Ο όρκος κατά... του εχθρού που έδινε η «Ομάδα Ε»

Όρκο πίστης και «αιώνιας μάχης για την εξόντωση των εχθρών της Ελλάδας» έδιναν τα μέλη της «ομάδας Ε», η οποία κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ο όρκος κατά... του εχθρού που έδινε η «Ομάδα Ε»

Όρκο πίστης και «αιώνιας μάχης για την εξόντωση των εχθρών της Ελλάδας» έδιναν τα μέλη που ήθελαν να ενταχθούν στην «ομάδα Ε», η οποία κατηγορείται για βομβιστικές επιθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος στην Καλαμάτα και στο άγαλμα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο Μυστρά.

Ο χειρόγραφος όρκος, ο οποίος δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», υπογράφεται από τα πέντε άτομα που συνελήφθησαν για συμμετοχή στην οργάνωση και συμπεριλαμβάνεται στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης. Με τον τρόπο αυτόν «βαφτίζονταν» στην ιδεολογία της «ομάδας Ε». Στο τέλος του όρκου ο καθένας τους ζωγράφιζε ένα αποκρυφιστικό σύμβολο.

«Ορκίζομαι στον θεό μου Ζευ ότι θα μάχομαι και θα πολεμώ για να ελευθερωθεί η Πατρίς Ελλάς και το γένος των Ελλήνων. Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό να εξοντώσω οποιονδήποτε εχθρό της Ελλάς και των Ελλήνων που αποικούν στην Ελλάς», γράφει ο όρκος.

Οι πέντε άνδρες (ένας ηλεκτρονικός, ένας πρώην ειδικός φρουρός, ένας κτηνοτρόφος, ένας σεκιουριτάς και ένας σερβιτόρος), οι οποίοι προφυλακίστηκαν για τις βομβιστικές επιθέσεις της 23ης Οκτωβρίου 2015, ήταν πεπεισμένοι ότι θα γίνει πόλεμος στην Ελλάδα. «Αν όχι μέσα στους επόμενους μήνες σίγουρα μέσα στο 2016 θα γίνει πόλεμος», φέρονται να είπαν στους αστυνομικούς. Στις επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν αρχαιοελληνικά ψευδώνυμα, τα οποία δεν αποκάλυψαν στους αξιωματικούς.

Ως «μέντορας» των μελών εμφανίζεται ο 52χρονος ηλεκτρονικός από το Αγρίνιο, ο οποίος ήταν και ο διαχειριστής της ιστοσελίδας «omada-epsilon.blogspot.com» μέσω της οποίας διακήρυτταν την ακραία ιδεολογία τους. «Μας έμαθε περισσότερα από όσα ξέραμε. Μας έμαθε ποιο αίμα κυλάει στις φλέβες μας», είπε ένας από τους συλληφθέντες για τον 52χρονο, ο οποίος ζούσε μαζί με τη σύντροφό του στο Αγρίνιο.

«Πρόκειται για άτομο με μεγάλη πειθώ. Μας εντυπωσίασε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης η ευφράδειά του. Μπορεί να πει με πειστικότητα κάτι που αντικειμενικά μπορεί να είναι ασυνάρτητο. Εκτιμώ ότι βρίσκονταν στην αρχή της δράσης τους. Είχαν γνώσεις ανταρτοπόλεμου και σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς που εξέτασαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που έφτιαξαν είχαν γνώσεις και στην κατασκευή βομβών. Δεν μας αποκάλυψαν τα ψευδώνυμά τους, ούτε τους τρόπους επικοινωνίας τους. Αναμένουμε την άρση απορρήτου για περισσότερα στοιχεία», λέει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στις έρευνες.

Στην κατάθεσή του «μέντορα» της «ομάδας Ε», η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία που αποκάλυψε ο "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αναφέρεται: «Είμαι Έλληνας πατριώτης και αγαπώ το θεό μου. Επικαλούμαι το άρθρο του Συντάγματος που λέει ότι είμαι υποχρεωμένος να συντελώ στην άμυνα της πατρίδας. Χτυπήσαμε την Τράπεζα της Ελλάδος γιατί όπως και οι άλλες τράπεζες καταπατούν τις περιουσίες μας. Οι πέντε μας οραματιζόμασταν μία επανάσταση για την απελευθέρωση της πατρίδας μας σε μία περίοδο που αυτή βρίσκεται σε δεινή θέση και ο λαός έχει καταδυναστευτεί. Έτσι, αποφασίσαμε να δράσουμε από κοινού (…) Με τους συναγωνιστές μου ήρθαμε βράδυ στην Καλαμάτα, πόλη που είναι σύμβολο της επανάστασης. Νωρίτερα οι συναγωνιστές μου με πήραν με το αυτοκίνητο από το Αγρίνιο, όπου ζω με γυναίκα την οποία πρόκειται να παντρευτώ. Περάσαμε το βράδυ στο πατρικό μου σπίτι».

Ταξίδια και έρευνες

Ο μεγαλύτερος φόβος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να υπάρχουν και άλλοι «πυρήνες» της «ομάδας Ε», οι οποίοι αποτελούνται από άτομα που δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τις Αρχές – όπως και οι συλληφθέντες- αλλά μπορεί να έχουν όπλα και να εκπαιδεύονται στην κατασκευή βομβών.

Για το λόγο αυτό στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι συναναστροφές των πέντε κατηγορουμένων πριν την 23η Οκτωβρίου. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι τα μέλη της «ομάδας Ε» πραγματοποιούσαν ταξίδια σε όλη την Ελλάδα –πλην της Αττικής – για να συναντήσουν υποψήφια μέλη. Δύο από τα πιο πρόσφατα ταξίδια τους έγιναν στην Αρκαδία και στη Θεσσαλονίκη. Για τις επαφές τους έχουν ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, υπό το φόβο εκδήλωσης απρόσμενων ενεργειών από ανάλογες ομάδες.

Ολόκληρος ο όρκος

«Πατέρα Ζευ εισάκουσε τον υιό σου και αυτά πράξε. Ορκίζομαι εις ένα μοναδικό θεό Ζευ και στη μητέρα Ελλάς αιώνια πίστη, αδελφότητα με τα αδέλφια μου, τους Ελλάνιους Υιούς. Ορκίζομαι να μην προδώσω τα αδέλφια μου στην Έψιλον Ευ. Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό και στον θεό μου Ζευ ότι θα μάχομαι και θα πολεμώ με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο για να ελευθερωθεί η Πατρίς Ελλάς και το γένος των Ελλήνων και για να παραμένουν ελεύθεροι, για όσο μπορώ και ζω. Ορκίζομαι σε ότι έχω ιερό να πατάξω και να εξοντώσω οποιονδήποτε εχθρό της Ελλάς και των Ελλήνων που αποικούν στην Ελλάς με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο.

Ορκίζομαι πως δεν θα σταματήσω ποτέ να πολεμώ και να μάχομαι τον εχθρό και να προστατεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η Ελλάς ανήκει μόνο στους Έλληνες. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω οι Έλληνες».

Ο όρκος κατά... του εχθρού που έδινε η «Ομάδα Ε»
Ο όρκος κατά... του εχθρού που έδινε η «Ομάδα Ε» - εικόνα 2

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» 16 Οκτ 2021 | 09:23

Λέκκας: Πάνω από 75 εκατομμύρια τόνοι νερού σε Αττική, Εύβοια και Ηλεία - "Σωστό το κλείσιμο του Κηφισού"

Περισσότεροι από 75.000.000 τόνοι νερού έπεσαν στην Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας "Μπάλλος", σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 16 Οκτ 2021 | 08:57

Κακοκαιρία "Μπάλλος": Αγνοούνται δύο προσκυνητές στο Άγιον Όρος - Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση

Αγνοούνται από χθες δύο Ουκρανοί προσκυνητές στο Άγιον Όρος, στη Χαλκιδική

«ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΗΘΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» 16 Οκτ 2021 | 08:33

Ζερεφός: Το φαινόμενο της γρήγορης εναλλαγής ακραίων καιρικών φαινομένων απειλεί

"Οι πολίτες πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο αποσταθεροποιημένο κλίμα", τονίζει ο Χρήστος Ζερεφός

ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ 16 Οκτ 2021 | 08:22

Νέος σεισμός στην Κρήτη: 4,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Ζάκρου

Σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 02:25 στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Κρήτης

ΔΕΙΤΕ 16 Οκτ 2021 | 08:13

Εορτολόγιο: Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Σάββατο 16 Οκτωβρίου

Τι γιορτή είναι σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ 16 Οκτ 2021 | 08:13

Συνεχίζεται το καταστροφικό πέρασμα του "Μπάλλου": Πού θα "χτυπήσει" σήμερα η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες φέρνει για άλλη μία ημέρα η κακοκαιρία "Μπάλλος" - Σε ποιες περιοχές θα φαινόμενα θα είναι έντονα.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ 16 Οκτ 2021 | 08:12

Kακοκαιρία "Μπάλλος": Δύσκολη νύχτα σε Δυτική και Βόρεια Ελλάδα - Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί σε Λαγκαδά, Αγρίνιο και Μεσολόγγι

Τη Δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα χτύπησε η κακοκαιρία "Μπάλλος" - Πενταμελής οικογένεια εγκλωβίστηκε στο Αγρίνιο

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 15 Οκτ 2021 | 22:58

Δύσκολη νύχτα στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής: Μάχη για να μην υπερχειλίσει ξανά το ρέμα [βίντεο]

Μπουλντόζες δημιουργούν αναχώματα - Στόχος να μην σπάσουν ούτως ώστε τόνοι νερού να μην φύγουν προς τα σπίτια στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ 15 Οκτ 2021 | 22:21

Κακοκαιρία Μπάλλος: Ζημιές στο κέντρο διασκέδασης όπου τραγουδάνε Πανταζής και Αδαμαντίδης

Καταστροφές από την κακοκαιρία Μπάλλος υπέστη το νυχτερινό μαγαζί Εμπατή - North - Δεν θα εμφανιστούν σήμερα Λευτέρης Πανταζής και Θέμης Αδαμαντίδης

ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 15 Οκτ 2021 | 22:10

Ο "Μπάλλος" χτύπησε και την Ηλεία: Σε ποιες περιοχές εντοπίζονται προβλήματα

Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφηκαν προβλήματα στις περιοχές της Ηλείας που επλήγησαν από τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού.

15 Οκτ 2021 | 21:50

Μπάλλος: Σε κατάσταση ετοιμότητας η Π.Ε. Έβρου εν όψει των έντονων καιρικών φαινομένων

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου

ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ 15 Οκτ 2021 | 21:41

Κακοκαιρία Μπάλλος: Απίστευτη ποσότητα βροχής στην Αθήνα - 30 εκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στον Κηφισό

Πάνω από 170 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Αθήνας σε ένα διήμερο - Ποιες περιοχές δέχτηκαν το περισσότερο νερό τις τελευταίες 48 ώρες

ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 21:29

Τραγικό τροχαίο στην Θέρμη: Νεκρός άνδρας σε χωράφι - Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο κατεβαίνοντας από λεωφορείο

Ο άνδρας, επιχειρώντας να περάσει το δρόμο, παρασύρθηκε από ΙΧ και κυριολεκτικά εκσφενδονίσθηκε σε παρακείμενο χωράφι