
Χαρακτηρίστηκε το "παιδί του λαού” και όχι άδικα. Ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ταυτίστηκε με τα βάσανα του κόσμου, με τον αγώνα για την καθημερινή επιβίωση και τη φτώχεια.
Γεννήθηκε το 1934 στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, από γονείς Πόντιους, ωστόσο- κάτι που δεν ξέρει αρκετός κόσμος- είναι πως δεν είχε όνειρο εξ αρχής, ούτε ηθοποιός να γίνει, μα ούτε και τραγουδιστής.
Παρά τα πολλά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η οικογένειά του- καθότι ο πατέρας του έκανε δουλειές ίσα-ίσα για να έχουν ένα πιάτο φαΐ, όπως ψαράς και τσαγκάρης- αυτός είχε όνειρο να γίνει φιλόλογος. ‘Ηταν συνεπαρμένος από τα λογοτεχνικά βιβλία που του άρεσε να διαβάζει. Λεφτά για αγορά ούτε για αστείο. Να είναι καλά ο γείτονας του, ο τυπογράφος, που του δάνειζε βιβλία.

Η σύλληψη από τους Γερμανούς
Ο Νίκος Ξανθόπουλος έζησε για τα καλά και τα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Ήταν αντιστασιακός από μικρός. Έλειπε αρκετά συχνά από το σπίτι του για να γλιτώσει τη σύλληψη, αλλά δεν τα κατέφερε τελικά. Όχι μόνο αυτός, αλλά όλη η οικογένειά του. Ήταν στα 9 του μόλις χρόνια, όταν τους συνέλαβαν οι Γερμανοί και τους έκλεισαν στη φυλακή.
Χρόνια αργότερα, στα 80 του, θυμόταν: "Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα φτάσω 80 ετών. Για δες, λέω, Νικολάκη, τα κατάφερες. Είδες που φοβόσουν, όταν 9 χρονών σε είχαν φυλακή οι Γερμανοί κι έτρεμες μήπως σε στείλουν να γίνεις σαπούνι. Ογδόντα χρόνια δεν είναι λίγα, μακάρι να τα φτάνανε κι άλλοι. Τώρα όπως είμαι απάνω-απάνω στο τελευταίο σκαλοπάτι και κοιτάζω κάτω, λέω: Μην απογοητεύεσαι για την κατάσταση. Δεν πιστεύω να κάνεις καμιά κουτουράδα διάβολε, έχεις παιδιά, εγγόνια, σύνελθε. Ο πλούτος σου είναι τα παιδιά σου”!
Πέραν της λογοτεχνίας, ο Νίκος Ξανθόπουλος, είχε ακόμα μία αγάπη. Τον αθλητισμό. Από μικρός έκανε στίβο και μάλιστα ήταν πολύ καλός στο άλμα εις τριπλούν αλλά και στο τρέξιμο μετ΄ εμποδίων, ενώ το 1952 έπαιξε στην αγαπημένη του ΑΕΚ. Αυτό όμως που τον κέρδισε τελικά ήταν οι τέχνες.

Αποφοίτησε το 1963 από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και ξεκίνησε τη θεατρική του πορεία στην παράσταση "Βιργινία”. Ξεκίνησε να παίζει σε παραστάσεις ενώ ο πρώτος κινηματογραφικός του ρόλος ήταν στην ταινία "Το εισπρακτοράκι”!

Ο κόσμος ταυτίστηκε μαζί του, γιατί περιέγραφε με τις ερμηνείες του, τα βάσανα, τις δυσκολίες αλλά και τον χαρακτήρα να ξεπεραστούν αυτά. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Έκανε 52 ταινίες, αλλά παράλληλα ξεκίνησε και καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Κυκλοφόρησε συνολικά 9 ολοκληρωμένους δίσκους και 55 singles, ενώ έχει δηλώσει ότι την περίοδο εκείνη, το τραγούδι ήταν η βασική δουλειά από την οποία κέρδιζε χρήματα. Συνολικά, ηχογράφησε περίπου 330 τραγούδια.
Το διάβασμα δεν το σταμάτησε και πολλοί μιλούν για μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες που κατείχε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr