Ο Αθανασίου απορρίπτει τις αιτιάσεις του ΝΣΚ για τις ποινές των καταχραστών

Στην αντεπίθεση περνάει το υπ. Δικαιοσύνης.Τι απαντά στα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους που καταγγέλουν ότι σχεδιάζεται μείωση των ποινών για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος.

o-athanasiou-aporriptei-tis-aitiaseis-tou-nsk-gia-tis-poines-twn-kataxrastwn
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με εριστικό ύφος στην απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι: «Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ένωση των μελών του, είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία».

Επί της ουσίας όμως, δεν απαντά αν ο επίμαχος νόμος οδεύει προς κατάργηση.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή όπως ο Ν4254/2014 σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία των πολιτικών αξιωματούχων (Πρωθυπουργού, μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι «οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950 (περί καταχραστών), ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει.».

Αυτό που παραλείπεται στην ανακοίνωση είναι να αναφερθεί ότι σε περίπτωση κατάργησης του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου, αφενός εξαλείφεται η απειλή της ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορούμενους και αφετέρου πέφτουν στα μαλακά οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν με ισόβια. Μάλιστα η απειλή των ισοβίων αξιοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεργασία εμπλεκομένων όπως και η επιστροφή χρημάτων από μίζες στο δημόσιο.

Το υπουργείο αναφέρει ότι «προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου όμως αποφεύγει να απαντήσει αν στα σχέδια του είναι όντως η κατάργηση του νόμου 1608/50 ούτε φυσικά αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο σε εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook