Νίπτει τας χείρας του ο Αθανασίου για τον Ρωμανό

Δεν είναι αρμόδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων, αλλά το δικαστικό συμβούλιο. Η αντιπρόταση του υπουργείου.

niptei-taw-xeiras-tou-o-athanasiou-gia-ton-rwmano
|
SHARE THIS
0
SHARES

Νίπτει τας χείρας του το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις εκπαιδευτικές άδειες κρατουμένων απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι απεργίες πείνας των Νίκου Ρωμανού και Ηρακλή Κωστάρη (ο οποίος σταμάτησε). Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνει ότι αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των αδειών είναι το δικαστικό συμβούλιο και προτείνει μαθήματα με τηλεδιάσκεψη σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

Σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι «θεσμοθέτησε σχετικές με την εκπαίδευση και κατάρτιση των κρατουμένων διατάξεις στις οποίες προσδίδει μεγάλη βαρύτητα. Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικές μονάδες (Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) ιδίως στα Καταστήματα Κράτησης Νέων καθώς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για ενηλίκους κρατουμένους σε επτά (7) Καταστήματα Κράτησης της χώρας. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα προβλέπεται η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για κρατουμένους που εισάγονται σε Ανώτατα ή Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υπόδικους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση. Σε καμία περίπτωση ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών, ούτε μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου για να διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των κρατουμένων, σε περίπτωση μη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας σ’ αυτούς, προτείνει, κατ’ αρχήν, να προβλεφθεί από το Υπουργείο Παιδείας η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης ή άλλου πρόσφορου τεχνικού μέσου. Τα θέματα που ανακύπτουν σχετικά με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα εξεταστούν κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Παιδείας».

Φωτογραφία: Eurokinissi 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook