O φάκελος με τις καταθέσεις για Μαυρίκο και εκβιασμούς

Στην σκιά του φρικτού θανάτου του 42χρονου εκδότη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρίσκουν προς το παρόν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας.

O φάκελος με τις καταθέσεις για Μαυρίκο και εκβιασμούς

Ποιός θα ήθελε νεκρό τον Παναγιώτη Μαυρίκο; Τι είναι αυτό που θα έκανε κάποιον να θέλει να του κάνει κακό; Υπάρχει κάποιος που θα είχε συμφέρον και ισχυρό κίνητρο να τον βγάλει από τη μέση; Ήξερε κάτι που η αποκάλυψή του θα έθιγε κάποιον;

Στην σκιά του φρικτού θανάτου του 42χρονου εκδότη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., παρότι προς το παρόν δεν προκύπτουν στοιχεία εγκληματικής ενέργειας, επιχείρησαν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, αναζητώντας άτομα και ενδεχόμενο δολοφονικό κίνητρο στις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται ο Παναγιώτης Μαυρίκος. Τα στελέχη της αστυνομίας που ασχολήθηκαν με τις συγκεκριμένες υποθέσεις δεν εντοπίζουν τέτοια άτομα ή αιτία που θα δικαιολογούσε την εγκληματική ενέργεια σε βάρος του, ενώ από τα στοιχεία των δικογραφιών και τις πληροφορίες δεν προέκυπτε ότι ο εκδότης είχε «στοιχεία» που ενδεχομένως θα... ξεσκέπαζαν τις παράνομες δραστηριότητες κάποιων.

Μετά τις αποκαλύψεις της πρώτης υπόθεσης που αναδείχθηκε τον Φεβρουάριο του 2016, από τους αξιωματικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ακολούθησε ντόμινο καταγγελιών για εκβιασμούς στο χώρο τον media με τους ίδιους πρωταγωνιστές και κυρίως τον 42χρονο εκδότη. Οι διαστάσεις της νέας εκδοχής του κυκλώματος ήταν μεγαλύτερες καθώς τα μέλη του είχαν την τακτική να «παίρνουν πολλά χρήματα από λίγους και ισχυρούς και όχι λίγα από πολλούς». Οι νέες καταγγελίες σε βάρος του Παναγιώτη Μαυρίκου προκάλεσαν τον σχηματισμό συμπληρωματικής δικογραφίας, η οποία υποβλήθηκε στις 20 Απριλίου 2016, στον 1ο Ειδικό Ανακριτή Βασίλη Ζιάκα που χειριζόταν την πρώτη υπόθεση, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν συσχέτιση.

«Ανώνυμη» επιστολή

Μετά την δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση, την 1η Μαρτίου 2016, στα γραφεία του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών έφθασε μία ανώνυμη επιστολή, στην οποία υπήρχε δαχτυλογραφημένο το εξής κείμενο: «ΨΑΞΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΥΡΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, Μ.............. ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ».

Στις 9 Μαρτίου 2016 στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας πήγε ο Κίμων Στεριώτης, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2006 έως την 12-06-2015 εργαζόταν ως υπεύθυνος για τις επικοινωνιακές και διαφημιστικές ανάγκες της Δ.Ε.Η.. Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεσή του, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, προσεγγίσθηκε από τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος του ζητούσε επιτακτικά χρήματα από τους δύο προϋπολογισμούς της Δ.Ε.Η., για διαφημίσεις και καταχωρήσεις. Ο κ. Στεριώτης ενέκρινε μόνο κάποιες περιορισμένες σε αριθμό διαφημίσεις, ενώ δεν ενέκρινε χρήματα από τον προϋπολογισμό των καταχωρήσεων και ανακοινώσεων διαγωνισμών καθώς οι εφημερίδες του Παναγιώτη Μαυρίκου δεν είχαν τις κυκλοφορίες που κάλυπταν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Στεριώτη, ο εκδότης επικοινωνούσε καθημερινά μαζί του απαιτώντας και εκβιάζοντας ότι, σε περίπτωση που δεν ικανοποιούνταν τα αιτήματά του, θα προέβαινε σε (ανυπόστατες και συκοφαντικές) καταγγελίες σε βάρος του προς τους εκάστοτε εποπτεύοντες υπουργούς και τις κυβερνήσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο εκδότης δημοσίευε σωρεία συκοφαντικών άρθρων στις εφημερίδες του πως ο Κίμων Στεριώτης «χρηματοδοτούσε μνημονιακά Μέσα Ενημέρωσης και Μηχανισμούς, προκειμένου να υπονομεύσει τη (νέα) Κυβέρνηση». Μάλιστα τα σχετικά δημοσιεύματα αποτέλεσαν αφορμή διενέργειας Κοινοβουλευτικών Ελέγχων και υποβολή σχετικών Επερωτήσεων στη Βουλή, χωρίς να βρεθεί κάτι μεμπτό σε βάρος του κ. Στεριώτη, ο οποίος σύμφωνα με όσα καταθέτει, αναγκάστηκε ε παραίτηση εξαιτίας των επιθέσεων και εκβιασμών του εκδότη, ο οποίος αμέσως υπέβαλλε μήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμηση.

Για την ίδια υπόθεση εξετάστηκαν ο Τομεάρχης στον Τομέα Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Δ.Ε.Η., κ. Γιώργος Παπαδογιαννάκης και ο τομεάρχης Εσωτερικής Επικοινωνίας της επιχείρησης, κ. Ιωάννης Αλεξόπουλος, οι οποίοι κατέθεσαν για τις εκβιαστικές οχλήσεις και τα συκοφαντικά άρθρα του Παναγιώτη Μαυρίκου. Μάλιστα, μαγνητοφώνησαν τρεις τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί του, από τις οποίες αποδεικνύονταν οι απειλές και εκβιασμοί του. Το usb με τις συνομιλίες υποβλήθηκε στον Ειδικό Ανακριτή προκειμένου να εκτιμήσει το περιεχόμενό τους.

Ο επιχειρηματίας και ο εκπρόσωπος κόμματος

Στις 23 Μαρτίου 2016 επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αστυνομικούς, άνδρας που ισχυρίστηκε ότι είναι ο αποστολέας της ανώνυμης επιστολής, προσθέτοντας στην καταγγελία του πως ο Παναγιώτης Μαυρίκος με δημοσιεύματά του έχει εκβιάσει την γραμματέα του επιχειρηματία Ευάγγελου Μυτιληναίου, τον πρώην εκπρόσωπο της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο, τον υπεύθυνο Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας, Δημήτριο Σπυρόπουλο και τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. Ευστάθιο Τσοτσορό. Ο άγνωστος άνδρας ισχυρίστηκε ότι εκτός από τον υπεύθυνο τύπου του κτηματολογίου, ο Παναγιώτης Μαυρίκος μαζί με τον Παναγιώτη Μουσσά, είχαν «συνεργασία» με διευθυντή τράπεζας που «ξέρει πολλά πράγματα».

Ο κ. Τσοτσορός κατέθεσε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στα Ελληνικά Πετρέλαια από τον Μάιο του 2015 είχε διαθέσει στον Παναγιώτη Μαυρίκο, 40.000 ευρώ. Ο εκδότης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ., δεν είχε δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο είχε πληροφορηθεί ότι, προηγούμενες διοικήσεις είχαν αντιμετωπίσει διαμαρτυρίες εκ μέρους του. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη σύλληψη του Παναγιώτης Μαυρίκου και την απόφαση των ΕΛ.ΠΕ. να διακόψουν τη «συνεργασία» τους έως ότου, οι ανακριτικές αρχές ολοκληρώσουν το έργο τους, ο 42χρονος εκδότης έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία, μέσω του συνηγόρου του κ. Αλέξη Κούγια.

Ο σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας για Θέματα Επικοινωνίας και Διαφήμισης, Δημήτρης Σπυρόπουλος κατέθεσε ότι, από το 2012 άρχισε να δέχεται συχνές επισκέψεις, τηλεφωνήματα και e-mails από τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος ζητούσε διαφημίσεις της τράπεζας στα έντυπα και τις ιστοσελίδες του. Στις 20-05-2013 ο εκδότης είχε στείλει έγγραφο στη διοίκηση, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι, ο «αποκλεισμός» είχε γίνει με κομματικά κριτήρια.

Ο κ. Σπυρόπουλος προσκόμισε έγγραφα πως ο εκδότης όχι μόνο δεν είχε «αποκλειστεί» αλλά είχε λάβει διάφορα χρηματικά ποσά από 9.000 έως 13.000 ευρώ για τα έτη 2013, 2014 και 2015, αναλογικά με τις ελάχιστες πωλήσεις των εφημερίδων του. Παρόμοια χρηματικά ποσά είχε εισπράξει και ο Χρήστος Φράγκος (συγκατηγορούμενος του Μαυρίκου). Παρόλα αυτά, ο εκδότης συνέχιζε να απαιτεί επίμονα περισσότερα χρήματα και είχε δημοσιεύσει κάποια αρνητικά άρθρα σε βάρος της Εθνικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι, μετά τις συλλήψεις, η τράπεζα διέκοψε τη διάθεση διαφημιστικών πόρων.

Το εξώδικο του Μαυρίκου

Όταν ο συνήγορος του Παναγιώτη Μαυρίκου, κ. Αλέξης Κούγιας έλαβε αντίγραφα της συμπληρωματικής δικογραφίας με την οποία ενημερωνόταν για τις παραπάνω καταθέσεις της συμπληρωματικής δικογραφίας σε βάρος του πελάτη του και το usb με τις συνομιλίες, στις 25 Μαίου 2016 απέστειλε εξώδικο διαμαρτυρία σε βάρος του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Στο εξώδικο αναφέρεται ότι οι καταθέσεις της συμπληρωματικής δικογραφίας ήταν παράνομες, καθώς δεν έγιναν μετά από γραπτή παραγγελία του Εισαγγελέα, και επιτρέπονται χωρίς αυτή μόνο αν από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν προκύπτει ότι συνέτρεξαν οι προϋποθέσεις αστυνομικής προανάκρισης άνευ εισαγγελικής παραγγελίας, δεδομένου ότι τα αναφερόμενα από τους μάρτυρες Στεριώτη-Παπαδογιαννάκη-Αλεξόπουλο, ανεξαρτήτως της πλήρους αβασιμότητάς τους, ανάγονται σε χρονικά διαστήματα από δέκα μηνών έως δέκα ετών πρις τις καταθέσεις τους και συνεπώς δεν υπάρχει αυτόφωρο και αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, αλλά ούτε και μνημονεύετε στο υποβλητικό έγγραφο ότι απειλείται άμεσος κίνδυνος» περιγράφεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο, ενώ επισημαίνεται πως δεν συνελήφθη ο φυσικός και ηθικός αυτουργός της καταγεγραμμένης τηλεφωνικής συνδιάλεξης που υποβλήθηκε ως επιβαρυντικό προανακριτικό υλικό.

Στον επίλογο της εξωδίκου διαμαρτυρίας επισημαίνεται: «Επειδή όλες οι αναφερόμενες στο από 20/4/2016 υποβλητικό έγγραφο ενέργειές σας είναι παράνομες στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα, όπως παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, συνέργεια στην παράβαση του άρθρου 370Α Π.Κ. εκ μέρους υμών και των υφισταμένων σας που ενεπλάκησαν στις επιμέρους προανακριτικές πράξεις. Επειδή επιφυλάσσομαι να στραφώ εναντίον σας για όλες τις παραπάνω πράξεις που έχετε διαπράξει εις βάρος μου».

Στο εξώδικο, ο Παναγιώτης Μαυρίκος ζητούσε από τον διοικητή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών να του απαντήσει γιατί έγιναν οι παράνομες προανακριτικές πράξεις, γιατί αυτές διέρρευσαν και αν έχει διαταχθεί ΕΔΕ στην περίπτωση που η διαρροή δεν έγινε από εκείνον αλλά από υφισταμένους του, ενώ αν δεν του απαντήσει δήλωνε πως θα ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Επιτόπια αυτοψία στο σημείο όπου βρήκε φρικτό θάνατο ο εκδότης της εφημερίδας, "Ακρόπολη", Παναγιώτης Μαυρίκος, πραγματοποιούν οι πραγματογνώμονες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ 30 Νοε 2020 | 07:45
ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 29 Νοε 2020 | 23:17

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης - Στην κατοχή του βρέθηκε όπλο και κοκαΐνη

Στο αυτοκίνητο του Νότη Σφακιανάκη οι αστυνομικοί βρήκαν δύο γραμμάρια κοκαΐνης, ένα πιστόλι και ένα tazer.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 Νοε 2020 | 12:28

Βουτιά θανάτου στο κέντρο της Αθήνας: Ανδρας έπεσε από τον έκτο όροφο κτιρίου

Βουτιά θανάτου, από κτίριο στην οδό Παπαρηγοπούλου έκανε ένας άνδρας το πρωί της Παρασκευής.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 27 Νοε 2020 | 07:53

Μπαράζ ελέγχων της αστυνομίας: "Καθιστό" take away στην Κρήτη, παράνομη λειτουργία γυμναστηρίων και... παντοπωλείων

Η "κόκκινη" λίστα του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας και η προέλευση των κρουσμάτων.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 401 26 Νοε 2020 | 13:26

Τροχαίο με μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ στο Κολωνάκι: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Σε τροχαίο στο Κολωνάκι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ… ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ 26 Νοε 2020 | 08:00

Και παράνομοι κορονο-οίκοι ανοχής επί κορονοϊού: 26 άτομα εντόπισε η αστυνομία

61 συλλήψεις σε οίκους ανοχής, σε παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, γυμναστήρια που λειτουργούσαν παρά τα μέτρα κατά του κορονοϊού.

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ 26 Νοε 2020 | 07:58

Ραγδαία αύξηση στα εγκλήματα ενδοοικογειακής βίας: Στοιχεία σοκ για την Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταγραφεί 491 εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας, έναντι 485 έναν χρόνο πριν.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 25 Νοε 2020 | 08:01

Πορείες Πολυτεχνείου: Η Κρατική Ασφάλεια αρχίζει έρευνα για τους Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βαρουφάκη - Ζητά ονόματα βουλευτών

Η παραγγελία για την διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας έφθασε στα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗ 25 Νοε 2020 | 07:54

Οι αμετανόητοι του κορονοϊού: Παράνομα black jack, γυμναστήρια και... μανάβικα - Εντατικοί έλεγχοι της αστυνομίας

Παραδείγματα ανευθυνότητας στην τήρηση του απαγορευτικού, την ώρα που στην Ελλάδα των 24.597 ενεργών κρουσμάτων και των 61.492 στενών επαφών τους, οι πολίτες που χάνουν την μάχη με τον ιό αυξάνονται καθημερινά.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΗΣΙ 25 Νοε 2020 | 07:49

Φονικό στις Σπέτσες: Προσωπικές οι διαφορές του γιου του καθηγητή στο ΕΜΠ με τον 26χρονο - Μπαρ, ναρκωτικά και όπλα

Το τελευταίο διάστημα είχαν προκύψει προσωπικές διαφορές ανάμεσα στους δύο νέους. Ο 22χρονος κατηγορούμενος είναι γιος καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 24 Νοε 2020 | 07:55

Αγριο φονικό στη Μάνη: Λόγω ερωτικής αντιζηλίας σκότωσε με καραμπίνα τη γυναίκα του μπροστά στην κόρη του

Η ζήλια όπλισε το χέρι του συζυγοκτόνου που πυροβόλησε το θύμα δυο φορές.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ 24 Νοε 2020 | 07:46

Λίγοι και "χαλαροί" οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. στις "κόκκινες" περιοχές παρά τους 295 νεκρούς σε τρεις ημέρες

Τα σχετικά νούμερα ελέγχων είναι "μικρά", αναλογικά με την σοβαρότητα της κατάστασης και τον επικίνδυνο φόρτο του συστήματος υγείας.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 10:43

Κορονο-κρυφτούλι με την αστυνομία σε κλειστά καταστήματα, εκκλησίες και πάρτι σε σπίτια

Το "κρυφτούλι" ορισμένων με τις διωκτικές αρχές, συνεχίζεται με τραγικές επιπτώσεις στο δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.