Οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων για τα δώρα!

Τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων και των Ευρωπαίων την περίοδο των γιορτών αποκαλύπτει έρευνα της MasterCard. Τα καλύτερα και τα χειρότερα δώρα των γιορτών.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Τα μετρητά είναι ένα προσβλητικό δώρο που δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος και μπορεί να προκαλέσει μέχρι και καβγά, ένα δώρο που δεν κρύβει σκέψη απογοητεύει, ενώ ακόμα και τα δώρα τα ψωνίζουμε την τελευταία στιγμή, αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε η Mastercard.

«Αν θέλετε να δείξετε ότι νοιάζεστε και να αποφύγετε τους καυγάδες την περίοδο των γιορτών, τότε σκεφτείτε λίγο περισσότερο, πριν αγοράσετε τα δώρα σας». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έρευνας για τις συνήθειες των καταναλωτών την εορταστική περίοδο, που αποκάλυψε ότι το 1/3 των Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα μετρητά είναι ένα προσβλητικό δώρο και δείχνει έλλειψη ενδιαφέροντος. Τόσο που 1 στους 10 υποστηρίζει ότι αυτό θα ήταν αιτία για καυγά με ένα αγαπημένο πρόσωπο.

Προτιμούν τα προσωπικά δώρα που έχουν επιλεγεί με σκέψη κι ενδιαφέρον

Η πανευρωπαϊκή μελέτη της MasterCard διεξήχθη σε πάνω από 15.000 ανθρώπους σε 17 χώρες, για να δείξει τι μας αρέσει και τι απεχθανόμαστε όσον αφορά στα δώρα και, όταν τα λαμβάνουμε και όταν τα προσφέρουμε. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι προτιμούν να προσφέρουν και να λαμβάνουν δώρα από τους αγαπημένους τους που να είναι επιλεγμένα αποκλειστικά γι’ αυτούς (46%) και με προσωπικό νόημα (44%). Στην κορυφή των προτεραιοτήτων όσον αφορά στα δώρα, είναι η κατανόηση του τι πραγματικά θέλουν οι άλλοι (87%) και το να δείχνουν ενδιαφέρον (86%).

Φαίνεται ότι η σκέψη είναι η πιο σημαντική επένδυση που κάνει κάποιος, όταν αγοράζει ένα δώρο

Όταν δεν αφιερώνουμε χρόνο και σκέψη, η ενοχή μας καταβάλλει: Ένας στους τέσσερις μετάνιωσε για ένα δώρο που προσέφερε, γιατί δεν έβαλε αρκετή σκέψη σ’ αυτό. Το 45%, σχεδόν οι μισοί, που λένε ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο, έχουν επίσης απογοητευτεί. Φαίνεται ότι η σκέψη είναι η πιο σημαντική επένδυση που κάνει κάποιος, όταν αγοράζει ένα δώρο, με το 97% να πιστεύει ότι το κόστος του δώρου που παίρνει από ένα αγαπημένο του πρόσωπο δεν έχει καμία σημασία.

Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής

Η μελέτη ρίχνει φως και στο πόσο νωρίτερα ξεκινάμε τα ψώνια των εορτών. Παρόλο που το 1/3 των καταναλωτών (32%) ξεκινάει έναν μήνα νωρίτερα, σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι ξεκινούν να ψάχνουν για δώρα μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ή την τελευταία στιγμή.

Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, (60%) περιμένοντας την τελευταία εβδομάδα, για να ξεκινήσουν τα εορταστικά ψώνια τους.

Οι Έλληνες είναι της τελευταίας στιγμής, (60%) περιμένοντας την τελευταία εβδομάδα, για να ξεκινήσουν τα εορταστικά ψώνια τους. Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αφήσουν τα ψώνια για την τελευταία στιγμή (34%) σε σχέση με τις γυναίκες (27%), ξεκινώντας το νωρίτερο μόλις μία εβδομάδα πριν. Είναι ενδιαφέρον ότι απ' αυτούς που είπαν ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο ( 45%), σχεδόν ένας στους τρεις (28%) πιστεύει ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι αγαπημένοι τους άφησαν την αγορά του δώρου για την τελευταία στιγμή.

Tα συμπεράσματα για τους εμπόρους

Αξιοποιώντας την έρευνα, οι έμποροι μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους το 2015, προτρέποντας τους πελάτες τους να επιλέγουν προσωπικά δώρα και να σκέφτονται προσεκτικά, όταν ψωνίζουν, ειδικά την εορταστική περίοδο. Έτσι, θα εξασφαλίσουν ότι τα έσοδα δεν θα «παρακάμψουν» το κατάστημά τους, όπως θα γινόταν στην περίπτωση της επιλογής μετρητών ως δώρο, καθώς η δικαιολογία όσων έλαβαν μετρητά ως δώρο είναι ότι οι αγαπημένοι τους δεν ήξεραν τι να αγοράσουν (45%).

Αναλυτικά τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

Πώς πληρώνουν οι Ευρωπαίοι:

- Σχεδόν δύο στους τρεις (66%) Ευρωπαίους θα πληρώσει, χρησιμοποιώντας κάρτα, όταν ψωνίζει στο κατάστημα.

- Όταν κάνουν online αγορές, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτική (39%) ή χρεωστική κάρτα (25%).

- Σχεδόν το 90% των καταναλωτών στη Σουηδία και τη Γαλλία πληρώνει στο κατάστημα με κάρτα.

Συνήθειες των Ευρωπαίων κατά την αγορά δώρων

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ηλικία παίζει ρόλο στις συνήθειες των Ευρωπαίων όσον αφορά την αγορά δώρων. Οι πελάτες ηλικίας 55 ετών και άνω (55%) είναι δύο φορές πιο πιθανό να δώσουν απλώς μετρητά ως δώρο σε σχέση με τους πελάτες ηλικίας 18-34 (7%).

Το να προσφέρεις χρήματα θεωρείται απρόσωπο στην Ισπανία (52%) και στην Ιταλία (45%)

Εκτός από τα μετρητά, τα δώρα τα οποία θεωρούνται ως τα πιο απρόσωπα από τους Ευρωπαίους – και τα οποία οι έμποροι θα ήθελαν να αποφεύγουν να τα θεωρούν ως τέλεια δώρα –είναι τα χρυσόψαρα (52%), οι οικιακές συσκευές (35%), τα σεντόνια (26%) και το προϊόντα μπάνιου (26%).

Η έρευνα δείχνει, επίσης, τους ενδιαφέροντες τρόπους, σύμφωνα με τους οποίους η προσέγγισή μας όσον αφορά στο τι είναι μη απρόσωπα δώρα, διαφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη:

- Το να προσφέρεις χρήματα θεωρείται απρόσωπο στην Ισπανία (52%) και στην Ιταλία (45%), κάτι το οποίο προκαλεί έκπληξη, καθώς οι καταναλωτές των δύο χωρών είναι οι κορυφαίοι χρήστες μετρητών στην Ευρώπη.

- Οι καταναλωτές στη Σουηδία (45%) και την Πολωνία (36%) είναι οι πιο μετανιωμένοι και αισθάνονται ντροπή για ένα δώρο που έχουν αγοράσει στο παρελθόν στο οποίο δεν είχαν αφιερώσει σκέψη και χρόνο.

- Στην Ολλανδία (21%) και την Ουγγαρία (17%) οι καταναλωτές έχουν λιγότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι έχουν λάβει ένα απρόσωπο δώρο.

- Ενώ οι λιγότερο μετανιωμένοι καταναλωτές είναι στη Γαλλία (12%) και το Βέλγιο (9%).

Το να δοθούν μετρητά ως δώρο μάλλον θα αποτελέσει αιτία καυγά για περισσότερους από έναν στους τέσσερις στην Τουρκία, (27%)

- Το να δοθούν μετρητά ως δώρο μάλλον θα αποτελέσει αιτία καυγά για περισσότερους από έναν στους τέσσερις στην Τουρκία, (27%), περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

- Οι Βέλγοι και Πολωνοί είναι οι πιο αναβλητικοί, καθώς το 43% αγοράζει τα δώρα του την τελευταία στιγμή.

- Οι Βρετανοί είναι οι καλύτεροι στην οργάνωση με σχεδόν το 40% να ξεκινάει τα ψώνια του έναν μήνα πριν ή κι ακόμη πιο νωρίς.

- Οι Τσέχοι είναι αυτοί που νοιάζονται περισσότερο για τα δώρα τους από όλη την Ευρώπη: Το 91% αισθάνεται ότι η σκέψη και το να ενδιαφέρεσαι είναι ο καθοριστικός παράγοντας, όταν αποφασίζει κάποιος τι να αγοράσει.

- Περισσότερο από οπουδήποτε στην Ευρώπη, οι Ρώσοι πιστεύουν ότι το να αφιερώσεις χρόνο και σκέψη, για να αποφασίσεις τι να αγοράσεις, είναι πιο σημαντικό, όταν πρόκειται για την οικογένεια (34%) και τους φίλους (31%).

- Αντιθέτως, οι Γάλλοι είναι ρομαντικοί και αυτοί που νοιάζονται περισσότερο, όταν ψωνίζουν για το σύντροφό τους (41%).

- Οι Αυστριακοί θεωρούν το να κάνουν προσωπικά δώρα είναι το παν: Το 94% πιστεύει ότι το να κάνεις προσωπικά δώρα είναι το πιο σημαντικό.

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΠΤΔ 04 Απρ 2020 | 15:09

Επιτυχής η επέμβαση για βηματοδότη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο Αρχιεπίσκοπος εισήχθη το πρωί του Σαββάτου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 04 Απρ 2020 | 15:08

Κορονοϊός: Κοντά στο "θαύμα" η 62χρονη που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Βενιζελείου

"Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς", είπε ο κ. Κιούλπαλης, ωστόσο τα μηνύματα μέχρι αυτή τη στιγμή είναι θετικά.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ 04 Απρ 2020 | 14:09

Ανοιξιάτικες... χιονοπτώσεις στην Ήπειρο - Στα "λευκά" πολλά χωριά

Στο χιονοδρομικό του Ανήλιου και στο Δίστρατο, το ύψος του χιονιού φτάνει και το μισό μέτρο.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΙΣΘΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΙΑ 04 Απρ 2020 | 13:57

Σεισμός 3,8 Ρίχτερ ταρακούνησε την Πάτρα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 14χλμ δυτικά του Γαλαξειδίου, με εστιακό βάθος 5χλμ.

04 Απρ 2020 | 13:40

Κοπάδι από αγριογούρουνα έκανε βόλτες στα Καλύβια της Λαμίας

Ο οδηγός κόρναρε και το κοπάδι σκόρπισε στα γύρω χωράφια

ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Απρ 2020 | 13:33
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 04 Απρ 2020 | 13:25

Ικαρία: Αντιδράσεις για την αεροδιακομιδή του 25χρονου- Ποιοι ζητούν να αναλάβει το κόστος ο ίδιος

Ο 25χρονος είχε επιστρέψει από το Λονδίνο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου και στις 17 Μαρτίου φέρεται να έσπασε την καραντίνα και να ταξίδεψε με το Blue Star Mykonos στο νησί

Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΤΡΕΜΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ 04 Απρ 2020 | 13:12

Έχει και το lockdown τα καλά του - Ηρέμησε η γη, καθάρισε η ατμόσφαιρα

Ο πλανήτης μας έχει γίνει πιο ήσυχος και πιο καθαρός, αλλά επίσης τρέμει λιγότερο.

ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ 1110 04 Απρ 2020 | 12:48

Κορονοϊός-Γραμμές υποστήριξης: 40.000 κλήσεις για ιατρικά θέματα και αισχροκέρδεια

Συνήθως ζητούν βοήθεια και ενημέρωση για τον κορονοϊό και αναφέρουν περιπτώσεις μοναχικών πολιτών που θέλουν υποστήριξη.

ΣΤΗΝ ΚΩ 04 Απρ 2020 | 12:47

Εσπασε στο ξύλο την έγκυο σύντροφό του κι έχασε το ένα από τα δίδυμα στον 9ο μήνα

Ο κατηγορούμενος φέρεται μάλιστα να την είχε ξαναχτυπήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΑΣ 04 Απρ 2020 | 12:45

Κορονοϊός - Μέτρα προστασίας: Πάνω από 4 εκατ. ευρώ μαζεύτηκαν από τα πρόστιμα

Έως την Παρασκευή 3 Απριλίου βεβαιώθηκαν σε όλη τη χώρα 17.358 παραβάσεις - 330 πρόστιμα σε καταστήματα

ΓΙΑ ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΓΧΟΥΣ 04 Απρ 2020 | 12:37

10306: Τηλεφωνική γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον κορονοϊό

Η τηλεφωνική γραμμή βοήθειας προσφέρει ένα παράθυρο διαλόγου, συμβουλών και ελπίδας.

ONLINE ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ GREECE FROM HOME 04 Απρ 2020 | 12:24

Συντάκτης της "Telegraph": Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα επισκεφτώ το καλοκαίρι

Ο Όλιβερ Σμιθ προτρέπει τους Βρετανούς να έρθουν για διακοπές στη χώρα μας