Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου

Ξεκίνησε από ένα υπόγειο στην Κασσάνδρου, στη Θεσσαλονίκη και σήμερα φωτίζει όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου με γιορτινά φώτα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου

Ημέρες Χριστουγέννων και ο νους ταξιδεύει στις λαμπερές πρωτεύουσες του κόσμου, όπως η Βιέννη, το Βερολίνο, η Βαρκελώνη, το Ντουμπάι και η Κωνσταντινούπολη, που φορούν τα γιορτινά τους και δέχονται επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Εκατομμύρια λαμπιόνια, χρυσές άμαξες, αστέρια, μοναδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές, κοσμούν τις κεντρικές πλατείες και τους δρόμους, μετατρέποντας τις πόλεις σε παραμυθένια σκηνικά. Πίσω από όλα αυτά τα μοναδικά και εντυπωσιακά σκηνικά, κρύβεται ένας Έλληνας, ο Θεσσαλονικιός Γιάννης Παλαιοχωρινός, ο οποίος όσο ήταν ακόμα φοιτητής ξεκίνησε δειλά-δειλά, σε ένα υπόγειο στην Κασσάνδρου, μια μικρή εταιρεία και σήμερα μετρά πέντε μονάδες παραγωγής σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου

«Όλα ξεκίνησαν όταν ακόμα ήμουν φοιτητής και σπούδαζα ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο», λέει ο κ. Παλαιοχωρινός, ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής χριστουγεννιάτικου φωτιστικού υλικού, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναφέρει πως «ξεκίνησα να παράγω φωτιστικό υλικό, σε ένα μικρό υπόγειο στην Κασσάνδρου και φυσικά μεταφερόμουν από υπόγειο σε υπόγειο, καθώς οι ανάγκες μου αυξάνονταν συνεχώς. Μετά τη σχολή πηγαίναμε σε αυτό το πρώτο υπόγειο με τους συμφοιτητές μου, για να δούμε τα λαμπάκια, να συζητήσουμε για τις συνδεσμολογίες, να δούμε τι νέο θα κάνουμε και φτάσαμε σήμερα να έχουμε δύο εργοστάσια στην Ελλάδα και τρία στη Βουλγαρία. Έχουμε 300 μόνιμους υπαλλήλους και κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε 200 εποχικούς».

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου - εικόνα 2

«Το αντικείμενο μας είναι η παραγωγή φωτεινού διακόσμου. Είναι κάθετη παραγωγή, ξεκινάμε με τα πρωτογενή υλικά, εμείς παράγουμε τα πλαστικά υλικά, τις πρίζες μας, τα φις, τα στεγανά και μετά το τμήμα των πλαστικών, υπάρχει το τμήμα όπου παράγουμε τη γιρλάντα μας και όλα αυτά τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να κατασκευάσουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και όλες τις κατασκευές μας. Είναι υλικά που παράγονται μόνο στην Κίνα και η εταιρεία μας είναι η μοναδική που παράγει εδώ όλα αυτά τα υλικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη» αναφέρει και διευκρινίζει ότι «σήμερα πουλάμε τα προϊόντα μας σε 80 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχουμε διακοσμήσει τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του κόσμου, τις μεγαλύτερες πόλεις και τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, από το Χίθροου μέχρι το αεροδρόμιο του Λας Βέγκας».

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου - εικόνα 3

Ο μεγαλύτερος πελάτης του κ. Παλαιοχωρινού είναι η πόλη του Βερολίνου. Η εταιρεία του ξεκίνησε να διακοσμεί το Βερολίνο από το 1996 και από τότε το διακοσμεί κάθε χρόνο όπως και το Βελιγράδι, την Κωνσταντινούπολη με τη χριστουγεννιάτικη πλατεία Ταξίμ να έχει κάθε χρόνο τη «φωτεινή» υπογραφή του. «Όταν ξεκινήσαμε να μιλάμε για τη διακόσμηση του Βερολίνου και επικοινωνούσαμε με τον δήμαρχο συζητούσαμε για τη δημιουργία μιας πόλης που θα γεμίσει με λαμπάκια και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της», υπογραμμίζει ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας και δηλώνει πως «αυτό τελικά το έχει καταφέρει η Γερμανία. Εδώ και 23 χρόνια επενδύουν σταδιακά και σταθερά περίπου 100.000-200.000 ευρώ κάθε χρόνο και αυτό μακροπρόθεσμα αποδίδει. Το Βερολίνο, πλέον αποτελεί σημαντικό χριστουγεννιάτικο προορισμό με πάρα πολλά και ιδιαίτερα γιορτινά φωτιστικά. Φανταστείτε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια στο Βερολίνο, γίνονται ακόμα και χριστουγεννιάτικα τουρ με λεωφορεία, για να απολαμβάνουν οι επισκέπτες τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο».

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου - εικόνα 4

Μπορεί η έδρα της εταιρείας να είναι στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η πόλη δεν φωτίζεται από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια του κ. Παλαιοχωρινού και αυτό διότι όπως εξηγεί: «Από το 2009 αποχωρήσαμε από την ελληνική αγορά, καθώς δεν μπορούσε η Ελλάδα να μας πληρώνει, είχαν ήδη συγκεντρωθεί οφειλές των δήμων προς εμάς που αδυνατούσαν να μας πληρώσουν. Φέτος όμως ξαναμπήκαμε δυναμικά, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει ανοδική πορεία, βλέπουμε ότι τα πράγματα είναι πιο ευχάριστα, άρχισε και ο κόσμος λίγο να χαμογελά. Ξεκινήσαμε φέτος διακοσμώντας την Αθήνα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, με κάποιους χορηγούς και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα. Θεωρώ ότι ήρθε η ώρα για να ξεκινήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και στη χώρα μας» επισημαίνει.

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου - εικόνα 5

Ο κ. Παλαιοχωρινός αγαπά και στηρίζει τον τόπο του. Αν και επιχειρηματικά τον συνέφερε να μετακομίσει με την οικογένεια του στην Αττική ή και στο εξωτερικό, ο ίδιος παραμένει στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. «Ήταν επιλογή μου να μείνω στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Αν και οι περισσότερες πωλήσεις ήταν στον νομό Αττικής, δεν ήθελα και δεν θέλω να φύγω από τον τόπο μου. Το όραμα μου είναι να συνεχίσει να επεκτείνεται η επιχείρηση μας. Θέλω να επενδύσω όμως στην Ελλάδα, το πλάνο μας είναι τα επόμενα δύο χρόνια να δημιουργήσουμε ένα ακόμα εργοστάσιο εδώ στη Βόρεια Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Έλληνας εργαζόμενος είναι πιο καλός, πιο φιλότιμος, πιο εργατικός, πιο ζωντανός και ήδη αυξάνουμε τις πωλήσεις στην Ελλάδα και έτσι θα αυξήσουμε και το προσωπικό μας. Σε λίγα χρόνια ευελπιστώ οι πωλήσεις μας να επιστρέψουν τα παλιά ποσοστά με το 70% των πωλήσεων στην Ελλάδα και το 30% στο εξωτερικό» αναφέρει ο 49χρονος επιχειρηματίας .

Ο Έλληνας που φωτίζει τα Χριστούγεννα σε 80 πόλεις του κόσμου - εικόνα 6

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας, όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπάρχει, καθώς κατά την άποψη του «η δουλειά και μόνο η δουλειά, σε βοηθάει να προοδεύσεις. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις και προσπαθείς, θα ανέβεις. Για μένα δεν υπάρχουν ημέρες, έρχομαι κάθε ημέρα στις 8:00 και φεύγω αργά το βράδυ στις 11:30. Δεν υπάρχει ρολόι για εμάς ούτε Σάββατο ούτε Κυριακή. Αυτό είναι ένα μάθημα για τους νέους, πρέπει να επενδύσουν στον εαυτό τους, να δουλέψουν σκληρά και να αγαπούν αυτό που κάνουν».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ MEGA 05 Οκτ 2020 | 19:03

Συγκλονίζει η σύζυγος του Έλληνα που πέθανε από κορονοϊό στο Μεξικό: "Κανείς δεν ενδιαφέρθηκε για μας" [Βίντεο]

Η Ιωάννα Μαυρογένη αναζητούσε τον σύζυγό της, την ώρα που αυτός ξεψυχούσε από κορονοϊό στο Μεξικό - Παρέλαβε μόνο την τέφρα του

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ 01 Οκτ 2020 | 14:33

Κορονοϊός- Χρήστος Κυρατσούς: Ο Ελληνας ερευνητής πίσω από τη θεραπεία της Regeneron- Με κοκτέιλ αντισωμάτων

Ο κ. Κυρατσούς είναι ανάμεσα στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες που προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 22 Οκτ 2020 | 06:33

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο - Η δόνηση έγινε αισθητή στην Αχαΐα

Ο σεισμός έγινε 308 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΗΜΕΡΑ 22 Οκτ 2020 | 06:33

Επισήμως στο φθινόπωρο με βροχές και καταιγίδες - Αμετάβλητη η θερμοκρασία

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν μέσα στην ημέρα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ 21 Οκτ 2020 | 22:22

Ένοπλες Δυνάμεις: 1.600 προσλήψεις ΕΠΟΠ και 516 επιπλέον σπουδαστές σε στρατιωτικές σχολές το 2021

Ενισχύονται με επιπλέον προσωπικό οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 21:18

Κορονοϊός: "Κοκκίνισε" και η Καστοριά - "Πορτοκαλί" συναγερμός για Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα και Βοιωτία

Όλο και πιο σκούρο το χρώμα στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας - Ο κορονοϊός απειλεί με lockdown πολλές περιοχές της χώρας

ΑΥΤΟΠΥΡΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ 21 Οκτ 2020 | 21:02

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Σοκάρει το σημείωμα του ιδιοκτήτη του γηροκομείου - "Είμαι ένας αποτυχημένος, με νίκησε ο κορονοϊός"

Σπαρακτικό το σημείωμα του 41χρονου ιδιοκτήτη που έβαλε τέλος στη ζωή του - Πώς συνδέεται ο κορονοϊός με την αυτοκτονία

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:54

Κορονοϊός: Τι σημαίνει το Επίπεδο 3 - Όλα τα μέτρα για Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Σέρρες και Λάρισα

17 κριτήρια αναλύονται καθημερινά για να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό σε κάθε Περιφέρεια.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 21 Οκτ 2020 | 20:41

Καιρός: Πότε θα βελτιωθεί, οι περιοχές που θα επιμείνει η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες

Ο καιρός για τα επόμενα 24ωρα - Πότε θα βελτιωθεί - 4400 κεραυνοί, υδροστρόβιλοι στο Αιγαίο και μεγάλα ύψη βροχής

ΝΕΟ ΑΛΜΑ ΤΡΟΜΟΥ - Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 21 Οκτ 2020 | 20:03

Κορονοϊός: Επικίνδυνη εκτίναξη στην Αττική με 331 νέα κρούσματα σήμερα - 181 στη Θεσσαλονίκη, οι "κόκκινες" περιοχές

Σε πρωτοφανή ύψη τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αττική και σε άλλες περιφέρειες της χώρας επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια των επιδημιολόγων

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 21 Οκτ 2020 | 19:09

Επίθεση με βιτριόλι - Ογδοο χειρουργείο για την Ιωάννα: Υποβλήθηκε σε 5ωρη επέμβαση στο πρόσωπο

Η επέμβαση που υποβλήθηκε η Ιωάννα κράτησε πέντε ώρες και θα ακολουθήσουν και άλλες

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 21 Οκτ 2020 | 19:02

Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ με 865 νέα κρούσματα σήμερα - 6 θάνατοι σε μια μέρα, 86 διασωληνωμένοι

Νέο σοκαριστικό ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού - Στους 534 οι νεκροί συνολικά

ΑΝΕΙΠΩΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ 21 Οκτ 2020 | 18:50

Αυτοκτονία στον Άγιο Στέφανο: Άφησε σημείωμα ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου - Γιατί έβαλε τέλος στη ζωή του [Bίντεο]

Μόλις 41 ετών ο αυτόχειρας ιδιοκτήτης του γηροκομείου όπου είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού - Στο σημείωμα οι απαντήσεις για τους λόγους της αυτοκτονίας