείσες εταιρείες του δικτύου Serniya Network που στη συνέχεια επιβλήθηκαν κυρώσεις. Στα έγγραφα αποστολής φαίνεται ότι οι 8 κεραίες, που αγοράστηκαν τον Μάιο του 2020, παραδόθηκαν σε σημείο μεταφόρτωσης στο Αμβούργο της Γερμανίας, και κατέληξαν στη Ρωσία.

Κβαντική τεχνολογία και λέιζερ

Τον Ιανουάριο του 2021, ο Ippolitov έστειλε email στον Grinin και σε άλλους στη Serniya, για μια σειρά παραγγελιών από μια σημαντική ρωσική εκπαιδευτική και ερευνητική εταιρεία που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών. Σύμφωνα με τις παραγγελίες, τα συγκεκριμένα "υλικά" επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη "άμυνας" και "διπλής χρήσης" "κβαντικής" για την ανάπτυξη "πρωτότυπου κβαντικού κρυπτογραφικού συμπλέγματος εξοπλισμού ασφάλειας πληροφοριών" και "προστατευμένα κβαντικά δίκτυα επικοινωνίας (για την επίλυση) πολιτικών και στρατιωτικών καθηκόντων σε συνθήκες πολέμου".

Η προμήθεια τριών εξελιγμένων λέιζερ που παράγονταν στην Καλιφόρνια ανατέθηκε στον Μπογονικολό για την Άρατος. Αυτά τα λέιζερ ελέγχονταν από τις εξαγωγές και απαιτούσαν άδεια για εξαγωγή από τις ΗΠΑ στη Ρωσία. Σε email τον Ιανουάριο του 2021 υποδεικνύεται στον "Νίκο" ο χειρισμός της παραγγελίας. Πράγματι, τον επόμενο μήνα, ένας υπάλληλος της Aratos παρήγγειλε τα τρία ακριβώς λέιζερ από την California Company. Υπάλληλος της εταιρείας ζητούσε από την Aratos: "Θα μπορούσατε να μου κάνετε τη χάρη να συμπληρώσετέ το συνημμένο έγγραφο τελικού χρήστη. Κάνοντας αυτό θα μας βοηθήσετε αρκετά στην επιτάχυνση των διαδικασιών και θα αποφύγετε καθυστερήσεις, καθώς τα προϊόντα που συζητάμε ελέγχονται από τις εξαγωγές".

Τον Απρίλιο του 2019 ο Μπογονικολός βοήθησε στην απόκτηση υψηλής στάθμης ηλεκτρονίων τρανζίστορ κινητικότητας που κατασκευάζονται από μια γαλλική εταιρεία και μια στη Βόρεια Καρολίνα. Τα τρανζίστορ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δορυφόρο και ραδιόφωνο επικοινωνιών.

Σε ένα email στις 27 Μαρτίου 2020, ο Μπογονικολός επέπληξε έναν υπάλληλο της Άρατος, λέγοντας "Είμαστε οι τελικοί χρήστες, μην κάνετε λάθος". Ο υπάλληλος απάντησε: "Θα το φτιάξω".

Από την έρευνα παραγγελιών και τιμολογίων διαπιστώνεται πως ότι παρέλαβε ο Μπογονικολός, παραγγέλθηκαν και πληρώθηκαν από το δίκτυο Serniya.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 21 Μαϊ 2024 | 18:47

Ποιος πούλησε κεταμίνη στον Μάθιου Πέρι: Αστυνομία και FBI αναζητούν τον άνθρωπο που του προμήθευσε τη μοιραία δόση

Πού κινούνται οι έρευνες των αστυνομικών - Αναζητούν το πού, πώς και, κυρίως, από ποιον προμηθεύτηκε το μοιραίο ναρκωτικό.

ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 19 Ιουν 2024 | 07:35

Πώς η σύζυγος του Λύτρα εγκατέστησε το panic button στο τηλέφωνό της - "Γράψε ότι θέλω το κουμπί"

Συνολικά 21 γυναίκες έχουν εκφράσει τον φόβο τους για ενδεχόμενη νέα επιθετική συμπεριφορά από τους κακοποιητές τους με την ΕΛΑΣ να έχει τοποθετήσει πλήρωμα περιπολικού έξω από τις οικίες τους,

ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ 17 Ιουν 2024 | 07:37

Τι συνέβη με τους Τούρκους στο Πασαλιμάνι: Η ΕΥΠ παρακολουθούσε το ένα θύμα της αιματηρής επίθεσης

Ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης, φαίνεται ότι ήταν "χαρτογραφημένο" από την ΕΥΠ, που εξέταζε τη σύνδεση του με ηγετικό στέλεχος διαβόητης τουρκικής συμμορίας.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ GREEK MAFIA 16 Ιουν 2024 | 08:22

Greek FBI: Η νέα task force της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρνει… ντόμινο ανακατατάξεων - Ο "σκελετός" της ομάδας κρούσης

Η νέα task force της Ελληνικής Αστυνομίας, φέρνει… ντόμινο ανακατατάξεων σε νευραλγικές υπηρεσίες, με στόχο να καταφέρει αποδοτικότερα χτυπήματα στο οργανωμένο έγκλημα.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ 15 Ιουν 2024 | 15:27

Πυροβολισμοί στον Πειραιά: Ερώτημα στις τουρκικές αρχές για τους εμπλεκόμενους της αιματηρής συμπλοκής από την ΕΛΑΣ

Η ΕΛΑΣ εξετάζει αν οι τρεις άνδρες από την Τουρκία είχαν ποινικό παρελθόν στη γειτονική χώρα, αλλά και αν ισχύουν τα όσα υποστήριξε ο δράστης των πυροβολισμών

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΟΤΟΜΗ 13 Ιουν 2024 | 07:42

Θάνατος 20χρονου ναυαγοσώστη: Η άγρια συμπλοκή, η αγοραπωλησία ναρκωτικών και η ξαφνική ανακοπή

Οι αστυνομικοί έχουν πληροφορίες, ότι οι δύο 24χρονοι συλληφθέντες προμήθευαν με ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης τον 20χρονο, προκειμένου εκείνος να τις διακινεί για λογαριασμό τους.

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 12 Ιουν 2024 | 07:25

Ηλεία: Τα 20 κρίσιμα λεπτά σε 4 βίντεο - Σε καρδιά και σπλήνα τα χτυπήματα του δράστη με το κατσαβίδι στην 11χρονη

Σε βίντεο ντοκουμέντο έχουν καταγραφεί όλες οι κινήσεις του θείου και δολοφόνου της 11χρονης Βασιλικής, πριν το μικρό κορίτσι επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και ξεκινήσει η μοιραία διαδρομή προς το σημείο του φόνου.

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ 11 Ιουν 2024 | 10:58

Ηλεία: Πήγε να βιάσει την 11χρονη, του είπε "θα το πω στους γονείς μου" και τη σκότωσε [βίντεο]

Aνατριχίλα προκαλεί το έγκλημα με θύμα ένα κοριτσάκι 11 ετών και δράστη τον 37χρονο θείο του, στην Ηλεία. Αποκάλυψε το κίνητρο κατά την απολογία του.

ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 11 Ιουν 2024 | 07:43

32χρονος αστυνομικός ήταν αρχηγός κυκλώματος ναρκωτικών: Ο "Βέτεραν", τα πάρτι και τα κρυπτονομίσματα

Ο 32χρονος ειδικός φρουρός πλήρωνε για την προμήθεια ναρκωτικών και πληρωνόταν για την πώλησή τους, με το κρυπτονόμισμα "Monero".

ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ 11 Ιουν 2024 | 07:38

Σοκ στην Ηλεία μετά τη δολοφονία της 11χρονης από τον θείο της: Δεν αποκαλύπτει αν πρώτα τη βίασε

Λίγες ώρες πριν δεχτεί τα φονικά χτυπήματα από τον θείο της, η 11χρονη Βασιλική, είχε βρεθεί επίσκεψη με τους γονείς της στο σπίτι του.

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 10 Ιουν 2024 | 16:40

Σοκ στον Πύργο: Θείος της 11χρονης ο δολοφόνος - Τη μαχαίρωσε στον λαιμό, σεσημασμένος για βιασμούς ανηλίκων

Ο καθ’ ομολογίαν δράστης, θείος της μικρής, παρέλαβε με το όχημά του την 11χρονη την οποία οδήγησε στο χωράφι που αργότερα εντοπίστηκε νεκρή

ΝΕΚΡΟΨΙΑ 10 Ιουν 2024 | 12:45

Σύμη: Απροσδιόριστη η αιτία θανάτου του Μάικλ Μόσλεϊ, λέει η ιατροδικαστής - Μάλλον αισθάνθηκε αδιαθεσία και ξάπλωσε

Η ιατροδικαστής δε βρίσκει καμιά κάκωση ούτε σε όργανο ούτε αλλού και αποκλείει οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 10 Ιουν 2024 | 09:31

Ταξιτζής στη Σπάρτη έβλεπε πορνό και αυνανιζόταν ενώ περίμενε πελάτες - Συνελήφθη μετά από μήνυση

Ο οδηγός ταξί εντοπίστηκε να παρακολουθεί ερωτική ταινία στο κινητό του, από ζευγάρι που πήγε να μπει στο όχημα!