Ο Ηλίας Μόσιαλος σταματάει να ενημερώνει για τον Κορονοϊό- Τι συνέβη ποιούς δυσαρέστησε

Γράφει ότι παίρνει ένα διάλειμμα μεγάλης διαρκείας και θυμίζει τις προειδοποιήσεις του

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
μοσιαλος

Με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής της Δημόσιας Υγείας στο πανεπστήμιο του London School of Economics δηλώνει ότι σταματάει να ενημερώνει για τον κορονοϊό και παίρνει διάλειμα. Αιτία όπως προκύπτει και από την ανάρτηση είναι ότι με τις παρεμβάσεις του δυσαρέστησε πολλούς και άφησε να φανεί ότι μπορεί να επιστρέψει στην πολιτική.

Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις του Ηλία Μόσιαλου προκάλεσαν το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και της πολιτικής ηγεσίας, ενώ ο καθηγητής του LSC παρενέβη με skype και στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου.

Από τις παρεμβάσεις του που προκάλεσαν πολλά σχόλια ήταν αυτή για την Εκκλησία που φάνηκε να διστάζει να πεί το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της Θείας Κοινωνίας. Ο ίδιος απαντά ότι προειδοποίησε τις ευπαθείς ομάδες που μετέχουν του εκκλησιασμού να αποφεύγουν να το κάνουν αφού η ιός μεταδίδεται και μόνο από την παρουσία τους στην Εκκλησία την Κυριάκη.

Εγραψε ο Ηλίας Μόσιαλος:

Τελευταία ανάρτηση περί κορωνοιού και παίρνω ένα διάλειμμα μεγάλης διαρκείας όσον αφορά στην ενημέρωση για τις εξελίξεις.

-Εδώ και ένα μήνα τονίζω την ανάγκη για επαρκή προετοιμασία για να αντιμετωπίσουμε την απειλή.
- Παράλληλα κατέθεσα έγκαιρα συγκεκριμένες (όχι γενικά και αόριστα) προτάσεις στη σύσκεψη που οργανώθηκε υπό την προεδρεία του Πρωθυπουργού. Προτάσεις, όχι εκκλήσεις μόνο. Οι περισσότερες έχουν υλοποιηθεί. Προτάσεις κατέθεσαν βέβαια και πολλοί άλλοι επιστήμονες. Η κυβέρνηση έχει θεσμούς, ακούει τους ειδικούς και συνθέτει τις προτάσεις τους. Αυτό κάνει κάθε σωστή κυβέρνηση.
- Έδωσα έμφαση στη σημαντική ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας. Είπα ότι τώρα προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας και όχι η περαιτέρω μείωση των φόρων. Αυτό δυσαρέστησε πολλούς φίλους στο κεντροδεξιό φάσμα του πολιτικού συστήματος.
- επισήμανα την ανάγκη σύμπλευσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Χαίρομαι που έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
- δεν υποτίμησα τους κινδύνους από το νέο ιό. Δεν είναι ούτε απλή γρίπη όπως λένε μερικοί ούτε θα είναι η συντέλεια του κόσμου. Οι επιπτώσεις όμως για τις ευπαθείς ομάδες θα είναι μεγάλες αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά του ιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- έδωσα έμφαση στα ζητήματα προσωπικής ευθύνης. Έκανα μια σκληρή δήλωση για τους καρναβαλιστές στην Πάτρα γιατί θεωρώ ότι αν ο καθένας μας ερμηνεύει τους νόμους και τις συστάσεις της πολιτείας με το δικό του τρόπο θα αποτύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της νόσου. Παράλληλα τόνισα ότι σε καμία περίπτωση, και χωρίς επιστημονικά δεδομένα, δεν μπορώ να συνδέσω την εμφάνιση κρουσμάτων στην Πελοπόννησο με τους καρναβαλιστές.
- Για τα σχολεία και πανεπιστήμια ήμουν επίσης σαφής. Δεν πρότεινα να κλείσουν εδώ και τώρα. Και σίγουρα δεν είπα να κλείσουν όλες οι δραστηριότητες. Δεν θα πρέπει να σταματήσουν οι ερευνητικές και διοικητικές δραστηριότητες και η προετοιμασία του εκπαιδευτικού έργου. Είπα επίσης με σαφήνεια ότι την απόφαση, αν χρειαστεί, θα την πάρουν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου. Αυτοί θα αποφασίσουν και το πότε. Αν όμως εκτιμηθεί ότι πρέπει να έχουμε μέτρα στον τομέα αυτό τότε πρέπει να δράσουμε άμεσα.
- Τονίζω συνέχεια την εμπιστοσύνη μου στο ΕΣΥ, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο υγείας. Αντιμετώπισα τους λειτουργούς του συστήματος υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς, μαίες, υγειονομικούς, διοικητικούς) με άπειρο σεβασμό για το έργο που προσφέρουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


- Στο επίμαχο θέμα της εκκλησίας ήμουν σαφής. Χωρίς έντονο λόγο και με σεβασμό στους θεσμούς και τους πιστούς είπα: οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστών - πολλοί ηλικιωμένοι) δεν πρέπει να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Παρουσίασα τα επιστημονικά δεδομένα (αυτά που έχουμε) για τη θεία κοινωνία που μπορεί να αρέσουν η να μην αρέσουν. Αλλά αυτά είναι. Δεν τα κρύβω. Είπα όμως ταυτόχρονα ότι εδώ και 21 χρόνια δεν έχουμε δεδομένα και ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο ιό. Και κατέληξα λέγοντας ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο (το οποίο είναι βέβαιο) τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα πρέπει να γίνει. Με επαγωγικό τρόπο και με σεβασμό στους πιστούς και παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας και τη μεγάλη επιρροή της, είπα στην ουσία ότι δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία. Ναι δεν κατηγόρησα την εκκλησία ούτε σήκωσα το δάκτυλο στους πιστούς. Δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αυτό. Σε συνθήκες κρίσης και όταν κανείς από τους ειδικούς η την πολιτεία δεν λέει κάτι για το θέμα της εκκλησίας πήρα με ήπιο αλλά σαφή τρόπο θέση. Επίσης το να λέω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες) που πάνε στις εκκλησίες (πολλοί πιστοί που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες πάνε σπάνια) δεν θα πρέπει να πάνε είναι πολύ πιο ριζοσπαστική πρόταση από πολλές άλλες. Η στάση μου δυσαρέστησε κάποιους αλλά η ευθύνη όσων είμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης είναι λίγο διαφορετική από το να γράφεις σχόλια στο Facebook και να πυροβολείς προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τον τελευταίο μήνα η προσέγγιση μου ήταν αυστηρά επιστημονική. Προσπάθησα να απευθυνθώ στο σύνολο των Ελλήνων και όχι μόνο σε αυτούς που εύκολα θα συμφωνούσαν με τις απόψεις μου. Έδειξα μεγάλο σεβασμό σε όλες τις παρεμβάσεις μου (με μια εξαίρεση - παραβίαση νόμων) σε όλους τους πολίτες που έχουν διαφορετική στάση από εμένα σε πολλά θέματα. Προσπάθησα να περάσω μηνύματα για το τι να κάνουμε μιλώντας σε ευρύ και όχι στενό ακροατήριο. Πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το καλό της πατρίδας μας. Όπως τόνισα και εχθές τώρα επιστρέφω στα ακαδημαϊκά μου καθήκοντα. Είμαι πάντα στη διάθεση της πολιτείας αν χρειαστούν τη γνώμη μου. Και ναι, δεν επιστρέφω στην πολιτική. Δεν έκανα ότι έκανα για προσωπικές επιδιώξεις. Η χώρα μας χρειάζεται πολλά διαφορετικά παραδείγματα δημόσιας προσφοράς και συμπεριφοράς. Και ελπίζω να συνέβαλα σε αυτή την κατεύθυνση. Θα κάνω ενημερώσεις για το θέμα του ιού όταν χρειάζεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 28 Σεπ 2020 | 14:45

Μέρκελ: Πολύ ανήσυχη με τον κορονοϊό στη Γερμανία- "Τα Χριστούγεννα θα έχουμε 20.000 κρούσματα την ημέρα"

Μεγάλη ανησυχία εκφράζει η Ανγκελα Μέρκελ για την εξέλιξη του κορονοϊού, προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, τα Χριστούγεννα θα έχει η χώρα 20.000 κρούσματα την ημέρα

28 Σεπ 2020 | 14:34

Ο κορονοϊός έχει θράσος να προκαλέσει τον Zlatan Ibrahimovic

Ο Covid-19 μάλλον τα έβαλε με τον λάθος άνθρωπο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2020 | 14:16

Κορονοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Σεπ 2020 | 13:55

Κορονοϊός - Δήμος Αθηναίων: Τα έξι νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας

Νέα δέσμη ενεργειών στην Αθήνα για την πανδημία του κορονοϊού από τον Δήμο Αθηναίων, το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία.

28 Σεπ 2020 | 13:30

Κορονοϊός: Συγκλονίζει ασθενής μετά από 5 ημέρες σε κώμα: "Οσοι δεν πιστεύουν στον ιό να με διαγράψουν από φίλο τους"

Συγκλονίζει ασθενής με την ανάρτησή του για τον κορονοϊό, ύστερα από 5 ημέρες που ήταν σε κώμα στην εντατική

ΕΧΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 13:00

Κορονοϊός: Επιστρέφει εκτάκτως στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο με τα 12 κρούσματα [εικόνες]

Με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας στο λιμάνι του Πειραιά θα δέσει τελικά το κρουαζιερόπολοιο Mein Shiff 6 στο οποίο υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού.

ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ 28 Σεπ 2020 | 12:18

Κορονοϊός - Μόσιαλος: O κίνδυνος δεν είναι στις πλατείες αλλά στα Μέσα Μεταφοράς

Για τον λόγο που πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το λοκνταουν μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος καθηγητής πολιτικής της υγείας LSE.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 28 Σεπ 2020 | 11:43

Κορονοϊός: Στη Λακωνία εκτάκτως Τσιόδρας και Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας - Μετά τα κρούσματα σε εργάτες γης

Στη Λακωνία μεταβαίνει ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, και τον Σωτήρη Τσιόδρα.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ 28 Σεπ 2020 | 11:30

Αγωνία για τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης - Τι αναφέρει το νεότερο ιατρικό ανακοινωθέν

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο.

15 ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΣΕ 24 ΩΡΕΣ 28 Σεπ 2020 | 11:29

Κορονοϊός στην Τσεχία: 1.305 νέες περιπτώσεις σε 24ώρες στην Τσεχία - Η δεύτερη στην Ευρώπη σε αριθμό κρουσμάτων

O αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν μικρότερος από του Σαββάτου, ωστόσο παραμένει υψηλός. Η Τσεχία είναι η 2η πληγείσα χώρα στην Ευρώπη.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΜΠ 28 Σεπ 2020 | 11:19

Κορονοϊός: Ένα βήμα πριν το lockdown η Βρετανία- Οι Βρετανοί αντιδρούν στο κλείσιμο των πάμπ

Περαιτέρω απαγόρευση των κοινωνικών επαφών μεταξύ νοικοκυριών, ανακοίνωσε η υφυπουργός Υγείας Έλεν Γουάτλι.

ΤΟ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ MEIN SHIFF 6 28 Σεπ 2020 | 11:16

Κορονοϊός: Συναγερμός για 12 κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με 1.000 επιβάτες - Ενημερώθηκε ο Χαρδαλιάς

Επιστρέφει στο λιμάνι του Ηρακλείου, από τη Μήλο όπου βρίσκεται, το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff 6, καθώς εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού στο πλήρωμα.

ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 28 Σεπ 2020 | 10:27

Εννέα μήνες κορονοϊός - Το χρονικό: Πώς από τους 1.000 νεκρούς τον πρώτο μήνα φτάσαμε στο ένα εκατομμύριο

Από τις 11 Ιανουαρίου του 2020 μέχρι σήμερα, ένας γολγοθάς της ανθρωπότητας.