Νησιά χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενοφόρα - Ο χάρτης των ελλείψεων

Η υγειονομική κατάσταση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των Νησιών είναι τραγική, εξαιτίας της έλλειψης Ιατρών, Νοσηλευτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Νησιά χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενοφόρα - Ο χάρτης των ελλείψεων

Την κατάσταση της υγειονομικής θωράκισης των νησιών καταγράφει έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η Ομοσπονδία εστιάζει στην «υποστελέχωση» του ΕΚΑΒ στα νησιά, αναφέροντας, ότι κάποια δεν διαθέτουν ασθενοφόρο, ενώ άλλα διαθέτουν Τομείς ΕΚΑΒ, χωρίς όμως να έχουν επαρκή κάλυψη από διασώστες, καθώς, όπως αναφέρεται, για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες.

«Τις διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία. Τα περιπολικά μετατρέπονται σε ασθενοφόρα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία σημειώνει, ότι τα νησιά είναι «υγειονομικά ανοχύρωτα» και ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας «χάνουν τη ζωή τους λόγω απουσίας του ΕΚΑΒ».

Αναφέρεται στις συνθήκες εργασίας των διασωστών, τονίζοντας ότι τους «ξεζουμίζουν» προκειμένου να επιτευχθεί η 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου το καλοκαίρι.

Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε όπως και η οδύσσεια των Ασθενών στα Νησιά ξεκινάει από τη στιγμή που καλούν το 166 για διακομιδή σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας. Διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατον λόγω έλλειψης Ασθενοφόρου.
Η υγειονομική κατάσταση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των Νησιών είναι τραγική, εξαιτίας της έλλειψης Ιατρών, Νοσηλευτών. Τραγική λόγω της αδυναμίας που περιήλθαν να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες. Της αδυναμίας συντήρησης και ανανέωσης του εξοπλισμού και των υποδομών τους. Παραθέτουμε στο τέλος ενδεικτικά την κατάσταση Υγειονομικών Μονάδων των Νησιών.

Τις καταγγελίες αυτές κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σύμφωνα με την οποία η κατάρρευση των Υγειονομικών Μονάδων των Νησιών, οδηγεί τους Ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στη μεγάλη τους πλειονότητα να αεροδιακομίζονται ή να διακομίζονται ακτοπλοϊκά σε μεγάλα Νοσοκομεία.

Στα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν ΕΚΑΒ και ελικοδρόμια, οι διακομιδές γίνονται με ταχύπλοα ή πλοία της γραμμής. Ακόμη και η συνοδεία γιατρού είναι πολυτέλεια. Έως την ώρα της επιβίβασης στο ταχύπλοο ή το πλοίο της γραμμής μεσολαβούν ατελείωτες ώρες που πολλές φορές καθίστανται μοιραίες.

Χρόνος πολύτιμος χάνεται και στα νησιά που διαθέτουν ελικοδρόμιο. Η απουσία Ασθενοφόρου καθυστερεί την διακομιδή, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα παροχής πρώτων βοηθειών.

Κατ’ επανάληψη έκτακτα περιστατικά, τροχαία ατυχήματα, εμφραγματίες χάνουν πολύτιμο χρόνο κατά την διακομιδή τους. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Σε Νησιά που δεν υπάρχει Σταθμός ΕΚΑΒ ή Ασθενοφόρο στη βάρδια το τηλέφωνο για την διακομιδή των Ασθενών (166) χτυπάει στα επείγοντα του Νοσοκομείου. Η απάντηση που λαμβάνουν οι συγγενείς ή οι συνοδοί από τους Νοσηλευτές των ΤΕΠ είναι να απευθυνθούν στην Αστυνομία ή στον Δήμο για την διακομιδή, εφόσον δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο. Νοσηλευτές και Γιατροί των επειγόντων, έχουν φάει ξύλο από Ασθενείς και συγγενείς γιατί δεν βρέθηκε Ασθενοφόρο να πραγματοποιήσει την διακομιδή, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων.

Η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών συνεχίζει να σώζει ζωές, αλλά δεν φτάνει, τονίζεται ακολούθως από την ΠΟΕΔΗΝ.
Προσφέρονται οι πολίτες και διακομίζουν Ασθενείς με ιδιωτικά μέσα (Ι.Χ., αγροτικά οχήματα, μπουλντόζες όπου υπάρχει κακοτράχαλος δρόμος, καροτσάκια κήπου από το σπίτι τους έως το όχημα μεταφοράς πρωτόγονα μεταφορικά μέσα).

Στα τρία νησιά των Σποράδων που βουλιάζουν από τουρισμό δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Οι διακομιδές γίνονται χωρίς σχέδιο. Στη Σκόπελο, τη Σκιάθο και την Αλόννησο δεν υπάρχει στη κίνηση κανένα ασθενοφόρο.

Χωρίς Ασθενοφόρο είναι και τα Νησιά Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί

Αστυνομικοί, Δήμαρχοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι, Ιερείς, Πολίτες κάνουν τον Οδηγό Ασθενοφόρου για να σώσουν έκτακτα περιστατικά. Όμως οι διακομιδές από άσχετους ανθρώπους δεν είναι ασφαλείς.

Τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα. Η προνοσοκομειακή φροντίδα δεν παρέχεται από τον οποιοδήποτε. Παρέχεται από Διασώστες που είναι εκπαιδευμένοι και είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό των Ασθενοφόρων και να παράσχουν πρώτες βοήθειες, να πετύχουν την ανάταξη των Ασθενών.

Η κατάσταση του ΕΚΑΒ στα τουριστικά Νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και των Σποράδων είναι τραγική. Υπάρχουν Νησιά χωρίς καθόλου τομείς του ΕΚΑΒ. Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία των εν λόγω Νησιών διαθέτουν ελάχιστους Οδηγούς, οι οποίοι καλύπτουν ελάχιστες βάρδιες το μήνα.

Τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου στα οποία υπάρχουν Τομείς του ΕΚΑΒ δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εκπαιδευμένους Διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα (11 Διασώστες) στελέχωσης ενός Ασθενοφόρου σε 24ωρη βάση. Λειτουργούν με πολύ λιγότερους Διασώστες. Στα μεγάλα τουριστικά νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δεύτερου Ασθενοφόρου ή και περισσοτέρων των δύο, επισημείνει η Ομοσπονδία. Χωρίς όμως να είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο λόγω έλλειψης Διασωστών.

Η Διοίκηση του ΕΚΑΒ προσπαθεί με εθελοντικές μετακινήσεις και με υπερεργασία των εργαζομένων να καλύψει τα τεράστια κενά.

Σε Νησιά με μεγάλη έκταση, πολλά δύσβατα σημεία, με πολύ κόσμο δεν αρκεί ένα ασθενοφόρο τη βάρδια. Καθυστερεί λόγω απόστασης ή επειδή είναι απασχολημένο με άλλη διακομιδή (πχ Σαντορίνη 18/6 σε τροχαίο που απέβη μοιραίο).

Το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ αντί να ενισχύσουν το υπάρχον προσωπικό με προσλήψεις οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση, προγραμματίζει εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από Τομείς του ΕΚΑΒ των νησιών κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Οι διασώστες των νησιών εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι για να υπάρχει κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ

• Σποράδες (Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος) Χωρίς Ασθενοφόρο
• Χωρίς Ασθενοφόρο είναι επίσης Μήλος, Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος, Φολέγανδρος, Οινούσσες, Ψαρά, Κάρπαθος (δύο διασώστες), Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος, Καστελόριζο, Ιθάκη, Παξοί

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΠΟΕΔΗΝ

• Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία χωρίς Ιατρούς και Νοσηλευτές. Ανθίζουν τα τουριστικοϊατρεία.
• Διακομιδές κάνουν οι ιερείς, οι Δήμαρχοι, οι πολίτες, οι δημοτικοί υπάλληλοι η Αστυνομία!!! Όποιος λάχει
• Τα περιπολικά μετατρέπονται σε Ασθενοφόρα
• Νησιά διαθέτουν Τομείς ΕΚΑΒ χωρίς όμως να έχουν επαρκή κάλυψη από διασώστες
Για να λειτουργεί ένα ασθενοφόρο όλο το 24ωρο χρειάζονται 11 διασώστες
Τα μικρά νησιά έχουν πολύ λιγότερους. Πολλές βάρδιες ακάλυπτες
Τα μεγάλα νησιά που χρειάζονται περισσότερα από ένα ασθενοφόρο, ανά βάρδια, αδυνατούν να τα κινήσουν λόγω έλλειψης Διασωστών
• Διακομιδές με ιδιωτικά μέσα, σε αγροτικά οχήματα, σε καρότσες φορτηγών, σε μπουλτόζες, σε καροτσάκια κήπου κ.α.
• Υγειονομικά ανοχύρωτα τα νησιά αν και βουλιάζουν από τουρίστες και πρόσφυγες
• Χάνουν τη ζωή τους ασθενείς με έκτακτα προβλήματα υγείας στα νησιά λόγω παντελής απουσίας του ΕΚΑΒ
• Στη Σαντορίνη 1 ασθενής πέθανε από τροχαίο ατύχημα 18/6 που κείτονταν στην άσφαλτο επί 1 ώρα και 40 λεπτά έως ότου φθάσει ασθενοφόρο
• Ο κος Πολάκης όχι μόνο δεν προσλαμβάνει διασώστες, μετατάσσει 100 Διασώστες σε διοικητικές θέσεις για ρουσφετολογικούς λόγους. Απέλυσε από τα νησιά 50 διασώστες που έληξαν οι συμβάσεις τους. Δεσμεύτηκε ψέματα για αντικατάστασή τους.
• Οι διασώστες για να επιτύχουν τη λειτουργία ενός ασθενοφόρου το καλοκαίρι καθ’ όλο το 24ωρο στα νησιά δεν παίρνουν ρεπό, άδεια και κυρίως η κάλυψη γίνεται με εθελοντικές μετακινήσεις αδειούχων. Το χειμώνα είναι τελείως σβηστές οι μηχανές των ασθενοφόρων

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 7 διασώστες. Κάλυψη με ένα Ασθενοφόρο το βράδυ και το Νοσοκομείο σε κακή κατάσταση. Την Κυριακή 18/6 έγινε τροχαίο ατύχημα. Ο ασθενής, ο οποίος κατέληξε, βρισκόταν επί 1ώρα και 40 λεπτά στην άσφαλτο αβοήθητος. Το μοναδικό ασθενοφόρο, πάλι καλά που υπήρχε και αυτό, βρισκόταν σε διακομιδή τουρίστα. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αναγκαία η παρουσία δύο ασθενοφόρων. Το προσωπικό όμως δεν επαρκεί ούτε για ένα!

ΙΟΣ 2 διασώστες. Υποτυπώδη έως ανύπαρκτη η παρουσία του ΕΚΑΒ.

ΜΥΚΟΝΟΣ 8 διασώστες. Στο δεύτερο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων δεν υπάρχει ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.

ΤΗΝΟΣ 5 διασώστες. Μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. και υπερεργασία καταφέρνουν να μένουν ελάχιστες κενές βάρδιες τον χρόνο. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.

ΠΑΡΟΣ 9 διασώστες. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν στα ρεπό τους για να υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Είναι αναγκαία η ενδυνάμωση του Τομέα με άλλα δύο τουλάχιστον άτομα.

ΝΑΞΟΣ 8 διασώστες. Με ελάχιστες κενές βάρδιες λόγω υπερεργασίας των εργαζομένων. Χρειάζονται άλλοι 3 τουλάχιστον διασώστες.

ΣΥΡΟΣ 13 διασώστες. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.

ΑΝΔΡΟΣ 7 διασώστες. Δεν αρκούν για ένα Ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση.
Νησιά στο Νομό Κυκλάδων χωρίς ΚΑΘΟΛΟΥ Τομείς ΕΚΑΒ.
Αν είναι δυνατόν ολόκληρα Νησιά χωρίς Ασθενοφόρο!!!
Μήλος (Υπηρετούν μόλις τρείς οδηγοί στο Κ.Υ. του νησιού), Κέα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Αντίπαρος και Φολέγανδρος. Υπάρχουν Ασθενοφόρα σε ακινησία αφού δεν υπάρχουν διασώστες. Λειτουργούν περιστασιακά. Χρέη οδηγών ασκούν Δήμαρχοι, Ιερείς, δημοτικοί υπάλληλοι και πολλές φορές πολίτες, εάν προλάβουν χωρίς να διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.

