
"Δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν και για τις χερσαίες μετακινήσεις, μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν στα ταξίδια με πλοία", τόνισε σε συνέντευξή του ο Άκης Σκέρτσος, διαψεύδοντας τα σχετικά σενάρια που κυκλοφόρησαν την Τρίτη.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, επισήμανε πως "ειδικά στις μετακινήσεις με ΙΧ αυτοκίνητο, η εφαρμογή τέτοιων μέτρων αντίστοιχων με αυτά που εφαρμόζονται στα πλοία είναι πολύ δύσκολη".
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επιβολής οριζόντιων περιοριστικών μέτρων καθώς η πλειοψηφία των πολιτών έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ενώ ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν τα ραντεβού για εμβολιασμό είτε λόγω του κινδύνου από τη μετάλλαξη Δέλτα, είτε λόγω των κινήτρων για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.
Πως γίνονται οι μετακινήσεις στα νησιά
Υπενθυμίζουμε ότι από τη Δευτέρα οι εκδρομείς για να επιβιβαστούν σε πλοία και αεροπλάνα για να ταξιδέψουν, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Οι εμβολιασμένοι, οι ανεμβολίαστοι και όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Green Pass που θα πιστοποιεί τον πλήρη εμβολιασμό και τον τύπο του εμβολίου. Οι ανεμβολίαστοι μπορούν τα ταξιδεύουν με την επίδειξη είτε αρνητικού αποτελέσματος PCR 72 ωρών, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test 48 ωρών, είτε με πιστοποιητικό νόσησης, είτε με Green Pass που θα βεβαιώνει ένα από τα παραπάνω. Οι μη εμβολιασμένοι για να μετακινηθούν από νησί σε νησί που απέχει γεωγραφικά, υποχρεούνται να κάνουν self test.
Όσοι έχουν κάνει μόνο την 1η δόση ή δεν έχουν περάσει 14 ημέρες από τη 2η δόση, αντιμετωπίζονται ως ανεμβολίαστοι και τους επιτρέπεται η είσοδος στο πλοίο μόνο με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν και μπορεί να εκδοθεί από την επόμενη μέρα του πλήρους εμβολιασμού, τίθεται σε ισχύ από τις 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου και έπειτα.
Επίσης, για ανήλικους 12 έως 17 ετών η είσοδος επιτρέπεται με το αρνητικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test, ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα. Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών. Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr