Oι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Berkeley

Oι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο 9ο Clinton Global Initiative University στο Πανεπιστήμιο Berkeley.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Oι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Berkeley

Στις αρχἐς Απριλίου, ο Πρὀεδρος Κλίντον υποδέχθηκε περισσότερους από 1200 πανεπιστημιακούς φοιτητές από σχεδὀν 100 χώρες και το σύνολο των 50 Πολιτειών της Αμερικής στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια, για το 9ο Clinton Global Initiative University (CGIU). Στο Συνέδριο συμμετείχαν και 16 Ελληνίδες και ‘Ελληνες που ταξἰδεψαν στην Καλιφόρνια για να συναντήσουν διεθνείς προσωπικότητες και εμπειρογνώμονες σε διάφορα θέματα, για να μοιραστούν ιδέες, απόψεις και λύσεις σε προβλήματα που αποσχολούν την παγκόσμια κοινότητα.


Tα μέλη της Ελληνικής αποστολής (πρόκειται για την 4η ομάδα φοιτητών που συμμετέχει, υποστηριζόμενη από τη Γιάννα Αγγελοπούλου), προέρχονται από πόλεις και χωριά από όλη την Ελλάδα και αντιπροσώπευσαν διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα καθώς και τομείς σπουδών. Είχαν επιλεγεί στις αρχές του 2016, από μια ομάδα Ελλήνων Πανεπιστημιακών με βάση προγράμματα και υλοποιήσιμα σχέδια για την επίλυση προβλημάτων/ή για την αξιοποίηση ευκαιριών στην Ελλἀδα.

Τα σχέδια αυτά που περιλαμβάνουν για παράδειγμα τη χρήση μη- επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων για την παρακολούθηση της γεωργικής σοδειάς μέχρι την κατάρτιση παιδιών και γυναικών στη χρήση ψηφιακών μέσων σε απομακρυσμένα νησιά, με στόχο καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές, αποτελούν μερικές μόνο περιπτώεις για το τι παρουσιάστηκε από την Ελληνική ομάδα στο CGIU.

Το σύνολο των φοιτητών που συμμετέχουν στο Συνέδριο καλούνται να παρουσιάσουν ένα σχέδιο, που ονομάζεται Δέσμευση στην Πράξη (Commitment to Action), το οποίο θα πρόκειται να υλοποιήσουν μετά το Συνέδριο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι Έλληνες φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με προσωπικότητες όπως ο Salman Kahn, Ιδρυτής της Kahn Academy (στον χώρο της εκπαίδευσης), ο Γερουσιαστής John Lewis που συμμετείχε ως Freedom Rider στην ιστορική πορεία του Martin Luther King Jr., καθώς και τον Πρόεδρο Κλίντον να τους τονίζει ότι “η αλλαγή συντελείται κάθε φορά από έναν άνθρωπο, σε ένα μέρος, σε μια κοινότητα” (“change begins one person, one place, one community at a time”). Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συνάντηση εργασίας με τον Έλληνα Καθηγητή του Haas Business School του Berkeley, Πάνο Πατατούκα.

Οι Angelopoulos CGI Fellows δικτυώθηκαν με νέες και νέους από όλο τον κόσμο ανταλλάσοντας απόψεις για τους καλύτερους δυνατούς τρόπους υλοποίσης των σχεδίων τους. Μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα η Γιάννα Αγγελοπούλου υποστηρίζει οικονομικά και με άλλους τρόπους, την υλοποίηση των σχεδἰων τους.

“Ήταν συγκλονιστική εμπειρία, να συναντάς φοιτητές από όλο τον κόσμο και να μοιράζεσαι ιδέες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε αυτόν τον κόσμο ” – δήλωσε ο Λευτέρης Αραπάκης ένας από τους Υποτρόφους, από τον Πειραιά.

“Είμαι υπερήφανη για αυτούς τους νέους ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν με εξαιρετικό τρόπο την Ελλάδα , με θετική προδιάθεση και με στόχο να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας. Αποτελούν σπίθα αισιοδοξίας στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε η Γιάννα Αγγελοπούλου.

Oι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Berkeley

Οι Υπότροφοι του Προγράμματος Αγγελοπούλου CGI U είναι:

‎Λευτέρης Αραπάκης

Δημήτρης Δημοσιάρης

Δαμιανός Ερωτοκρίτου

Σοφία Καραγιάννη

Σαράντης Κυρίτσης

Αλέξανδρος Λεωνίδης

Κατερίνα Λιόντου ‎

Μαριάνθη Νίκα

Αθανάσιος Παράσχος

Κωνσταντίνος Πότσης

Τέτη Ψαρρού

Δέσποινα Σουροβίκη

Στέλλα Τσουτσουρή

Σταμάτης Βόγλης

Αθανάσιος Βράτιμος

Φοίβος Ψαρομμάτης

Oι 16 υπότροφοι της Γιάννας Αγγελοπούλου στο Berkeley - εικόνα 2

Το Clinton Global Initiative University:

Βασισμένο στο επιτυχημένο μοντέλο του Clinton Global Initiative, ο Πρόεδρος Κλίντον ξεκίνησε το Clinton Global Initiative University (CGI U) το2007 προκειμένου να αναδείξει την επόμενη γενιά ηγετών, σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ανά τον κόσμο.

Κάθε χρόνο το CGI U διοργανώνει ένα Συνέδριο όπου φοιτητές, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων, εξειδικευμένοι συμμετέχοντες και φημισμένα στελέχη από όλους τους χώρους συναντώνται για να συζητήσουν και να εξελίξουν πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Οι φοιτητές δημιουργούν τις δικές τους “Δεσμεύσεις στην Πράξη” (Commitments to Action ), οι οποίες εστιάζουν σε ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν, στις τοπικές κοινωνίες και σε άλλες χώρες του κόσμου. Από το 2008, περρισότερες από 6000 “Δεσμεύσεις στην Πράξη” έχουν υλοποιηθεί, ενώ περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολλάρια έχουν χορηγηθεί σε αυτές μέσω του CGI U.

