Ο 37χρονος με το...βαρύ βιογραφικό που προμήθευε όπλα τη Ρούπα

Από τα 20 στην παρανομία ο 37χρονος συνεργός του Παλαιοκώστα και στην απαγωγή Μυλωνά ήταν κρίσιμος κρίκος στην ομάδα των τρομοκρατών του Επαναστατικού Αγώνα.

Ο 37χρονος με το...βαρύ βιογραφικό που προμήθευε όπλα τη Ρούπα

Αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 37χρονου Γ.Χ., συνεργού του Βασίλη Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, ταυτοποιήθηκαν από τα στελέχη των εγκληματολογικών εργαστηρίων σε σταθερά, κινητά αντικείμενα, και οπλισμό που βρέθηκε στο «επιχειρησιακό» διαμέρισμα της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη αλλά και στο γκαράζ-«γιάφκα» στο Άλιμο.

Την ίδια ώρα, στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών, είχαν βιντεοσκοπήσει την «επίσκεψη» του 37χρονου ομογενή από το Καζακστάν, στο σπίτι της οδού Ζαΐμη, τρεις ημέρες πριν από την σύλληψη της 48χρονης καταζητούμενης.

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα, σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., αναδεικνύουν και αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη διασύνδεση ποινικών με την Πόλα Ρούπα και τον Νίκο Μαζιώτη, μέσω του διαύλου των συνεργασιών με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

Ο 37χρονος εμφανίζεται ως «δυνατός παίκτης» στον καμβά των ποινικο-τρομοκρατών, βασικός προμηθευτής οπλισμού και οχημάτων ενώ δεν αποκλείεται να είχε συμμετοχή ακόμη και σε τρομοκρατικές ενέργειες, όπως υποστήριζαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., και για τον παλιό συνεργό του, Γιώργο Πετρακάκο, ίχνη του οποίου υπήρχαν αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί, στην βομβιστική επίθεση του Επαναστατικού Αγώνα στην οδό Αμερικής, στις 10 Απριλίου 2014.

Σημεία αποτυπωμάτων και DNA

Τα εργαστηριακά ευρήματα αναφορικά με το σπίτι της οδού Ζαΐμη, όπου έμενε η 48χρονη με τον γιο της, εντοπίζονται πάνω σε μέρη οικοσκευής και σε σταθερά σημείο τοιχοποιίας. Αντίστοιχη ταυτοποίηση φέρεται να υπάρχει πάνω σε κάποιο από τα δύο πολεμικά καλάσνικοφ και τις χειροβομβίδες που βρέθηκαν σε κρύπτη κάτω από τον νιπτήρα της κουζίνας.

Γενετικό αποτύπωμα του φέρεται να έχει ταυτοποιηθεί στο εσωτερικό ενός εκ των οχημάτων που εντοπίστηκαν στο γκαράζ-«γιάφκα» της οδού Κύπρου στον Άλιμο, αλλά και σε κάποιο σταθερό αντικείμενο στον ίδιο χώρο. Το εργαστηριακό εύρημα φαίνεται να εντοπίζεται μέσα στο γαλάζιο Golf που είχε πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε μοντέλο Ford KA. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο όχημα, το ασημί Hyundai είχε και αυτό πλαστές πινακίδες που αντιστοιχούσαν σε αυτοκίνητο ίδιου τύπου. Ήταν αυτό που είχε αγοράσει νόμιμα ο Νίκος Μαζιώτης τον Φεβρουάριο του 2013, αντί 2.500 ευρώ, με τα στοιχεία «Μιχάλης Μιχελάκης». Σημειώνεται ότι αυτή η ταυτότητα βρέθηκε στο «επιχειρησιακό» σπίτι της Ηλιούπολης, μετά τη σύλληψη της συντρόφου του.

Το επόμενο χρονικό διάστημα τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναμένεται να διαβιβάσουν τα στοιχεία αυτών των ταυτοποιήσεων στον Ειδικό Εφέτη Ανακριτή κ. Ευτύχιο Νικόπουλο, ο οποίος το πιθανότερο είναι να συνδέσει την δικογραφία της Πόλας Ρούπα και της 25χρονης, με αυτή του 37χρονου «ληστή σούπερ μάρκετ».

Η «επίσκεψη» στην Πόλα Ρούπα

Η έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για τον εντοπισμό της Πόλας Ρούπας μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόδρασης με ελικόπτερο, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση του 37χρονου από στελέχη της Ασφάλειας Αττικής, φαίνεται να οδήγησαν στα ίχνη της 48χρονης καταζητούμενης.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είχαν εντοπίσει τουλάχιστον τέσσερις τηλεφωνικούς αριθμούς που φαίνεται να εξέπεμψαν από την περιοχή της Πάρνηθας, όταν η Πόλα Ρούπα μετά την αποτυχημένη απαγωγή του ελικοπτέρου, πήγε εκεί για να «μαζέψει» τον συνεργό της. Από την σάρωσή τους προέκυπταν οι περιοχές της Ηλιούπολης και του Αγ. Δημητρίου, ως επίμαχες περιοχές κίνησής της.

Ο 37χρονος ήταν δραπέτης των αγροτικών φυλακών Αγιάς Χανίων από 19 Σεπτεμβρίου 2015, όταν παραβίασε 11ήμερη άδεια που είχε λάβει. Κατά τη διάρκεια της άδειάς του, στις 24 Σεπτεμβρίου, συνελήφθη στον Βόλο, ο Γιώργος Πετρακάκος, παλιός συνεργός του σε ληστεία σούπερ μάρκετ στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Λίγες ημέρες αργότερα δεν επιστρέφει στις φυλακές λαμβάνοντας ίσως «εντολές» για να καλύψει το κενό του συνεργού του.

Στις 25 Ιουνίου 2016, μετά από ληστεία σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν δύο 35χρονους, ομογενείς από το Καζακστάν και την Γεωργία. Ένας τρίτος διαφεύγει πυροβολώντας πέντε φορές εναντίον των αστυνομικών.

Στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν εντοπίζεται DNA του 37χρονου Γ.Χ., παλιού γνώριμου από την υπόθεση της απαγωγής Μυλωνά. Από τότε οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής τον αναζητούσαν επιχειρώντας να εντοπίσουν τόπο κατοικίας και κινήσεων.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 μετά την ένοπλη ληστεία σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στην Πεύκη ακολούθησε καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., μιας μοτοσυκλέτας Χόντα Άφρικα, στη Λ. Τατοίου στη Μεταμόρφωση. Ο συνεπιβάτης, γαζώνει τους αστυνομικούς, με μία από τις σφαίρες να σφηνώνεται στο εσωτερικό του κράνους αστυνομικού. Η «ταυτότητα» αυτού που πυροβολεί δεν φαίνεται να έχει διαπιστωθεί παρά τις πρώτες εικασίες πως ήταν ο 55χρονος που συνελήφθη μαζί του αργότερα.

Περίπου ένα μήνα πριν την σύλληψη της Πόλας Ρούπας, μέσω κινητού τηλεφώνου που χρησιμοποιεί, εντοπίζουν τα ίχνη του 37χρονου στην περιοχή της Βούλας και κάποιες μετακινήσεις του σε περιοχές της Ν. Σμύρνης αλλά και των νοτίων προαστίων όπως Ηλιούπολη, Αγ. Δημήτριο και Γλυφάδα. Σε αυτό το πλαίσιο των αναζητήσεων φαίνεται να προέκυψαν οι «τρομοκρατικές» επαφές, αρχικά με την 25χρονη Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου. Οι παράλληλες έρευνες Αντιτρομοκρατικής και Ασφάλειας Αττικής, έτεμναν και κάποια στιγμή από την φυσική και τεχνητή παρακολούθηση του 37χρονου Γ.Χ., έφθασαν στο διαμέρισμα της οδού Ζαΐμη 14.

Στις 2 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από την σύλληψη της Πόλας Ρούπα, οι αστυνομικοί είδαν και κατέγραψαν σε βίντεο την «επίσκεψη» του 37χρονου στην κατοικία της οδού Ζαΐμη. Το απόγευμα της 4ης Ιανουαρίου, φαίνεται να ταυτοποιούν σε μεγάλο ποσοστό, παρατηρώντας κάποιες κινήσεις της ενοίκου, πως πρόκειται για την Πόλα Ρούπα και αποφασίζεται η επιχείρηση τα ξημερώματα της επόμενης μέρας που οδήγησε στη σύλληψή της.

Λειτουργούσε σαν «τρομοκράτης»

Λίγες ώρες μετά τις συλλήψεις Ρούπα και Αθανασοπούλου, ο 37χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας, στην οδό Κοραή στη Ν. Σμύρνη, την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του. Προσπάθησε να πιάσει το τσαντάκι με τις χειροβομβίδες χωρίς να τα καταφέρει. Στο αυτοκίνητο εντοπίστηκαν πολλές συσκευές τηλεφώνων και πολλά ρούχα.

Μετά τη ληστεία στην Πεύκη, οι αστυνομικοί είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τον αριθμό κινητού του τηλεφώνου, από το οποίο μπορούσαν να εντοπίσουν τις επαφές του όχι όμως και το σημείο κατοικίας του καθώς έκλεινε ή άνοιγε το τηλέφωνο μία ώρα μετά από την φυγή ή προσέγγιση στο σπίτι του στην οδό Αμφίκλειας στη Βούλα. Είχε πλαστή ταυτότητα με την φωτογραφία του και τα στοιχεία «Αντώνιος Μπουμής του Θεοδοσίου». Στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκε ένα πολεμικό καλάσνικοφ, δύο περούκες, μια… λαστιχένια μάσκα προσώπου, ένας φορητός ασύρματος, τμήματα από σφραγίδες με ανάγλυφο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Υ.Μ.Ε.», κινητά, κράνη, ρούχα, σημειώσεις και αποκόμματα εφημερίδων, όπως και μία ακόμη ταυτότητα που εικονίζει τον ίδιο με τα στοιχεία «Χριστόδουλος Χατζηανδρέου».

Ο δράστης ήταν σύμφωνα με τους αστυνομικούς, πολύ επικίνδυνος. Κυκλοφορούσε πάντα με ένα μεγάλο τσαντάκι, που περιείχε δύο χειροβομβίδες, ένα οπλισμένο πιστόλι Glock το οποίο είχε υποστεί μετατροπή να ρίχνει κατά ριπάς, αλλά και τρεις γεμιστήρες.

Σε μία συνάντηση του 37χρονου με «γνωστό» του σε καφετέρια, υπήρξε φυσική παρακολούθηση του από αστυνομικούς. Όταν αναρωτήθηκε μήπως κάποιοι από τους πελάτες ήταν αστυνομικοί, ακούστηκε να λέει:

«Εγώ μπορεί να σκοτωθώ αλλά θα πάρω μαζί μου τουλάχιστον 10 αστυνομικούς. Θα αφοπλίσω τις χειροβομβίδες».

Κάποιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρομοιάζουν την ιδιοσυγκρασία του Γ.Χ., σαν αυτή του Σπύρου Δραβίλα, ενός από τους «ληστές του Διστόμου» με τις τρομοκρατικές διασυνδέσεις, ο οποίος προτίμησε να αυτοκτονήσει κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης στο σπίτι της Αγχιάλου Βόλου, τον Μάιο του 2015, όταν είχαν συλληφθεί οι Σπύρος Χριστοδούλου και Γρηγόρης Τσιρώνης.

Συνελήφθησαν επίσης δύο φίλες του 37χρονου. Μία 30χρονη από την Ουκρανία, η οποία δεν είχε σχέση με τις ληστείες, ωστόσο εκκρεμούσε σε βάρος της ποινή κάθειρξης 12 ετών για κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων και μία 37χρονη από τη Ρωσία.

Δύο ημέρες μετά οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν στην οδό Αγ. Ανδρέα στα Καλύβια, τον 55χρονο Κ.Κ., ο οποίος παρότι είχε κατηγορηθεί για δύο ανθρωποκτονίες, ενός αστυνομικού και ενός αλλοδαπού, σωρεία από απόπειρες σε βάρος αστυνομικών και υπαλλήλων, είχε αποφυλακιστεί εκτίοντας 13 χρόνια κάθειρξης.

Και αυτός είχε «βαδίσει» μαζί με συνεργούς του Βασίλη Παλαιοκώστα, είχε σκοτώσει αστυνομικό το 1983, έναν Αλβανό το 2004, που είχε σκοτώσει τον γιο πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αλλεπάλληλες φορές είχε πυροβολήσει εναντίον αστυνομικών που τον καταδίωξαν μετά από ληστείες.

Το δολοφονικό βιογραφικό του

Στις 24 Απριλίου 2000, σε ηλικία 20 χρονών, ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του, από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για σύσταση και συμμορία, διακεκριμένες κλοπές, ληστεία, παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία. Σε έρευνα που είχε γίνει στο σπίτι του είχαν βρεθεί δύο πολεμικά Καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες, επτά χειροβομβίδες με τους πυροκροτητές τους.

Στις 15 Ιουλίου 2005 σχηματίσθηκε δικογραφία και πάλι από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης γιατί την προηγούμενη μέρα, μαζί με συνεργό του είχαν ληστέψει σουπερ μάρκετ στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Κατά τη διαφυγή τους είχαν εντοπιστεί από αστυνομικούς που τους καταδίωξαν. Ο συνεπιβάτης της μοτοσυκλέτας έστρεψε το όπλο εναντίον των αστυνομικών. Μετά από πεζή καταδίωξη συνελήφθη και στην κατοχή του βρέθηκε ένα πιστόλι Τοκάρεφ. Ως συνεργός του αναγνωρίστηκε ένας 38χρονος. Εξιχνιάστηκαν έξι ακόμη ληστείες στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Ιουνίου 2006 σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Κορυδαλλού, σε βάρος του ίδιου και δύο ακόμη συγκρατούμενων γιατί ενώ ήταν έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού σε έρευνα στο κελί τους βρέθηκε ένα κομμένο κάγκελο μήκους 39 εκατοστών, στο οποίο ήταν κολλημένο με σελοτέιπ και τσίχλα ένας κόφτης.

Στις 22 Αυγούστου 2008 σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στην ομάδα Βασίλη Παλαιοκώστα που διέπραξε την απαγωγή του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά, στις 9 Ιουνίου 2008.

Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2015 κηρύχτηκε δραπέτης των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς Χανίων όταν παραβίασε 9ήμερη άδεια με δύο ημέρες οδοιπορικά. Είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη για ληστεία, κλοπή, εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοφορία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 11 Ιουλ 2020 | 08:07

Επεισόδια στο Σύνταγμα: 117 βόμβες μολότοφ εκτοξεύτηκαν εναντίον των αστυνομικών σε 50 λεπτά - Στόχευαν τα κεφάλια

"Ήταν δολοφονική επίθεση" - Οι κουκουλοφόροι κινήθηκαν με οργανωμένο σχέδιο

ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ 08 Ιουλ 2020 | 15:00

Προσοχή: Εντοπίστηκε νέο ψεύτικο μήνυμα μέσω e-mail ως δήθεν επιστολή της ΕΛΑΣ

Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ παρακαλεί τους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και "να μην ανοίγουν" τα συνημμένα αρχεία.

ΣΕ ΚΡΥΠΤΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 08 Ιουλ 2020 | 07:30

Πώς έπιασαν το φορτίο με τα 28 κιλά κοκαϊνης κατευθείαν από την Ολλανδία - Κέρδη πάνω από 1.000.000 ευρώ [εικόνες και βίντεο]

Τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα σε ειδική κρύπτη εξωτερικά του οχήματος, στο σασί, κάτω από την πόρτα του οδηγού.

ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 07 Ιουλ 2020 | 12:44

Εκτροχιασμός συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά με εννέα τραυματίες [εικόνες-βίντεο]

Το τρένο προσέκρουσε στο τερματικό τοιχίο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δέκα άτομα.

ΒΙΑ, ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 07 Ιουλ 2020 | 07:33

Συμμορία μπράβων του Πειραιά: Ο αδύναμος κρίκος και οι απειλές με ...οστεοφυλάκια και εμπρησμούς

Στον πρώην συνεργάτη του έστειλε… οστεοφυλάκιο με κόκκαλα για να τον εκφοβίσει, απειλούσε καθηγητές για να… περάσουν φοιτητές, ενώ το ίδιο έκανε σε αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού για να μην κάνει καψώνια στους φαντάρους.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ 06 Ιουλ 2020 | 07:32

Μπράβοι του Πειραιά - Απίστευτοι διάλογοι: "Οποτε θες να δώσουμε σε 5-6 παιδιά ένα χαρτζιλίκι και να κατέβουμε κάτω να τα λιώσουμε"

Στον μεγάλο όγκο των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών αναδεικνύεται η περιγραφή μέλους της συμμορίας για "συμβόλαιο" ανατίναξης οχήματος επί πληρωμή.

ΠΩΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΜΕΛΗ 04 Ιουλ 2020 | 21:12

Σοκάρουν οι συνομιλίες των μπράβων του Πειραιά: "Θα σε πετάξουν σε ένα πορτ-μπαγκάζ και δεν θα σε ξαναβρούνε"

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι της σπείρας στην οποία εμπλέκεται και αστυνομικός - Από ξυλοδαρμούς και εκβιασμούς μέχρι εμπρησμούς και τοκογλυφία.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 03 Ιουλ 2020 | 07:16
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ 02 Ιουλ 2020 | 07:46

Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. για πιθανές επιθέσεις εθνικιστών σε τουρκικούς στόχους

Η αστυνομική φρούρηση περιλαμβάνει και επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στην παρακολούθηση "ακραίων" καλεσμάτων στα social media.

ΤΟ 20% ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ 02 Ιουλ 2020 | 07:29

Πρεμιέρα τουρισμού με 4.000 ελέγχους σε μία ημέρα: Γιατί "τρελάθηκε" ο αλγόριθμος της Πολιτικής Προστασίας

Με ενδιαφέρον τα στελέχη της κυβέρνησης, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα των μοριακών τεστ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ 01 Ιουλ 2020 | 07:29
ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. 30 Ιουν 2020 | 07:33

Νέος νόμος για τις διαδηλώσεις: Υπεύθυνος για καταστροφές ο διοργανωτής, πότε θα απαγορεύονται

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται περιορισμοί στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, καθώς και πρόβλεψη για απαγορευτικό αυτών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 29 Ιουν 2020 | 07:35

Τουρισμός με... barcode και αλγόριθμους

Η φόρμα που θα συμπλήρώνουν οι τουρίστες.