Follow us

ΟΑΣΑ: Χιλιάδες online κρατήσεις θέσεων σε λεωφορεία "On-Demand" - Στόχος η εξυπηρέτηση των επιβατών

Η online επιλογή δρομολογίου και δέσμευσης θέσης που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΑΣΑ, όχι μόνο βρήκε απήχηση στο επιβατικό κοινό αλλά αποφασίστηκε και εξάμηνη παράταση.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

Δυόμισι χιλιάδες online κρατήσεις θέσεων έγιναν μέσα σε διάστημα δυο μηνών από επιβάτες στην πιλοτική λεωφορειακή δημοτική γραμμή "Δάσος-Κέντρο Χαϊδαρίου" μέσω του προγράμματος του ευφυούς συστήματος "SmartBUS".

Η online επιλογή δρομολογίου και δέσμευσης θέσης που ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου όχι μόνο βρήκε απήχηση στο επιβατικό κοινό αλλά αποφασίστηκε και η εξάμηνη παράτασή του. Ταυτόχρονα ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας βάζει τις βάσεις για επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δήμους.

Συγκεκριμένα, τους δύο μήνες πιλοτικής λειτουργίας δημιουργήθηκαν 400 λογαριασμοί ενεργών χρηστών, πραγματοποιήθηκαν 2.500 κρατήσεις θέσεων, εκτελέστηκαν 730 δρομολόγια ενώ εξασφαλίστηκε έλεγχος τήρησης μέγιστης επιτρεπτής πληρότητας οχήματος στο 100% των δρομολογίων του SmartBUS.

Πρόκειται για το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής του ευφυούς συστήματος "SmartBUS" για την λειτουργία μιας "On-Demand" λεωφορειακής γραμμής σε δημοτική συγκοινωνία, με δυνατότητα επιλογής δρομολογίου και δέσμευσης θέσης βάσει διαθεσιμότητας του οχήματος. Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού των Συγκοινωνιών Αθηνών και υιοθέτησης σύγχρονων τάσεων αστικής κινητικότητας.

Η εφαρμογή "SmartBUS" η οποία αναπτύχθηκε σε περιβάλλον Android και iOS, ειδικά για το πιλοτικό πρόγραμμα, εισήγαγε μια σειρά καινοτομιών σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης καθώς μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης είχε τη δυνατότητα:

- κράτησης θέσης με δυνατότητα επιλογής αφετηρίας, προορισμού και ώρας αναχώρησης και αυτόματο έλεγχο διαθεσιμότητας θέσης και δέσμευσης του δρομολογίου ή και πρότασης εναλλακτικού δρομολογίου σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας.

- ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για τη θέση του λεωφορείου που έχει πραγματοποιηθεί η κράτηση και την ακριβή ώρα που θα βρίσκεται στη στάση και

- προβολής ιστορικού δρομολογίων/κρατήσεων και επαναδέσμευσης δρομολογίου.

Παράλληλα, το σύστημα παρείχε τη δυνατότητα διαχείρισης τηλεφωνικών αιτήσεων κράτησης θέσης για τα άτομα χωρίς πρόσβαση στην "έξυπνη" εφαρμογή.

ΟΑΣΑ: Χιλιάδες online κρατήσεις θέσεων σε λεωφορεία "On-Demand" - Στόχος η εξυπηρέτηση των επιβατών

To "SmartBUS" μεταξύ άλλων αποτελεί και μία καινοτόμα λύση για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19 στα ΜΜΜ καθώς παρέχει τη δυνατότητα:

- Παρακολούθησης επιβιβάσεων, αποβιβάσεων και αριθμού επιβαινόντων στο όχημα σε πραγματικό χρόνο.

- Εφαρμογής και ελέγχου τήρησης των μέτρων περιορισμού του μέγιστου αριθμού επιβατών ανά όχημα στο πλαίσιο του Covid-19, μέσω του αυτόματου συστήματος κράτησης θέσης, βάσει του ανώτατου κάθε φορά επιτρεπτού αριθμού επιβατών ανά όχημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΑΣΑ, μετά την επιτυχή λειτουργία της "On-Demand" λεωφορειακής γραμμής, ο Οργανισμός στοχεύει

- Στην επέκταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος και σε επιπλέον ενδοδημοτικές γραμμές και γραμμές τοπικού χαρακτήρα.

- Στην ενσωμάτωση νέων καινοτόμων λειτουργιών στο σύστημα, όπως πχ. η βελτιστοποίηση δρομολογίων βάσει των κρατήσεων στο σύστημα, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης με βελτιωμένες χρονοαποστάσεις, μικρότερο κόστος (λιγότερα χιλιόμετρα) και φυσικά μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω χαμηλότερων εκπομπών CΟ2.

- την περαιτέρω συνεργασία με τους δήμους στο πρότυπο της συνεργασίας με τον Δήμο Χαϊδαρίου για την αξιοποίηση του SmartBUS και τη βελτίωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης σε τοπικό επίπεδο.

Ξιφαράς: Οι αστικές συγκοινωνίες μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας

Ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου είναι οι ολοκληρωμένες και απρόσκοπτες μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σημειώνοντας πως εστιάζοντας στις δυνατότητες που δίνουν η τεχνολογία και τα ευφυή συστήματα μεταφορών, οι αστικές συγκοινωνίες μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν στην ψηφιοποίηση της αστικής κινητικότητας.

"Ο σχεδιασμός μας για τον μετασχηματισμό των αστικών συγκοινωνιών, προσέθεσε ο κ.Ξιφαράς, "προσβλέπει στη δημιουργία εξυπνότερων, φιλικότερων και με μηδενικό αποτύπωμα μεταφορών. Η εφαρμογή και υποστήριξη από τον ΟΑΣΑ ενός τέτοιου ευφυούς συστήματος για τη λειτουργία ”On-Demand” λεωφορειακής γραμμής στη δημοτική συγκοινωνία, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ορθολογική διαχείριση των μέσων μεταφοράς".

Αθανασόπουλος: Ο ΟΑΣΑ θέτει τις βάσεις για εξυπνότερες και φιλικότερες μεταφορές

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νικόλαος Αθανασόπουλος τόνισε ότι "ο ρόλος των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας στη βιώσιμη κινητικότητα είναι καθοριστικός και με την εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών στις μετακινήσεις των επιβατών, ο ΟΑΣΑ θέτει τις βάσεις για εξυπνότερες και φιλικότερες μεταφορές" και προσέθεσε:

"Αναμφίβολα, η εφαρμογή ενός τέτοιου ”ευφυούς” συστήματος μεταφορών μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επιπέδου συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης σε τοπικό επίπεδο και για τον λόγο αυτό ο Οργανισμός στοχεύει στη συνεργασία και με άλλους δήμους για την επέκταση του εγχειρήματος και σε άλλες ενδοδημοτικές γραμμές".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Σεπ 2023 | 23:24

ΟΑΣΑ: Επανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στη βορειοανατολική Αττική - Ποιες περιοχές αφορά- Όλες οι αλλαγές

Οι αλλαγές που προβλέπουν επεκτάσεις και τροποποιήσεις, αφορούν στις λεωφορειακές γραμμές 509, 310 και 314.

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ 20 Σεπ 2023 | 23:49

Κατεβάζει ρολά το Μετρό και ο Ηλεκτρικός την Πέμπτη - Τι θα γίνει με το Τραμ και τα λεωφορεία

Ηλεκτρικός και Μετρό (γραμμή 1, 2 και 3) δεν θα λειτουργήσουν την Πέμπτη (21/9) καθώς οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην απεργία.

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 20 Σεπ 2023 | 07:42

"Παραλύει" η χώρα την Πέμπτη: Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ, απεργούν εκπαιδευτικοί και γιατροί

Παραλύει η χώρα την Πέμπτη καθώς προκηρύχθηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Ποιοι συμμετέχουν.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ.ΙΩΑΝΝΗ 13 Σεπ 2023 | 12:45

Φωτιά σε αστικό λεωφορείο στο Ρέντη - Απομακρύνθηκαν άμεσα οι επιβάτες [εικόνες-βίντεο]

Οι επιβάτες απομακρύνθηκαν άμεσα χωρίς να υπάρξει κίνδυνος.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ 09 Σεπ 2023 | 10:51

Ακυρώνονται δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω των πλημμυρών - Θα πραγματοποιούνταν με λεωφορεία

Αδύνατη καθίσταται η διέλευση λεωφορείων από τις πληγείσες περιοχές.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΑ 03 Οκτ 2023 | 10:40

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό επεισόδιο σε μάντρα μετάλλων - Τον ενόχλησε ο θόρυβος από μηχάνημα και τους πυροβόλησε

Επεισόδιο με πυροβολισμούς κοντά στα Διαβατά με αφορμή θόρυβο που προκαλούσε μηχάνημα

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 03 Οκτ 2023 | 10:38

Ερχεται πλατφόρμα υιοθεσιών ζώων συντροφιάς με νέο νομοσχέδιο

Ρυθμίσεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ που συζητείται στην Ολομέλεια.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 03 Οκτ 2023 | 10:35

Έπεσε γερανός σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα - Τραυματίστηκε εργαζόμενος

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εργαζόμενος σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα, όταν έπεσε ο γερανός που χειριζόταν.

ΣΤΟ ΤΡΑΝΟΒΑΛΤΟ 03 Οκτ 2023 | 10:05

Τραγωδία στην Κοζάνη: Νεκρός ηλικιωμένος άνδρας μετά από φωτιά στο σπίτι του

Νεκρός εντοπίστηκε ένας ηλικιωμένος άνδρας, μετά από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι του στην Κοζάνη, νωρίς το πρωί της Τρίτης.

ΚΙΝΗΣΗ 03 Οκτ 2023 | 09:39

Στο κόκκινο οι δρόμοι: Τρία τροχαία στην Αττική Οδό και μεγάλο μποτιλιάρισμα – Μπλοκαρισμένος ο Κηφισός

Τροχαία σημειώθηκαν στην Αττική Οδό το πρωί της Τρίτης, με την κίνηση να επιβαρύνεται στο σημείο.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΑΚΑ 03 Οκτ 2023 | 09:28

Καθησυχάζει για την γέφυρα Κατεχάκη ο καθηγητής Καρύδης: Είναι μια χαρά, δεν χρειάζεται άλλος έλεγχος

"Είδα ότι πράγματι είναι μια χαρά και το λέω και το διατυμπανίζω. Δεν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος", τόνισε.

ΕΝΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ 03 Οκτ 2023 | 08:51

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ποιοι διεκδικούν τον δήμο Θεσσαλονίκης

Αρκετοί είναι υποψήφιοι συνδυασμοί έλαβαν το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, στις δημοτικές εκλογές 2023.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 03 Οκτ 2023 | 08:46

Ακριβός Τσολάκης: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών ο ειδικός των αεροπορικών ατυχημάτων

Το 2001 που θεσπίστηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων έγινε ο πρώτος διευθυντής της.