ΣΑΜΟΣ 12 διασώστες. Το νησί γνωρίζει μεγάλη τουριστική κίνηση την θερινή περίοδο. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες με πολύ άσχημο οδικό δίκτυο. Η ύπαρξη κέντρου φιλοξενίας με 3.000 περίπου πρόσφυγες επιβαρύνουν το έργο του ΕΚΑΒ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 6 διασώστες, οι οποίο μαζί με τους τέσσερις οδηγούς του Κ.Υ. Καρλοβασίου να καλύπτουν το νησί με δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση.

Ικαρία 10 διασώστες.

ΧΙΟΣ 17 διασώστες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης των ασθενοφόρων στο Κ.Υ. Πυργίου αλλά και στην Αμανή (Περιφερειακό Ιατρείο Βόρειος Χίος). Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Χίου χαρακτηρίζουν την κατάσταση «επικίνδυνη» και ζήτησαν την άμεση στελέχωση του Τομέα ώστε να φτάσουν στα 25 άτομα προσωπικό για να βγαίνουν τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα. Στο νησί υπάρχουν δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Νησιά στο Νομό Χίου χωρίς Τομείς ΕΚΑΒ

Οινούσες και Ψαρά. Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 40 διασώστες. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 100.000 χιλιάδες. Καταγγελίες για μεγάλες καθυστερήσεις λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες τονίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης. Και στα τέσσερα Κ.Υ. υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά.

ΛΗΜΝΟΣ 16 διασώστες.

Νομός Δωδεκανήσου

ΡΟΔΟΣ. Οι Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Ρόδου καταγγέλλουν την έλλειψη προσωπικού. Λειτουργούν μόλις 3,5 ασθενοφόρα ανά βάρδια για όλο το νησί ενώ απαιτούνται πέντε. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών. Χρειάζονται άλλοι 20 διασώστες για να λειτουργούν 5 ασθενοφόρα. Από ένα σημείο και έπειτα, λόγω και της αναμενόμενης μεγάλης αύξησης των τουριστικών αφίξεων, θα είναι αδύνατον να προλαβαίνουν τις διακομιδές και ο κίνδυνος για τη ζωή των Ασθενών θα είναι μεγάλος.

ΛΕΡΟΣ 9 διασώστες. Ο κύκλος εργασίας και ο όγκος των περιστατικών που διαχειρίζονται οι διασώστες του Τομέα ΕΚΑΒ Λέρου είναι τεράστιος. Το Γ.Ν. Λέρου, το Τμήμα Οξέων Ψυχιατρικών περιστατικών Δωδεκανήσου, το Τμήμα ΤΑΜΕΑ, το Γηροκομείο Λέρου και δύο κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Οι μεγάλες καθυστερήσεις ή και η αδυναμία εξυπηρέτησης είναι καθημερινό φαινόμενο. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 9 διασώστες για την παρουσία δύο ασθενοφόρων πρωί και απόγευμα.

ΚΩΣ 6 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 5 διασώστες. Οι εργαζόμενοι εργάζονται στα ρεπό τους για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Τους υπόλοιπους μήνες υπάρχουν κενές βάρδιες. Στο νησί υπάρχει κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Τα οχήματα του Πολεμικού Ναυτικού και τα ΙΧ αντικαθιστούν τα ασθενοφόρα.

ΚΑΛΥΜΝΟΣ 5 διασώστες. Χρειάζονται άλλοι 6 διασώστες. Με μετακινήσεις κατά την διάρκεια των αδειών τους αλλά και με υπερεργασία των εργαζομένων υπάρχει 24ωρη κάλυψη το καλοκαίρι. Το υπόλοιπο διάστημα τις μισές ημέρες του μήνα δεν υπάρχει ασθενοφόρο.

ΚΑΡΠΑΘΟΣ 2 διασώστες. Υποτυπώδη η παρουσία του ΕΚΑΒ.

Νησιά στο Νομό Δωδεκανήσου χωρίς Τομείς ΕΚΑΒ
Πάτμος, Αστυπάλαια, Κάσος, Νίσυρος, Σύμη, Τήλος και Καστελόριζο.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ

Ζάκυνθος 13 διασώστες. Η άμεση ενδυνάμωση του Τομέα με τουλάχιστον 5 διασώστες σε πρώτη φάση, για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα πρωί και απόγευμα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Ο πληθυσμός το καλοκαίρι φθάνει τους 200.000 κατοίκους. Οι διακομιδές για τα Νοσοκομεία Πάτρας και Πύργου, είναι πάρα πολλές. Ειδικά τώρα με την κατάσταση που βρίσκεται το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο να χάνεται από το νησί για τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά. Πρόσφατα έγινε διακομιδή εγκύου τσιγγάνας με το αγροτικό όχημα του τσιγγάνου και συνοδεία Αγροτικού Ιατρού που απαγορεύεται.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ 20 διασώστες. Η ενίσχυση του Τομέα με άλλα δύο άτομα θα έδινε την δυνατότητα 24ωρης κάλυψης με δύο ασθενοφόρα στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι.

ΙΘΑΚΗ. Στο Κέντρο Υγείας του νησιού υπάρχει μόνο ένας οδηγός! Υποτυπώδης η παρουσία Ασθενοφόρου.
ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κέρκυρας χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα προσωπικό και η ίδρυση Τομέων στη Νότια Κέρκυρα (Λευκίμμη) και στην Βόρειο Κέρκυρα ώστε να μη χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να πάει το ΕΚΑΒ σε αυτές τις περιοχές και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στα επείγοντα περιστατικά.

ΠΑΞΟΙ. Υπάρχει Κ.Υ. χωρίς οδηγούς.

ΛΕΥΚΑΔΑ 12 διασώστες. Η μεγάλη τουριστική κίνηση και οι συνεχείς διακομιδές στα νοσοκομεία της Ηπείρου έχουν ως αποτέλεσμα το νησί να μένει χωρίς κανένα ασθενοφόρο πολλές βάρδιες το μήνα. Είναι επιβεβλημένη η ενδυνάμωση του Τομέα με 10 διασώστες για να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση. Στο Κ.Υ. Βασιλικής, νότιο μέρος του νησιού, υπάρχουν μόλις δύο οδηγοί.

ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Δεν υπάρχει παρουσία ΕΚΑΒ στις Σποράδες. Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σταθμών του ΕΚΑΒ. οι διακομιδές γίνονται με ιδιωτικά μέσα, με ταχύπλοα, με πλοία της γραμμής. Ο θεός βοηθός. Τρία νησιά χωρίς καθόλου ΕΚΑΒ.

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Υπάρχει καινούργιο ασθενοφόρο και δύο επικουρικοί οδηγοί. Οργανικές θέσεις: 5 ΔΕ Πληρώματα ασθενοφόρου, ακάλυπτες όλες. Εξυπηρετούνται οι ανάγκες του νησιού με τα 2 άτομα. Μένουν ακάλυπτες πολλές βάρδιες. Ο θεός βοηθός.

Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: Υπηρετούν 3 Διασώστες σε σύνολο 6 ΔΕ Οργανικών θέσεων και ένας επικουρικός. Υπάρχουν πολλές ακάλυπτες βάρδιες ανά μήνα. Μεγάλος ο κίνδυνος για τα έκτακτα περιστατικά.

ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: Υπάρχει 1 οδηγός. Βλέπουν ασθενοφόρο με τα κιάλια.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΝΗΣΙΩΝ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ: Το Νοσοκομείο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του νησιού. Λείπουν βασικές ειδικότητες Ιατρών (Καρδιολόγοι, Παθολόγοι, Παιδίατροι, Οφθαλμίατροι, ΩΡΛ κ.α.λ). Δεν υπάρχει Αξονικός και Αιμοδοσία. Οι Ιατροί κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελία Νάξου για τις επικίνδυνες συνθήκες Νοσηλείας.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ: Υπηρετούν ένας Γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας Παθολόγος, ένας Καρδιολόγος, μία Παιδίατρος η οποία εκτελεί χρέη Διευθύντριας Κέντρου Υγείας και δύο Οδοντίατροι. Λόγω των ελλείψεων σε Ιατρικές ειδικότητες δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΙΟΥ: Υπηρετούν ένας Παιδίατρος, ένας Ορθοπεδικός Επικουρικός, 3 Αγροτικοί Ιατροί, ένας Γενικής Ιατρικής που εκτελεί χρέη Διευθυντή. Μόνο δύο Νοσηλευτές και μία Μαία. Δεν βγαίνουν οι εφημερίες.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝΟΥ: Υπηρετεί ένας Παθολόγος, ένας Παιδίατρος, ένας Καρδιολόγος και ένας Οδοντίατρος.

Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ: Το Κ.Υ. ΠΑΞΩΝ εφημερεύει από τις 07:00 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους. Σήμερα υπηρετεί μόνο (1) νοσηλεύτρια, που είναι απόσπαση από το Κ.Υ. Ελευσίνας, (1) με μετακίνηση στο ΠΕΔΥ ΚΕΡΚΡΥΡΑΣ και (1) με άδεια ανατροφής. (1) Χειρίστρια, (1) Φυσικοθεραπεύτρια και (1) Γενικών καθηκόντων που τώρα κάνει χρέη διοικητικού. Στον Ιατρικό κλάδο υπηρετεί ο Διευθυντής (ειδικός παθολόγος) του Κ.Υ. (1) γενικός Ιατρός, (1) παιδίατρος και (1) οδοντίατρος που εδώ κι έναν χρόνο είναι με μετακίνηση στο ΚΑΤ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Νοσοκομείο με τέσσερις μήνες κλειστά χειρουργεία. Είχαμε το θάνατο μιας γυναίκας, με σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές, αποδεκατισμένο από Χειρουργούς και Αναισθησιολόγους, με τον κο Πολάκη Χειρουργό και περιφερόμενους Γιατρούς. Καμία εμπιστοσύνη από τους κατοίκους.
Στις Σποράδες είναι διαλυμένες οι Υγειονομικές Μονάδες από την έλλειψη προσωπικού.

Κ.Υ. ΣΚΙΑΘΟΥ: Ιατρικό Προσωπικό: 4 Αγροτικοί, 3 Γ. Ιατρικής, 1 Παιδίατρος και 1 Παθολόγος. Παντελής έλλειψη Νοσηλευτικού Προσωπικού (1 Μαία παίρνει απόσπαση και 1 Νοσηλεύτρια θα φύγει με συνυπηρέτηση).

Κ.Υ. ΣΚΟΠΕΛΟΥ: 2 Γ. Ιατρικής, 1 Παιδίατρος, 5 Αγροτικοί και 1 Οπλίτης Αγροτικός

Π.Π. Ι. ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ: 1 Αγροτικός, 1 Οπλίτης Αγροτικός. Η προκήρυξη για Γ. Ιατρικής βγαίνει άγονη.
Ανθίζουν τα τουριστικοϊατρεία, ο τζίρος πάνω από 1 εκατ.ευρώ το καθένα, καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 12 Ιαν 2022 | 18:57

Κορονοϊός: Σημάδια σταθεροποίησης της Ομικρον με 24.246 νέα κρούσματα - 77 θάνατοι και 670 διασωληνωμένοι

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.40 - Συνολικά οι ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΟΜΙΚΡΟΝ 11 Ιαν 2022 | 23:29

Κορονοϊός: Σαρώνει τις ΗΠΑ η μετάλλαξη Όμικρον - Αριθμός ρεκόρ στις νοσηλείες - 146.000 ασθενείς στα νοσοκομεία

Σχεδόν 24.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας - Οι ΗΠΑ καταγράφουν απανωτά ρεκόρ μολύνσεων από τα τέλη Δεκεμβρίου.

