Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τον Ανθιμο για «πραξικόπημα» στη Ροτόντα

Σφοδρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει αυθαίρετη και επιθετική ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Παραβίαση της νομιμότητας" και "πραξικοπηματική" ενέργεια χαρακτηρίζουν οι Ν.Ε. Α' και Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ την κίνηση του μητροπολίτη Ανθιμου, που μετέφερε χθες στη Ροτόντα το παλαιό "εγκαίνιον" του ιερού ναού, το οποίο και τοποθέτησε μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό και ζητάει την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού.

"Μια ακόμη ενέργεια του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου με σκοπό τη μετατροπή της Ροτόντας σε ναό, αποτελεί η χθεσινή του ενέργεια να μεταφέρει το παλαιό 'εγκαίνιον' του ιερού Ναού στο μνημείο και να το τοποθετήσει μονίμως στην Αγία Τράπεζα.

Με αυτήν την πραξικοπηματική πράξη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένο, ώστε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να μετατραπεί σε τόπο λατρείας", επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να αποτραπεί η αυθαίρετη και επιθετική αυτή ενέργεια του εκκλησιαστικού κατεστημένου της πόλης εναντίον του πολιτισμού και της Δημοκρατίας. Ζητάμε την αυστηρή εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων με βάση τις οποίες επιτρέπονται στη Ροτόντα μόνο 12 λειτουργίες ετησίως και απαγορεύουν την οποιαδήποτε μόνιμη εγκατάσταση λατρευτικού εξοπλισμού. Η παραβίαση της νομιμότητας από το Μητροπολίτη Άνθιμο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή".

Tι απαντά το Υπουργείο Πολιτισμού  

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα:

"Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης έδωσε έγκριση «για τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 23 Απριλίου 2017, ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου», επιτρέποντας την προσωρινή μεταφορά του παλαιού εγκαινίου με προϋπόθεση «την άμεση επιστροφή του μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας  για λόγους ασφάλειας και συντήρησης στο χώρο της έως τώρα φύλαξής του". 

"Η Ροτόντα είναι ενταγμένη στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για πολύ σημαντικό διαχρονικό πολιτιστικό  μνημείο όπου διασταυρώθηκαν ο ρωμαϊκός, o βυζαντινός και ο οθωμανικός πολιτισμός". 

"Το μνημείο παραχωρείται για πολιτιστικές δράσεις που αρμόζουν με το χαρακτήρα του,  μετά την κατά νόμο γνωμοδότηση του αρμόδιου Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και σχετική υπουργική απόφαση. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σέβεται τις αποφάσεις που αφορούν στον χαρακτήρα και την χρήση του μνημείου της Ροτόντας στη Θεσσαλονίκη και ζητά από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να κάνει το ίδιο".

"Η Ιερά Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης έχει από χρόνια έγκριση για διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών κατ’ έτος. Φύλακας και διαχειριστής του μνημείου είναι κατ’ αποκλειστικότητα η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και το μνημείο είναι επισκέψιμο με εισιτήριο".

 

Διαβάστε ακόμη 

Ρουσφέτι Μπαλτά στον Άνθιμο διχάζει τους Συριζαίους

Κοσμοσυρροή στη Ροτόντα, άνοιξε μετά από 40 χρόνια