Ο Βαγγέλης, ο θάνατός του και οι ηθικοί αυτουργοί

Τι μαρτυρά ο τρόπος θανάτου του Β. Γιακουμάκη, τι θα αναφέρει η ιατροδικαστική εξέταση και ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Βρήκαν τροφή στο στομάχι του.

«Ο Βαγγέλης φαίνεται να... αυτοτιμωρήθηκε. Αυτό μαρτυρά ο τρόπος θανάτου του, αν πιστοποιηθεί από την ιατροδικαστική έκθεση. Εκείνος που κόβει τις φλέβες του, αισθάνεται ένοχος για κάτι και τιμωρεί τον εαυτό του. Αισθανόταν ένοχος για τις επιδόσεις του; Αισθανόταν ένοχος για την ανοχή του απέναντι σε ακραίες συμπεριφορές συμφοιτητών του; Πιθανόν όλα μαζί» υποστηρίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολείται με την υπόθεση.

Οι ηθικοί αυτουργοί της αυτοκτονίας, όπως δείχνουν τα περισσότερα ευρήματα της νεκροτομής, του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη κρύβονται πίσω από μία διαρκή άσκηση πιέσεων, προερχόμενη από το οικογενειακό περιβάλλον για τις επιδόσεις του στη Γαλακτοκομική Σχολή, συνδυαστικά με τον ακραίο τραμπουκισμό, στον οποίο τον επέβαλλαν οι συμφοιτητές του, επιμένουν να υποστηρίζουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίζονται την υπόθεση.

«Υπάρχουν πολλοί ‘συνένοχοι’»

«Υπάρχει έγκλημα. Αυτό της... συμμετοχής σε αυτοκτονία. Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε ακόμη και παιδιά ‘αγρίμια’, που έστω και ακραία, εκδήλωναν τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στον Βαγγέλη, ούτε και την οικογένειά του, η οποία επιθυμούσε τις καλές επιδόσεις του προκειμένου να επιστρέψει ‘θριαμβευτής’ στα πάτρια εδάφη. Είναι ένοχοι όλοι όμως, ηθελημένα ή αθέλητα, ο καθένας με το δικό του μερίδιο ευθύνης, που γέμισαν με τύψεις ένα νεαρό και ευαίσθητο παιδί» συμπληρώνουν τα ίδια στελέχη της αστυνομίας.

Η υπόθεση φαίνεται τώρα να ξεκινά, καθώς η Εισαγγελέας αναμένεται να δει τα πάντα από την αρχή

Η υπόθεση φαίνεται τώρα να ξεκινά, καθώς η Εισαγγελέας αναμένεται να δει τα πάντα από την αρχή. Τις έρευνες, τις καταθέσεις, το πόρισμα της ΕΔΕ από κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου, και δεν αποκλείεται να καλέσει και πάλι τους μάρτυρες, ενδεχομένως και νέους.
Από τα πρώτα ευρήματα της νεκροτομής, προκύπτει μόνο ένα τραύμα στον καρπό του δεξιού του χεριού (αριστερόχειρας), που φαίνεται να έχει επιφέρει τον θάνατο από ακατάσχετη αιμορραγία. Δεν εντοπίζονται άλλα εσωτερικά τραύματα, που θα μπορούσαν να επιφέρουν τον θάνατο. Αναμένονται κάποια αποτελέσματα εξετάσεων που επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία της νεκροτομής, όπως το βάθος και μήκος της τομής στο χέρι του αν συνδυάζεται με τις μετρήσεις του αναδιπλούμενου σουγιά που βρέθηκε δίπλα του. Αναζητείται γενετικό υλικό και αποτυπώματα πάνω στον μοιραίο σουγιά, με την ελπίδα αυτά να μην έχουν αλλοιωθεί από την πολυκαιρία, τα λιμνάζοντα ύδατα και τις καιρικές συνθήκες, προκειμένου να ταυτοποιηθούν με αντίστοιχα του Βαγγέλη και κυρίως αν προκύπτει και άλλος «κάτοχος».

Στο στομάχι του παιδιού βρέθηκε τροφή. Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης εξαφανίστηκε στις 5 Φεβρουαρίου αμέσως μετά το φαγητο.

Οι πιέσεις

Τα «καψώνια» του Βαγγέλη προσδιορίζονται χρονικά από την Άνοιξη του 2014, με τα γνωστά περιστατικά «μετατροπής του σε... juke box», σε «σκυλάκι» με ιμάντα στο λαιμό, κλείσιμο του ζεστού νερού όταν έκανε μπάνιο, και άλλους ακραίους τραμπουκισμούς και χλευασμούς. Αυτά τα περιστατικά είχαν οδηγήσει τον υπερευαίσθητο Βαγγέλη στην απόφαση να εγκαταλείψει τη σχολή, όπως υποστηρίζουν αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση, ωστόσο το οικογενειακό του περιβάλλον τον έπεισε για το αντίθετο και πως θα ήταν προσβλητικό για την κρητική του καταγωγή να εγκαταλείψε αυτή την προσπάθεια. Άλλαξε δωμάτιο και συνέχισε.

Το τελευταίο επεισόδιο τέτοιων επιθέσεων εναντίον του, όπως προκύπτει από την αστυνομική έρευνα απέχει πάρα πολύ χρονικά από την ημέρα της εξαφάνισης, καθώς ήταν τον Αύγουστο του 2014 και «ήπιας» μορφής.

Η τελευταία του ανησυχία αφορούσε τις επιδόσεις του στα μαθήματα. Λίγες ημέρες πριν την εξαφάνιση του, είχε πάρει αποτελέσματα με χαμηλές βαθμολογίες, κάτι που μπορεί να επέκτεινε τη φοίτησή του για έναν χρόνο ακόμη στη σχολή.

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., η οικογένεια επιθυμούσε την όσο το δυνατόν συντομότερη λήξη της φοίτησής του προκειμένου να επιστρέψει στην Κρήτη και να ασχοληθεί με τις αγροτοκτηνοτροφικές εργασίες, κάτι που προκαλούσε επιπρόσθετη πίεση στον 20χρονο φοιτητή, με τον κλειστό και εσωστρεφή χαρακτήρα.
Σε αυτό το σημείο οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνουν πως από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του προκύπτει ότι ο Βαγγέλης είχε συχνή επικοινωνία με τη μητέρα του, χωρίς να εντοπίζονται ύποπτα τηλεφωνήματα, μηνύματα ή e-mails.

Τελευταία φορά της μίλησε το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2015 για περισσότερο από 1,5 ώρα

Τελευταία φορά της μίλησε το απόγευμα της 5ης Φεβρουαρίου 2015 για περισσότερο από 1,5 ώρα. Κάπου εκεί χρονικά, σύμφωνα με τις καταθέσεις, φεύγει από το σχολή. Την επόμενη μέρα η οικογένεια του τηλεφωνούσε αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Το μεσημέρι η μητέρα επικοινώνησε με συμφοιτητές του γιου της που της επιβεβαίωσαν ότι ο Βαγγέλης από το προηγούμενο βράδυ δεν είχε εμφανιστεί στην εστία. Στις 18:00 της 6ης Φεβρουαρίου, επικοινώνησε και πάλι, χωρίς να λάβει απόκριση και μία ώρα αργότερα δήλωσε την εξαφάνιση του γιου της.

«Ήθελε να ξεφύγει»

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που χειρίζονται την υπόθεση, από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για έναν νεαρό χαμηλών τόνων, κλειστό στις επαφές του, με εσωστρεφή χαρακτήρα, ίσως και μειωμένες ψυχολογικές αντιστάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτά τα «σκληρά πειράγματα» από τους συμφοιτητές, και τις πιέσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Τα ίδια στελέχη της αστυνομίας, ως πιθανότερα ενδεχόμενα εξέταζαν, την περίπτωση ο νεαρός να εξαφανίστηκε με τη θέλησή του προκειμένου να «ξεφύγει από έναν πιεστικό περίγυρο» ή ακόμη και να πήρε την απόφαση να θέσει τέλος στη ζωή του, όπως τελικά φαίνεται να συνέβη.
Οι τραμπουκισμοί και τα «καψώνια», μπορεί να φαίνονται «φυσιολογικά» σε ένα βαθμό, ως δείγματα ακραίων πειραγμάτων ανάμεσα σε μέλη παρέας αγοριών, ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, όχι όμως και στην περίπτωση του Βαγγέλη, ενός καλοσυνάτου παιδιού, μειωμένων ίσως αντιστάσεων, που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει και αντιδράσει σε αυτά, αλλά να τα... καταπίνει για να γίνει αποδεκτός.

«Τώρα κάποιους θα τους κυνηγούν οι Ερινύες, οι μυθικές θεότητες, οι οποίες... καταδιώκουν εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης πραγμάτων» δηλώνουν αινιγματικά οι ίδιοι αξιωματικοί.

Σοβαρή καταγγελία

Απειλές σε βάρος του από στελέχη της γραμματείας της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων καταγγέλλει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, επικεφαλής του κλιμακίου που έκανε τη Διοικητική Εξέταση στη Γαλακτοκομική Σχολή εκ μέρους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Κάποιοι στη Σχολή δεν ήθελαν να γίνει έρευνα στο εσωτερικό της για την υπόθεση Γιακουμάκη.

«Κάποιοι στη Σχολή δεν ήθελαν να γίνει έρευνα στο εσωτερικό της για την υπόθεση Γιακουμάκη. Τώρα να λογοδοτήσουν τα στελέχη της γραμματείας της Γαλακτοκομικής Σχολής που στις 12 Φεβρουαρίου 2015 απείλησαν ότι θα χυθεί το δικό μου αίμα και του προέδρου του ΕΛΓΟ επειδή ασχοληθήκαμε με την εξαφάνιση του Βαγγέλη. Να λογοδοτήσουν αυτοί οι άνθρωποι στους γονείς του παιδιού».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε χθεσινή δήλωσή του ζητά από τη Δικαιοσύνη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λάβει διακριτικά μέτρα ασφαλείας, στον περίγυρο των οικογενειών παιδιών που σχετίζονται με τις επιθέσεις σε βάρος του Βαγγέλη, όπως επίσης και στον πρώην διευθυντή της Σχολής, υπό τον φόβο αυθόρμητων εκδηλώσεων αγανάκτησης για την εμπλοκή τους στην υπόθεση.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ, ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΜΑΓΑΖΙΩΝ 27 Μαρ 2020 | 08:16

"Επιδημία" προστίμων για τον κορονοϊό: 2.318.650 ευρώ θα πληρώσουν οι παραβάτες

Παραβάτες καραντίνας: 95, παραβάτες απαγόρευσης άσκοπων μετακινήσεων:3.491, παραβάτες απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων: 264.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ 26 Μαρ 2020 | 16:13

Κορονοϊός: Προσοχή στις απάτες - Επιτήδειοι λένε σε ηλικιωμένους ότι μολύνθηκαν συγγενικά τους πρόσωπα

Η ΕΛΑΣ προεδιοποιεί και για τηλεφωνικές απάτες με το πρόσχημα της μόλυνσης συγγενικών προσώπων από τον κορονοϊό

ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΑ 26 Μαρ 2020 | 07:49

Υγειονομική "βόμβα" οι επαναπατρισθέντες από την Ισπανία - Σε απομόνωση στο "κορονο-ξενοδοχείο"

Είκοσι από τους νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και θα παραμείνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ 25 Μαρ 2020 | 07:56

Κορονοϊός: Συναγερμός από 43 θετικά κρούσματα σε επαναπατρισθέντες - 25 παραβάσεις καραντίνας - 766 πρόστιμα

Τι έδειξαν τα εργαστήρια του ΕΟΔΥ και του κέντρου ιχνηλάτησης πτήσεων - Παραβάσεις: πρόστιμα σε 766 άτομα τα πρώτα 24ωρα εφαρμογής της απαγόρευσης.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 24 Μαρ 2020 | 10:26
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ 24 Μαρ 2020 | 09:00

"Βροχή" από σήμερα τα πρόστιμα - Χθες 33 έσπασαν την απαγόρευση και 17 την καραντίνα

Τέρμα από σήμερα οι συστάσεις - Εντατικοποίηση ελέγχων και "καμπάνες" 150 ευρώ στους παραβάτες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

14 ΜΠΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 23 Μαρ 2020 | 11:52

Απίστευτο περιστατικό στη Βούλα: Νεαρός από Βρετανία, αντί για καραντίνα, βγήκε και έφτυνε αστυνομικούς

Το απίστευτο περιστατικό καταγράφηκε στις 23:00 το βράδυ της Κυριακής, στη συμβολή των οδών Σαπφούς και Φειδίου στη Βούλα.

ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ 23 Μαρ 2020 | 10:49

Έλεγχοι αστυνομίας: Το 99,9% των οδηγών είχαν τις βεβαιώσεις κίνησης στην εθνική οδό

Από αύριο η παράβαση θα καταγράφεται κανονικά στα μπλοκ των τροχονόμων με την σημείωση της παράβασης.

ΜΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ 23 Μαρ 2020 | 07:34

Υπάρχουν και χειρότερα: Το τελικό σχέδιο για την ολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Το τελικό σχέδιο ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας περιλαμβάνει ακόμη και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΟΙ ... ΑΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ 23 Μαρ 2020 | 07:32

Οι παράνομοι επί κορονοϊού: Βάφτιση με… τσιλιαδόρο στο Κουκάκι, λειτουργίες σε Κύθηρα και Ηλιούπολη

Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα επικίνδυνης επιπολαιότητας πολιτών που αρνούνται να προσαρμοστούν στις οδηγίες γιατρών.

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 23 Μαρ 2020 | 07:29

Κορονοϊός ...εισαγωγής: 13 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πτήσεις επαναπατρισμού από την Βρετανία

Τις τελευταίες επτά ημέρες το κέντρο ιχνηλάτησης πτήσεων έχει ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες.

22 Μαρ 2020 | 16:41

Κορονοϊός: Αυτό είναι το έντυπο που θα πρέπει να συμπληρώνουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους [εικόνα]

Στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν 6 κουτάκια και να απαντούν αντίστοιχες ερωτήσεις στο SMS που θα αποστέλλουν.

21 Μαρ 2020 | 08:50

Θερμομέτρηση από... απόσταση με υπέρυθρες θα κάνει σε πολίτες η ΕΛΑΣ - Το νέο μηχάνημα

Πρόσβαση σε αστυνομικές υπηρεσίες και έλεγχοι πολιτών στον δρόμο μετά από θερμομέτρηση!