Οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη εμφανίζονται τώρα ως ...πονόψυχοι

Κατηγορούμενος περιέγραψε τις στιγμές που έζησε με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάνοντας λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο τον οποίο περιποιούταν!

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Οι απαγωγείς του Λεμπιδάκη εμφανίζονται τώρα ως ...πονόψυχοι

«Χρωστάω πάρα πολλά και δέχθηκα να το κάνω», είπε ένας εκ των κατηγορουμένων παραδεχόμενος πως πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στην απαγωγή επειδή το εργοστάσιο του έβγαινε σε πλειστηριασμό, ενώ υποστήριξε ότι ζήτησε συγνώμη από τον 53χρονο επιχειρηματία.

Πρόκειται για μέρος κατάθεσης ενός εκ των δραστών, που εμπεριέχονται μαζί με των άλλων συνεργών του στην δικογραφία των 2.500 σελίδων, που δημοσιεύει ο "Ελεύθερος Τύπος". Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος περιέγραψε τις στιγμές που έζησε με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάνοντας λόγο για έναν ευγενικό άνθρωπο τον οποίο περιποιούταν!

Τόνισε ακόμη πως μαζί με έναν συγκατηγορούμενό του ενδιαφέρονταν για τον επιχειρηματία από τον οποίο είχαν ζητήσει να κάνει τον άρρωστο για να επισπευσθούν οι διαδικασίες επιστροφής πίσω στην οικογένειά του. «Ο κύριος Μιχάλης μου ζήτησε να τον βοηθήσουμε. Το κίνητρο δεν ήταν πλέον τα λεφτά. Θέλαμε να βοηθήσουμε να πάει ο άνθρωπος στο σπίτι του και στην οικογένειά του. Αυτό που σκεφτήκαμε με τον….ήταν να τον πείσουμε να κάνει τον άρρωστο και τελειώναμε γρηγορότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Όταν πήγα να κάνω φύλαξη αντίκρισα ένα άγνωστο προς εμένα άτομο και ήταν ο κύριος Λεμπιδάκης. Το μόνο που έκανα ήταν να ζητήσω συγνώμη από τον κύριο Λεμπιδάκη γι αυτό που έκανα. Την πρώτη φορά έκατσα στο σπίτι δύο μέρες. Όταν τον αντίκρισα ήταν δεμένος με μία χειροπέδα στο αριστερό του χέρι. Του έλυσα το χέρι και με ρώτησε αν φοβάμαι μην φύγει και του απάντησα όχι. Τον ρώτησα πως τον λένε και μου είπε πως είναι ο Λεμπιδάκης που έχει τα πλαστικά Κρήτης. Μετά από δύο μέρες ήταν να φύγω και δεν ήθελα να ξανάγυρίσω. Απλώς ο κύριος Λεμπιδάκης ήταν τόσο ευγενικός και με έβαλε σε ένα δίλημμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εκ των κατηγορουμένων, όπως προκύπτει από την δικογραφία. «Γι ‘ αυτόν τον λόγο έκατσα μαζί του επτά μέρες. Τον λυπόμουν και του πρότεινα να κάνει τον άρρωστο και να πει ότι είχε είλεο μήπως και επισπεύσει η διαδικασία απελευθέρωσή του. Περίπου στις 10 Αυγούστου με ξαναβρήκε ο…. και μου είπε πως πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ένα σπίτι γιατί ο άνθρωπος εκεί που είναι δεν είναι καλά και κινδυνεύει η ζωή του. Εγώ σκέφτηκα τα όσα έχει τραβήξει ο άνθρωπος και πήγα στο σπίτι του…και του είπα τι μου συμβαίνει τον παρακάλεσα να μου βρει ένα σπίτι για μία εβδομάδα», πρόσθεσε ο κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή.

Δεν διστάζει ακόμη να περιγράψει τις στιγμές που δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται στη φύλαξη του γνωστού επιχειρηματία γεγονός το οποίο εξήγησε στον έναν από τους απαγωγείς. Τότε έλαβαν την απόφαση να βρουν κάποιον….νεοσύλλεκτο για να τον προσέχει γιατί δεν υπήρχαν άλλα άτομα. «Είπα στον…ότι είχα έναν φίλο στη Θεσσαλονίκη και μου έβγαλε εισιτήρια και πήγα και τον βρήκα. Του είπα τι θέλω και τον έφερα στο Ρέθυμνο για να προσέξει τον Λεμπιδάκη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Το επιχειρησιακό σχέδιο «ΝΙΚΙΑΣ»

Το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «ΝΙΚΙΑΣ» της ΕΛ.ΑΣ. που δημιουργήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες τέθηκε σε εφαρμογή για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την ογκωδέστατη δικογραφία των 2.500 σελίδων, μέρος της οποίας αποκαλύπτει σήμερα αποκλειστικά ο «Ε.Τ.».

«Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο ΝΙΚΙΑΣ ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρείας και απαγωγών, οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της ελλνικής αστυνομίας σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά τη διάρκεια των διαπαγματεύσεων και μέχρι της επιστροφής αυτού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην δικογραφία.

Στη συνέχεια περιγράφεται η διαδικασία την οποία ακολούθησε η αστυνομία, καθώς η προανακριτική ομάδα αποτελούμενη από τους Αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας προχώρησε στον λεπτομερή σχεδιασμό και τη συγκέντρωση του αναγκαίου αποδεικτικού υλικού, με γνώμονα την εξασφάλιση της απελευθέρωσης του απαχθέντος και την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειεας θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο για τη ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη. «Η οικογένεια του απαχθέντος είχε στο σύνολο της διαδικασίας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και επιλογή στρατηγικής ως προς τη διαπραγμάτευση», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.

Η αστυνομία στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου έκανε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου «σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα ως προς τις τηλεφωνικέςσυνδέσεις και τις συσκευές κινητού τηλεφώνου που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι δράστες, ενώ σε έκαστη επικοινωνία γίνονταν ενέργειες πορκειμένου να εξακριβωθεί το σημείο αγοράς/ διάθεσης είτε της κάρτας sim είτε της συσκευής τηλεφώνου».

Η πρώτη επικοινωνία διαπραγμάτευσης τέσσερις μέρες μετά την απαγωγή

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχεία από τη δικογραφία την οποία δημοσιεύει σήμερα ο «Ε.Τ.» είναι η πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσης μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας του Κρητικού επιχειρηματία. Ο εφιάλτης της οικογένειας του Μιχάλη Λεμπιδάκη ξεκίνησε στις 2 Απριλίου, τρεις μέρες μετά την απαγωγή του. Τότε οι δράστες απέστειλαν γραπτό μήνυμα προς το τηλέφωνο που κατείχε ο Μανώλης Λεμπιδάκης, αδερφός του απαχθέντος. «Σύμφωνα με την οικογένεια του απαχθέντος και έπειτα από σχετική αναζήτηση διαπιστώθηκε ότι στο εν λόγω μήνυμα εμπεριεχόταν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του απασχθέντος και ο αριθμός διαβατηρίου του, η ημερομηνία γέννησης της συζύγου του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία. Όπως προκύπτει ο Μιχάλης Λεμπιδάκης διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο λόγω των συνθηκών του εγκλεισμού του, τις συνθήκες υγιεινής και της διατροφής. Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφεται και το σημείο-κλειδί που κίνησε τις υποψίες των αρχών σχετικά με την εμπλοκή τριών ατόμων στην απαγωγή του επιχειρηματία. Ο λόγος για τον έλεγχο της ΕΛΑΣ σε όχημα στο οποίο βρίσκονταν τρεις κατηγορούμενοι λίγο μετά τη μία το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Τότε οι αρχές είχαν εντοπίσει το κινητό που είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν οι δράστες. Νωρίτερα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά είχε προηγηθεί δύωρη επικοινωνία με την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη από το κινητό που φρόντισαν να πετάξουν. «Από κοινού μαζί με τους συγκατηγορουμένους σου είχατε αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης πραγματοποίησες από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου την 20η επικοινωνία με την οικογένεια που έλαβε χώρα χώρα από ώρα 23:02 της 6/7/2017 έως ώρα 1:17 της 7/7/2017, ήτοι εβρισκόμενοι σε οδική μετακίνηση επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου Ηρακλείου», τονίζεται στη δικογραφία. «Εντοπίστηκες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου να κινείσαι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Το όχημα εντοπίστηκε στη θέση….στην Σκαλέτα Ρεθύμνου όπου ακινητοποιήθηκε αφού πρώτα είχατε απορρίψει έξωθεν του οχήματος συσκευή κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, τμήματα της οποίας βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα», σημειώνεται στη δικογραφία.

Από τον φάκελο προκύπτει επίσης πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης τη στιγμή της απαγωγής συνομιλούσε με φιλικό του πρόσωπο στη Γαλλία. Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία του συνομιλητή του απαχθέντος κατά τη στιγμή που έλαβε χώρα η ακινητοποίησηη του οχήματος ο επιχειρηματίας ανέφερε στο τηλέφωνο: «Με τράκαραν», ενώ ακούστηκαν έντονες ομιλίες στα ελληνικά πριν να κλείσει οριστικά το τηλέφωνο από τους απαγωγείς. Οι δράστες νωρίτερα είχαν ακινητοποιήσει το όχημα του επιχειρηματία, αποκλείοντας τον δρόμο και προκαλώντας το τροχαίο. Ένας από αυτούς έβγαλε ένα όπλο τύπου Καλάσνικοφ και ξεκίνησε ο εφιάλτης.

ΦΩΤΟ: INTIMEnews

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΑΓΡΙΟΣ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 27 Νοε 2020 | 10:58

Γαλλία: Υπόθεση τύπου "Τζορτζ Φλόιντ" με θύμα ένα μαύρο - Σοκάρει η αστυνομική βία [βίντεο]

Τέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αφού ξυλοκόπησαν έναν μαύρο παραγωγό μουσικής.

"ΒΡΟΧΗ" ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 26 Νοε 2020 | 21:00

Χαμός με τη Δήμητρα Γαλάνη στα social media: Τι απαντά στις κατηγορίες ότι κάλεσε την αστυνομία για να διαλύσει συσσίτιο

Τι έγραψε στο Facebook η Δήμητρα Γαλάνη για το συσσίτιο και την αστυνομία μετά τον... χαμό στα social media

ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΟ 401 26 Νοε 2020 | 13:26

Τροχαίο με μηχανή της ομάδας ΔΙΑΣ στο Κολωνάκι: Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

Σε τροχαίο στο Κολωνάκι τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ.

ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 16:09

Βερολίνο: Ο οδηγός που έριξε το όχημά του στην Καγκελαρία το είχε ξανακάνει το 2014.

Το Βερολίνο ενημέρωσε πως δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για την Άγκελα Μέρκελ ή άλλον μέσα στην Καγκελαρία από το όχημα που έπεσε στην πύλη του κτιρίου.

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΑΝ 13 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΟΠΩΝ 25 Νοε 2020 | 11:14

Κορωπί: Συνελήφθη 40χρονος που είχε ρημάξει την περιοχή στις κλοπές

Ο 40χρονος κλέφτης είχε "ρημάξει" τα σπίτια της περιοχής στο Κορωπί.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 24 Νοε 2020 | 20:26

Ελβετία: 28χρονη επιτέθηκε σε δύο γυναίκες μέσα σε πολυκατάστημα στο Λουγκάνο

Τρομοκρατική ενέργεια βλέπει η αστυνομία πίσω από την επίθεση 28χρονης στο Λουγκάνο της Ελβετίας

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ 24 Νοε 2020 | 12:39

Προφυλακιστέος ο 27χρονος τζιχαντιστής από τη Συρία - Ξαφνικά αρνείται ότι ήταν στον ISIS - "Με βασάνισαν για να ομολογήσω"

Τον δρόμο για τις φυλακές πήρε ο 27χρονος Σύριος τζιχαντιστής μετά την απολογία του.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ 23 Νοε 2020 | 10:43

Κορονο-κρυφτούλι με την αστυνομία σε κλειστά καταστήματα, εκκλησίες και πάρτι σε σπίτια

Το "κρυφτούλι" ορισμένων με τις διωκτικές αρχές, συνεχίζεται με τραγικές επιπτώσεις στο δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΓΙΑ 15 ΗΜΕΡΕΣ 22 Νοε 2020 | 15:02

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι με πρόστιμα ύψους 123.500 ευρώ και αναστολή λειτουργίας σε επιχειρήσεις

Εν μέσω κορονοϊού το Σάββατο έγιναν 50.968 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 123.500 ευρώ.

30.000 ΕΥΡΩ 21 Νοε 2020 | 12:06

Διδυμότειχο: Ψευτογιατρός έπεισε πατέρα να του δώσει λίρες και κοσμήματα για να χειρουργηθεί η κόρη του

Γιατρός-μαϊμού εξαπάτησε πατέρα προφασιζόμενος ότι η κόρη του έχει τραυματισθεί και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 20 Νοε 2020 | 07:57

Θερίζει την Αστυνομία ο κορονοϊός: Πάνω από 770 κρούσματα - Δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

Στη Θεσσαλονίκη που είναι εδώ και μέρες στο "κόκκινο" υπάρχουν πολλά κρούσματα και σε αστυνομικούς.

ΔΙΕΜΕΝΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ 20 Νοε 2020 | 07:55

Ομολόγησε ο 27χρονος τζιχαντιστής που συνελήφθη: "Μπήκα στον ISIS για να πάρω εκδίκηση"

Ο 27χρονος τζιχαντιστής ομολόγησε ότι συμμετείχε σε δολοφονικές φρικαλεότητες του Ισλαμικού Κράτους.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 19 Νοε 2020 | 15:08

Ποινή φυλάκισης στο μέλος του Επαναστατικού Αγώνα που συνελήφθη στο Πολυτεχνείο- Για οπλοφορία

Φυλάκιση με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο επέβαλε το δικαστήριο σε 40χρονο παλαιόμέλος του Επαναστατικού Αγώνα.