"Οξυγόνο" ο οδικός τουρισμός: Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Η κίνηση στα σύνορα σε αριθμούς - Προσδοκίες για ανάσα στον τουρισμό

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου και εν αναμονή του ανοίγματος των υπολοίπων την 1η Ιουλίου, πλην της Τουρκίας -για την οποία θα ληφθεί απόφαση στο τέλος του μήνα, βάσει των υγειονομικών δεδομένων - άρχισαν να διατυπώνονται οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθεί η τουριστική αγορά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον οδικό τουρισμό.

Διανύοντας μια χρονιά που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, τα περίπου 7 εκατομμύρια τουριστών που έφτασαν το 2019 στη Bόρεια Ελλάδα δημιούργησαν την προσδοκία ότι ο οδικός τουρισμός θα μπορέσει, έστω κατά ένα ποσοστό, να δώσει μια ανάσα στην αγορά. Στη χώρα μας, κατά το τελευταίο δεκαήμερο κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, στους επαγγελματίες της Θάσου και της Σαμοθράκης "σκάνε" τα πρώτα χαμόγελα καθώς για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο διαφαίνεται μια εικόνα αισιοδοξίας, όπως δείχνουν οι κρατήσεις. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θανάσης Τσώνης εμφανίζεται ήδη αισιόδοξος, από την εικόνα που του έχουν μεταφέρει οι επαγγελματίες στα δύο νησιά. "Προφανώς δεν θα έχουμε και δεν μπορούμε να έχουμε τα νούμερα του 2019 αλλά ήδη η επανεκκίνηση που έγινε με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων μας δίνει μια εικόνα θετική και αν δεν αλλάξει κάτι λόγω του κορονοϊού, οι επόμενοι μήνες θα μας ανταμείψουν", σημειώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Kαταστήματα, παραλίες και ξενοδοχεία, ανοιχτά" είναι η εικόνα που μας μεταφέρει από το νησί της Θάσου ο Πάρης Παρασχούδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων: "Τα ξενοδοχεία ανοίγουν σταδιακά, είμαστε δυο μήνες πίσω- σαν να ήταν Απρίλης δηλαδή- αλλά παρόλα αυτά, αρχές Ιουλίου πάνω από το 80% των ξενοδοχείων θα είναι ανοιχτά". "Το μείγμα είναι βαλκανικό αυτήν την εποχή, καθώς οι τουρίστες που έχουμε είναι Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι λόγω της εγγύτητας αλλά και των παραδοσιακών σχέσεων που έχουμε με τις χώρες αυτές", τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο νησί πέρσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 400.000 με μέσο όρο διαμονής τις 4- 5 μέρες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων. "Φέτος θα δουλέψουμε για το 2021 και θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις απώλειες. Ωστόσο, πρέπει να εργαστούμε και με επαγγελματισμό για τον προορισμό, τους πελάτες μας, το προσωπικό και τις επιχειρήσεις μας", πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τις πτήσεις τσάρτερ η Θάσος αναμένει αναμένει αφίξεις τουριστών το προσεχές διάστημα από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Αυστρία και Λιθουανία (φέτος για πρώτη φορά) .

Στη Σαμοθράκη αυτήν τη στιγμή οι πληρότητες είναι χαμηλές αλλά το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με λογικό αντίτιμο εισιτηρίου, καθώς η γραμμή επιδοτείται, αναμένεται να επηρεάσει θετικά την τουριστική κίνηση στο νησί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολο Παλακίδη.

Η μεγάλη κάθοδος των Ρουμάνων αναμένεται προσεχώς

Με τον βροχερό καιρό στη Ρουμανία να μην προδιαθέτει για διακοπές, το μεγάλο κύμα αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με διάρκεια έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Ρουμανίας-Βουλγαρίας- Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια ώρα, παρατηρείται τριπλασιασμός των μεμονωμένων τουριστών σε σχέση με πέρσι καθώς οι ζητήσεις και οι κρατήσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, όπως επισημαίνει ο κ.Σταφυλάκης ενώ η Ελλάδα και κυρίως η Β.Ελλάδα παραμένει σταθερά Νο 1 προορισμός για τους Ρουμάνους. "Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την Ελλάδα και την κατάσταση που επικρατεί για να αντιστρέψουμε ένα κλίμα φόβου που καλλιεργείται τόσο στη Ρουμανία, όσο και στη Βουλγαρία που ...οδηγεί τον κόσμο να κάνει διακοπές εντός της χώρας του και να μην βγει στο εξωτερικό", πρόσθεσε ο κ.Σταφυλάκης.

Η κίνηση στα σύνορα σε αριθμούς

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ' εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Αλ.Θάνος: "Στην κεντρική Μακεδονία θα έχουμε σαφή εικόνα τον Ιούλιο"

Το πρώτο δεκαήμερο από το άνοιγμα των συνόρων ανέδειξε μια σχετική τουριστική κίνηση, ωστόσο οι πρώτοι επισκέπτες από το εξωτερικό ήταν κυρίως άτομα που έχουν ιδιωτικές κατοικίες και εξοχικά, σύμφωνα με τον Τομεάρχη Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Θάνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η κεντρική Μακεδονία σε σχέση με τη υπόλοιπη χώρα φαίνεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα του οδικού άξονα", είπε ο κ.Θάνος και τόνισε: "Εξακολουθούν ωστόσο να μας προβληματίζουν οι υγειονομικές συνθήκες αλλά προς το παρόν τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού δεν είναι τόσα ώστε να ανησυχούμε".

"Πιστεύω ότι θα έχουμε σαφή εικόνα για το πώς θα κινηθεί η αγορά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου", είπε ο κ.Θάνος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΙΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:03

Εμβόλιο Pfizer: Πόσο αποτελεσματικό είναι για τα παιδιά 5-11 ετών

Τρία παιδιά που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer, αρρώστησαν με κορονοϊό, έναντι 16 ανεμβολίαστων παιδιών που αρρώστησαν στην ομάδα ελέγχου του placebo.

TO ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟ 22 Οκτ 2021 | 21:19

Κορονοϊός-Σχοινάς: Αυτά είναι τα 10 φάρμακα που θα εξασφαλίσουν τις πιο ελπιδοφόρες θεραπείες

Ο κατάλογος των δέκα υποψηφίων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες θεραπειών και θα εξακολουθήσει να εξελίσσεται

ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΚΟΡOΝΟΙΟ 22 Οκτ 2021 | 19:05

Ημαθία: "Μας τρώει ότι δεν είχε κάνει το εμβόλιο" - Λύγισε ο πατέρας του 51χρονου αστυνομικού που πέθανε από κορονοϊό

Πιο λυπηρό είναι πως μέχρι τέλους ο εν λόγω αστυνομικός που πέθανε από κορονοϊό δεν επιθυμούσε περαιτέρω ιατρική περίθαλψη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΝΤΕΣ 22 Οκτ 2021 | 18:19

28η Οκτωβρίου: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τους θεατές στις παρελάσεις λόγω κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός, συνεπώς και στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ 22 Οκτ 2021 | 17:44

Κορονοϊός: Ανησυχία για τα 533 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη - 675 στην Αττική και 252 στη Λάρισα

Ανησυχία για την Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 22 Οκτ 2021 | 17:34

Κορονοϊός: Νέα αύξηση στα κρούσματα που έφτασαν τα 3.585 - 36 θάνατοι και 348 διασωληνωμένοι

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 308 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι-Οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία είναι 250 (+13.64%)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Οκτ 2021 | 16:03

Βόρεια Ελλάδα: Ανεμβολίαστο το 94% των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ σε 28 νοσοκομεία

Ξεπερνά το 94% το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις ΜΕΘ 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 22 Οκτ 2021 | 15:08

Ημαθία: Δεν θα γίνουν οι παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου λόγω κορονοϊού - Μόλις το 45% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί

Ραγδαία και διαρκής η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ημαθία. Δεν θα γίνουν παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 22 Οκτ 2021 | 13:30

Ολοι ανεμβολίαστοι...οι ασθενείς που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου"

Οι ανεμβολίαστοι που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, αγγίζουν το 100%.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 22 Οκτ 2021 | 12:50

Νανά Παλαιτσάκη: Διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό - "Αγάπες είμαι θετική στον Covid, αν και δύο φορές εμβολιασμένη"

Θετική στον κορονοϊό διαγνώστηκε η Νανά Παλαιτσάκη. Ανέφερε πως είναι εμβολιασμένη και με τις δύο δόσεις.

LOCKDOWN ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ 22 Οκτ 2021 | 12:48

Επιστρέφει ο εφιάλτης του κορονοϊού στην Ευρώπη: "Κόλλησαν" οι εμβολιασμοί, αυξάνονται τα κρούσματα

Πολλές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι διχασμένες μεταξύ της δυσπιστίας απέναντι στα εμβόλια και της μεταμέλειας κάποιων ανεμβολίαστων.

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 22 Οκτ 2021 | 12:38

Καθησυχάζει ο Μαγιορκίνης: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τη μετάλλαξη Δέλτα+, δεν θεωρείται στέλεχος ανησυχίας

"Το στέλεχος Δέλτα+ δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερο προφίλ, ώστε να καταταγεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος υπό παρακολούθηση", είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ 22 Οκτ 2021 | 12:28

Συναγερμός στο 4o Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη: 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές

Στο 4ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων στη Θεσσαλονίκη έχουν εντοπισθεί 48 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και καθηγητές.