ΔΕΝ ΜΕΤΕΔΩΣΑΝ ΤΟΝ ΙΟ 11 Ιαν 2022 | 14:50

Υπουργείο Υγείας: Γιατί οι μαθητές που βγήκαν σήμερα θετικοί στον ιό, βγήκαν χθές αρνητικοί; - Η εξήγηση

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα self test και τη μετάδοση του κορονοϊού.

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 11 Ιαν 2022 | 12:50

Ξανθός: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει λέγοντας ότι έχει εξασφαλίσει 300 κλίνες του ιδιωτικού τομέα

Ο Ανδρέαε Ξανθός αναφέρει ότι "παρά τις καθησυχαστικές επιδημιολογικές προγνώσεις του "συστήματος Μαξίμου", η πίεση στο ΕΣΥ έχει αυξηθεί κατακόρυφα"

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ 11 Ιαν 2022 | 07:25

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή της πριγκίπισσας Σαρλίν: Η γιορτή του Μονακό που δεν χάνει ποτέ

Θέμα ημερών η επιστροφή της πριγκίπισσας Σαρλίν στο Μονακό λένε οι ειδικοί - Οι πληροφορίες για την κατάσταση της υγεία της.

ΑΣΦΥΞΙΑ 10 Ιαν 2022 | 10:32

Κρήτη: Πίεση στα νοσοκομεία με 218 ασθενείς - Ανοίγουν και άλλες κλινικές covid

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Κρήτης με αποτέλεσμα να ανοίγουν κι άλλες κλινικές covid. Το ευχάριστο είναι ότι αυξάνονται οι εισαγωγές και όχι οι διασωληνωμένοι.

ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ ΕΣΥ 10 Ιαν 2022 | 07:38

Στη μάχη κατά της πανδημίας από σήμερα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία με 300 κλίνες Covid

Στο επιχειρησιακό σχέδιο του λεκανοπέδιου Αττικής μπαίνουν από σήμερα άλλες 300 κλίνες Covid από μεγάλες κλινικές του ιδιωτικού τομέα.

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ 09 Ιαν 2022 | 21:23

Οσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν έως τις 31 Μαρτίου θα απολυθούν- Αυτό είναι το σχέδιο

Με απόλυση από το δημόσιο κινδυνεύουν όσοι υγειονομικοί δεν εμβολιαστούν έως τις 31 Μαρτίου - Τα σενάρια που εξετάζει η Κυβέρνηση

08 Ιαν 2022 | 08:40

Επίταξη ιδιωτών γιατρών από την Τετάρτη - Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στην Αττική - Επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών ιατρών από την Τετάρτη σε Μακεδονία και Θράκη

Η ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 08 Ιαν 2022 | 08:15

Συγκλονίζει εντατικολόγος για την κατάσταση στα νοσοκομεία: Είμαστε απελπισμένοι - Η ακτινογραφία που σοκάρει

"Βοηθήστε μας να τα καταφέρουμε να σας σώσουμε", αναφέρει στην ανάρτησή της η εντατικολόγος ενώ δημοσιεύει την ακτινογραφία ασθενούς

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ 07 Ιαν 2022 | 14:46

Ξεκινάει την Τετάρτη η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών - Δείτε αναλυτικά σε ποιες περιοχές και ποιες ειδικότητες [ΦΕΚ]

Η επιστράτευση αφορά ιατρούς ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ 07 Ιαν 2022 | 14:38

Πλεύρης: Μόνο για ασθενείς με κορονοϊό το Σισμανόγλειο - Στη μάχη και το ΝΙΜΤΣ - Επιπλέον 800 κλίνες Covid στην Αττική

Περίπου 800 επιπλέον κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο. Μόνο για ασθενείς με κορονοϊό το "Σισμανόγλειο". Δηλώσεις Πλεύρη.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΕΔΗΝ 07 Ιαν 2022 | 11:08

Νοσοκομεία: 1.200 υγειονομικοί σε καραντίνα μόνο στην Αττική - 2.500 σε όλη τη χώρα

Οι 755 από τους 1.200 υγειονομικούς της Αττικής με κορονοϊό είναι σε νοσοκομεία του κέντρου της Αθήνας όπως ο Ευαγγελισμός και το Σωτηρία και στα βόρεια όπως το Σισμανόγλειο.