X

Πύρινη κόλαση στον Σχίνο Κορινθίας: Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκαν οικισμοί και μοναστήρια - Κατευθύνεται προς Αλεποχώρι

Δύσκολη νύχτα στο Λουτράκι - Πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα στον Σχίνο Κορινθίας - Καταστροφές σε σπίτια, έκλεισαν δρόμοι - Πάνω από 180 πυροσβέστες στη μάχη με τις φλόγες

Γράφει: TheToc team

Σε κόλαση έχει μετατραπεί η περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε αργά χθες Τετάρτη το βράδυ και απειλεί κατοικημένες περιοχές. Εκκενώνονται οικισμοί ανάλογα με την πορεία του πύρινου μετώπου ενώ έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια.

Οι αρχές εκκένωσαν τους οικισμούς Σχίνο και Σωτήρα και όλη τη νύχτα έδιναν μάχη με τις φλόγες μόνο οι επίγειες δυνάμεις. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έως 7 μποφόρ και με το που θα χαράξει θα αρχίσει η κατάσβεση και από αέρος.

Κατευθύνεται προς τα Γεράνεια Όρη

"Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για τον περιορισμό της μεγάλης πυρκαγιάς, η οποία λόγω των δυτικών ανέμων έχει κατεύθυνση προς τα Γεράνεια Όρη.

Έως αυτήν την ώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για ζημιές σε κατοικίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι εξοχικές και δεν κατοικούνται αυτή την περίοδο", τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Πάντως, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι κάποια σπίτια που βρίσκονταν μέσα στους ελαιώνες υπέστησαν ζημιές, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, "όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα".

Αν και ακόμα τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα, ο κ. Κολοκούρης σημείωσε ότι ξεκίνησε μέσα από έναν ελαιώνα.

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα , καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο "και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης".

Εκκένωση οικισμών

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, έως αυτή την ώρα έχουν εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, οι οικισμοί Σχίνο, Αγία Σωτήρα, Βαρδακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ τις προσπάθειές τους συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. Αυτή την ώρα επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμουν 17 αεροσκάφη συνολικά και 3 ελικόπτερα, 1 του Στρατού που κάνει κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν. Παράλληλα, στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενίσχυση δυνάμεων

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική οι δυνάμεις στην περιοχή ενισχύονται:

Επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων,62 οχήματα,το ΜΕΤΠΕ, 8 Α/Φ, 9 PZL,1 CHINOOK & 2 E/Π για συντονισμό από αέρος. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ & εθελοντές πυρ/στες. Τις δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός ΠΣ.

Ερευνούν τα αίτια

Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβετικού Σώματος, Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, έχει μεταβεί στον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας και συντονίζει τις δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά, ενώ κλιμάκιο της ΔΑΕΕ μεταβαίνει για τη διερεύνηση των αιτιών της.

Επίσης, στην περιοχή σπεύδει κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προκειμένου να διερευνήσει για τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Δείτε βίντεο:

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Σύμφωνα με τον αντιπεριεφερειάρχη Κορίνθου, Αναστάσιο Γκιώλη, το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα 10 χλμ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έχει φτάσει μέχρι την Αθήνα.

Από χθες το βράδυ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο καθώς και στην επαρχιακή οδό Μεγάρων - Αλεποχωρίου, από το 21ο χλμ προς Αλεποχώρι. Επιπλέον, σε διακοπή της κυκλοφορίας προχώρησε η Τροχαία και στη διασταύρωση Πόρτο Γερμενό-Ψάθα στο ρεύμα προς Ψάθα.

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.