Ο Πρόεδρος Κλίντον και η Τσέλσυ Κλίντον φιλοξένησαν το 9ο Συνέδριο CGI U (1-3 Απριλίου 2016) στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Στο Συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 1200 φοιτητές, με σκοπό να υλοποιήσουν τις “Δεσμεύσεις στην Πρἀξη” τους, σε 5 κύριους τομείς: Εκπαίδευση, Περιβάλλον και Kλιματική Aλλαγή, Ειρήνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Αντιμετώπιση της Φτώχειας και Δημόσια Υγεία.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε Συνόδους Ολομέλειας (Plenary Sessions), σε Συνόδους Εργασίας (Working Sessions), και άλλες εκδηλώσεις που τους δόθηκε η δυνατότητα να δικτυωθούν με άλλους φοιτητές, να εξελίξουν τις δεξιότητές τους και να στοχεύσουν σε μελλοντικές συνργασίες.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ 235 ΣΧΟΛΕΙΑ 28 Οκτ 2021 | 12:58

Ο μικρός σημαιοφόρος από την Αφρική που έκλεψε την παράσταση στην μαθητική παρέλαση στο Σύνταγμα [εικόνες]

Γεμάτοι υπερηφάνεια οι μαθητές παρήλασαν για την Εθνική Επέτειο. Ανάμεσά τους και παιδιά κάθε θρησκεύματος και κάθε καταγωγής.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ 28 Οκτ 2021 | 12:50

Καραμανλής και Παζαϊτη για... σπέσιαλ παϊδάκια σε ταβέρνα στα Αμπελάκια Λάρισας [εικόνες]

Στα Αμπελάκια ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του Νατάσα Παζαϊτη και φίλους, για σπέσιαλ παϊδάκια σε ταβέρνα.

28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 28 Οκτ 2021 | 12:37

Υπερηφάνεια και συγκίνηση για τον 9χρονο Τάσο - Παρέλασε μόνος του στο Μαθράκι [εικόνα]

Ρίγη συγκίνησης στην παρέλαση του Μαθρακίου από τον έναν και μοναδικό 9χρονο μαθητή του σχολείου.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Οκτ 2021 | 12:27

Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου - Το μήνυμα του πιλότου του F-16 με στίχους Παλαμά [εικόνες]

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας "Ζευς", που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης στη στρατιωτική παρέλαση.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK 28 Οκτ 2021 | 12:03

Το συγκινητικό "αντίο" της Ελπίδας Τσουρή στη Φώφη Γεννηματά με μία φωτογραφία από τα παλιά

Με ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, λέει το δικό της αντίο στην Φώφη Γεννηματά.

ΤΟ ΕΣΠΑΣΕ ΜΕ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ 28 Οκτ 2021 | 11:57

Ρόδος: Απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ο υπαστυνόμος που εμβόλισε το αυτοκίνητο του αστυνομικού διευθυντή

Απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών ο υπαστυνόμος που εμβόλισε το αυτοκίνητο αστυνομικού διευθυντή στη Ρόδο.

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ 28 Οκτ 2021 | 11:45

Ρόδος: Στο εδώλιο τέσσερα άτομα για κρυφό οίκο ανοχής στο πατάρι ενός μπαρ στο Φαληράκι

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω θα καθίσουν ένας Έλληνας και τέσσερις αλλοδαποί, που κατηγορούνται ως υπεύθυνοι για τη λειτουργία "κρυφού οίκου ανοχής" στο Φαληράκι της Ρόδου.

ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 28 Οκτ 2021 | 11:13

Spitfire: Για πρώτη φορά στην παρέλαση της Θεσσαλονίκης - "Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα", λέει ο πιλότος

"Το πέταγμα του Spitfire είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα" λέει ο Βρετανός πιλότος Dan Griffith που θα πετάξει για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΜΕΤΡΑ 28 Οκτ 2021 | 11:11

Live η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν μόνο στρατιωτικά τμήματα, ενώ η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους θεατές.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 28 Οκτ 2021 | 11:07

Θεσσαλονίκη: Κρατούσαν εννέα άτομα παρά τη θέλησή τους και ζητούσαν λύτρα

Σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της αρπαγής, εκβίασης και απόπειρας εκβίασης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟ 28 Οκτ 2021 | 10:59

28η Οκτωβρίου 1940: Oι δραματικές πρώτες ημέρες του πολέμου στα χωριά της Κόνιτσας

Τα πρώτα λεπτά της ιταλικής εισβολής το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940, οι ημέρες που ακολούθησαν, γράφτηκαν με ανεξίτηλα γράμματα για τα χωριά της Ηπείρου.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ 28 Οκτ 2021 | 10:45

Κούγιας για Πέραμα: Εξυπνος ελιγμός η επιλογή του 14χρονου - Δεν ήταν αυτός ο εμπλεκόμενος

Ο κ. Κούγιας τόνισε για τον 14χρονο στην υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα, ότι οι αστυνομικοί δεν τον αναγνωρίζουν, ότι δεν είναι αυτός.

ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ 28 Οκτ 2021 | 10:38

Γεώργιος Μπουκουβάλας: Ο άγνωστος ήρωας του έπους του '40 - Σκοτώθηκε το πρώτο λεπτό της ιταλικής επίθεσης

Έπεσε μαχόμενος υπέρ πατρίδος, στις 5:30 το ξημέρωμα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Οπλίτης Μπουκουβάλας Γεώργιος του Δημητρίου.