Ο Πακιστανός με τη... Mercedes και τα «τέλεια» διαβατήρια

Το οργανωμένο κύκλωμα εφοδίαζε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες με δελτία αίτησης ασύλου, υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ και τα... τέλεια διαβατήρια. Πως δρούσε.

Ο Πακιστανός με τη... Mercedes και τα «τέλεια» διαβατήρια

Δελτία αιτήσεων ασύλου 300 ευρώ, υπηρεσιακά σημειώματα της Ελληνικής Αστυνομίας 200 ευρώ, κινητά τηλέφωνα από 50 έως 100 ευρώ και κάρτες sim 25 έως 50 ευρώ, ανάλογα το χρόνο ομιλίας. Αυτός ήταν ο τιμοκατάλογος του οργανωμένου κυκλώματος, που εφοδίαζε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες με αμφιβόλου γνησιότητας δελτία αίτησης ασύλου και υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ., όσους έφθαναν στο νησί της Κω.

Τους έλεγαν ότι με αυτά τα έγγραφα αναστέλλουν την απέλασή τους για 6 μήνες και έτσι θα μπορούσαν να φθάσουν στην Ειδομένη.

Το πρωί του Σαββάτου, στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Κω, κατά τη διάρκεια κατάπλου πλοίου, εντόπισαν στο λιμάνι έναν 29χρονο από το Πακιστάν, ο οποίος είχε στην κατοχή του φάκελο με προσυμπληρωμένα και αμφιβόλου γνησιότητας δελτία αίτησης ασύλου και υπηρεσιακά σημειώματα της ΕΛ.ΑΣ. διαφόρων ατόμων. Ακολούθησε επιχείρηση με τη συνδρομή Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών σε δύο ακόμη οικίες στο κέντρο της πόλης, όπου συνελήφθησαν πέντε ακόμη αλλοδαποί. Κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, μεγάλος αριθμός πλαστών υπηρεσιακών σημειωμάτων και εγγράφων καθώς και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και καρτών sim. Χθες το βράδυ ακολούθησαν τρεις ακόμη συλλήψεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 9.

Ο Πακιστανός με την... Μερσεντές

Αντίστοιχο κύκλωμα είχε εξαρθρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Λέσβο, μετά από μυστική επιχείρηση στελεχών της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Είχαν συλληφθεί δέκα άτομα, οκτώ υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αφγανιστάν και μία Ελληνίδα. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρισκόταν ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, υπήκοος Πακιστάν, που, σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Μυτιλήνη, έδειχνε να έχει μεγάλη οικονομική άνεση, έχοντας στην ιδιοκτησία του πολυτελές αυτοκίνητο και κατοικία.

Στο πλαίσιο της έρευνας είχαν βρεθεί δύο σπίτια-εργαστήρια παρασκευής πλαστών εγγράφων, ενώ προέκυψαν ενδείξεις διασύνδεσης του κυκλώματος και με ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο της πόλης. Το πρακτορείο πουλούσε ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες που νωρίτερα είχαν προμηθευτεί πλαστά έγγραφα από τη σπείρα των δουλεμπόρων. Το κύκλωμα προωθούσε καθημερινά στην ηπειρωτική χώρα 400-500 αλλοδαπούς, χωρίς οι τελευταίοι να έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις λιμενικές και αστυνομικές Αρχές στο κέντρο ταυτοποίησης της Μόριας ή αλλού.

Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εντόπιζαν κατά την άφιξή τους στη Λέσβο μέλη του κυκλώματος που είχαν ρόλο «κράχτη». Στη συνέχεια, εφοδίαζαν τους διακινούμενους με πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα εισπράττοντας αμοιβή ύψους 300-400 ευρώ το «κεφάλι». Με ψηφιακή κάμερα έβγαζαν φωτογραφία τους μετανάστες και με μηχανήματα που διατηρούσαν στα δύο εργαστήρια παραγωγής πλαστών εγγράφων του νησιού εξέδιδαν τα παραποιημένα υπηρεσιακά σημειώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, έστελναν τις πλαστές φόρμες με φαξ ή e-mail σε συνεργούς τους που έχουν την έδρα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Τέλεια» διαβατήρια και... φροντιστήριο

Τον Οκτώβριο, είχε σημάνει συναγερμός στα αεροδρόμια της κεντρικής Ευρώπης και Γερμανίας από τα... τέλεια διαβατήρια (original «fake»passport), που κατασκεύαζαν οι πλαστογράφοι των κυκλωμάτων δουλεμπόρων για την διακίνηση μεταναστών, τα οποία δεν ανιχνεύονται πλέον από ελέγχους και ειδικά μηχανήματα.

Η ανησυχία μεγάλωσε από τη διαπίστωση πως περίπου το 1/3 από τους τουλάχιστον 130 μετανάστες που διακινήθηκαν ως «πουλιά» ή «περιστέρια», όπως τους αποκαλούσαν κωδικά τα μέλη κυκλώματος δουλεμπόρων που εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, είχαν διαπράξει σοβαρά αδικήματα στις χώρες προέλευσής τους, και ουσιαστικά άλλαζαν ταυτότητα, ενώ για 4-5 υπήρχαν υποψίες εμπλοκής τους σε δραστηριότητες των τζιχαντιστών του ISIS. Το κύκλωμα επιδείκνυε αξιοσημείωτη «ευελιξία» και ταχύτατα «αντανακλαστικά» προσαρμογής στις μεταβαλλόμενες συνθήκες αύξησης των μεταναστευτικών ροών, ανοίγοντας «υποκαταστήματα» σε Κω και Μυτιλήνη και συνεργασίες με τους Τούρκους δουλεμπόρους.

Η εναέρια διακίνηση γινόταν κυρίως από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και από αυτό της Σαντορίνης. Η χερσαία, μέσα από το «δάσος» ή «jungle», όπως αποκαλούσαν τη διαδρομή οι δουλέμποροι, προωθώντας τους μετανάστες από την Ελλάδα στη ΠΓΔΜ, από εκεί στη Σερβία και στη συνέχεια στην Ουγγαρία.

Ο κάθε αλλοδαπός όφειλε να καταθέσει σε κατάστημα-«εγγυητήριο» ποσό από 2.200 έως 3.000 ευρώ, το οποίο φυλασσόταν εκεί έως την ολοκλήρωση της διακίνησης. Όσοι είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις έπαιρναν το «πράσινο φως» για την επόμενη φάση της διακίνησης που ήταν να βγάλουν φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου προκειμένου οι πλαστογράφοι είτε να φτιάξουν από την αρχή ταξιδιωτικό έγγραφο ή να νοθεύσουν άλλο.

Ο διακινούμενος έπρεπε να επιλέξει ευπρεπή ενδυμασία και να προσαρμόσει την εμφάνισή του βάση της ηλικίας που αναγραφόταν στο πλαστό έγγραφο, δηλαδή να έχει ανάλογο ξύρισμα και κούρεμα για να φαίνεται μικρότερος ή μεγαλύτερος ανάλογα με τα στοιχεία και χαρακτηριστικά του πλαστού διαβατηρίου. Γι αυτό το σκοπό υπήρχαν «συμβεβλημένα» κουρεία και καταστήματα ρούχων.

Ανάμεσα στις προϋποθέσεις διακίνησης ήταν το «φροντιστήριο» ελληνικών, ώστε ο μετανάστης σε ενδεχόμενη συνέντευξη ή έλεγχο που θα υποβαλλόταν στο αεροδρόμιο να μπορεί να παραπλανήσει τις αρχές και να μην μπορεί να διαπιστωθεί η πραγματική του καταγωγή.

Διαβατήρια... computerized

Η πλαστογραφία γίνεται με τη νόθευση γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων ευρωπαϊκών χωρών, τρίτων χωρών με απαραίτητη προϋπόθεση το διαβατήριο που χρησιμοποιείτο ως «βάση» να έχει επικολλημένη ισχύουσα άδεια διαμονής «sticker», ενώ άλλα φτιάχνονται από την αρχή. Η τεχνική που χρησιμοποιούν οι πλαστογράφοι αποκαλείται computerize, και στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας λάθους και στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, δηλαδή του original «fake» passport.

Για το λόγο αυτό οι φωτογραφίες των υπό διακίνηση αλλοδαπών στέλνονται σε ηλεκτρονική μορφή, είτε μέσω Facebook είτε μέσω της εφαρμογής Viber εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ευκρίνεια. Το κόστος κατασκευής ενός τέτοιου εγγράφου με αυτή τη μέθοδο, φθάνει τα 500 ευρώ για την αγορά υλικών, πλαστικοποίησης και εργασίας. Στις περιπτώσεις νόθευσης εγγράφων το κόστος ανέβαινε στα 800 ευρώ γιατί υπήρχε δυσκολία στην εύρεση γνησίων διαβατηρίων.

«Συνοδοί» για την... ζούγκλα

Η χερσαία διακίνηση, πριν κλείσουν τα σύνορα, γινόταν μέσω Π.Γ.Δ.Μ., όπου οι δουλέμποροι συνόδευαν τους μετανάστες από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με λεωφορεία ΚΤΕΛ ή τρένα από τον Σταθμό Λαρίσης. Όταν έφθαναν Θεσσαλονίκη με υπεραστικά λεωφορεία τους οδηγούσαν στο Πολύκαστρο Κιλκίς και από εκεί με άλλα λεωφορεία στους Ευζώνους. Από εκεί αν ήταν κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες οι «συνοδοί» μέσω δασικής περιοχής που αποκαλούσαν «δάσος» ή «jungle» τους προωθούσαν στη Π.Γ.Δ.Μ. Επόμενος σταθμός ήταν η πόλη Lojane στα σύνορα με τη Σερβία, όπου περίμεναν για λίγο έως ότου περάσουν στη Σερβία και από εκεί με άλλο «οδηγό» στην Ουγγαρία.

Η θαλάσσια μεταφορά γινόταν με φουσκωτό σκάφος στα παράλια της Δυτικής Ελλάδας και από εκεί στα ανατολικά παράλια της Ιταλίας. Μετά την αποβίβαση ακολουθώντας οδηγίες των δουλέμπορων κατευθύνονταν στον κοντινότερο χώρο πρώτης υποδοχής όπου συνήθως συλλαμβάνονταν από τις Ιταλικές αρχές.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΥΜΑ ΜΙΑ 50ΧΡΟΝΗ 26 Ιαν 2022 | 09:59

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη: Αναζητείται άνδρας που γρονθοκόπησε τη σύντροφό του στην Ιεράπετρα

Μία 50χρονη γρονθοκοπήθηκε από τον σύντροφό της στην Κρήτη. Η αστυνομία αναζητά τον δράστη.

Ο ΔΡΑΣΤΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. 25 Ιαν 2022 | 10:51

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 23χρονος σκότωσε τον πατέρα του

Οικογενειακή τραγωδία στα Κύμινα Θεσσαλονίκης. Ένας 23χρονος σκότωσε τον πατέρα του.

50.000 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 23 Ιαν 2022 | 19:01

Βέλγιο: Αγρια επεισόδια σε διαδήλωση κατά των μέτρων για την πανδημία [εικόνες - βίντεο]

Με χημικά και ρίψεις νερού η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τη συγκέντρωση των διαδηλωτών στο Βέλγιο.

ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ 21 Ιαν 2022 | 09:35

Απειλούν τον Ηλία Γκιώνη: "Με ρωτούν τι νούμερο τσιμέντο φοράω στα πόδια- Αν βρεθώ νεκρός..." [βίντεο]

Στην καταγγελία ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του προχώρησε ο ακτιβιστής Ηλίας Γκιώνης.

ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΑΘΛΗΤΕΣ , ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ 20 Ιαν 2022 | 12:53

Γέμιζαν αναβολικά την Ελλάδα επί 5 χρόνια - Εξαρθρώθηκε μεγάλο διεθνές κύκλωμα με αθλητές και γυμναστές [εικόνες - βιντεο]

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης αναβολικών ουσιών που δρούσε τα πέντε τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τη Europol.

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 20 Ιαν 2022 | 12:40

Χτυπούσε με μπουνιές τη σύζυγό του στην Πάτρα και εκείνη κατάφερε να ειδοποιήσει την αστυνομία με μήνυμα

Νέο περιστατικό ενδοικογενειακής βίας. Άνδρας χτύπησε τη σύζυγό του με μπουνιές στην Πάτρα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ 19 Ιαν 2022 | 14:00

Πλοκάμια του κυκλώματος βιασμών της Θεσσαλονίκης αναζητούνται και στην Κύπρο

Καταγγελίες που εμπλέκουν και Κύπριους σε κύκλωμα βιασμών, η δράση του οποίου συνδέεται με την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη ερευνούν οι κυπριακές αρχές.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΟΙ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ 19 Ιαν 2022 | 11:08

Ομαδικός βιασμός στον Βόλο: Ποινική δίωξη σε δύο νεαρούς - Πώς περιγράφει η 20χρονη τι συνέβη

Καταγγελία κοπέλας ότι βιάστηκε από δύο άντρες στον Βόλο. Τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι.

ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 19 Ιαν 2022 | 10:41

Νέο "κρούσμα" στη Θεσσαλονίκη: 17χρονη κατήγγειλε βιασμό από 16χρονο

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η 17χρονη καταγγέλλουσα, η πράξη έγινε ένα 24ωρο νωρίτερα, σε εξωτερικό χώρο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ 18 Ιαν 2022 | 21:39

Θεοδωρικάκος: Συνεχάρη τους αστυνομικούς που έσωσαν την 38χρονη από τον σύντροφό της στη Θεσσαλονίκη

Ήδη 180 υποθέσεις έχει αντιμετωπίσει το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που εδρεύει στο Αστυνομικό Τμήμα στον Λευκό Πύργο

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 18 Ιαν 2022 | 16:28

Η αστυνομία ανακάλυψε παρασκευαστήριο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης στην Κυψέλη - Βρέθηκε και ηρωίνη και ecstasy

Οι διωκτικές αρχές εντόπισαν πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο παρασκευής κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, ηρωίνη και δισκία ecstasy.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 18 Ιαν 2022 | 12:07

Απίστευτο βίντεο με κλοπή IX στην Αθήνα: Ο ιδιοκτήτης κρεμάστηκε από το καπό - "Τον πάτησαν πάνω στη Λένορμαν"

Οπτικό υλικό δείχνει την προσπάθεια ενός ιδιοκτήτη ΙΧ να σώσει το αυτοκίνητό του από κλέφτες.

ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ 18 Ιαν 2022 | 10:14

Εισβολή αντεξουσιαστών στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ στην Πάτρα - Δέκα προσαγωγές

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα όπου αντεξουσιαστές έκαναν "ντου".