O «Kαλλικράτης» της ΕΛΑΣ. Ποια αστυνομικά τμήματα θα καταργηθούν

Το «τσεκούρι» στις αστυνομικές υπηρεσίες σε κάποιες περιοχές θα ξεπεράσει το 50%, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων από τα μισθώματα κτιρίων & προσωπικού.

O «Kαλλικράτης» της ΕΛΑΣ. Ποια αστυνομικά τμήματα θα καταργηθούν

Το Καλλικρατικό «κούρεμα» των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, ξεκινά σήμερα με τη σταδιακή παρουσίαση των προτάσεων από αξιωματικούς διοικητές αστυνομικών διευθύνσεων της περιφέρειεας, προς την πολιτική και αστυνομική ηγεσία.

Ήδη από περικοπές των μισθωμάτων κτιρίων που στεγάζονταν αστυνομικές υπηρεσίες εξοικονομήθηκαν 400.000 ευρώ ετησίων ενοικίων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πως αυτό το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατ.

Το «τσεκούρι» στις αστυνομικές υπηρεσίες αναμένεται σε κάποιες περιοχές να ξεπεράσει το 50%, στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων από τα μισθώματα των κτιρίων και αστυνομικού προσωπικού που θα διατεθεί σε αποδυναμωμένα αστυνομικά τμήματα και τμήματα ασφαλείας. Το «στοίχημα» για την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης είναι η διαμόρφωση ακλόνητων επιχειρημάτων για την επιτακτική ανάγκη αυτών των καταργήσεων και συμπτύξεων αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία θα πείσουν τοπικούς φορείς και κατοίκους περιοχών, για την καλύτερη αστυνόμευση και αποτελεσματικότερη ανταπόκριση στις ανάγκες τους.

Οι σχετικές εισηγήσεις των αστυνομικών διευθυντών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι πλήρεις στις περισσότερες περιπτώσεις και θα παρουσιαστούν αναλυτικά με... power point, ηλεκτρονική μορφή και αναλυτικά στοιχεία με τα πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών, χάρτες και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας σε αυτές. Πηγές του αρμόδιου υπουργείου αναφέρουν πως ήδη από τις περικοπές των μισθωμάτων κτιρίων που στεγάζονταν αστυνομικές υπηρεσίες εξοικονομήθηκαν 400.000 ευρώ ετησίων ενοικίων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη πως αυτό το ποσό μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατομμύριο ευρώ.

O «Kαλλικράτης» της ΕΛΑΣ. Ποια αστυνομικά τμήματα θα καταργηθούν

«Αγκάθι» στην σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση είναι τα πολυετή συμβόλαια μίσθωσης κτιρίων στέγασης αστυνομικών υπηρεσιών, τα οποία πολύ δύσκολα μπορούν να «σπάσουν» χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, οπότε εξετάζεται οι συννενώσεις υπηρεσιών να γίνεται σε τέτοια κτίρια.

Από τα 110 αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων

Σε... σκάνδαλο εξελίσσεται η υπόθεση στέγασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αερολιμένα Αθηνών, καθώς τα ετήσια ενοίκια στα κτίρια της διαχειρίστριας εταιρείας, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεπερνά το 1.200.000 ευρώ.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της διεύθυνσης στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στο Μαρκόπουλο, αν και αυτή η εκδοχή μοιάζει αποδυναμωμένη εξαιτίας της απόστασης και της αδυναμίας έγκαιρης ανταπόκρισης. Το οξύμωρο είναι πως η αντίστοιχη στέγαση του Πυροσβεστικού κλιμακίου σε εγκαταστάσεις του αεροδρομίου είναι... δωρεάν, ενώ και η μισθοδοσία των πυροσβεστών γίνεται από την εταιρεία, όπως οι διεθνοί οργανισμοί πυρασφάλειας το επιτάσσουν.

Οι προτάσεις αναδιάρθρωσης για τα Αστυνομικά Τμήματα, τα Τμήματα Ασφαλείας και τους Αστυνομικούς Σταθμούς της Αττικής αναμένεται να κατατεθούν στις 20 Οκτωβρίου από τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 110 αστυνομικά τμήματα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, περίπου 50 θα κλείσουν και θα συμπτυχθούν με άλλα όμορων δήμων, που βρίσκονται σε κοντινές χιλιομετρικές αποστάσεις. Από τα 94 Τμήματα Ασφαλείας, θα μείνουν τα 65, ενώ ολοκληρωτικό φαίνεται να είναι το «μαχαίρι» στους 18 Αστυνομικούς Σταθμούς, που βρίσκονται στα όρια ευθύνης της ΓΑΔΑ. Στόχος της αναδιάρθρωσης είναι το αριθμητικό σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών να βρίσκεται κοντά σε αυτό των 66 δήμων της Αττικής και να εξοικονομηθούν περίπου 1.000 αστυνομικοί. «Δεν είναι δυνατόν σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής να υπάρχουν 20 δήμοι και να έχουμε 32 αστυνομικά τμήματα και 3 αστυνομικούς σταθμούς, πολλά από τα οποία υπολειτουργούν, με ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιχειρώντας να αιτιολογήσουν το… ψαλίδι του Καλλικράτη!

Ενδεικτικά, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών τα τμήματα από 22 γίνονται 15. Ενσωματώνονται τα Α.Τ. Καισαριανής και Ζωγράφου, Δάφνης και Αγίου Δημητρίου, ενώ διατηρούνται αυτά της Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Νέας Σμύρνης και Γαλατσίου. Στην αστυνομική διεύθυνση Πειραιά τα τμήματα από 25 γίνονται 19, ενώ συνενώνονται αυτά της Καλλίπολης και Δημοτικού Θεάτρου, Δραπετσώνας και Κερατσινίου, Μοσχάτου και Ταύρου, ενώ γίνονται Α.Τ. Τροιζηνίας οι αστυνομικές υπηρεσίες σε Μέθανα, Γαλατά και Δρυόπη.

Στην βορειοανατολική Αττική τα τμήματα από 39 γίνονται 19 και συνενώνονται σε ένα αυτά του Αγ. Στεφάνου-Καπανδριτίου-Φρουρά Τατοΐου, Μαρούσι-ΟΑΚΑ, Αρτέμιδα-Σπάτα, Βριλήσσια-Μελίσσια-Πεντέλη, Νέο Ηράκλειο-Πεύκη, Κηφισιά- Νέα Ερυθραία-Εκάλη-σταθμός Νέας Κηφισιάς, Νέα Μάκρη-Μαραθώνα, Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα, τα δύο τμήματα της Νέας Ιωνίας σε ένα, Γέρακας-Παλλήνη, Παιανία-Γλυκά Νερά, Χολαργός-Παπάγου, Ψυχικό-Φιλοθέη-Νέο Ψυχικό, Ωρωπός-Κάλαμος-Αυλώνας.

Στη νοτιοανατολική Αττική από 15 τα τμήματα γίνονται 10 και ενσωματώνονται το πρώτο και το δεύτερο Γλυφάδας, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Αναβύσσου-Καλυβίων, Κερατέας-Λαυρίου ενώ καταργούνται οι σταθμοί σε Πόρτο Ράφτη, Σούνιο και Σαρωνίδα.

Στη δυτική Αττική τέλος, τα τμήματα τάξης και ασφάλειας από 22 γίνονται 16, ενώ συγχωνεύονται τα δύο τμήματα του Αιγάλεω, Λιόσια-Ζεφύρι, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, το πρώτο τμήμα Αχαρνών-Θρακομακεδόνες, Μέγαρα-Κινέττα-Νέα Πέραμος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 03 Δεκ 2020 | 07:57

Τσουνάμι 1.072.575 ελέγχων το Νοέμβριο από την αστυνομία: 18.692 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων

Περισσότεροι από 1.000.000 έλεγχοι τον Νοέμβριο - Πάνω από 3.000 οι καταγγελίες- Δεύτερος αστυνομικός νεκρός από κορονοϊό.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 46 02 Δεκ 2020 | 16:00

Κορονοϊός: Συναγερμός στις φυλακές Λάρισας - Εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα

Δεκάδες κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Λάρισας.

ΑΝΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ 02 Δεκ 2020 | 07:43

Κορονο-αντίμετρα ενόψει μπαράζ εορτών Αγίων του Δεκεμβρίου: Επαφές Χρυσοχοΐδη με ιεράρχες και δημάρχους

Μετά το δυσάρεστο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου η αστυνομία έχει αλλάξει στρατηγική.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑ 02 Δεκ 2020 | 07:37

Έγκλημα στη Σαντορίνη: Πώς ο 20χρονος σκότωσε τον ξενοδόχο για 200 ευρώ - Έρευνα αν τον έκαψε νεκρό ή ζωντανό

Ένα χρέος 200 ευρώ ήταν η αφορμή που όπλισε τον 20χρονο, που επισκέφτηκε το θύμα το πρωί της Παρασκευής στο ξενοδοχείο της Σαντορίνης.

"ΘΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΣΟΥ ΣΠΑΣΩ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ" 01 Δεκ 2020 | 08:09

Κέντρο... διανομής ναρκωτικών η Γκράβα - Πάνω από 850 συναλλαγές - Ο αρχηγός "Μάρκος" και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι [εικόνες]

Τα πλοκάμια της συμμορίας ναρκωτικών που δρούσε στη Γκράβα έφταναν μέχρι την Καλαμάτα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 01 Δεκ 2020 | 07:51

Νέες αποκαλύψεις για το θάνατο του 69χρονου ξενοδόχου στη Σαντορίνη: Τον "έλουσαν" με έυφλεκτο υγρό και τον έκαψαν

Στον χώρο του ξενοδοχείου στη Σαντορίνη υπήρχε χρηματοκιβώτιο, το οποίο ήταν άθικτο, ενώ δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη παραβίασης.

5.122.235 ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ 204 ΜΕΡΕΣ 30 Νοε 2020 | 07:55

Μπαράζ ελέγχων στην Αττική, αλλά η επαρχία βγήκε εκτός ελέγχου: Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει τα στραβά μάτια στους ντόπιους

"Έκτακτα" γλέντια, γιορτές, θρησκευτικές τελετές, άσκοπες μετακινήσεις στην κορυφή της λίστας.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 30 Νοε 2020 | 07:53

"Επιδημία" κορονο-πάρτι σε οίκους ανοχής, παράνομα γυμναστήρια σε ταράτσες και κουρεία

Οίκοι ανοχής, γυμναστήρια στην ..ταράτσα και παραβάτες που δε ...φοβούνται τον κορονοϊό.

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ 30 Νοε 2020 | 07:45
ΚΡΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ 29 Νοε 2020 | 23:17

Συνελήφθη ο Νότης Σφακιανάκης - Στην κατοχή του βρέθηκε όπλο και κοκαΐνη

Στο αυτοκίνητο του Νότη Σφακιανάκη οι αστυνομικοί βρήκαν δύο γραμμάρια κοκαΐνης, ένα πιστόλι και ένα tazer.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 27 Νοε 2020 | 12:28

Βουτιά θανάτου στο κέντρο της Αθήνας: Ανδρας έπεσε από τον έκτο όροφο κτιρίου

Βουτιά θανάτου, από κτίριο στην οδό Παπαρηγοπούλου έκανε ένας άνδρας το πρωί της Παρασκευής.

ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ 27 Νοε 2020 | 07:53

Μπαράζ ελέγχων της αστυνομίας: "Καθιστό" take away στην Κρήτη, παράνομη λειτουργία γυμναστηρίων και... παντοπωλείων

Η "κόκκινη" λίστα του επιδημιολογικού χάρτη της Ελλάδας και η προέλευση των κρουσμάτων.

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 401 26 Νοε 2020 | 13:26

Τροχαίο με μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ στο Κολωνάκι: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Σε τροχαίο στο Κολωνάκι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.