
Τυχόν "ποινικές ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του χιμπατζή Μπαζού" στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο θα αναζητήσει η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού, σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια.
Όπως αναφέρει ο κ. Κούγιας, "η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού δια του προέδρου της κύριου Κωνσταντίνου Σισμανίδη και του γενικού γραμματέως της κύριου Γιάννη Κάραλη με εξουσιοδότησε όπως διερευνήσω τυχόν ποινικές ευθύνες για την εν ψυχρώ εκτέλεση του γνωστού στα παιδιά όλης της Αττικής και όλης της Ελλάδος χιμπατζή με το όνομα Μπαζού, ο οποίος δραπέτευσε λόγω των ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπου εξετίθετο. Στους εντολείς μου έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ερωτηματικά για την επιλογή της εκτελέσεως του δυστυχούς ζώου αντί της αναισθητοποιήσεως του από τους αρμοδίους του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου".
Το χρονικό της θανάτωσης του χιμπατζή
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο χιμπατζής που θανατώθηκε ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Kατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και την τάφρο με το νερό που υπάρχει περιμετρικά και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου.
Οι υπεύθυνοι του πάρκου δεν μπόρεσαν να τον πιάσουν και αποφάσισαν να τον θανατώσουν. Το ζώο ύστερα από επεισόδιο με άλλους χιμπατζήδες, έφυγε από το πάρκο. Οι υπέυθυνοι ενεργοποίησαν το πρωτόκολλο ασφαλείας, ενημέρωσαν την αστυνομία και απομόνωσαν τους επισκέπτες. Ο χιμπατζής, με συντονισμένες κινήσεις, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο ασφαλείας. Η εξουδετέρωσή του κρίθηκε απαραίτητη 20 λεπτά αργότερα.

Τι δήλωσε ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
"Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών, υπήρξε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων”, σχολίασε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, για τους λόγους που οι υπεύθυνοι του πάρκου αποφάσισαν τη θανάτωση του ζώου.
"Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση λόγω της κατάστασης του ζώου, που είχε πολύ υψηλή αδρεναλίνη. Βρέθηκε στο πάρκινγκ και έτρεχε" σημείωσε. Σύμφωνα με τον κ. Λεσουέρ, υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων και οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
"Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο" κατέληξε.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr