Οι Αλκυονίδες μέρες επέστρεψαν!

Κατά τη διάρκεια των Αλκυονίδων ο καιρός συνήθως γίνεται καλύτερος και μας προσφέρει μερικές ημέρες καλοκαιρίας, χωρίς ανέμους

SHARE THIS
0
SHARES

Μετά τις βροχές και τις ισχυρές καταιγίδες των προηγούμενων ημερών έρχονται οι Αλκυονίδες ημέρες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ο καιρός γίνεται καλύτερος με ηλιοφάνεια και ασθενείς ανέμους.

Οι Αλκυονίδες ημέρες τοποθετούνται στο χρονικό διάστημα από 15 Δεκεμβρίου έως και 15 Φεβρουαρίου. Τις συναντούμε περισσότερο από τις 15-31 Δεκεμβρίου και από 16-31 Ιανουαρίου.

Μια τέτοια μέρα είναι και η σημερινή. Οι βροχές σταμάτησαν, οι άνεμοι κόπασαν και ο ήλιος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως έχουν καταγράψει και οι κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι Αλκυονίδες μέσα από τη μυθολογία

Σύμφωνα με έναν από τους μύθους οι μέρες αυτές πήραν το όνομα τους από την Αλκυόνη, την κόρη του Αίολου. Ζούσε μαζί με τον άντρα της Κήυκα στα ακρογιάλια και αλληλοαποκαλούνταν «Ζευς και Ηρα». Ο Δίας οργίστηκε τόσο πολύ με την ασέβεια αυτή που τη μεταμόρφωσε σε πουλί, την «Αλκυώνα», καταδικάζοντας την να γεννά τα αυγά της το χειμώνα αντί την άνοιξη.

Επειδή όμως άφηνε τα αυγά της στους βράχους κοντά στη θάλασσα ή σε όχθες ποταμών και ο χειμωνιάτικος αέρας τα παρέσυρε, παρακάλεσε το Δία να τη συγχωρέσει. Αυτός τη λυπήθηκε και διέταξε τον Αίολο να σταματάει για 14 μέρες τους δυνατούς ανέμους και να έχει καλό καιρό εκείνες τις ημέρες.

Φωτογραφία : Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook