Follow us

Ο Ντογιάκος βάζει φρένο στην ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις: Αναρμόδια να ενημερώνει τους πολίτες

Γνωμοδότηση εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος. Αναρμόδια η ΑΔΑΕ να ενημερώνει για τις παρακολουθήσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ντογιακος

Με γνωμοδότηση του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, παρεμβαίνει στα σοβαρά νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει από το καυτό ζήτημα των υποκλοπών και των τηλεφωνικών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος σημειώνει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να ενημερώνει πολίτες για τυχόν παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται σε τηλεφωνικούς παρόχους, καθώς την αρμοδιότητα της ενημέρωσης έχει πλέον Τριμελές Όργανο το οποίο αποτελείται από δύο εισαγγελείς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

Σημειώνεται πως η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά το αίτημα τηλεφωνικού παρόχου (ομίλου ΟΤΕ), λόγω του ζητήματος που ανέκυψε με την επίσκεψη κλιμάκιου της ΑΔΑΕ για να διαπιστωθεί η παρακολούθηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου και του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου.

Διαβάστε Επίσης

Κατά τον εισαγγελέα του ΑΠ, η ΑΔΑΕ δεν έχει αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών για ενημέρωση για παρακολούθηση τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς με το νέο νομικό πλαίσιο η αρμοδιότητα αυτή ανήκει σε τριμελές όργανο, που συγκροτείται από δύο εισαγγελικούς λειτουργούς και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ.

"Η ενημέρωση του πολίτη για τη λήψη του συγκεκριμένου μέτρου άρσεως του απορρήτου σε βάρος του για λόγους εθνικής ασφάλειας έχει ανατεθεί πλέον αποκλειστικά στο Τριμελές Οργανο του άρθρου 4 παρά & του νόμου 5002 του 2022, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός λειτουργός. Ουδές άλλος φορέας νομιμοποιείται προς τούτο ούτε και προβλέπεται από το Νόμο, άλλος τρόπος η διαδικασία ενημέρωσης. Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους ώστε να απαντήσει σε θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του Τριμελούς Οργάνου, στο οποίο προεδρεύει Εισαγγελικός Λειτουργός και ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος" αναφέρεται στη σχετική γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου, όπως γράφει το dikastiko.gr.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, η ΑΔΑΕ έχει στη διάθεση της όλες τις διατάξεις για άρση απορρήτου είτε πρόκειται για παρακολουθήσεις της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας είτε για παρακολουθήσεις που διατάσσονται για τη διακρίβωση σοβαρών εγκλημάτων.

"Ολόκληρο το κείμενο των Διατάξεων και των Βουλευμάτων που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου ή απορρίπτουν σχετικό αίτημα, παραδιδόταν αμελλητί στην ΑΔΑΕ και υπό το πρίσμα των διατάξεων του προϊσχύσαντος νόμου 2225 του 1994.

Το κείμενο των εν λόγω Διατάξεων και Βουλευμάτων προβλέπεται και με τη θέση σε ισχύ του νόμου 5002 του 2022 να παραδίδεται και πάλι αμελλητί στην ΑΔΑΕ, σε μη επεξεργάσιμη μορφή με ηλεκτρονικό κρυπτογραφημένο μήνυμα το οποίο καλύπτει τις προϋποθέσεις ασφάλειας του απορρήτου του περιεχομένου του. Οι Διατάξεις και τα Βουλεύματα που αποστέλλονται στην ΑΔΑΕ αποθηκεύονται και τηρούνται σε ειδικά ηλεκτρονικά αρχεία που βρίσκονται σε σύστημα βάσης δεδομένων, όπως προβλέπει ο νόμος".

Διαβάστε Επίσης

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 13 Μαρ 2023 | 15:42

Εντολή Ντογιάκου σε ΟΣΕ: Να σταλούν οι φάκελοι από όλα τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα των τελευταίων 15 χρόνων

Επιστολή Ντογιάκου στον Διοικητή του ΟΣΕ - Ζητά να μάθει πόσα θανατηφόρα σιδηροδρομικά δυστυχήματα έγιναν τα τελευταία 15 χρόνια.

07 Μαρ 2023 | 20:15

Ο ΣΥΡΙΖΑ για Ντογιάκο: Ελπίζουμε να διατάξει έρευνες για τα 11 σιδηροδρομικά ατυχήματα από το 2020 έως το 2023

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την έρευνα που διέταξε ο Ισ. Ντογιάκος για το δυστύχημα του 2017 στο Αδενδρο

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 07 Μαρ 2023 | 17:30

Ο Ντογιάκος "ξεθάβει" τη δικογραφία με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο το 2017, επί ΣΥΡΙΖΑ - Η σχέση με τα Τέμπη

Το 2017 έχασαν τη ζωή τους στο Άδενδρο τρεις άνθρωποι μετά από τον εκτροχιασμό τρένου - Το πόρισμα και το αίτημα Ντογιάκου.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 06 Μαρ 2023 | 10:41

Επιστολή Μητσοτάκη σε Ντογιάκο: Να δοθεί η έρευνα σε ανώτατο δικαστή, να ψάξει και τα συστήματα ασφαλείας που δεν υπήρχαν

Επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, για την τραγωδία των Τεμπών.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 02 Μαρ 2023 | 14:09

Νέα παρέμβαση Ντογιάκου για τα Τέμπη: Να μην περιοριστούν οι ευθύνες - Να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι όποιοι και αν είναι

Την γρήγορη απόδοση των ευθυνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητά με νέα παρέμβαση του ο Ισίδωρος Ντογιάκος.

ΑΝΩΤΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ 01 Μαρ 2023 | 09:52

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Παρέμβαση Ντογιάκου για τα αίτια - Στον εισαγγελέα Λάρισας η εποπτεία των ερευνών

Για το δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη ο Ισίδωρος Ντογιάκος ανέθεσε την εποπτεία των ερευνών στον εισαγγελέα Λάρισας.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ PEGA 28 Φεβ 2023 | 11:59

Predator: Στάλθηκαν 300 κακόβουλα sms σε 100 διαφορετικούς στόχους, λέει ο Μενουδάκος της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα

Ο Κ. Μενουδάκος μιλώντας στη συνεδρίαση της PEGA ανέφερε ότι στάλθηκαν σε 100 άτομα τουλάχιστον 300 sms με το predator.

ΛΟΓΩ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ 24 Φεβ 2023 | 17:33

Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν 4 δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων

Μέσα σε διάστημα 11 μηνών, από την πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, έχουν απολυθεί οριστικά από το δικαστικό σώμα 24 δικαστές και εισαγγελείς.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 21 Μαρ 2023 | 23:10

Σοκ: Πέθανε ξαφνικά 42χρονος μπασκετμπολίστας - Κατέρρευσε στα αποδυτήρια

Τον Τάσο Μπαλάφα εντόπισε χωρίς τις αισθήσεις του η σύζυγός του Ελένη Ευμορφοπούλου

ΑΠΟ ΤΟ STAR 21 Μαρ 2023 | 22:37

"Μαρία Τσάλλα": Πώς κάλυπτε τα ίχνη της η Ρωσίδα κατάσκοπος - Δεν ήθελε φωτογραφίες, "έχανε" συνεχώς το laptop της

Η Ιρίνα Σμίρεβα παρουσίαζε ένα προφίλ με πολλά οικογενειακά δράματα και ουδεμία σχέση φυσικά με τη Ρωσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Μαρ 2023 | 21:54

Σιδηρόδρομος: Ξανά στις ράγες τα τρένα και ο προαστιακός από αύριο με αυστηρά μέτρα - Ποια δρομολόγια θα γίνουν

Από αύριο ξεκινούν περιορισμένα δρομολόγια στα τρένα και τον προαστιακό με αυστηρά μέτρα ασφάλειας - Ποιο είναι το πρώτο δρομολόγιο από Πειραιά - Με περισσότερους σταθμάρχες και μηχανοδηγούς

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 21 Μαρ 2023 | 21:23

Τέμπη: Άμεσα θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις που θα επιδικάζονται για συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες

Tο νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα παρέχεται δωρεάν νομική βοήθεια σε συγγενείς θυμάτων και επιζώντων που θέλουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 Μαρ 2023 | 20:57