Ο «Γολγοθάς» των συγγενών: Από την Ανατολική Αττική στο Γουδί

Μεγάλος είναι ο πόνος για τους συγγενείς των αγνοουμένων οι οποίοι αναγκάζονται μέσα στη θλίψη τους να κάνουν την απαραίτητη διαδικασία. Να δώσουν DNA.

o-golgothas-twn-suggenwn-apo-tin-anatoliki-attiki-sto-goudi
SHARE THIS
0
SHARES

Ο «Γολγοθάς» για τους συγγενείς των αγνοουμένων συνεχίζεται με το δράμα να μεταφέρεται από τις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής στο Νεκροτομείο Αθηνών στο Γουδί. Μέσα στη θλίψη τους, προσέρχονται βουβοί σε μία άχαρη αλλά απαραίτητη διαδικασία. Να δώσουν DNA για ταυτοποίηση και να μάθουν εάν οι αγαπημένοι τους άνθρωποι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα ή όχι. 

Το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας ενεργοπίησε από τις 24 Ιουλίου και κατόπιν αιτήματος του Πυροσβεστικού Σώματος την Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.), η οποία συστάθηκε το 2011 και έχει ως αποστολή την αναγνώριση και ταυτοποίηση θυμάτων από ατυχήματα, καταστροφές, καθώς και εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες.

Στην Ομάδα, η όποια συντονίζεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχει προσωπικό από αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, με κυρίαρχη τη συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.).

Η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα με την εκδήλωση των πρόσφατων πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τη προανακριτική Αρχή (Πυροσβεστικό Σώμα), τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π), το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Υπό το συντονισμό της Ο.Α.ΘΥ.Κ. στις πληγείσες περιοχές ενεργοποιούνται συνεργεία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), αποτελούμενα από εξερευνητές, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων, προς συνδρομή της Προανακριτικής Αρχής (Πυροσβεστικό Σώμα).

Παράλληλα, στο Νεκροτομείο Αθηνών, λειτουργεί ειδική ομάδα υποδοχής συγγενών, αποτελούμενη από στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε. και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με σκοπό τη συλλογή των απαιτούμενων προθανάτιων δεδομένων και παρειακών επιχρισμάτων από τους συγγενείς των αγνοουμένων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους. Στον ίδιο χώρο λειτουργούν επίσης συνεργεία από δακτυλοσκόπους, φωτογράφους και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της Δ.Ε.Ε., με σκοπό την συλλογή των απαιτούμενων μεταθανάτιων δεδομένων των θανόντων.

 

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα 

Μέχρι τώρα, έχουν παραληφθεί 55 συγκριτικά βιολογικά υλικά συγγενών αγνοουμένων, 29 βιολογικά υλικά σορών, καθώς και 8 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων από σορούς.

Έχει ολοκληρωθεί η εργαστηριακή εξέταση 50 συγκριτικών βιολογικών υλικών συγγενών αγνοουμένων, 18 βιολογικών υλικών σορών, καθώς και η αντιπαραβολή των δακτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ συνεχίζεται αδιάλειπτα η εργαστηριακή εξέταση των υπολοίπων βιολογικών υλικών (συγγενών αγνοουμένων και σορών) και η ανάλυση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, υπάρχει στενή συνεργασία της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών με το Υπουργείο Εξωτερικών, έτσι ώστε σε περιπτώσεις αγνοουμένων υπηκόων ξένων κρατών, να προσκομίζονται από συγγενείς Α’ βαθμού στις ελληνικές Πρεσβείες και τα Προξενεία, τα απαραίτητα στοιχεία (π.χ. πρόσφατα οδοντογράμματα, ήδη υπάρχον γενετικό προφίλ μόνο από διαπιστευμένα εργαστήρια, βιολογικό υλικό κ.λπ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη διακρίβωση της ταυτότητας.

Τέλος, τα εργαστήρια και το προσωπικό της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), καθώς και όλο το προσωπικό της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Ο.Α.ΘΥ.Κ.), εργάζονται καθ’ όλο το 24ωρο, κατανοώντας απόλυτα ότι η ταυτοποίηση των σορών με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο και η, κατά το δυνατόν, ταχύτερη απόδοσή τους στους οικείους τους αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και υποχρέωση.

Αναγνωρίστηκε η Εβίτα

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το έργο των ιατροδικαστών υποστηρίζουν και  ψυχολόγοι  οι οποίοι  έχουν κληθεί στο νεκροτομείο για να υποστηρίξουν τους συγγενείς που περνούν  τις χειρότερες στιγμές της ζωής τους. Στους περισσότερους πάντως που αναζητούν δικούς τους ανθρώπους δεν επιτρέπεται να δουν τις σορούς και σύμφωνα με πληροφορίες  η είσοδος έχει επιτραπεί σε δυο μόνο περιπτώσεις.

Της Γιούλης Μάλενα που αναγνώρισε τη μητέρα της και στη μητέρα της Εβίτας που είχε βρεθεί και στο Σχιστό προκειμένου να αναγνωρίσει το άτυχο κορίτσι. Η ίδια δεν ήταν στη Νέα Μάκρη το απόγευμα της Δευτέρας και πλέον είναι η μόνη που επέζησε από τον όλεθρο αφού ο σύζυγός της Γρηγόρης Φύτρος και ο γιος τους Ανδρέας βρέθηκαν νεκροί . Η Εβίτα , η οποία έτρεξε να βρει σωτηρία στο νερό και σκοτώθηκε πέφτοντας στα βράχια είναι το πρόσωπο- σύμβολο της τραγωδίας που θα στοιχειώνει για πάντα την Αργυρή Ακτή. Ο πόνος περισσεύει την ίδια ώρα  για τους συγγενείς των αγνοουμένων μαζί και η οργή που δεν έχουν καθοδήγηση από τις αρχές και δεν ξέρουν που να απευθυνθούν .

«Επικρατεί ένα μπάχαλο , εμείς πήγαμε στον Ευαγγελισμό γιατί δεν ξέραμε τι να κάνουμε  και από το νοσοκομείο μας έστειλαν εδώ» λέει ο πατέρας του 25χρονου Βίκτωρα Μίχα που δεν έχει δώσει σημεία ζωής. « Ο γιος μου θεωρείται αγνοούμενος αλλά εγώ ξέρω ότι πνίγηκε» μας λέει .

Δάκρυα κυλούν ασταμάτητα από τα μάτια του Χρήστου Μυλωνά που ήρθε να αναζητήσει τον φίλο του Σπύρο Κάκαρη.

«Ο Σπύρος ήταν στις ειδικές δυνάμεις  και επειδή ήταν πολύ δυνατός ο πατέρας του επιμένει ότι βρίσκεται σε κάποια βραχονησίδα , αρνείται να πιστέψει οτιδήποτε άλλο» αναφέρει. Παράλληλα περιγράφει το τελευταίο τηλεφώνημα που του έκανε λίγο πριν χαθεί. «Εμείς είμαστε εναερίτες, κόβουμε δέντρα και τον πήρα τηλέφωνο να πάμε να βοηθήσουμε με τη φωτιά . Μου λέει “ τώρα δένω τα κορδόνια μου και έρχομαι”»  Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια .Το αυτοκίνητό του βρέθηκε τρακαρισμένο με το αυτοκίνητο της συντρόφου του Αθηνάς -Νέλλης Κάραλη που επίσης αγνοείται «Προφανώς στον πανικό τους να ξεφύγουν τράκαραν μεταξύ τους αλλά και με άλλα αυτοκίνητα πάνω από την Αργυρή Ακτή» εξηγεί ο Χρήστος Μυλωνάς.

Δείγμα dna έδωσε και ο Στέλιος Μάσχας προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι γονείς του που ο ίδιος τους βρήκε νεκρούς στην κατασκήνωση της ένωσης ορειβατών –φυσιολατρών. «Είχαν προσπαθήσει να σωθούν αλλά πρόλαβαν να κάνουν μόνο 15 μετρα από το σπιτάκι που έμεναν γιατί η μητέρα μου είχε κινητά προβλήματα» λέει και προσθέτει. «Τους βρήκα νεκρούς αγκαλιασμένους , όπως ήταν πάντα...»

Η πραγματικότητα είναι δυσβάσταχτη. Γονείς έμειναν χωρίς παιδιά και παιδιά χωρίς γονείς . Άλλοι έχασαν αδέρφια, φίλους και συναδέλφους. Όλοι τους συναντιούνται στο νεκροτομείο Αθηνών για την οδυνηρή διαδικασία της ταυτοποίησης των θυμάτων.

Η κυρία Ανδριάνα, φτάνει από τους πρώτους και περνάει βιαστικά την είσοδο του νεκροτομείου.

«Έδωσα δείγμα dna γιατί έχω χάσει το παιδί μου 12 ετών .Είναι ο Δημήτρης Αλεξόπουλος που αγνοείται μαζί με τον αδερφό μου Γιάννη Καλεγιαννάκο, τον πατέρα μου Νίκο και τη μητέρα μου Παρασκευή» μας λέει και την ίδια στιγμή προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί. Η ίδια δούλευε και δε βρισκόταν στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας.

«Οι γείτονες μου είπαν πως όταν πλησίαζε η φωτιά ο αδερφός μου και ο γιος μου έτρεξαν να δουν που είναι οι φλόγες. Εγώ προσπαθούσα να επικοινωνήσω με τον αδερφό μου από τις 5.00 αλλά δεν απαντούσε. Για περίπου τρεις ώρες το κινητό του χτυπούσε αλλά μετά νέκρωσε. Λείπει το αυτοκίνητο και υποθέτω ότι έφυγαν και οι τέσσερις μαζί για να σωθούν , ωστόσο ούτε το αυτοκίνητο έχει βρεθεί» επισημαίνει.

Λίγο αργότερα βγαίνει από το νεκροτομείο μέσα σε λυγμούς η Γιούλη Μάλενα. Μόλις της έχουν επιτρέψει να δει τη σορό της μητέρας της και ήδη έχει ταυτοποιηθεί με το δικό της dna.

«Δεν γνώρισα τη μανούλα μου , την είδα και δεν τη γνώρισα, είχε παραμορφωθεί » λέει στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος". Όπως εξηγεί, η 73χρονη  μητέρα της μαζί με την 13χρονη ανιψιά της είχαν πάει για μπάνιο στην Αργυρή ακτή , όπου χάθηκαν και οι περισσότερες ζωές.

«Ήταν σε μια καφετέρια αλλά άρχισαν να καίγονται τα δοκάρια και να πέφτουν κάτω. Έτσι βούτηξαν μαζί με τη μικρή στη θάλασσα. Ξέρω ότι το μόνο που την ένοιαζε ήταν να σωθεί η εγγονή της αλλά και η ίδια ήταν δυνατή, δεν ξέρω γιατί δεν τα κατάφερε . Πνίγηκε έχοντας στην πλάτη της το σακίδιο με τα προσωπικά της είδη .Έτσι βρήκαν οι αρχές τα στοιχεία της και ξέραμε από την αρχή ότι δε ζει».

Με πληροφορίες από Ελεύθερο Τύπο 

Φωτό: Ευρωκίνηση
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook